Sárgarépás vöröslencsefasírt

2010. június 14, hétfő | babának, hús nélkül | Szerző: Herczeg Gabriella

P1014577

Gyermekétkeztetési project, első rész. Jelentem: eddig sikeres.

A sajt nem darabos benne, ergo nem zavarja az állaga (és nem tudja kipiszkálni), a lencse nem látszik, a répát azt szereti, van benne fehérje és zöldség, és úgy tűnik, hogy jó magyar szokás szerint az könnyebben lecsúszik Pontynál, ami panírozva van és bő olajban sütve. Ez van, így jártunk. Ma veszek egy rekesz napraforgóolajat.

A sajtról még egy szó: én az ALDIban kapható Weichkäse-t (pontos leírás német billentyűzet hiányában képtelenség), a magyar “fordítás” szerint fehér sajtot használtam hozzá, ez egy sós lében érlelt friss sajt, kemény, zsíros, a legtöbb nálunk kapható fetánál morzsalékonyabb, tömörebb a szerkezete. Hasonló állagú sajtokat a kimérős feták között találtam már, illetve a görög sós lében érlelt, szintén vákuumzacskózott kecskesajt is ilyen, ami a legtöbb hiperben kapható. Bár szerintem egy szilárdabb állagú, semlegesebb ízű akármilyen sajt is megfelel a célra.

Egyébként meg mi is szerettük, a fotózásnál, ami most a sötét (plusz a teraszon lődörgő kisded) miatt kicsit hosszúra nyúlt, egyre kisebb tálkákba kellett pakolni hogy ne mutasson bután, mert mindig “eltűntek” a felső golyóbisok.

A fűszerezésnél persze a döntő a gyerkőc ízlése, nálunk Ponty nagyon szereti a római köményes-fahéjas dolgokat (vagy csak erre lett szocializálva), így én ezt tettem bele, de válogatósabb babáknak a fokhagymán kívül a többi úri huncutság elhagyható. Ha pedig csak felnőtteknek készül, akkor kerülhet bele több fűszer, csili, gyömbér, szegfűbors, kinek mi tetszik.

  • 2-3 adag
  • 15 dkg vöröslencse
  • 15 dkg sárgarépa
  • 1,5 dl víz
  • 20 dkg fehér sajt (sós lében eltett zsíros sajt, jó helyette tömörebb állagú, morzsalékony nem túl sós feta vagy friss típusú sajt)
  • 1 ek paradicsompüré
  • 1 tk római kömény
  • 1 tk szárított oregánó
  • bő csipet őrölt fahéj
  • 2 ek olívaolaj
  • zsemlemorzsa  a panírozáshoz
  • napraforgó vagy szőlőmagolaj a sütéshez

A vöröslencsét átmosom, majd 1,5 dl forróvízbe szórom, és fedő alatt, de gyakran megkeverve 2-3 percig főzöm. A tűzről lehúzom és fedő alatt hagyom kihűlni.

A megtisztított répát késes robotgépbe teszem, összeszecskázom, majd hozzáadom a mozsárban porrá őrölt római köményt és oregánót, fahéjat, a finomra reszelt fokhagymát, paradicsompürét, olívaolajat és a lencsét (ha maradat alatt víz, azt is). Ezzel is összedolgozom, majd megy hozzá az összemorzsolt sajt, és ismét egy-két keverés, nem kell sok, a sajt már nem kell, hogy teljesen pürés legyen. Só nem kell hozzá, legalábbis nekünk, a sajt elég sós hozzá. (robotgép hiányában a lencsét villával összetörni, a répát finomra, a sajtot durvára reszelni, majd kézzel összegyúrni a masszát)

A masszából diónyi centis gombócokat formázok és zsemlemorzsába hempergetem.

Bő forró olajban minden oldalukon pirosra sütöm a gombócokat.

A miniatűrnek magában gondoltam, magunknak mentás joghurttal. De magában is finom.

Címkék: , , , , ,

18 hozzászólás a bejegyzéshez: Sárgarépás vöröslencsefasírt

Bianka
2010. június 15., kedd

Ötletes és finom lehet

killervidra
2010. június 15., kedd

Köszi Bianka! :)
Tényleg finom volt! :)))

SpeckoHU
2010. június 15., kedd

ä: Alt Gr + a

Jó az ötlet, egészségesnek is hangzik. Ha valaki más csinálná, akkor biztos megkóstolnám. Otthon nem lenne szívem liter olajokat erre elnyomni.

Látod megint a gyerek étvágya után mész a főzésben…

killervidra
2010. június 15., kedd

SpeckoHU, köszi, javítottam! :) (továbbá megjegyzem a későbbiekre)
A másik meg, hát mit csináljak, sajnálom a kölyköt.
Amióta elkezdett mást is enni (illetve nem enni) az anyatejen kívül, azóta küzdünk vele. Az első értékelhető mennyiségű ételt 10 hónaposan sikerült beletukmálni, addig csak anyatejet volt hajlandó enni normális mennyiségben, és azóta is képes éhségsztrájkolni, ha nem tetszik neki a kaja. Én azt nem bírom nézni, hogy nem eszik. Ez van, valahol mégiscsak nőből vagyok.
Egyébként csak fél liter olaj kellett hozzá, egy 20 centis fazékban 3 részletben kisült. :)

PartizánOrsi
2010. június 15., kedd

SpeckoHU, az nem megoldás, ha teljesen figyelmen kívül hagyja, mit eszik meg egyáltalán Ponty úr. (végigolvastam az összes hozzászólást a tanácskérös posztban is) Azzal nem lesz elöbbre, ha csülkös pacalt föz a gyereknek ebédre, amiröl eleve tudja, hogy a gyerek nem eszi meg. Az én gyerekem (19 hónapos) nem rossz evö, de én is figyelembe veszem a fözésnél, hogy mit nem szeret (mondjuk ez változik, nem mindig lehet eltalálni…). Nem kell mindig a gyerek étvágya után menni (föleg számára még ismeretlen ételnél van kockázata, hogy egyáltalán tetszik-e neki, bár ettöl még nem fog lemondani senki egy új ételröl), de ha eleve bele se kóstol, azzal nem értünk el semmit.
Az éheztetés számomra nem lenne megoldás. Ha a gyerek magától éhezik, az elfogadható, de a “ha ezt nem eszed meg, nincs más!”-szemlélet nekem nem jön be.
Ja, a recept jó, mint sok recept az oldalon :-) Talán müködik sütöben is…

killervidra
2010. június 15., kedd

Orsi, köszi! :)
A sütőre tegnap én is gondoltam, a szellőztetés kapcsán. Sima pogácsákban nem biztos hogy működik, ezzel kapcsolatban más ilyen jellegű masszáknál már voltak rossz tapasztalataim, de muffin tepsiben szerintem működhet! Mindenesetre legközelebb én is így próbálom! :)
Én igyekszem mindig olyat főzni (meg szerintem más is így van ezzel), amit mindenki szeret. Ha mindenki más igényét is figyelembe veszem, miért pont a gyerek maradna ki? :) Amióta velünk eszik szempont, hogy olyasmi legyen, amit ő is szeret. Hát ő sajnos elég válogatós, de a fejlődésének ebben a szakaszában különösen fontos a folyamatos megfelelő tápanyagbevitel, ezért nem tudom (vagy akarom) lazábban kezelni ezt a problémát, így valóban többnyire inkább a gyerek ízlése után megyek. Bár a sok zöldség-kevés hús nekünk sem fog megártani és szerencsére az ő ízlése is elég jó, így különösebben nem nagyon kellett eddig lemondanunk semmiről. :) Aztán amíg itthon vagyok, legfeljebb néha külön főzök a gyereknek ha úgy alakul, végülis megtehetem, időm van rá, ezért vagyok itthon.

PartizánOrsi
2010. június 15., kedd

Már nekem is volt más zöldséges pogácsáknál olyan tapasztalatom, hogy se a sütö, se a kevés olajban való sütés nem igazán jó. Egyszerüen nem lesz ropogós, háromszor annyi ideig tart stb. Csak annyira nem szeretek bö olajban sütni, föképp a szag miatt, hogy ezért ódzkodom… valahogy olyan a ház, hogy akármit csinálok, se a csukott konyhaajtó, se a szagelszívó, se a szellöztetés ezerrel nem megoldás, mindenhol lehet érezni a szagot.
Pedig annyira csábító ez a fasírt! :-)

killervidra
2010. június 15., kedd

Én is a kellemetlen illatok miatt tartózkodom tőle, plusz nem is tartom annyira egészségesnek, még ha friss olajat használok minden alkalommal, akkor sem. De én is ugyanezt tapasztaltam, ha nem bő olajban sül, sokáig tart, nem lesz ropogós és elveszti a nedvességtartalmát is.
Én arra gondoltam, hogy esetleg meg lehetne úgy próbálni, mint a yorkshire pudingnál, hogy a muffin sütőbe kevés zsiradék, azt felhevíteni, és úgy tenni bele a gombócokat. Végülis a lényeg hogy nagy mennyiségű hőt adjon át gyorsan egy jól vezető közeg (tehát zsiradék és nem levegő) a gombócnak. De ez egy kicsit még elméleti sík és okoskodásnak hangzik, szóval inkább csak csendben dolgozom rajta aztán majd közlöm az eredményeket. :)

Zsu
2010. június 15., kedd

Viszont tuti ropogòs lesz,ha osszetort kukoricapehellyel “panìrozod”.
Igazad van,hogy nem minden pogàcsàzott massza teheto sutobe az olaj helyett,de szerintem a te verziòdat èrdemes lenne kipròbàlni…..nèha napjàn jò a bo olajban sult hami,de ilyen picinèl(meg szerintem nagynàl sem) nem àrt az òvatossàg (tudod,aceton).

killervidra
2010. június 15., kedd

A bő olajban sütés nem a kedvencem, eddig évente kb kétszer került rá sor, szóval azért nagy rendszert nem akarok belőle csinálni ezután sem, de ennél egy kicsit gyakrabban még belefér. :)
A karcinogén vegyületek miatt szerintem sem szerencsés, de bármilyen más sült étel sem… (persze az olajban sütés mindet veri. Szóval nem felhőtlen lelkesedéssel adtam én sem a gyereknek)
Ez a massza a pogácsázással lehet hogy nem állna össze szépen a sütés végére, a gombócokat a ropogós kéreg tartotta egyben, szóval át kellene írnom hozzá a receptet, legalább valami sűrítőanyag (liszt, pehely) kéne bele. De ez mondjuk megoldható. :)
De most jó ötletet adtál, rá kellene szoknom a gőzölésre! :)

Évi
2010. június 18., péntek

Kipróbáltam, nagyon finom, köszi a receptet. Ennyi lencsét és répát, a sajtról nem is beszélve másképp nem nagyon ettek volna meg a gyerkőceim, de így jó sok lement nekik! (6 és 2 évesek)

killervidra
2010. június 18., péntek

Évi, ennek nagyon örülök!!!! :)
Igyekszem még hasonló recepteket gyártani! :)

PartizánOrsi
2010. június 21., hétfő

Én is kipróbáltam és sajnos egy nagy katasztrófa lett… Pontokba szedve, így utólag egyébként vicces :-)
1. Az elsö harmad atomjaira hullott az olajban, így utólag nézve hiányzott belöle a kötöanyag. 2. A maradékhoz hozzátettem egy tojást, de ezáltal túl lágy lett, így beleborítottam némi zabpelyhet (nem volt több zsemlemorzsám).
3. Formázás közben egy óvatlan mozdulattól leborult a tálca a földre, így egy további rész landolt a kukában. Ja, még egy fél liter olajat nem voltam hajlandó feláldozni (az olajsütésre feláldozott lábasban még különben is ott volt a foró olaj a széthullott fasírtokkal), így a többit serpenyöben, kevés olajon sütöttem.
4. Amíg az utolsó pogácsákat formáztam, az éppen serpenyöben sülök megégtek.
5. A gyerekem elsöre meg se kóstolta…

Ha ezt így valaki meséli, nem hiszem el. Ja, a gyerek aztán mégis evett belöle :-) És szerintem finom is, de legközelebb már az elején teszek bele tojást. Önszorgalomból tettem bele egy kis gerezd fokhagymát, nem rontott rajta.

killervidra
2010. június 21., hétfő

Orsi, hát nem is tudom mit mondjak … (főleg mert így olvasva tényleg kicsit vicces :) )
Nekem is lágy lett a massza, de azért jól formázható és az olajban sütésnél lett rajta egy vastagabb, ropogós kéreg, ami egyben tartotta. (esetleg az olaj nem volt elég forró az első adagnál?)
A kötőanyag mindenesetre nem fog ártani bele. Az olajban sült golyókat nekem a lencsepüré + a sült kéreg szépen egyben tartotta, de a sütőben sült változathoz ez nem lesz elég. Én nem tojásra gondoltam, mert attól még lágyabb lesz a massza és a formázása lesz nehéz, hanem valamilyen pehelyre (pl zab :) ), vagy lisztre. Vagy tojásra + pehelyre/lisztre. :)
Esetleg még a sajt lehet hogy nem mindegy mégsem, amit én használtam az nem olvadós, elég száraz, morzsás fajta.
De annak azért örülök hogy ízlett. :)

Dorka
2010. június 28., hétfő

Megcsináltam, nagyon finom volt, köszönöm a receptet, a kisfiam ugyan nem evett belőle, de ketten a Papájával elmajszoltuk :-) Ja igen, amiért írok: én tettem bele egy tojást, és 3 evőkanálnyi teljes kiőrlésű búzalisztet, és szilikonos muffinformában sütöttem meg a sütőben, 200 fokon kb. 30-35 perc kellett neki, és 11 közepes nagyságú muffin lett belőle. Picit így tömör volt az állaga, talán kevesebb liszt is elég lett volna, majd legközelebb. Szóval köszönöm a receptet!

killervidra
2010. június 28., hétfő

Én meg köszönöm a továbbfejlesztést! :)))
Örülök hogy ízlett! :)

Gergely Eszter
2012. november 6., kedd

A vöröslencse teljesen más, mint a hagyományos? Hol lehet kapni? Hagyományos lencse nem jó?

killervidra
2012. november 6., kedd

Eszter, kisebb szemű, könnyebben fő meg (15 perc alatt), és vékony a héja. Ízre is picit más, bioboltokban, gyógynövény boltokban és szupermarketekben kapható, néha a kisebb áruházláncokban is. Szerintem lehet helyettesíteni sima lencsével, de azt, ha puhára főtt, botmixerrel pürésíteni kell teljesen simára. (a vöröslencse villával pépesre törhető) Mivel így még nem próbáltam, nem tudom, mennyire fő ki a keményítő a hagyományos lencséből főzés közben, ezért ha nem áll össze a massza a végül, akkor tojást is lehet adni hozzá.
itt pedig egy részletesebb leírás a lencsék fajtáiról:http://terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/lencse.html

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)