Kandírozott akácvirág

2010. május 15, szombat | üveges | Szerző: Herczeg Gabriella

P1013720

Ezt most gyorsan leírom, mert az akácvirágzás nincsen tekintettel az egészségi állapotomra. A steril gyulladás az ugyanúgy fáj, mint ami nem steril, és a csecsemőtalpnyi zúzódás néha tényleg egy csecsemő talpától keletkezik.

Meg még sötét is van egész nap, nehogy már fényképezni lehessen, de tovább tényleg nem panaszkodom.

Aztán most az olvassa tovább, aki legalább annyira szerette enni az akác virágát tavasszal a fáról, kirágicsálni a mézédes végeket, mint mi. Bizony, még Férj is, a tősgyökeres pesti! Persze ha lehet, a kandírozáshoz inkább ólommentes virágokat használjunk, az kevésbé káros az egészségre.

Szóval kandírozott akác. Még megvan az a hatalmas előnye is, hogy a fán nő, így nem tudják a macskáink toalettnek használni a virágokat, engem bevallom őszintén, eddig ez tartott vissza például az ibolya kandírozásától.

Mire való? Hát először is lehet vele gyorsan futni, hogy a férjünk ne falja be az egész, nem túl nagy üvegnyit belőle, amit egy fél délután fáradságos munkájával állítottunk elő. Aztán ha ez nem elég vonzó lehetőség, akkor lehet szórni parféra, fagylaltra (van recept is, kép is, de ezt már ma nem pötyögöm be), krémekre, hihetetlenül intenzív ízű, finom kis valami ez, illetve itt utalnék vissza az első pontra: annyira finom, hogy meg lehet enni még magában is.

Annyira még nem is nagy munka (de tényleg), amikor jobban vagyok, akkor határozottan haladósabb lehet.

És persze most kell csinálni, mert egyrészt kint rossz idő van, mást úgysem lehet, másrészt meg most nyílik az akác, és az éppen kinyílt bimbókból a legjobb. Üvegben meg jól eláll sokáig. Gondolom.

Figyelem! A dísznövényként tartott lila és sárga akác nem ehető! Csak az akácfa fehér virága!

  • Hozzávalók:
  • akácvirágok, fürtökben levágva, szárastól
  • tojásfehérje (1 tojásfehérje bőven elég 15-20 fürthöz)
  • porcukor

Az akácvirágot laza habbá vert tojásfehérjébe mártom, csak éppen hogy, nem kell tunkolni, alig kell belenyomni, a rázogatásnál úgyis jut majd tojásfehérje mindenhova. Alaposan lerázogatom, így a felesleges tojásfehérjét eltávolítom róla.

A fürtöket a száruknál fogva tartom, majd porcukrot szitálok rá, közben forgatom a virágokat, hogy mindenhova jusson a cukorból.

Végül ollóval lecsipkedem a virágokat a szárról egy sütőpapírral bélelt, porcukorral behintett tepsibe. Még egy vékony réteg porcukrot szitálok rá. Ha meleg napos idő van, akkor száradhat a napon. Egyéb esetben 40°C fokos sütőben 4 óráig szárítom, közben időnként átmozgatva a virágokat. (ez úgy néz ki a gyakorlatban, hogy időnként begyújtom (igen, gázsütő) a sütőt egy-két percre, aztán ha a hőmérő elérte a 40°C fokot, akkor meg ki. Az átmozgatásnál meg megforgatom a virágokat, ha le lennének tapadva a papírra, akkor egy kés pengéjével alányúlok, és úgy.)

Ezt követően még legalább 24 óráig száraz, jól szellőző helyen száradnak felhasználás vagy tárolás előtt.

Tárolás jól záródó befőttesüvegben.

Címkék:

10 hozzászólás a bejegyzéshez: Kandírozott akácvirág

Reni
2010. május 16., vasárnap

Gyönyörű! Én is tervezem az akáckandírozást, de nem tudom, hogy kijutok-e a városból, hogy viszonylag ólommentes akáchoz jussak

killervidra
2010. május 16., vasárnap

Reni, köszi! :)
Hát vidéken szerintem már az is jó, ha egy kevésbé forgalmas utcában vagy egy nagyobb parkban szeded. :)
A vidéki élet előnyei… :)

starfokker
2010. május 16., vasárnap

milyen az a sárga akác? az aranyesőre gondolsz? mindketten más fajok, úgy értem a lilaakáccal együtt.

killervidra
2010. május 16., vasárnap

Nem, nem az aranyeső. Én még nem láttam sárga akácot, de a férjem szerint van, állítólag az is egy dísznövény, hasonló mint a lila akác.
Amikor utánanéztem, sok helyen láttam, hogy egy kalap alá veszik az aranyesővel. Ennek (a sárga akácnak) laburnum a latin neve, és itt egy kép róla, illetve azt is olvastam, hogy az angol neve a golden chain (amit aranyesőnek fordítanak), de mifelénk az aranyeső az egészen másféle növény. Akkor ez most a hosszúfürtű aranyeső, az meg ami a kertemben van az az aranyvessző lenne? Hát, ennyire nem vagyok jó botanikából. :)
Egyébként csak azért írtam le, hogy mérgező ez is meg a lila is, mert a napokban volt hír az, hogy ovisok megették a sárga akác bogyóit és mérgezés miatt a kórházba kerültek.

killervidra
2010. május 16., vasárnap

De, mégis kiderült. :)
Szóval a hosszú fürtű aranyeső egy hibrid (laburnum watereri, ezt hívják a virág alakja miatt sárga akácnak is), ami a kertekben van általában (egy ágon sok sárga virág), az meg a közönséges aranyeső (laburnum anagyroides).
De mindkettő ugyanazon nemzettség tagja. :)

starfokker
2010. május 16., vasárnap

igen, laburnum az aranyeső, szintén a pillangósokhoz tartozik. az aranyvessző pedig a tavasszal nagyon korán nyíló cserje. kapisgálod:-)))) várom majd a fagylaltot is! és jobbulást kívánok, gyógyulj szépen meg.

Felhőlány
2010. május 16., vasárnap

Gyönyörű! :) Imádtam gyerekkoromban! Iskolából hazafelé (vidék) nassolgattuk… :) Terveztem én is a hétvégére, hogy szedek és készítek, ahogy bodzavirágot is szörpnek, de ember tervez, időjárás végez.

A'la Carte
2010. május 16., vasárnap

:) én is rengeteget ettem… ha rágonolok még ma is eszembe jut az íze. Nagyon ötletes recept.

killervidra
2010. május 16., vasárnap

Starfokker, köszi! :) Hát, remélem már alakulok, egészségügyi és botanikai értelemben is! :)

Felhőlány, köszi! :)
Nekem annyi könnyebbségem van, hogy itt nő a kert végében. Csak átnyúltam a kerítés felett… Vidéki élet előnyei No 2. :)
Mivel én jelenleg a kert végénél tovább nem is jutok, így szerintem a jövőhéten még elbabrálok az akáccal. :)

A’la carte, köszi, örülök hogy tetszik! :) Isteni íze van csak úgy nyersen is, de nagyon jót tett neki a kandírozás! :)

[…] elkészített akácvirág szörppel (nálam inkább szirup, nektár, elkészítése itt) és kandírozott akácvirággal díszítettem. Jelenleg ez az az édesség (a fagyi mellett – ezt egyébként nem is nagyon […]

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)