VKF! 34.- Csokoládés tiramisu

2010. május 16, vasárnap | desszert | Szerző: Herczeg Gabriella

P1013771

Én készültem, de tényleg. Amikor elolvastam Duende VKF! kiírását, tengernyi ötlet jutott az eszembe, sőt, még Férje is inspirálóan hatott, gondolatban már megtervezte a fotózáshoz a díszletet, és fejébe vette, hogy kerít nekem galambot a csokoládés fogáshoz, amit szintén ő talált ki a fordulóra.

Aztán ember tervez…

Férj ebben a hónapban háromnaponta ügyel, én meg néhány napja betegedtem le annyira, hogy jobb esetben a konyhában ügyetlenkedem, rosszabb esetben az ágyban fekszem, ha szeretném elkerülni az ájuldozásaimmal járó riadalmakat. Jelen állapotomból kifolyólag nem nagyon mer felügyelet nélkül hagyni a család, nem is annyira miattam, hanem Ponty miatt, nem igazán alkalmas még az önellátásra, sem arra, hogy szakszerűen kerülgesse átmenetileg cselekvésképtelen anyukáját.

Azért a VKF! aktuális fordulójáról nem szerettem volna lemaradni teljesen, és legalább a desszertet megvalósítottam félig-meddig. A betervezett kávés babapiskótát ugyan nem tudtam megsütni hozzá, de a csokoládés krém azért még sikerült.

A vágykeltő alkatrészek így a csokoládé, vanília, a kávé, tojás sárgája lettek volna, no meg a brandy, bár az alkohol azért nem a klasszikus értelemben vett afrodiziákum. A krém egyébként eszméletlen finom, akár magában is meg tudtuk volna enni (anyu ezt a tervet konkrétan ki is vitelezte, bár közben arról győzködött, hogy milyen finom lenne ez a Rigó Jancsiba…)

  • 6 adag
  • 20 dkg étcsokoládé (60% kakótartalmú legalább)
  • 2 dl tejszín
  • 2 tojás sárgája
  • 5 ek nádcukor
  • 500 gr mascarpone
  • 2 ek vaníliás cukor (házi vagy Bourbon)
  • 20 dkg babapiskóta
  • 1 dl jó minőségű brandy
  • 1 dl frissen főzött kávé
  • kakaópor (cukrozatlan, holland)

A csokit apróra tördelem, és a tojások sárgájával, vaníliás cukorral meg a tejszínnel kis láng fölött, habverővel folyamatosan kevergetve felolvasztom. Kicsit tovább melegítettem az olvadás után, hogy a nyers tojássárgáját hőkezeljem, csak a biztonság kedvéért. (felforralni azért nem kell) Végül még melegen belekevertem a cukrot is.

A tejszínes-csokis keverékhez adtam a mascarponet, majd alaposan összedolgoztam vele.

A piskótákat egy rétegben leraktam üvegpoharak aljába (vagy egy nagyobb tálba is lehet), meglocsoltam a brandy és a kávé felével, miután teljesen magukba szívták a folyadékot, rájuk kentem a krém felét.

A maradék piskótát meglocsoltam a maradék kávéval és brandyvel, majd miután ezeket magába szívta, a csokis krémre rétegeztem. Erre került ismét egy réteg krém.

A tetejére kakaóport szitáltam, majd hűtőbe került tálalásig.

Címkék: , , , ,

7 hozzászólás a bejegyzéshez: VKF! 34.- Csokoládés tiramisu

Felhőlány
2010. május 16., vasárnap

Mielőbbi jobbulást kívánok Neked!
Ez a csokis finomság azért nagyon ott van! :) Szerintem nem nagyon van ember, aki ezt visszautasítaná… :))

Mamma
2010. május 16., vasárnap

Jobbulást és kitartást kívánok! Egy ilyen csokis krém tán csak segít a gyógyulásban:)
Két hete én is szinte négykézláb jártam dolgozni:), úgy látszik, a hamu ide-oda viszi a vírusokat. Én csak friss zöldséget, gyümölcsöt és ilyesmiforma krémeket kívántam.
Galamb azért még lesz? Nilyen romantikus:) Ez nagyon izgalmas lett volna:)

Azzal azért vitatkoznék, hogy az alkohol nem afrodiziákum, nagyon kis mennyiségben (hangsúly a nagyon kicsin van:) szerintem az. Kellő időben, kellő módon:))

lúdanyó
2010. május 17., hétfő

Nagyon jól hangzik :)
Remélem, hogy nem komoly a betegséged és hamar meggyógyulsz! Egy Anya nem is lehet beteg :)

Zizi
2010. május 17., hétfő

Jobbulást, bármi is a gond! A csokikrém nagyon fincsi lehet!!! :)

killervidra
2010. május 17., hétfő

Felhőlány, köszi! :) Hát nem is akadt olyan tegnap… ;)

Mamma, ez most úgy néz ki, hogy vírus+ zúzódás-gyulladás, meg még valami ismeretlen kórság egyszerre. Legalábbis remélem, hogy csak ennyi.
A galamb fogas kérdés, egyszerűen nem lehet beszerezni. Férj amikor érdeklődött utána, hangosan kikacagták… Viszont van egy csokis galamb receptem, az elég jó alap, abból szeretnék kihozni majd valamit, ha nem is galambbal, de fürjjel. (az van, igaz mirelit)
Férjnek egyébként már húsvét óta tartozok egy csokis hússal, akkor meg azt találta ki, hogy a csokinyuszit étcsokis nyúlragu formájában kéri. :) (persze nyulat sem kaptam…)

Lúdanyó, köszi! :) Sajnos azért ez nem ilyen egyszerű, reményeim szerint csak több kis kórság jött össze, de a héten azért meg kell ejteni egy kivizsgálást, hogy nem egy régen meglévő betegségem aktivizálódott e újra.

Zizi, köszönöm! :) Hát fincsi volt, az biztos! :)

A'la Carte
2010. május 17., hétfő

Jobbulást neked!
Nagyon jók lettek a képek : )

killervidra
2010. május 18., kedd

A’la Carte, köszönöm! :)
Örülök hogy tetszik a fotó! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)