Túrós, rozsos kiflik köménymaggal

2010. május 12, szerda | babának, kelt tészta | Szerző: Herczeg Gabriella

P1013700

Egyedülálló anyának lenni pedig nehéz, főleg ha van egy férjed is közben, akiről gondoskodnod kell.

Férj ismét egy vasárnapi apuka frekvenciájával látogatja meg a házunk táját, ez elég baj, neki is meg nekünk is, meg aztán még etetni is kell. (de nem bántom többet szegényt, nem tehet róla, meg van neki elég gondja enélkül is)

Szóval a mai ellátmányt részben ez a kifli jelentette, aminek az elkészítésében KicsiCsipesz szintén aktívan közbenjárt (ezért ment olyan lassan), az elfogyasztásáról nem is beszélve (az meg elég gyors volt, in contrast). Egyébként a mai, Metroban lenyomott zenés-táncos akciókomédia után komolyan elgondolkodtam a névváltoztatásán, és olyanok jutottak eszembe, mint az Ördögfiók, Pokolfajzi, vagy nem is tudom, de a csendes és békés élőlény benyomását keltő Ponty Úr név azt hiszem, végérvényesen elavult.

A kifli. Na, hát nem túl szép, mert a sok túró miatt ilyen kis csúfan kel a tészta. De finom. Meg aztán van benne fehérje is bőven a miniatűrnek. Persze lehet, hogy a kiflik formázását meg lehetett volna spórolni, mivelhogy úgyis csúfak lettek, és annak jó a zsemle is (meg akkor lehet, hogy nem bosszan fel a kisember, amiért nem kapta meg a derelyevágót játszani), de csak utólag okos az ember. Legalábbis én. Legalábbis többnyire.

Köménymag: azt meg nem kell egészben hagyni, sőt, szigorúan porrá kell őrölni, ha a pici babának készül, vagy eleve őrölt köményt használni hozzá.  (én két részre osztottam a  tésztát, fele baba, őrölt köménnyel, fele felnőtt egész magokkal)

  • 24 db kicsi kifli/ 2 tepsi
  • 25 dkg sovány túró
  • 25 dkg natúr joghurt
  • 20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 30 dkg rétesliszt
  • 3 ek olívaolaj (vagy olvasztott vaj)
  • 2 dkg friss élesztő
  • 2 tk köménymag (egész, babáknak: őrölt)
  • 2 tk só

Az élesztőt elmorzsolom a lisztekkel, majd a többi hozzávalóval együtt közepesen kemény, rugalmas, kéztől szépen elváló tésztává dolgozom össze. Addig kell dagasztani, amíg a tészta felszíne sima és ruganyos nem lesz.

A sovány túró nedvességtartalma elég magas, így a joghurton kívül más “folyadék” nem szükséges s tésztához. De mivel nem minden túró egyforma, így ha túl keménynek, morzsalékonynak éreznénk a tésztát, adjunk hozzá még néhány evőkanálnyi vizet a dagasztás során.

A kelesztőtálat takarjuk le, majd tegyük félre kelni. A rozsliszt+túró miatt ez nem túl gyors folyamat, 2-3 óráig eltart, amíg a duplájára nő.

Ha megkelt a tészta, gyúrjuk át, majd osszuk két gombócra és lisztezett gyúródeszkán nyújtsuk ki 3 mm vastag kör alakra. Derelyevágóval vagy késsel vágjuk hat felé a kört, majd tekerjük fel a cikkeket kifli alakúra az íves külső szélük felől a csúcsok felé. A csúcsoknál én egy kevés vízzel kentem meg a tésztát, kicsit rányomtam a feltekerés után és így rögzítettem.

Sütőpapírral bélelt tepsibe kerültek szépen meghajlítva, és kelés közben kétszer lekentem a tetejüket vízzel. Jó háromnegyed órát pihentek, akkor lehet sütni, ha már legalább a másfélszeresükre megnőttek.

Előmelegített sütőben 220°C fokon (gázsütő) 20 perc, vagy amíg a tetejük aranyszínű nem lesz.

Megjegyzés:

1.) lehet szórni a tetejére még köménymagot vagy durva szemcséjű sót is az utolsó vizes lekenés után.

2.) lehet kenni elhabart tojással is, de én most olyat akartam, minta “bolti” kifli.

3.) a túró részben helyettesíthető juhtúróval is, és kerülhet bele még fokhagyma is, finomra reszelve. A juhtúró kicsit szárazabb, itt szükség lehet esetleg némi víz hozzáadására a tésztához.

Címkék: , , , ,

13 hozzászólás a bejegyzéshez: Túrós, rozsos kiflik köménymaggal

jókaja
2010. május 13., csütörtök

Amikor az ember ilyen átkeresztelésen gondolkodik, azt azt mutatja, hogy a lehető legnormálisabb fiúvá kezd fejlődni ;-)
Kikérte magának a privátszféráját, hogy eltüntetted a képeit?

killervidra
2010. május 13., csütörtök

Nem én voltam, hanem a WordPress! A héten/jövő héten talán meglesz a nagygenerál a blogon, és utána remélhetőleg működni fog újra az oldal. :)
Tudom én hogy normális, meg hogy úgy a jó, ha eleven (és egyébként meg büszke is vagyok rá ezért nagyon!! :) ), és nem is rossz gyerek ő, csak hát tűzrőlpattant, önálló és igen fejlett akarattal, így aztán most két dudás van egy csárdában. :)))

starfokker
2010. május 13., csütörtök

egy: imádom a fotóidat.

kettő: ma grillezett spárgát fogok készíteni, kedvet kaptam a blogodról.

három: facebook-on nincsen flat-cat oldal?

Gabah
2010. május 13., csütörtök

háhá, KicsiCsipesz! ezek a c-vel, cs-vel kezdődő elnevezések úgy látom bejönnek a mi fajta széllel-bélelt gyerekeinknél ti. én is épp a napokban cseréltem le a “cicám”-at cickányra de gyakran jön a számra a csiribiri is :-)

killervidra
2010. május 13., csütörtök

Starfokker, köszi! :)
1. Örülök, hogy tetszenek a képeim. Tényleg, nagyon. Nagyon megszerettem az utóbbi időben a fotózást, kezd legalább akkora szerelem lenni, mint a főzés. :)
2. Jaj, ennek meg még jobban örülök! Remélem, bejön! Nekem így az abszolút kedvenc, olyan finom diós íze lesz a sütés után!
3. Van Facebook oldal, de alig tudom használni. Ma pl még csak kétszer töröltem teljesen.( a férjem szerint túl öregek vagyunk mi már az ilyesmihez… ;) ) Na, azért itt a link: http://www.facebook.com/pages/flatcat/121963781161087?v=wall
Nemsokára kint lesz az oldalsávban is, csak ez még a mostani sablonnal körülményes lenne.

Gabah, a c/cs nálunk is a(z egyik) befutó. A kölöknek van vagy száz neve (és mindet egyszerre használjuk! Szegény már csak a Tamásra nem hallgat… :) ), a cickány az nálunk is megvan, aztán a csőri, csibe, cicafiú, csippantyú, csipike… :))))

Aniko
2010. május 13., csütörtök

Mièrt mondod azt hogy nem szèpek? Nagyon gusztàk lettek szerintem!

killervidra
2010. május 13., csütörtök

Aniko, köszi, örülök hogy tetszik! :)
A túróval meg ricottával dagasztott tésztáimban néha annyi a túró/ricotta, hogy a kelés során porózus, göröngyös lesz a felszínük, nem olyan szép sima, mint a vízzel vagy tejjel dagasztott tésztáknál, meg a formájukat is rosszabbul tartják, szakadékonyabbak a kelés során (ezért általában lepény lesz belőlük, nem is péksüti). Csak ezért írtam, hogy csúf. Nem az a tészta, amiből bravúros küllemű péksüteményeket lehet készíteni. Élethű lepkét, nyuszit, miegymást, nem tudom, aminek éppen szezonja van. :) Szóval csak azért írtam, hogy ha valaki a látványra hajt (mert van ilyen :) ), az nehogy csalódjon.
Egyébként meg a sok túrótól baromi finom lesz, szóval megéri az a néhány luk meg deformálódás az illesztéseknél. :)

starfokker
2010. május 14., péntek

ami a fb oldalt illeti, be is lájkoltam :D a spárga tegnap elmaradt, mert jóllaktunk a kuglóffal (tegnap sütöttem, nézd meg, ha van kedved), úgyhogy a spárgának most fogok nekiállni :)

killervidra
2010. május 14., péntek

Megnéztem a kuglófot, istenien néz ki! Szerintem ezt én is meg fogom sütni, vagy egy tündéri kis réz formám hozzá a zsibiről! :)
Aztán remélem a spárga is ízleni fog! :)

starfokker
2010. május 14., péntek

jelentem, nagyon ízlett! :D mindjárt kész a bejegyzés is. hol és mennyiért vetted a réz formád? mindenképpen látni szeretném ám a fotót majd! :D

killervidra
2010. május 15., szombat

Olvastam a bejegyzést, és nagyon örülök neki! :)))
A kuglóf formát a nyíregyházi zsibiben vettem, úgy emlékszem, 400 Ft volt. :)
De ez csak egy mini kuglóf forma, úgy 10 centi átmérőjű. Majd lefényképezem azt is a kuglóf mellett. A többi tészta meg megy a “hagyományos” mini kuglóf formákba.
Egyébként itt csak egy nagyon picike zsibi van, szinte mindig ugyanazokkal az árusokkal, és csak nagyon ritkán lehet igazán szép dolgokra bukkanni. Mint pl ez a kuglóf forma. :)

Férj
2010. május 21., péntek

Csak a pontosítás kedvéért: a vasárnapi apukák minimum vasárnaponként jönnek, én meg – “in contrast” – minden vasárnap ügyelek.

killervidra
2010. május 21., péntek

Meg kedden, meg csütörtökön, meg úgy minden másodnap… :(((

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)