Citromhéj tartósítása

2010. május 26, szerda | üveges | Szerző: Herczeg Gabriella

P1014035

Ki járt már úgy, hogy 1-2 nap tárolás után a kezében mállott finom sötétzöld penészporrá a méregdrága biocitrom, ami a halom alján csücsült?

Nos, én gyakran szembesülök ezzel. Nem tudom, minek köszönhető, a masszív tartósítás és felületkezelés hiányának, vagy simán csak több nap késéssel, közel a felhasználhatóság végső határához érkezik ide az áru (amin nem lennék meglepve). Mindenesetre a biocitrom itt nemcsak drága, hanem ritkaságszámba is megy, csak elvétve kapni (ezt sem nagyon értem, mert a biokivi az halomban áll, pedig még élő embert nem láttam, hogy vett volna belőle. Amikor félig megszottyad és leértékelik, még akkor sem.)

Persze az is igaz, hogy ha kapok, akkor annyira megörülök neki, hogy többet veszek, mint amit egy-két nap alatt felhasználnék.

A mai sötétzöld ködfelhő után azonban úgy döntöttem, hogy végre követem drága jó nagyanyámat, és lereszelve elteszem a citrom héját. Ő persze nem a biocitrom miatt csinálta, sőt, hát akármilyen citromot is csak ritkán kapott annak idején, így ha hozzájutott, rögtön felvásárolt egy nagyobb adagot, lereszelte a héját, elkeverte cukorral, és egy kis befőttesüvegben a hűtőben tárolta. Végtelen sokáig elállt, és így mindig volt citromtorta vagy citromhéjjal ízesített túrós süti.

Ezen a ponton azért már lehet sejteni, hogy ez nem egy olyan igazi recept, csak nagyi tartósítási eljárásának a továbbfejlesztése (amit gyanítom, nem ő talált fel, így aztán többeknek ismerős lehet), illetve az is nyilvánvaló, hogy megtaláltam a légkondi távirányítóját, és visszatért a testhőmérsékletem a melegvérűek számára fenntartott tartományba.

Szóval csak annyit pluszt adtam hozzá nagyi módszeréhez, hogy

1.) a citrom(szigorúan bio, tekintettel a májunkra és a miniatűrre) héját (persze alapos meleg vízzel való mosás és szárítás után) a szerecsendió számára rendszeresített reszelőn reszelem le, így nagyon finom lesz a reszelék, és szinte lehetetlen belereszelni a keserű fehér héjat.

2.) nemcsak cukorral, hanem sóval is tettem el citromhéjat, fenntartva ezzel egy adagot a sós citromos ételeknek. Az édes változathoz meg nádcukrot használtam, ismét csak tekintettel a miniatűrre, de itt a nád változat nem esszenciális..

Az arányok nálam úgy alakultak, hogy 40 dkg/ 4 közepes citrom finomra reszelt héjához (4 mokkáskanálnyi) 4 ek nádcukrot kevertem, illetve  a sós változatnál ugyanennyi citromhéjhoz 2 púpos ek durva szemű sót.

A keveréket jól záródó üvegcsében a hűtőbe tettem, és bár csak a nagyi változatáról vannak hosszútávú tapasztalataim, de hónapokig eláll. Igazából ezek olyan tömény cukor illetve só oldatok, hogy bármilyen kórokozó számára szinte lehetetlenné teszik a szaporodást.

A citromok levét pedig természetesen kicsavartam, átszűrtem, és kicsi üvegben ment ez is a hűtőbe. Azért ennek csak néhány napot mondanék a felhasználhatóságára.

Címkék: ,

12 hozzászólás a bejegyzéshez: Citromhéj tartósítása

Mamma
2010. május 26., szerda

Na tessék! Pár hete tettem el üvegbe biocitromot (arra csak az jó) és annyira finom lett, hogy már alig van.
Még nem jutottam el a megírásához, de talán segített volna. Vagy segítene.
Magában eleszegettem, még felhasználási területet sem találtam ki neki:))

andrea
2010. május 26., szerda

Én is pont így jártam. :( Szombaton vásárolt biocitrom ma reggelre…

Maci
2010. május 26., szerda

Télen én is elraktam vagy 2 kiló biocitrom reszelt héját cukorral -fehér cukorral, mert szerintem ezen nem oszt vagy szoroz, hogy nád, vagy fehér, max. egy kicsit aromásabb lesz töle. Aztán néhány nap után elkezdett barnulni, én pedig nem tartottam túl étvágygerjesztönek ezután. Nemrég selejteztem ki a hütöböl. Szerencsére mindig kapok friss biocitromot, szóval eltevés ezután kilöve.

killervidra
2010. május 26., szerda

Mamma, kíváncsivá tettél! :) Ez most csak fűszerezésre lett eltéve, igazából 4 citromból 4 mokkáskanálnyi héj lett, de legalább megmentettem őket az enyészettől. :)

Andrea, nekem is csak néhány napig tart ki itthon. Az rendben van, hogy ennek a felületét nem kezelik semmivel, de azért az kicsit fura, hogy a Sparos biocitrom 1-2 nap múlva penészedik, a Corás meg sokkal tovább kitart…

Maci, nálunk ilyesmi nem fordult elő. Igaz, hogy nagyi nem biocitromból készítette, de szerintem a rengeteg cukor mellett nem lenne szabad megromlania. Fehér cukorral csinálta/ja szóval látszott volna. Az is tartósít, akárcsak a só. Ha elég sok cukor kerül a citromhéj mellé, akkor ki kellene tartania.
Mondjuk túl sokáig nem szándékozom eltárolni, csak jó ha van mihez nyúlni, amíg a havi egy (rosszabb esetben két vagy három havonta egy) biocitrom szállítmány a Sparba megérkezik. (ráadásul az egész városban csak egyetlen helyen árulják, ha egyáltalán van)
Én a nádcukrot nem az aromája miatt használtam, hanem reflexből semmibe nem teszek fehér cukrot, amiből a kicsi is eszik. Egyébként tényleg mindegy, ezt talán írtam is. :)

nokedli
2010. május 26., szerda

én is készítettem, egyszer reszelt citromhéjból citromos sót, de úgy összekeményedett az egész. azst hiszem cukorral is próbáltam valamikor (ha jól emlékszem porcukorral) és az is úgy “összeállt” és kemény lett., pedig csavaros üvegben volt. lehet, hogy azért, mert nem tettem hütöbe?

killervidra
2010. május 26., szerda

A hűtő szerintem mindenképpen szükséges, legalábbis nagyi mindig ott tartotta. A tetejét is jól le kell zárni, mert felveszi a levegő nedvességtartalmát, párásabb helyeken ez jelentős lehet, pl a só is beleköt a sószóróba.
A porcukor vagy finom szemcséjű só az szerintem nem jó, úgy még a készítés során is összetömörödik. A nádcukor az elég nagy szemcsés, a só meg egészen nagy szemű, durva erdélyi kősó.
Mindenesetre nekem még hosszabb távú személyes tapasztalatom nincs, de nagyinak évtizedek óta működik. :)

Mackómama
2010. május 27., csütörtök

Szia,

én narancshéjjal tettem fel: http://mackokonyha.blogspot.com/2010/02/alapreceptek-narancskivonat-hazilag.html
de készítettem citrommal is.
Hűtőn kívül is hónapokig eláll, nem romlik meg. Én előtte az üvegeket azért ki szoktam fertőtleníteni. Hónapokkal ezelőtt készítettem, azóta is folyamatosan fogyasztunk belőle, csupán annyi történt, hogy picit besötétedett, ami oxidációs folyamat. Az íze, állaga tökéletes.
Én is sötét nádcukorral készítettem, lehet, esetleg a cukor is befolyásolhatta a színét…
A héj nedvesség tartalmát átveszi a cukor, ettől valóban kicsit krémes lesz. Engem nem zavar, nyilván ez is izlés kérdése.

Moha
2010. május 27., csütörtök

Én a mélyhűtőben tartok két kis dobozkát,amikor a citromnak/narancsnak csak a levét használom el,a reszelt héj megy a dobozba. Nem színeződik el,és az illata,aromája tökéletesen megmarad.

killervidra
2010. május 27., csütörtök

Mackómama, megnéztem, köszi a linket! :) Nagyanyáink tényleg így tartósítottak, és semmi gondjuk nem volt vele. :)

Moha, hogy ez mekkora ötlet! És hogy miért nem jutott eszembe! Nagyszerű, ki fogom próbálni legközelebb a fagyasztást! :)

Mama
2013. december 15., vasárnap

Én megszáritom a keresztelt citromhéj át, külön a cukrot azután teszem kis dobozba, majd a mélyhûtôbe. tökéletes marad

Marcsi
2015. január 25., vasárnap

hűtő nélkül is eláll évekig akár a cukrozott citromhéj. Nekem csak a spájz polcon van és elmúlt már 2 éves. Az a vésztartalék, mert ha lehet friss citromot használok

Herczeg Gabriella
2015. január 26., hétfő

Igen, hűtő nélkül is bírja, ha elég sok hozzá a cukor. Legutóbb szirupot főztem hozzá, fűszerekkel, és nagyon finom lett, meg hát tartós is. :) viszont ha nem visszük túlzásba a cukrot, csak épp annyit használunk, ami vékonyan bevonja, akkor nem árt a hűtő, mert olyan már penészedett meg nekem szobahőmérsékleten tartva.

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)