VKF! XXXVI.-Világjáró fazék: Karibi konyha

2010. augusztus 1, vasárnap | csirke, desszert, előétel, italok, köret | Szerző: Herczeg Gabriella

Edit hívott minket játékba, ezúttal a nemzetek konyhái a téma.

A karibi konyha nem tartozik a legismertebb és legnépszerűbb konyhák közé Magyarországon (amit én valahol meg is értek, mert egészen élénken el tudom képzelni édesanyám halálra vált arcát, ha egyszer csak közölném vele, hogy ma sonkába tekert sült banán lesz a vacsora…), de mi szeretjük. Az is igaz, hogy többnyire csak karibi jellegű ételeket készítek itthon, de klasszikus karibi fogásokat még nem reprodukáltam idáig. Most viszont Férj kérésére elkészült egy teljes karibi menü, autentikusnak tűnő receptek alapján, legalábbis ami az előételt és a főételt illeti. A desszert, a köret és a frappé ezúttal is inkább csak karibi ihletésű (viszont cserébe nagyon finom).

Aztán hogy milyen a karibi konyha? Hát a személyes benyomások: először is én nem éreztem úgy, hogy vááááá-húúúú-mi-ez-most-már-aztán-egész-életemben-ezt-akarom-enni!, nagyon kellemes volt, de kissé kaotikus. Férj viszont teljesen odáig volt tőle. Hát ez van, nem vagyunk egyformák, mindenesetre az összbenyomás nagyon jó volt, szóval igyekszem ezután jobban beleásni magam a karibi térség konyhájába. Ehhez kis segítség a szintén érdeklődőknek itt található.

A sonkába tekerve sült banán alapjául szolgáló receptet itt találtam, kis fazonigazítást követően ez lett az előétel. Villámgyorsan elkészíthető, és másra nem is kell ügyelni, csak hogy ne legyen túl érett hozzá a banán. Én serranoi sonkával készítettem, de a prosciutto crudo is tökéletesen megfelel. Aztán a főétel jerk csirke, ez egy igazán klasszikus fogás, talán ez a legismertebb karibi étel. A jerk módon készülő húst, ami lehet csirke vagy sertés, több óráig pácolják egy savas, fűszeres lében, majd grillrácson megsütik. Ehhez a receptet itt találtam, na ezen nem változtattam semmit, mellé pedig egy mangós kókusztejes rizottóféle (vagy inkább kókusztejberizs) készült. A desszert egy könnyű karamellás-rumos sült ananász, a végére (illetve az igazat megvallva az elejére is) pedig a kókusztejes frappé került.

P1015262

Sonkába tekerve sült banán

  • fejenként
  • 1 banán (nem túl érett)
  • 2 szelet levegőn szárított sonka (serranoi vagy prsociutto crudo)
  • 1 dkg vaj
  • szerecsendió

A banánra tekerjük a sonkát, majd kivajazott sütőtálba fektetjük. Megkenjük a banánok tetejét a maradék puha vajjal, majd szerecsendiót reszelünk rá.

Előmelegített sütőben 240°C fokon (gázsütő) 20 percig sül, amíg a sonka ropogós és piros nem lesz.

P1015272

Jerk csirke mangós kókusztejes rizottóval

  • a páchoz (ez a mennyiség 4-6 egész, kifilézett csirkemellhez elég)
  • 1 tk őrölt szegfűbors
  • 1 tk szárított kakukkfű
  • 1,5 tk Cayenne bors
  • 1,5 tk frissen őrölt fekete bors
  • 1,5 tk szárított, őrölt zsálya
  • 3/4 tk őrölt szerecsendió
  • 3/4 tk őrölt fahéj
  • 2 tk szárított fokhagyma granulátum (vagy két gerezd fokhagyma)
  • 1 tk cukor
  • 1/4 csésze ( 60 ml= 4 ek) olívaolaj
  • 1/4 csésze szójaszósz
  • 3/4 csésze (180 ml) fehérborecet
  • 1/2 csésze (120 ml) narancslé
  • 1 lime leve
  • 1 habanero (én csilit használtam) finomra aprítva
  • 3 szál zöldhagyma finomra aprítva
  • 1 csésze finomra aprított vöröshagyma ( ~ 15 dkg)

Én több fűszerből is egészben lévőt használtam, így a szárított fűszereket (az őrölteket is) kávédarálóba öntöttem, és a cukorral együtt ledaráltam. (Eddig a pontig előre is összeállítható egy nagyobb mennyiség, én is így tettem és a hús pácolásához ennek a keveréknek csak a felét használtam fel)

Friss fokhagymát használtam hozzá és egészben hagytam, csak a kés hátával meglapítottam, így is átvette a pác az ízét a hosszú idő alatt, de könnyen ki tudtam venni végül, és így nem tapadt, égett a húsra a sütésnél.

A páchoz az összes hozzávalót alaposan elkevertem.

  • 3 adag
  • fél adag jerk pác
  • 3 egész csirkemell, csont és bőr nélkül
  • 2 dl rizottóhoz való rizs
  • 2 dl kókusztej
  • 1 mangó
  • 5 ág kakukkfű
  • 1 ek vaj

A csirkemelleket megtisztítottam, majd éles késsel lap szerint centi vastag szeletekre vágtam. Kicsit kiklopfoltam majd a pácba forgattam. Bő öt órát pihent a hűtőben a sütés előtt, de el lehet készíteni előző nap is, a recept szerint minél tovább áll benne, annál jobb lesz az íze.

A húst a pácolás után lecsöpögtettem, majd grillrácson megsütöttem, oldalanként 3-5 perc elég neki, a parázstól, grillrács magasságától függően.

A rizottóféleséghez a rizst a vajon átsütöttem, amíg áttetszővé nem vált, majd felöntöttem a kókusztejjel és 3 dl vízzel, sóztam, felforraltam. Miután felforrt, lefedtem és mérsékelt lángon fedő alatt puhára pároltam. Közben a mangót meghámoztam és fél centis kockákra vágtam, a kakukkfüvet megmostam, a leveleit lecsipkedtem. Végül a rizshez adtam a mangót, a kakukkfüvet és összeforgattam, majd lehúztam a tűzről. Ha a rizs felveszi az összes folyadékot és túl száraznak tűnne, akkor kevés kókusztejet még öntsünk hozzá, hogy krémes maradjon.

P1015250

Rumos karamellás sült ananász

  • 2 adag
  • 1 nagyobb ananász
  • 1 dl sötét rum
  • 5 dkg nádcukor
  • 1 ek vaj

Az ananászt meghámozom, negyedelem, a középső fás részét kivágom. A maradék gyümölcshúst vékony hasábokra vágom.

Egy nagyobb serpenyőben a cukrot karamellizálom, majd ha már aranyszínű, felöntöm a rummal és hozzáadom a vajat. Megvárom amíg a folyadék elpárolog, majd ha már csak habzik, hozzáadom az ananászt.

Rázogatva 1-2 percig sütöm, majd tálalom.

Forrón, vaníliafagyival az igazi.

P1015239

Kókusztejes frappé rummal

  • 4 pohárhoz
  • 4 erős, rövid presszókávé (ristretto) kihűtve
  • 2 dl kókusztej
  • 2 dl hideg tej
  • 4 dl jégkocka (kétszer kétmaréknyi)
  • 0,8 dl sötét rum
  • 2 ek nádcukor
  • 4 ek mandulaszirup

A hozzávalókat turmixgéppel jégkásává daráljuk, poharakba osztjuk, szívószálat adunk hozzá.

Megjegyzés: A mandulaszirup mandula, víz, cukor és mandula aroma felhasználásával készül. Hiányában lehet próbálkozni több cukorral, plusz néhány csepp (nem csak sütéshez való) mandula aromával.

Címkék: , , , , , , , , ,

13 hozzászólás a bejegyzéshez: VKF! XXXVI.-Világjáró fazék: Karibi konyha

Reni
2010. augusztus 1., vasárnap

Hú,nagyon tetszetős menü! Ezt a csirkét biztos, hogy el fogom készíteni valamikor!

nokedli
2010. augusztus 1., vasárnap

izgalmasan hangzik. visszatérek az ötletre, ha marad (ill. visszatér a kánukula). a banán-fotó pedig – hogy is mondjam – szóval cssak kicsit obszcön;)

piszke
2010. augusztus 1., vasárnap

:D
Nálunk is jerk csirke volt ma az ebéd:D és már látható is…:)
Az én receptemben nem volt zsálya, de szerintem ahány kunyhó Jamaicában, annyi jerk csirke…

killervidra
2010. augusztus 1., vasárnap

Reni, örülök hogy tetszik! :) Megéri kipróbálni a csirkét, elég finom, az nekem is nagyon bejött! :)

Nokedli, hogy mik nem jutnak az eszedbe! :)))
Nahát! :)))
(de most hogy így mondod, tényleg… :) )

Piszke, megnéztem, szép!:) Tényleg van egy rakás jerk pác recept, bár alapjaiban mind hasonlóak, csak egy-két apróság a különbség. Én most ezt választottam, de valószínűleg én is ki fogok még próbálni többfélét. Vagy készítek én is egy saját pácot. :)

Beatbull
2010. augusztus 2., hétfő

Nagyon szép karib menü született ;)
Jó sok fűszer került a pácba. Én ilyen pácolásnál előszeretettel használok fagyasztós zacskót, hiszen könnyen el lehet kötni és zacskón keresztül masszírozni a húst, forgatni (átrázni) a tartalmát ill. úgy elhelyezni, hogy kevés pác is jól és egyenletesen elosztva érje a húst. Steak-burgonya fűszerezésére is jó amúgy ez a zacskós módszer.

Vesta
2010. augusztus 2., hétfő

Beatbull,én a hal pácolásánál díjazom nagyon a zacskós módszert, sehol semmi halszag és semmi mosogatnivaló :)

Flat-cat, mindig lenyűgöz amiket produkálsz egy ebéd ürügyén, hogy fogja viselni a férjed, ha visszamégy dolgozni ? :))

ottis
2010. augusztus 2., hétfő

Ez igen!Gratula a teljes menüért!Ügyes vagy nagyon!!!

killervidra
2010. augusztus 3., kedd

Beatbull, köszi, örülök hogy tetszik! :) A zacskóban pácolás jó ötlet, köszi, ki fogom próbálni. Nigellánál már láttam, ráadásul neki nagyon jó méretes önzáró zacskói is voltak hozzá, szóval be van tervezve, csak még a zacskó hiányzik. :)
Valóban sok fűszer volt benne (pedig én még nem is a leggazdagabb változatot választottam :) ), de ennek ellenére nagyon enyhe íze lett. Jól állt a csirkének. :)

Vesta, nem túl jó, ezt már látja előre. :) Nem titkoltan örül neki, hogy nem dolgozom, hanem itthon vagyok a kicsivel és sütök-főzök. Ha visszamegyek dolgozni ez nem lesz, rendes orvosnak nincs ideje az ilyesmire. Persze azért majd igyekszem, de a blog és az 5 fogásos hétköznapi vacsik stornózva lesznek, az biztos. (de az is igaz, hogy ez csak plusz egy gyerek és még 3-4 év múlva lesz aktuális csak reményeink szerint :) )

Ottis, köszönöm! :)

SpeckoHU
2010. augusztus 3., kedd

Hogy vagy képes ennyit főzni?
Ennyi ideje egy embernek nincs.:)

killervidra
2010. augusztus 3., kedd

De van, ha a férje inkább vigyáz a gyerekre, mert már hiányoznak neki (mármint a férjnek :) )a VKF!-ös, öt fogásos kaják. :)
Meg azért nem minden nap van ilyen menü. :)

SpeckoHU
2010. augusztus 3., kedd

Azt hittem első olvasatra, hogy a gyerek hiányzik neki:)

killervidra
2010. augusztus 3., kedd

Khmmm. Hát az is persze. :)))

[…] pedig komplett karibi menüt is találtok. Ő csirkét pácolt jerkkel. Filled under: GRILLBOLYGÓ | You can follow any […]

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)