Akácvirág likőr, akácvirág szörp, ecet akácvirággal

2010. május 19, szerda | üveges | Szerző: Herczeg Gabriella


P1013875Avagy az akácos poszt.

Annyit még el kell mondanom az elején, hogy jelenleg csak a szörp lett letesztelve, a többinek még jó egy hétig kell érnie számításaim szerint. Na de akkor meg már nem lesz akácvirág. Mindenesetre ha készen lesznek, beszámolok az eredményekről.

Aztán még talán az is magyarázatot igényel, hogy mi ez a nagy akác-láz.

Hát mi egy akácerdő mellet (vagy inkább benne) lakunk. Ez még nem baj, vagy nem ok, de igazából mi ezért vettük meg ezt a házat. A vacak beosztás, az összecsapott, másodosztályú kivitelezés, a sóderral félig “bevetett” kopár és terméketlen kert, a falu infrastruktúrájának egyre inkább maradandónak tűnő hiányosságai ellenére. Mert van tavasszal az az egy-két hét, amikor részegítő az illat, és elég csak kiülni a teraszra, hogy megfeledkezzünk minden rosszról, ami valaha történt, vagy történni fog. Aztán meg késő őszig a hatalmas akácfák árnyékában figyeljük a nyüzsgő természetet (mert itt az őz tényleg benéz az ablakon), nem merek lecsapni egyetlen bogarat sem, mert a 80%-uk védett, van saját rozsdafarkú párunk, nyüzsögnek a citromsármányok, kormosfejű cinegék, és tavaly a széncinegék még a teraszra is betelepültek, de velük támadt egy kis nézeteltérésünk, amikor be akartak költözni Ponty babakocsijába (amikor éppen ő is benne volt).

Mielőtt végképp elmennék az ornitológia irányába, inkább folytatom az akácillattal. Tudniillik, hogy most nincs. Hiába nyílik az akácvirág, az állandóan szemerkélő eső miatt nem érezni a bódító illatot.Hát gondoltam konzerválom.

Ilyen megfontolásból készült a kandírozott akácvirág is, és tervezetem még mézes likőrt és ízesített ecete belőle. Aztán a hozzászólásoknál Felhőlány említette, hogy ő szörpöt készítene belőle, így az is felkerült a listámra.

A szörpnél a bodzaszörp receptjét vettem volna alapul (ahogy anyu készíti: 5 literes befőttesüvegbe 15-20 nagy bodzavirág tányér, jól megmosva, lerázogatva, bogártalanítva, hozzá 3 kiló cukor, 10 dkg citromsav és 3 citrom vékony karikára vágva. Aztán ezt felönti vízzel, és állni hagyja hűvös helyen egy hétig. Leszűrés után hűtőben tárolható.), de nekem egyfelől nincs 5 literes befőttesüvegem, másfelől meg ekkora hűvös helyem sem lenne hozzá, mármint olyan ahonnan picuri nem rámolja le, meg nem akartam cukrot tenni bele, csak mézet, meg citromsavat sem, meg nem akartam várni egyáltalán. Aztán lett belőle ez az egy nap alatt elkészülő variáció. Ami finom, csak nem kristálytiszta. Egyébként még ez a rész is megoldható lett volna, csak olyan baromi lassan csepegett le a kávéfilteren a második szűrésnél, hogy nem bírtam kivárni, és hagytam az egészet zavarosan. Ha úgy tetszik, ez most egy rostos szörp lett. Egyébként az arányok rendben vannak, ha valaki tudja tárolni, turmixolás helyett érlelje egy hétig hűvös helyen, aztán szűrje le. Nagyon finom. Ja igen, ha van otthon bio citrom, akkor azt karikázza bele egészben, aki gondolja. Nekem most nem volt, de Férj szerint meg nem is kellett volna bele.

A mézes akácvirág likőrről és a mézes akácvirágos fehérborecetről egyelőre nem tudok nyilatkozni, az illatuk mennyei, és ennyi. A recepteket viszont leírom, részben magamnak, hogy el ne keverjem.

Egyébként még egy kis adalék: a friss vagy szárított akácvirágból készült tea gyógyító hatású, csökkenti a köhögést, hurutos tüneteket, és mérsékeli a gyomorégéssel járó panaszokat is, tehát érdemes szárítani. Készülhet belőle akácbor, illetve palacsintatésztába mártva ki is lehet sütni bő olajban, és porcukorral meghintve kiváló édesség. Aztán még lenne egy pár ötletem nekem is, amihez azt hiszem, a rendelkezésemre álló fél-egy hét már kevés lesz. Na majd jövőre…

 • Mézes akácvirág szörp
 • 1 liter akácvirág (magyarázat lent)
 • 75 dkg akácméz
 • 2 dl citromlé (4 kicsi citrom leve)
 • víz

Az átválogatott, egészséges akácvirágról lehúztam a virágokat a szárról, és lazán egy literes befőttesüvegbe töltöttem. Nem kell nyomkodni, tuszkolni, tömöríteni, csak lazán belepakolni a virágokat.

Ráfacsartam a citromok levét, ráöntöttem a mézet, és annyi vízzel töltöttem fel, hogy tele legyen az üveg.

Egy éjszakán át hűvös helyen hagytam pihenni.

Másnap leturmixoltam, és átszűrtem. Az első szűrésnél nagyobb lyukú, a másodiknál finom szövésű teaszűrőn. Egy kicsit még így is zavaros maradt, így megpróbáltam átszűrni papír kávéfilteren, de egy óra alatt 1 deci csöpögött le, úgyhogy feladtam.

Én tartósítószert nem akarok keverni hozzá, sem felfőzni és utána dunsztolni, így hűtőben tárolom.

 • Mézes akácvirág likőr
 • 1 liter akácvirág
 • 7,5 dl fehér rum (jó minőségű, ha lehet)
 • 50 dkg akácméz

A virágot átválogatom, leszedegetem a szárról, mint fent. Lazán egy literes üvegbe töltöm, majd ráöntöm a mézet és a rumot.

Hűvös helyen 1 hétig fog állni szűrés előtt.

 • Mézes akácvirágos fehérborecet
 • 2 dl akácvirág
 • 4 ek akácméz
 • 2 dl fehérborecet

A  lecsipegetett akácvirágot egy 2 decis üvegbe töltöm, rá a méz és az ecet. 1hétig fog pihenni hűvös helyen a leszűrés előtt.

Tapasztalatok

Akácvirág likőr

Az akácvirág likőr 1 hét után leszűrve nagyon kellemes ízű, olajosan folyón sűrű… Pálinka lett. Legalábbis jobb szót nem tudok rá, mert eszméletlen tömény. Ebből a mennyiségből 1 liternyi lett, ki lehet számolni, hogy az alkoholtartalom úgy 30% körül mozog, ez azért likőrnek erős. De mélyhűtött pohárkákba szervírozva nagyon finom, nem tűnik töménynek, csak úgy itatja magát. Szóval veszélyes. Így önmagában, likőrként fogyasztva én még javasolnék jó 3-4 deci szénsavmentes ásványvizet hozzá.

A másik megoldás, hogy nem kell hígítani, csak a fogyasztás előtt. 4 cl likőr+1/4 citrom leve+ 2 dl szóda vagy szénsavmentes ásványvíz néhány jégkockával kiegészítve remek és könnyű frissítő. Édességekhez, krémekbe, piskótára locsolva szintén nem szükséges a hígítás.

P1013883

Címkék: , ,

38 hozzászólás a bejegyzéshez: Akácvirág likőr, akácvirág szörp, ecet akácvirággal

Felhőlány
2010. május 19., szerda

Egyszer volt hol nem volt… élt egy család meseerdő közepén… :) Imádom olvasni a bejegyzéseidet, több mint recept, olyan naplóféle… :)
Ha az időjárásfelelős is úgy akarja, belevetem magam az “aratásba”… Nagy küzdelmek árán holnaptól szabin vagyok, keddig munkahely környékére sem megyek… elindulok akácvirágot és bodzavirágot (is) szüretelni. A szörp és likőr receptedet biztosan ki fogom próbálni, nagyon tetszenek! :)

Thrini
2010. május 19., szerda

Elképzeltem, amit írtál, a környéket, a madarakat stb. (Itt jegyzem meg, hogy nekünk is van rozsdafarkú madarunk, a kis huncut a konyha ablak párkányon tartózkodott valamelyik nap és let.jta. Mit akart vajon üzenni? )
Szóval, klassz lehet a hely, ahol éltek, az akácillat pedig valóban csodás. A szörpös ötleted zseniális, eszembe nem jutott volna bármit is készíteni a virágból, bár gyerekkoromban ettem és ízlett.
A képekhez gratulálok, nagyon szépek. :)

peel
2010. május 19., szerda

Akácos út, de végig mennék rajtad… : )

killervidra
2010. május 19., szerda

Felhőlány, az is! Napló helyett is írom, nemcsak a receptekért! :)
Jaj, hát először is jó pihenést Neked, és szebb időt, mint a héten eddig volt. (bár ma már itt sütött egy kicsit a nap, ez biztató! :) )
A bodza még nekem is hátravan.
Remélem ízleni fognak az itókák, nálunk a szörp nagyon fogy, de lehet, hogy hétvégén a likőrt is felavatom az öcsém szülinapi buliján. (a mai naptól nem szoptatok, úgyhogy most már nekem is lehet! :) )

Thrini, köszönöm! :)
A rozsdafarkúak már csak ilyen hálátlanok, nekem a fényképezős deszkámat “tisztelete” meg a múltkor. Alig tudtam lefertőtleníteni rendesen… :) Hogy mit akar üzenni? Szerintem csak kérni szeretne abból, ami a konyhában készül! :)

Peel, viszek hétvégén kóstolót! :)

Aniko
2010. május 19., szerda

Nagyon ugyes vagy! Valami sutemènybe lehetne hasznàlni az akàcviràglikort ?
Az ozikèidet lehet pàrositani az èn vadisznòimmal..èn is erdo szèlèn lakom de nem akàc hanem
makkerdo van a hàzunk mellett!!!

killervidra
2010. május 19., szerda

Aniko, köszönöm! :)
Bár még nem kóstoltam, de határozottan el tudom képzelni valami trifle-be, vagy piskótára locsolva krém alá. Meg koktélokba. És fagyiba is. :)
Nálunk az akácerdő a szembeszomszéd telkénél átvált tölgybe, szóval van őz is meg vaddisznó is. Meg fácán, nyúl, egyéb apróvad, tiszta állatkert… :)
Imádok itt lakni!!! Csak a vizslánk ne félne ennyire az erdei állatoktól… :)

Beatbull
2010. május 20., csütörtök

Nagyon jó ötlet mindhárom akácvirág-készítmény – s milyen sokféleképpen lehet felhasználni! Szerencséd van, hogy ennyi akácvirág van a közeledben. Nekünk marad a bolti mézes akácvirág szörp ;)

killervidra
2010. május 20., csütörtök

Beatbull, örülök hogy tetszik! :)
Hát, a vidéki élet előnye a sok akác is többek között. :)
Igaz, csatorna és betonozott út az nincs, ma fél napot kellett kocsikáznom egy fax miatt, de akác, fácán és vadsóska akad! :)
(félreértés ne essék, én ezzel így maximálisan elégedett vagyok! ;) )

olzka
2010. május 20., csütörtök

Ne aggódj, ha elmúlik ez az esős évszak, lesz illat. Kb a virágok egyharmada nyílt még ki, sok a zöld bimbó is. Ha nem jön hirtelen felmelegedés, ami a homokkal karöltve megfőzi az akácvirágokat szép, hosszan fog nektározni, illatozni.

killervidra
2010. május 21., péntek

Olzka, remélem úgy lesz! Itt annyi eső volt, hogy elkezdtek a virágok elrohadni a fán.
Mondjuk mélyebben az erdőben még vannak ép, ki nem nyílott virágok.
Nemcsak az illat miatt, hanem mert a palacsintatésztában sütött akácvirág még hátravan. :)

Jenis
2010. május 22., szombat

Én szívesen adnék neked pár 4l-es üveget, kupakkal együtt. Ugyanis férjem kapott olyan 20db-ot ajándékba és fogalmam sincs mire használjam ezt a mennyiséget. Ráadásul már eredetileg is volt itthon pár 5l-es is. Így most a padláson porosodnak leforgatva.
Szóval ha szeretnéd szívesen eljuttatok Neked párat.

Nagyon köszönöm a gyomorégéses tippet. Kipróbáltam és segített. Nagyon szenvedtem a gyomorsav miatt (babócának nagy haja lesz a népi megfigyelés alapján).

killervidra
2010. május 22., szombat

Jenis, nagyon kedves vagy köszönöm!!! :)
Sajnos a befőttesüveg még megoldható lenne, inkább a tárolásra való hely az, aminek szűkében vagyunk. (amerikai típusú lakás, se pince, se padlás, se normális méretű kamra vagy szobák, csak egy hatalmas nagy egybefüggő tér a nappali+ konyha… Szép meg minden, de nem praktikus. A kicsi mindent elér ahová egyáltalán pakolni lehetne, mindent kirámol. De az végtelenül kedves Tőled, hogy felajánlottad a segítségedet, köszönöm! :)
A másik dolognak meg örülök, és akkor jól értem, hogy útban van a második csöppség? Ezt nem is tudtam! Gratulálok!!! :)))

Jenis
2010. május 24., hétfő

Nagyon szívesen!
Igen tényleg. Szeptembertől már 4-en leszünk. Köszönöm. :)

killervidra
2010. május 24., hétfő

Jaj de jó! :)))
Még egyszer gratulálok! :)))

peel
2010. május 25., kedd

Ne merészeld : )

killervidra
2010. május 25., kedd

De. :)

Araniel
2010. május 27., csütörtök

Nekem ez a recept hozta meg a kedvemet, hogy csináljak belőle szörpöt. Kicsit másképp, de isteni lett. Nem fog sokáig tartani, úgyhogy készítek még 1 adaggal, ha találok még szép virágokat :)
http://araniel.wordpress.com/2010/05/27/bodza-es-akacszorp-palackba-zart-tavasz/

killervidra
2010. május 27., csütörtök

Örülök hogy kedvet csináltam hozzá! :)
Nekem a bodza még hátravan, de be van tervezve! :)

[…] Idén egy újdonsággal bővült a szörp repertoárom, Flat Cat oldalán találkoztam az akácszörppel, gyermekkori emlékek idézésére ebből is készült. Szerintem sokan vagyunk, akik rajongunk a […]

peel
2010. május 30., vasárnap

Tudtam én, hogy nem lett volna szabad elfogadnom a kóstolót. Mindkettő merénylet az emberiség ellen : ) Nem bírtam magammal, a virágot sajnos elnasiztam, a likőrt két pohárka után eldugtam : ) Köszönök mindent! És legközelebb nemet fogok mondani!!! : )

killervidra
2010. május 31., hétfő

Peel, azért én örülök! :))))
Szívesen adtam, a nemleges választ meg egyébként nem ismerem, szóval feleslegesen tiltakozol majd! :))))

TeaRoom
2011. május 24., kedd

Rengeteg nálunk az akác, be is fogjuk gyűjteni, köszönjük a szuper recepteket! :)

killervidra
2011. május 24., kedd

TeaRoom, örülök hogy tetszenek a receptek! :)
Engem is az akácvirág bősége ösztönzött leginkább az akácvirágos recepteknél, na meg az illat és a gyerekkori emlékek. :)

Dezső
2011. november 18., péntek

Leszeretném írni az én akácbor receptemet, lehet nem ide való na de nem ez számít tehát:
1;-
20L Víz
20L Virág
10 dkg citromsav
1 Kg mazsola (megmosva)
4.40 Kg cukor (22fok)
2;-
20L víz
20L virág
10 dkg citromsav
4.80 Kg cukor (24fok)
A virágot 30 percig főzöm csendesen utána mikor majd kéz meleggé válik kinyomkodom és tésztaszűrőn leszűröm.
Ezután a cukrot feloldom a végleges kannába (én 25L-esbe szoktam tenni)
Bele teszem a citromsavat (de előtte oldjuk fel azt is) és max. 1-2 dkg élesztőt.
Úgy forraljuk a bort hogy egy nejlonnal szorosan lekötjük és egy pár pici lyukat szúrunk rá hogy a gázok épp eltudjanak távozni, ezzel a módszerrel a kotyogóval ellentétben már 1 hóra szépen le fog tisztulni.
Napra forrni soha ne tegyük ki, csak egy kamrába pl.

killervidra
2011. november 18., péntek

Dezső, köszönjük a receptet, szerintem sokan örülnek majd neki, akik erre járnak! :)

KIS RENÁTA
2012. április 26., csütörtök

Próbáljátok ki az akácvirág szörpöt karamellizált cukorral.Isteni

killervidra
2012. április 28., szombat

Remek ötlet, köszönjük! :)

Tiger 69
2012. május 6., vasárnap

Üdv!
Abban az esetben ha tartósítószer nélkül akarjátok hosszabb ideig és cukor nélkül 1kg cukor 1,3kg méz
.Értelemszerűen kevesebb víz méz kg-on ként 0,3.

killervidra
2012. május 8., kedd

Tiger, köszönjük a hasznos tanácsot!

piszt-ráng
2012. május 10., csütörtök

starfokker-nek. /Mérgező növények a kertben – Levanto Bt – Kerttervezés,Kertépítés …
levanto.gportal.hu/gindex.php?pg=26183189 – Tárolt változat
A halálos mérgűek jelentik a legnagyobb problémát, ilyen a tiszafa ( Taxus baccata ) és a sárga akác ( Laburnum ). Sokszor ezek a növények, fák, amelyek …/ Neve akác de nem akác!!!

Mary Givetsi / GingerMary
2013. április 15., hétfő

hi, I live in Hungary but my knowledge of your language is limited. Nevertheless I will try to translate your recipes related to Akacvirag because my friends back home (Greece) are very much interested. Thanks for your posts.

Herczeg Gabriella
2013. április 16., kedd

Dear Mary, I am glad you like the post, if you have some problem with the translation, please, write to me, maybe I can help. :)

Tiborb
2013. május 7., kedd

a tapasztalatom szerint max. 10 % mez eleg az alkoholba, kulonben ha nem hutoben tartom, megcsiccsan a mez, elrontja az egeszet.
,,

Herczeg Gabriella
2013. május 7., kedd

Szia Tiborb, hasznos info, köszönjük! Én hűtőben tartottam, ott nem lett baja. A 10% mézzel viszont nem lesz elég édes (nekem a receptben lévő mennyiség kellett bele, hogy élvezhető legyen), az úgy inkább pálinka jellegű lesz, szóval esetleg érdemes cukorsziruppal próbálkozni annak, aki hűtő nélkül szeretné tárolni. :)

Angyal
2014. május 8., csütörtök

Sziasztok! Valaki megtugya mondani nekem ,hogy hpgyan keszul a palinka belole.Marmint mikell hozza??

Herczeg Gabriella
2014. május 9., péntek

Szia Angyal! Pálinka főzésre szerintem nem alkalmas a virág, viszont akácos pálinkát készíthetsz belőle, ha avirágokat felöntöd valamilyen semlegesebb ízű, jó minőségű házi pálinkával és 4-5 napig állni hagyod, majd átszűröd.

[…] helyett…:) Ez az egyik extra változat, amit Flat Cat leírása alapján elkészített akácvirág szörppel (nálam inkább szirup, nektár, elkészítése itt) és kandírozott akácvirággal díszítettem. […]

[…] Idén egy újdonsággal bővült a szörp repertoárom, Flat Cat oldalán találkoztam az akácszörppel, gyermekkori emlékek idézésére ebből is készült. Szerintem sokan vagyunk, akik rajongunk a […]

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)