Zserbó palacsinta

2010. augusztus 17, kedd | desszert | Szerző: Herczeg Gabriella

P1015754

Nos, én egész jól elvagyok az eddigi palacsintáimmal, de a szülői ház kamrája mindig tartogat meglepetéseket (vagyis inkább nem tartogat), szóval kénytelen voltam egy kicsit újítani. Hát nem meglepő módon ez is jól sikerült, jó alapanyagokkal hibázni ugye (szinte) lehetetlen, aki szereti a zserbót, annak ez is be fog jönni.

Még egy igen fontos dolgot sikerült belátnom a napokban: fény nélkül sehogyan sem lehet szép fényképeket készíteni! Hát nem megdöbbentő?

Na, ennyi a gasztro(?), sokkal érdekesebb az, hogy hol voltunk a múlthéten.

Kis képes segítség.

P1180006

Bár a fenti volt a fő program, de ott több és informatívabb kép nem készült, mert állítólag a strandon nagy hajlandóságot mutatnak tolvajok a fotóapparátok eltulajdonítására, szóval azt oda nem vittük magunkkal. Pedig… Na de majd később.

Aztán.

P1140080

P1140085

P1140106

Ha nem derült volna ki, az állatkertben készült az utolsó három kép. ( a többi, kattákról, lámákról és az elefántokról készült számtalan fotótól azonban inkább mindenkit megkímélek) És igen, a mi Pontyunkat érdekelték ugyan az állatok is, de azért a fő attrakció mégiscsak a szökőkút és a függőhíd volt. Újfent. Hát ez van, így jártunk. Bár ismét csak az nyert bizonyosságot, amit már eddig is tudtunk, hogy a Pontyok alapvetően vízi élőlények. (és akkor azt még nem is említettem, hogy a szökőkutas mutatványnál az állatkertbe videókamerával látogató apukák népes csoportja állta körül a fiunkat és rendkívül vidáman rögzítették filmre a mi kisdedünk ingyencirkuszát. A gyerek egyébként tényleg vicces volt, de a vidámságuk oka szerintem az is volt részben, hogy nem az ő gyerekük csinálja ezt.)

Viszont ami a legnagyobb élmény volt mindenkinek, az a Ponty a strandon! Egyszerűen hihetetlen, hogy mennyi időt képes egy ilyen pici gyerek egyhuzamban a vízben tölteni! (még akkor is, ha Ponty) Az első napon a zárás előtt pár perccel tudtuk csak kihalászni a medencéből iszonyú sivalkodás közepette, pedig már ráncosra volt ázva a bőre, főleg a lábán, mivel az tényleg folyamatosan a vízbe lógott a versenyautós úszógumicsónakjából. A második napon megtudtuk, hogy a gyerek odavan a tömegért, a break táncosokért, az élőzenéért (az más kérdés, hogy az aranyos énekesnéni így meg nem annyira tud énekelni a röhögéstől, amikor egy 19 hónapos teljes átéléssel rázza magát előtte és közben fura, tekergőző kézmozdulatokat is végez ( elfogultabb(?) szülők úgy mondanék hogy táncol)), a fagylaltozókért és a lacipecsenyésekért, meg úgy általában a karneváli hangulatért. A harmadik napra pedig az is kiderült, hogy Ponty mellé 5 fő az ideális személyzet, akik vetésforgóban játszanak vele: egy, aki leengedi a csúszdán, és egy ember, aki lent elkapja)/ visszahozzák a labdáját/folyamatosan ellátják minifánkkal.

Na hát dióhéjban. Még annyit, hogy mindez a hajdúszoboszlói strandon történt, ami hihetetlenül jó hely, és nem is azért mondom, mert elfogult vagyok, mert karonülő korom óta járunk ide és enyhén szólva is hozzánőttem a helyhez. Hanem azért mert az a hely nagyon nagyon jó, de tényleg.

  • 16 palacsintához/ 4 főre
  • 10 dkg finomliszt
  • 6 dkg dió
  • 1 dl tejszín
  • 1 dl tej
  • 2 tojás
  • 2 dkg nádcukor
  • 2 dkg vaj
  • a rétegezéshez:
  • sárgabaracklekvár
  • az öntethez:
  • 10 dkg étcsoki (min. 60%)
  • 1 dl víz
  • 2 tk kakaópor (keserű, holland, nagyjából 6 gr)
  • 2-3 ek nádcukor
  • 1 dkg vaj

Először az öntet: kevés vízzel csomómentesre keverem a kakaóport, lehetőleg habverővel, majd hozzáöntöm a maradék vizet és felforralom. Lehúzom a tűzről, belekeverem a darabokra tördelt csokit, a nádcukrot, hozzáadom a vajat, majd addig kevergetem, amíg a csoki fel nem olvad teljesen. (ha kell, visszateszem még a tűzre egy kicsit) Az öntet kész, ízlés szerint még lehet rajta édesíteni.

A tojások sárgáját kikeverem, lehetőleg habverővel a tejszínnel, tejjel, a liszttel, olvasztott vajjal, cukorral. Ha már csomómentes a tészta, hozzáadom a durvára vágott diót is. Félreteszem pihenni sütés előtt legalább 15 percre.

Közvetlenül a sütés előtt a tojások fehérjét kemény habbá verem, majd óvatosan a tésztához forgatom.

Teflon serpenyőben további zsiradék hozzáadása nélkül bő evőkanálnyi adagokat téve mérsékelt láng fölött kisütöm a palacsintákat. A kanál hátával el lehet egyengetni a lepényeket, hogy csinosabbak legyenek.

Az összeállításnál a palacsintákat megkenem lekvárral, egymás tetejére rétegezem őket (4 palacsinta/ 1 torony), majd lelocsolom a csokiöntettel.

Címkék: , , , ,

9 hozzászólás a bejegyzéshez: Zserbó palacsinta

Beatbull
2010. augusztus 17., kedd

Nem nagyon kedvelem a palacsintatortákat, de ez igazán jól hangzik! Főleg, hogy a dió a tésztába kerül és nem a kakaós masszába ;)
Látom, jól telik a nyaralásotok. Ilyen idős koromban állítólag engem sem lehetett kirángatni a 16C-os Keleti-tengerből ;) Nagy úszó lesz még Ponty Úrból! ;)

Kata
2010. augusztus 17., kedd

Ponty mekkora nagyfiú lett már…hihetetlen!:) a strandolásokra én is hasonlóképpen emlékszem, főleg, amikor már 2 gyerek ugrott gyorsan, egymás után, lehetőleg a legnagyobb vízbe, ahol mi még éppen lábujjhegyen meg tudtunk állni:))

A palacsinta meg jó lehetett biztosan, ami dió-sárgabarack-csoki hármason ül, azzal tényleg nem lehet hibázni.

killervidra
2010. augusztus 17., kedd

Beatbull, köszi, örülök hogy tetszik! :) Nálunk Férj nagy kedvence a palacsintatorta. :)
Hát kétségtelenül jól szórakozunk, bár a nyár elején még nem gondoltam volna, hogy ilyen sűrű lesz a program. És a Balaton még hátravan. :) Azért a 16°C fok az nem túl sok, de abszolút el tudom képzelni, Ponty is ilyen fagytűrő gyermek. Csak nekem ne kellene utánamenni… :)))

Kata, bizony, el sem hiszem néha! Hihetetlen gyorsan nő. :)
A 2 gyerkőcös móka nálunk még hátravan (bár remélem már nem sokáig), de tartok tőle, hogy nálunk is hasonlóan fog alakulni. :)

Doki
2010. augusztus 17., kedd

engem te megveszel kilóra:) a kedvencek mappám gyakorlatilag tele van a te receptejeiddel:)

killervidra
2010. augusztus 17., kedd

:)))
Azért ezt jó volt olvasni! :)))

peel
2010. november 26., péntek

Most állnék neki, de a csokiöntethez nincs étcsokim… Remélem, keményítővel összáll : )

killervidra
2010. november 26., péntek

Keményítővel tuti összeáll, de egyébként a vaj+kakaó megoldás is működik csoki helyett. :)

peel
2010. november 27., szombat

Végül lementem a boltba… Mégiscsak így az igazi : ) Nagyon fincsi lett, annyira, hogy lehet, hogy a karácsonyi menübe is bekerül : )

killervidra
2010. november 27., szombat

:))) Ez a boltba menés igazi hőstett volt, én nem szoktam eljutni idáig.
Örülök hogy ennyire ízlett! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)