Nyári zöldségkrémleves/ karfiolkrémleves

2010. július 14, szerda | babának, leves | Szerző: Herczeg Gabriella

P1014964

Hogyan lehet megetetni a gyűlölt karfiolt egy kisdeddel? Jó alaposan meg kell szelídíteni az ízét (ez a szofisztikáltabb megfogalmazása annak, hogy el kell nyomni) mindenféle zöldséggel, picit lágyítani citrommal, picit megédesíteni és ennyi.

Ponty eddig vad prüszkölésbe kezdett, ha csak megérezte a karfiol ízét, de ezt a levest csak úgy habzsolja. A fél liter belőle az alap, és ráadásul azon kevés ételek közé tartozik, amit másnap felmelegítve is megeszik. Szóval ez egy sikersztori. Azt meg már nem is említem, hogy az apja is imádja.

Egyébként ez a második étel a héten, amibe belezabált a macska. (elnézést a kissé vulgáris fogalmazásért, de tényleg ez történt, a mi macskáinkat semmiképpen nem lehetne kifinomultsággal és az asztali etikett ismeretével vádolni) Mindeközben a csirkemájat meg otthagyják. Ráadásul nekem ma ez lett volna a vacsorám (amit végül bosszúból csak azért is a vizslának adtam). Szóval van e valakinek valami bevált módszere a macskák távol tartására a fotómodellektől? Vagy csak a mi állataink ilyen szemtelenek? Mondjátok hogy más is jár így, vagy legalább valami kis vigasztalást, hogy lesz ez még így se.

  • 4 adag
  • 1 közepes fej karfiol (1-1,2 kg)
  • 1 liter csirke alaplé
  • 3 szál répa (20 dkg)
  • 2 szál petrezselyemgyökér (6-7 dkg)
  • 1 kis fej karalábé
  • 1 nagy fej vöröshagyma ( 6-7 dkg)
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 citrom leve és finomra reszelt héja
  • 1 csapott ek nádcukor
  • 3 dkg vaj
  • 5 dkg mascarpone
  • 5 cm finomra reszelt gyömbérgyökér kinyomkodott leve (opcionális)

A feldarabolt hagymát a vajon üvegesre sütöm, majd hozzáadom a meghámozott, nagyjából feldarabolt répát, petrezselyemgyökeret, karalábét is, és sűrű kevergetés mellett, mérsékelt lángon addig sütöm, amíg kis színt nem kap (de ne égessük-barnítsuk meg semmiképpen, már csak a vaj miatt sem) Hozzáadom a kés pengéjével meglapított fokhagymát, a megmosott, rózsáira bontott karfiolt, felöntöm az alaplével, majd fedő alatt puhára párolom az összes zöldséget benne.

Sózom, hozzáadom a citrom levét, héját, cukrot, majd botmixerrel pürésítem.

Tálalásnál a felnőttek számár teszek az asztalra a gyömbér levéből, ebből locsolhat bele ki-ki ízlés szerint. (persze ha eleve csak felnőtteknek készül, akkor mehet bele a gyömbér már az elején is, de szerintem akkor is érdemes csak a levét használni, így biztosan nem lesznek fás gyömbér szálcsák a levesben)

Címkék: , , , , ,

4 hozzászólás a bejegyzéshez: Nyári zöldségkrémleves/ karfiolkrémleves

ChefViki
2010. július 15., csütörtök

Jaj de szuper!!! Otthon szomorkodik két árva karfiolfej! Csoda átalakulás lesz a sorsa :-)

Felhőlány
2010. július 15., csütörtök

Örömmel olvasom, hogy Ponty Úr ismét jól eszik! :)
Nagyon jól hangzik ez a recept… nálam mindössze azért nincs esélye hogy elkészüljön, mert a megfőzött vagy megpárolt karfiolt a lehető legnagyobb önuralom mellett is addig kóstolgatom, míg el nem fogy… Ritkán jut ennél tovább… Még a dupla adagnak sincs esélye… :)

mary
2010. július 15., csütörtök

A “bűnös” macskákról is szeretnénk képeket,ha lehet…….?!

killervidra
2010. július 15., csütörtök

Viki, örülök hogy tetszik, remélem ízleni fog! :) Nálunk nemcsak a miniatűrnek ízlett nagyon, én is egész jól elvoltam tegnap ezen a savanykás-édeskés levesen, főleg amikor már kihűlt! :)

Felhőlány, köszi! :) Régen én is így voltam ezzel… De ezek a fiúk borzasztóak, utálják a karfiolt. Szóval most egyelőre nálunk csak ilyen bújtatott formában szerepelhet. :)

Mary, igyekszem! :) Csak hát tudják hogy rosszat csináltak, és ilyenkor azonnal elfutnak, amint meglátnak. :)
Máskor meg nincs nálam a fényképezőgép. :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)