Spárgakrémes penne

2010. június 3, csütörtök | babának, csirke, tészta | Szerző: Herczeg Gabriella

P1014240A spárga az egy olyan dolog, hogy két hete én meg voltam győződve róla, hogy az idén már nem eszem. Mert itt már nem kapni szépet. Aztán Pesten meglepve tapasztaltam, hogy bizony csak errefelé nem kapni már szép friss kötegeket, Pesten még van bőven. Ennek úgy megörültem, hogy elterveztem, hozok magammal néhány csomaggal belőle… majd a zsúfolt program miatt ez elmaradt. Aztán tegnap szembetaláltam magam itt, Nyíregyházán egy egész helyes kis köteggel. Nem mondom, hogy friss és üde volt, azt azért nem, de szép karcsúak voltak a szálak és a minősége még azon a határon belül, hogy én megvegyem. A spárgakrémet már tavaly kinéztem magamnak Mammánál és Beatbullnál is, ez a csökkent víztartalmú, de még használható spárga pedig éppen alkalmasnak tűnt a célra.

A hidegen sajtolt dióolajat persze ne tegyük két évesnél fiatalabb gyerek adagjába, de a felnőtt adagokból ne hagyjuk ki, mert ez teszi majd fel az i-re a pontot. Egyébként egy nagyon finom, gazdag szószos tésztáról van szó, amit a spárga kevésbé elkötelezett rajongóinak is csak ajánlani tudok.

  • 2 (és fél) adag
  • 1 köteg zöld spárga (400 gr)
  • 1 fél csirkemellfilé, csont és bőr nélkül (~15-17 dkg)
  • 1 salotta (vagy más enyhébb ízű hagyma, úgy 4 dkg)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 citrom reszelt héja és felének a leve
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 ek vaj
  • 5 dkg mascarpone
  • 3 dkg kéksajt (Danish Blue Cheese)
  • 25 dkg penne (vagy más száraztészta)
  • 2-3 ek hidegen sajtolt dióolaj

A csirkemellet nagyon kicsi, fél centis kockákra vágom. A salottát, fokhagymát hámozás után nagyon apróra vagdosom. A spárgát elpattintom, a felső részét használom csak fel (az alsó részéből lehet főzni krémlevest vagy spárgalét). A csúcsait levágom, a többit nagyobb darabokra aprítom.

A csirkemellet az olívaolaj és vaj keverékében nagy lángon sütni kezdem, ha kifehéredett sózom, hozzáadom a spárgák csúcsi részét is, azzal sütöm még 2-3 percet, amíg a spárga élénkzöld, a csirke pedig aranyszínű nem lesz. Szűrőlapáttal kiszedem a serpenyőből, félreteszem.

A visszamaradt zsiradékban üvegesre sütöm a salottát, majd hozzáadom a fokhagymát és a spárgát is. Felöntöm 2 deci vízzel, hozzáreszelem a citrom héját, belefacsarom a fél citrom levét, majd puhára főzöm a spárgát. Ha ez megvan, hozzáadom a mascarponet, a kéksajtot, majd botmixerrel pürésítem az egészet. Visszaszedem bele a csirkét és a spárga csúcsait, összeforralom (ha túl híg maradt volna a mártás, akkor még sűrítem egy kis főzéssel), majd hozzáforgatom az időközben kifőzött tésztát.

Tálalásnál meglocsolom hidegen sajtolt dióolajjal.

Címkék: , , , , , ,

11 hozzászólás a bejegyzéshez: Spárgakrémes penne

Vesta
2010. június 4., péntek

Nem spárgakrémes penne? ? :-)

SpeckoHU
2010. június 4., péntek

Vesta: Tészta, tészta, nem igaz?:)

killervidra
2010. június 4., péntek

Penne, penne, jogos, javítom. :)
Eredetileg spagettinek készült, de aztán magam elé képzeltem a miniatűr ruházatát az etetés után, és a penne mellett döntöttem végül. :)
Egyébként SpeckoHU, ott a pont! ;)

Beatbull
2010. június 4., péntek

Nagyon jó kis könnyed ebédnek néz ki ;) Zöld spárgából egyébként kimondottan jó pestot is lehet készíteni.

killervidra
2010. június 4., péntek

Beatbull köszi! :) Hát finom volt! :)
A pesto is be volt/van tervezve, csak egy köteg megfelelő minőségű spárga kellene hozzá… :)

angela
2010. június 4., péntek

Egy dolog a zseni recept, de milyen édes a hozzávalóknál a keret…bocs…tiszta feminintouch:)))

killervidra
2010. június 5., szombat

:)))
És akkor az új orgonalila színt még nem is láttad, amikor írtál… :D

Mamma
2010. június 5., szombat

Tök jól hangzik így ez a szósz! Míg tart a spárga, ki kell próbálnom. Kéksajttal eszméletlen izgalmas lehet!:))

killervidra
2010. június 5., szombat

Mamma, köszönöm! Örülök hogy tetszik! :)
A kéksajt-spárga nálunk nagy kedvenc lett, főleg hogy így a miniatűr is megeszi a spárgát! :)
(17 hónapos, de már imádja az kéksajtot! :) )

nokedli
2010. június 5., szombat

nálunk is pont spárgás spaghetti volt tegnap. a spárgakrém-ötlet tetszik, kéksajt is van a hütöben és itt még június 24-ig tart a spárga-szezon, úgyhogy gyorsan fel is jegyeztem.

killervidra
2010. június 5., szombat

Nokedli örülök hogy tetszik! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)