Ötfűszeres sertéshúsgolyók gyömbéres nektarin szósszal

2010. július 28, szerda | babának, sertés | Szerző: Herczeg Gabriella


P1015123
Ami persze eredetileg a sokkal konvencionálisabbnak számító szilvaszósszal készült volna el -ha időközben a szilva nem került volna cseppfolyós állapotba a hűtés ellenére. Pedig tegnap vettem. Nektarint meg találtam itthon. Na mindegy, mostanában a beszerzés nem megy simán.

Ötfűszer: hát igen, egy kacsaleves miatt vettem belőle egy elég nagy dobozzal (mert csak ilyenben volt), és mostanában elég sok mindenbe kerül, mert nem bírom kerülgetni azt a nem túl esztétikus bödönt, és bármit elkövetnék, hogy gyorsan kiürüljön. De ha nincs otthon, semmi pánik! Az ötfűszer keverék csillagánizs, fahéj, szecsuáni bors, szegfűszeg és édesköménymag egyenlő arányú keveréke, porrá őrölve, szóval az alkotórészek birtokában otthon is elkészíthető. Bár készen megvenni olcsóbb és egyszerűbb.

Pontyos sztorik ma nincsenek, ez nem azt jelenti, hogy nincsenek egyáltalán, csak időszűke van állandóan, az energiatartalékaink lemerültek, és ami maradt, azt mindet a miniatűrre fordítjuk. Aki egyébként valami hihetetlen tempójú szellemi fejlődést produkál mostanában, alig bírjuk követni, és csodálni azt a folyamatot, aminek egyetlen pillanatát sem szeretnénk elmulasztani (és nekem még ez össze is jöhet).

Azért egy bájos adalék a bloghoz: akadt egy önjelölt keresztapánk, aki Pontyot Harcsa Bácsira keresztelte, mert valamiért a Ponty Úr megjegyezhetetlennek bizonyult számára. A legszebb az egészben, hogy azóta már időnként mi is így hívjuk szegény ezer nevű fiunkat. Kedves Tamás, köszönjük, Ponty/Harcsa nevében!

A golyók ismét a csipet kedvére készültek, puha, enyhén fűszeres hús, pont amilyennek szereti. A szósz meg csípős a gyömbértől, édes, savanyú, akár egy csatni, ahogy mi szeretjük. Eredetileg rizstésztával készült volna, hogy ne kelljen szöszölni a rizs főzésével, meg úgy sokkal jobban hajazott volna a paradicsomos húsgombóc+spagetti című kedvenc összeállításunkra is, már ami a külsőségeket illeti, és ezt én még tegnap viccesnek találtam, de ma már nem annyira, szóval maradt a rizs mellé.(és nem is azért, mert rizstésztát nem találtam itthon, és nem volt kedvem 20 kilométert kocsikázni érte…)

  • 3 adag
  • 65 dkg sovány sertéscomb (tisztítva mérve 60 dkg)
  • 5 dkg vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 púpos tk ötfűszer keverék
  • 1 tk szárított narancshéj (vagy 1 kis narancs héja finomra reszelve)
  • 1 ek napraforgóolaj+ a sütéshez egy kevés
  • 2 tk só
  • 40 dkg nektarin
  • 4 cm gyömbérgyökér
  • 4 tk sötét szójaszósz
  • 2 ek rizsecet
  • 1-2 ek nádcukor
  • 2 dl jázminrizs

A sertéscombról levágtam a zsíros és a vastagabb hártyás részeket, nagyobb kockákra vágtam. Húsdarálón háromszor átdaráltam a fokhagymával és a nagyobb darabokra vágott hagymával együtt. Húsdaráló hiányában jó a késes robotgép is, akkor pürésítsük egészen finomra a húsos masszát. Az ilyen módon finom péppé darált hús tojás nélkül is szépen összeáll majd, de akinek kétségei vannak, üssön hozzá egy tojást is, a massza elbírja.

A darált húst alaposan összegyúrtam az ötfűszer keverékkel, egy evőkanálnyi olajjal, és a mozsárban sóval eldörzsölt szárított narancshéjjal. 2 centis gombócokat hengergettem a masszából, majd azokat felhevített teflon serpenyőben kevés olajon megsütöttem. Kb 15 perc alatt sültek át mérsékelt lángon, és sütés közben egyszer átfordítottam a golyóbisokat. Teflon serpenyőben elég 1 ek olaj sütésenként (én két részletben sütöttem ki, így nem került egyszerre túl sok gombóc a serpenyőbe), hagyományos serpenyőbe ennél egy kicsit több kell.

Közben elkészült a szósz, amihez a kimagozott, nagyobb darabokra vágott nektarint fél deci vízzel, a szójaszósszal és a lereszelt gyömbér kinyomkodott levével együtt összefőztem, amíg a gyümölcs meg nem puhult és az alatta lévő lé be nem sűrűsödött. Utána turmixgépben pürésítettem a cukorral és az ecettel (melyek mennyisége tájékozódó jelleggel került feltüntetésre a receptben, mert nagyban függ a gyümölcs édességétől-savasságától is).

A rizst bő, sós vízben puhára főztem, leszűrtem.

Tálalásnál egy adag rizst elterítettem a tányéron, szedtem rá a gombócokból, majd meglocsoltam a szósszal. A maradék szószt egy tálban mellékeltem a tányérok mellé.

Címkék: , , ,

5 hozzászólás a bejegyzéshez: Ötfűszeres sertéshúsgolyók gyömbéres nektarin szósszal

ChefViki
2010. július 28., szerda

Igen, igen, igen! Műsortervbe beillesztve :-)

A kavicsok meg a golyók párhuzama nagggyon ott van!

duende
2010. július 28., szerda

Zseniális! :)

A kép is.

killervidra
2010. július 28., szerda

Viki, örülök hogy tetszik! Nagyon finom, tényleg, érdemes kipróbálni. :) Meg hát örülök, hogy a képnek is sikere van. :)

Duende, köszönöm, nagyon kedves vagy! :)

PartizánOrsi
2010. július 28., szerda

Adtam Neked tegnap még egy esélyt :-) Illetve a lencse-répa-fasírtnak, ami a múltkor olyan sikertelen lett. Jelentem: félsiker. Szóval a probléma az olaj hömérsékletével volt, mint kiderült, múltkor is ezért estek szét. Szóval lhet, mégse kell bele tojás :-D
De tegnap legalább a 2/3-át sikerült esztétikus formában prezentálni. Mikróban másnap felmelegítve viszont nem túl jó, inkább hagytam volna hidegen…

killervidra
2010. július 28., szerda

Na jó, örülök hogy végül sikerült. :)
A bő olajban sütésbe is bele lehet rázódni, főleg ha muszáj. :)
A mikrós rész nekem kimaradt (ti nincs mikró, nincs helye ebben a hatalmas konyhámban), de úgy rémlik, hidegen határozottan finom volt. :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)