Koriander pesto

2010. május 21, péntek | üveges | Szerző: Herczeg Gabriella

P1013955A magyarázat egyszerű: az esőzések miatt víz alatt álló kertben minden burjánzik (kivéve a petrezselyem, az kipusztult, ki tudja miért), az a három fajta koriander ültetvény is, amit hirtelen felindulásból tavasszal vetettem. Olyan mennyiségű korianderzöldünk van, hogy kénytelen vagyok feldolgozni mindenféle formában.

Ezt a pestot most ázsiai stílusú ételekhez készítettem, ami kézenfekvő választás, ha korianderzöldről van szó. A fűszerezés lehetne gazdagabb, kerülhetne még bele csili is, de ezt a lehetőséget én inkább most kihagytam. Majd inkább élek vele közvetlenül a felhasználás előtt.

A mennyiségeket természetesen nem kell grammra pontosan betartani, én ezt most azért írtam így ide, mert a digitális mérleg ezt mutatta.És hát ez így elég jól sikerült.

  • 1 kicsi üvegnyi
  • 2 nagy marék korianderzöld ( 7 dkg)
  • 10 dkg natúr földimogyoró
  • 7 dkg hidegen sajtolt földimogyoró olaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 cm gyömbér

A földimogyorót száraz serpenyőben kis láng felett, sűrűn rázogatva kissé megpirítom, amikor elkezd illatozni és aranyszínűvé válik, akkor már jó. Ha sózott földimogyorót használunk hozzá, akkor ez a lépés természetesen kimarad.

A koriandert megmosom, leszárítom, és késes robotgépbe teszem a mogyoróval, olajjal, csipet sóval és a finomra reszelt gyömbér kinyomkodott levével együtt. Finomra aprítom.

A tárolásra szánt üveg aljába teszek egy gerezd kés pengéjével meglapított fokhagymát, és erre szedem a pestot. Hűtőben tárolom.

Megjegyzés: a fokhagymát lehet a korianderrel együtt darálni a robotgépben, de a nyers fokhagymát Férj gyomra nem bírja, így én inkább ezt a módszert alkalmazom a fokhagymával való aromatizálásra.

Címkék: ,

4 hozzászólás a bejegyzéshez: Koriander pesto

Vegavarázs
2010. május 21., péntek

Nagyon irigyellek, én is szeretnék hasonló problémával küzdeni! Sajnos nekem még elég kicsi a koriander a kertben, és a vihar meg a rengeteg eső nem tett neki jót. De ezt a receptet köszönöm, remélem, még a nyár folyamán kipróbálom.

killervidra
2010. május 21., péntek

Vegavarázs, szívesen! :) Nagyon jó kis pesto lett, remélem sikerül majd kipróbálnod! :)
Nálam most a koriandernek kifejezetten jót tett az eső, de itt homokos a talaj, nem állt annyira a víz. Viszont a petrezselyem kipusztult, a hagymáim meg megálltak a növésben.
Mindenesetre az esőzések után nem sok reményt fűzök a korianderek további burjánzásához, az én kertemben egyébként nem kedvezőek a körülmények ennek a növénynek (csak próba-szerencse alapon vetettem), így most igyekszem felhasználni, ami van. :)

Hinyenc
2010. május 25., kedd

Ez egy remek recept avagy otletado!
Hetvegere remelem en is gazdagabb leszek egy nagy halom korianderrel, es egy ilyen pesto elkeszitese es hasznalasa eleg izgalmasan hangzik! Zsenialis, koszonom.

killervidra
2010. május 25., kedd

Szívesen! :)
Nagyon finom pestonak a koriander, tényleg érdemes kipróbálni. Meg aztán rengeteg módon variálható a különböző olajokkal, olajos magvakkal, fűszerekkel. :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)