Lepénykenyér kontakt grillben sütve, paradicsomos olajbogyós rátéttel – a nagyon forró napokra

2010. július 11, vasárnap | felvágott helyett, hús nélkül, kelt tészta | Szerző: Herczeg Gabriella


P1014884

Az úgy volt, hogy hétvégén ünnepeltük Férjjel kis csúszással a házassági évfordulónkat, a nagyszülők közreműködésének hála, akik bevállalták Ponty felügyeletét. Ez eddig rendben van, de hogy jön ide a kenyér?

Nos, átugrottunk Debrecenbe, volt vacsora egy hangulatos és nem is rossz olasz étteremben, meg egy kis prosecco is hozzá, szóval ki gondol ilyenkor a másnapi reggelire? Hát én nem. Aztán mire észbe kaptunk, már nem volt nyitva semmi a Tescon kívül, ha valaki járt már vidéki Tescoban az tudhatja, hogy ez nem sok jót jelent. Mi tényleg megpróbáltunk ott kenyeret és paradicsomot venni (bruschettát szerettem volna másnap reggelire), de nem sikerült. Mert nem néztek ki ehetőnek.

Így hát miután hazaértünk, én nekiálltam dagasztani, és arra gondoltam, megpróbálkozom másnap reggel a kontakt grillünkkel a kenyér megsütése céljából. Mert úgy képzeltem, hogy ez gyorsabb, és nem fűti fel majd az egész konyhát (és tényleg nem csak azért, mert állandó kényszert érzek arra, hogy a konyhában kísérletezzek).

Jelentem, működik! Nem is akárhogyan! Ropogós, nagyon ropogós héjú lepénykenyér, nagyjából tíz perc alatt. Igazából olyan jól sikerült, hogy terveim ellenére még az elfogyasztása előtt a megörökítés mellett döntöttem. Én most a megszokottnál kicsit lágyabb kenyértésztát készítettem hozzá, de szerintem működik ez akármilyen már jól bevált kenyértésztával is.

Közben a hűtőben árválkodó három szem paradicsomból meg még egy olajbogyós, aszalt paradicsomos, remek ízű feltét is készült hozzá.

  • 4 lepénykenyér
  • 25 dkg rétesliszt
  • 1,5 dl víz
  • 2 ek olívaolaj
  • 2-3 gr friss élesztő
  • 1 púpos tk só
  • nagyjából 2 adag paradicsomos rátéthez:
  • 3 közepes paradicsom (~ 15 dkg)
  • 8 fél, olajban eltett aszalt paradicsom (nagyjából lecsöpögtetve)
  • 6-8 dkg fekete olajbogyó
  • 4-5 gyöngyhagyma (vagy 2-3 szál újhagyma, esetleg 1 salotta)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ág oregánó
  • 0,5 dl olívaolaj

A kenyérhez a friss élesztőt elmorzsolom a liszttel, majd hozzáadom a többi hozzávalót is, és alaposan kidagasztom. Sima felszínű, lágyabb, rugalmas tésztát kell kapnunk, ami szépen elválik a kéztől. A kelesztőtálat letakarom nyirkos konyharuhával, és félreteszem kelni legalább egy éjszakára. Ha gyorsabban szeretnénk kenyeret készíteni, akkor több élesztő kell hozzá, legalább 1-1,5 dkg, de ha van időnk, akkor a hosszú kelesztés kevés élesztővel jobb állagú tésztáét eredményez.

Másnap reggel a tésztát átgyúrom, négy gombócra osztom, majd lisztezett deszkán kb másfél centi vastag lepényekké nyújtom. A lepényeket bő negyedórán át pihentetem. Közben a kontakt grillt felhevítem a legmagasabb fokozaton, és a forró grillben kisütöm a lepényeket. (az meg közben külön öröm, amikor közben figyelem, ahogy a magasodó tészta felnyomja a grillsütő felső lapját)

A sülési idő függ a grillsütő teljesítményétől is, én időnként ellenőriztem a kenyeret, és akkor nyilvánítottam késznek, amikor aranyszínű csíkok képződtek rajta. Ez úgy 10 perc körül volt.

A rátétet még előző este elkészítettem, ehhez a kimagozott olajbogyót, aszalt paradicsomot, a hagymát és az oregánó lecsipkedett levélkéit nagyon finomra aprítottam, majd hozzákevertem a feldarabolt paradicsomot és a megtisztított, kés hátával meglapított fokhagymát is. Meglocsoltam az olívaolajjal, összekevertem, és lefedve a hűtőbe tettem pihenni, hogy összeérjenek az ízek. Másnap a fokhagymát tálalás előtt kipecáztam belőle.

Aztán a reggeli még ünnepibbre sikerült, mint a vacsora, szépen, csendben költöttük el kettesben, a teraszon, miközben a szomszéd kertjében figyeltünk egy búbos bankát, ami Férj szerint ritkaságszámba megy.(a kép tájékoztató jellegű, maximális zoommal készült, nagyon messziről)

PC160004

Ponty pedig kérem, remekül érzi magát a nagyszülőknél, mint hal a vízben, anyu elmondása szerint egyáltalán nem hiányzunk neki, és OTT megeszi még a meggyet és az őszibarackot is. De nekünk meg már hiányzik, szóval most indulunk is érte, és minden tiltakozása ellenére hazacipeljük magunkkal. Hisz ő még csak egy kisbaba.

Címkék: , , , , ,

8 hozzászólás a bejegyzéshez: Lepénykenyér kontakt grillben sütve, paradicsomos olajbogyós rátéttel – a nagyon forró napokra

Zsófi
2010. július 11., vasárnap

És elárulod nekem, hogy vajh hol található Debrecenben nem is rossz olasz étterem? Én még nem találkoztam vele :)

killervidra
2010. július 11., vasárnap

A Batthyány utcában van, a nevét nem sikerül megjegyeznem, valami taverna, vagy hasonlóan karakteres név. A tortellini és ravioli jó (bár az al dentenel még mindig keményebb volt és elég keveset hoznak ki), a pizza is jó. Húst még nem ettünk, bár az étlap impozáns, de a levesek és desszertek rosszak, a saláták felejthetőek, és mindezt annak a fényében írom, hogy az ára meg aránytalanul drága. A nem is rossz a találó megfogalmazás szerintem, mert kifejezetten jónak azért nem mondanám. (de nem akartam a bejegyzésben kekeckedni, mert egyszer már megszóltak érte :) )
De jobb, mint bármelyik étterem Nyíregyházán, meg évfordulónk is volt és végre nem nekem kellett főzni. :)

Felhőlány
2010. július 12., hétfő

Boldog évfordulót kívánok Nektek!
De igazából a lepénykenyér miatt (is) jöttem, nagyon jól néz ki! Ügyi vagy, a semmiből egy ilyen reggelit készíteni…:))

killervidra
2010. július 12., hétfő

Felhőlány, köszi! :)
Szerencsére azért aszalt paradicsom, olajbogyó meg élesztő mindig van otthon, gondolva az ilyen komplikációkra. :)
Viszont a kontakt grill miatt nagyon hálás lettem magamnak, az otthoni kenyérsütéstől mostanában kicsit visszatart a rekkenő hőség. :)

peel
2010. július 12., hétfő

Tetszenek a rácsos kenyerek : ) Tönkölylisztből vagy tönköly és teljeskiőrlésű lisztből is műxik szted? : )

killervidra
2010. július 12., hétfő

Köszi! :)
Persze, lehet tönkölylisztből is, bár én valószínűleg bekeverném búzaliszttel, hogy jobb legyen az állaga.
Lehet teljes egészében teljes kiőrlésű lisztből is, de szerintem lepénykenyérnél a fele jó, ha fehér, mert nagyon masszív lesz különben a tészta. (próbáltam :) )
Ha pedig gyorsabban kell, akkor több élesztő, plusz két teáskanálnyi fehérbor- vagy almaecet a tésztába, és két óra múlva már kész is a kenyér. :)
Ja és hát remélem ízleni fog, várom a beszámolót! :)

peel
2010. július 12., hétfő

Akkor maradok a kevertnél, de lehet, hogy kukoricaliszttel. Hátha… : )

killervidra
2010. július 12., hétfő

Hát az úgy biztosan nem lesz rossz! :D

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)