Grillezett citromos csirkemell, rebarbara chutney, sült spárga

2010. május 12, szerda | csirke, köret, üveges | Szerző: Herczeg Gabriella

P1013657

Együtt, vagy külön, ahogy tetszik. Természetesen nálunk együtt volt, illetve hát a csatniból csak én ettem (lévén elég csípős egy miniatűrnek).

A csirkemell még nem az igazi, ami csak annyit tesz, hogy grillserpenyőben készült, de ma már kinéztem végre az egér tetemekkel dúsított régi sütőnk utódját (hiába a sok fertőtlenítőszer, a gondolat az, amitől nem tudok szabadulni, mennie kellett a régi jószágnak), így nemsokára már faszénen sül a hús is.

A spárga-rebarbara kombináció meg nem is olyan vad, és már megint nem nekem jutott eszembe, hanem a La Cucina del Corriere Della Serraban olvastam, amit még Gabah volt olyan drága, és ajándékozott nekem amikor húsvét táján itthon jártak (és azóta első kézből származó információm van róla, hogy Anna tündériédes kisangyal! És élőben még inkább! ) Az olasz változat visszafogottabb fűszerezésű, igazából citromhéjon és petrezselymen kívül más nincs is benne, meg eleve párolva vannak benne a zöldségek, nekem az nagyon megtetszett, de mire eljutottam a megvalósításig, akkorára már egy kicsivel több fűszerre és ízre vágytam.

A rebarbara csatni Sajtkukac Niki fűszeres rebarbara mártásának és az én citromos birsalma csatnimnak az összeházasításával keletkezett. Nos, a rebarbara mintha tényleg erre lett volna teremtve, mert ez az egyik legfinomabb csatni, amit valaha kóstoltam. (ez pedig tényleg jelent valamit, mert az idén még édesség nem is készült a friss rebarbarából, pedig nem kicsit vagyunk oda a rebarbarás crumbleért…)

Ja igen, NAGYON csíp. Ez persze engem nem tudott megakadályozni abban, hogy meg ne egyem az egész üveggel csak úgy, magában, még a grillsütő megérkezése előtt…

Spárga. Még mindig sütve, grillen, olaj nélkül, mert szerintem így a legfinomabb. Aztán pici citromlé, nádcukor, és hidegen sajtolt dióolaj, a kötelező kör. Ami most viszont új, az a korianderzöld. Ez nem a boltban kapható csenevész, hullasápadt kis cserepes gizgaz, illetve csak az volt, amíg ki nem ültettem, és szép derék sötétzöld, dús bokor nem lett belőle. Na hát így már azért más az íze, például van neki. Az első szüret után nekem rögtön a sült spárga jutott az eszembe, és tényleg nagyon jól passzolnak, csak nem szabad túlzásba vinni a zöld leveleket, mert a markáns íz még elnyomná a spárgáét.

Aztán hogy még ne legyen vége a logorrhoeas rohamomnak, egy picit büszkélkedem is: az ÍzKép gasztrofotó pályázaton harmadik lett a fotóm a sült retek salátáról. Hát lehet, hogy ez nem akkora nagy fegyvertény, de én nagyon büszke vagyok rá, mert a fotózással a komolyabb kapcsolatunk még igencsak bimbózó (mármint ami nem a véletlenszerű exponálását jelenti egy tányér étel felett), és a új masina is csak három hónapja az enyém. Azt is tudom, hogy van mit tanulnom, van hová fejlődnöm, és rá kellene szánnom az időt a fényképezésre (ha lenne…Tudna valaki szólni a kisembernek, hogy anyu szeretne önkifejezni, úgyhogy addig ne hajigálja dömperrel a macskát? Vagy anyut?), meg úgy egyáltalán, de mostanában néha már sikerül egy-egy olyan képet is készítenem, ami még nekem is tetszik, legalább egy kicsit, a számos hibái ellenére.

Őszinte részvétem azoknak, akik csak a receptekért olvas(ná)nak.

  • 2 főre a hús és a spárga, 4-6 főre a csatni
  • hús:
  • 2 fél csirkemell filé (csont és bőr nélkül) (~40 dkg)
  • 2 kk szárított reszelt citromhéj
  • 1 citrom leve
  • 3 ek olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • bors
  • spárga:
  • 1 köteg zöld spárga
  • 1/2 citrom leve
  • 2 ek hidegen sajtolt dióolaj
  • 1 kk nádcukor
  • csipet só
  • 10-12 szál korianderzöld
  • rebarbara chutney:
  • 40 dkg rebarbara (tisztítva mérve)
  • 5 vékonyabb szál újhagyma
  • 2 citrom leve és reszelt héja
  • 5 dkg mazsola
  • 1 ek koriandermag
  • 3 pici szárított csili
  • 5 cm gyömbérgyökér (vagy 2 púpos tk szárított, porított)
  • 4 szem szegfűszeg
  • 1 csillagánizs
  • 5(+5) dkg nádcukor

A megtisztított, lehártyázott csirkemellet éles késsel lapjában 3 szeletre vágom, így kb háromnegyed centi vastag szeleteket kapok. A citromhéjat mozsárban finomra őrölöm, majd megszórom vele a szeleteket.

Egy tálba teszem a kés pengéjével meglapított, 5-6 darabba vágott fokhagymát, erre fektetem a húsokat, majd meglocsolom a citrom levével és az olívaolajjal. 1-2 óra pihenés (vagy még több) jót tesz neki, de ha csak fél óra jön össze, az sem tragédia.

A húsokat sütés előtt közvetlenül sóztam, majd a forró grillen mindkét oldalukon 3-3 percig sütöttem. A sütés végén borsoztam. Csak akkor álljunk neki a sütésnek, ha már minden más készen van.

A csatnihoz a rebarbara fás részeit lenyúztam, majd nagyobb darabokra vagdostam. meglocsoltam a citromok levével és még 2 dl vízzel, hozzáadtam a késsel durvára vágott mazsolát, a mozsárban porrá őrölt koriandert és szegfűszeget, az egészben hagyott csillagánizst és csiliket. Az újhagymákat tisztítás után a zsenge szárának egy részével együtt finomra aprítottam és ez is ment a rebarbara mellé, a lereszelt gyömbér kinyomkodott levével, csipet sóval és a nádcukorral együtt.

Addig főztem erősebb lángon, amíg be nem sűrűsödött majdnem lekvár sűrűségűre. Itt egy kóstolás következik, ha nem elég édes, mehet bele még cukor. Nekem 5 dkg elég volt, de ez nem az a klasszikus, szájat összetapasztóan édes csatni (vagyis amilyen a csatni hagyományosan) lett így. Ezután üvegbe töltöttem (fél literes üveg lett tele vele), és normál estben kihűlés után a hűtőben tároltam volna. Elvileg egy ilyen csatni hűtve jó két hétig eláll.

A spárgákat közben felhevített grillserpenyőben zsiradék nélkül mindkét oldalukon csíkosra sütöttem (úgy 5-5 perc), majd a sóval és nádcukorral elkevert citromlére szedtem. Alaposan összeforgattam, majd meglocsoltam a dióolajjal és megszórtam a finomra vágott korianderrel. Ez langyosan a legfinomabb, nem baj, ha a hús előtt készül el.

P1013685

Címkék: , , ,

8 hozzászólás a bejegyzéshez: Grillezett citromos csirkemell, rebarbara chutney, sült spárga

Felhőlány
2010. május 13., csütörtök

Háromszoros nagy gratula! :)))
1. a harmadik helyezéshez és a csodálatos fotóhoz!
2. hogy Ponty úr egyéb irányú elfoglaltságai mellett is / ellenére is van lehetőséged önkifejezni!
3. Az újabb spárgás finomsághoz!

És örömmel látom, hogy a zöldspárga alsó részét Te sem tisztítod meg! :) Engem a minap szóltak meg, hogy elfelejtettem megpucolni…

Gabah
2010. május 13., csütörtök

:-))) Köszönöm, köszönöm a tündériédes kislányom nevében! ;-)
És persze gratulálok a nyereményhez!

peel
2010. május 13., csütörtök

Azt hiszem, sürgősen a piac felé kell vennem az irányt a hétvégén egy kis rebarbaráért : )
Ugye-ugye, éb mondtam, hogy fizetnék én azért a saliért. Erre tessék!!!! : ) Gratula!

killervidra
2010. május 13., csütörtök

Felhőlány, köszi! :) Ponty hihetetlenül kreatív, ha arról van szó, hogy hogyan gátoljon meg engem a fotózásban… :)
A zöld spárgát én általában nem hámozom meg, mert a vékony, fiatal szárakból álló kötegeket veszem csak meg eleve. Az idén egyszer ha vettem vastagabb szárú zöldet, na azt meg kellett hámozni az elpattintás után is, az tényleg fás volt, de szerintem a karcsú, zsenge szárakat felesleges. (nincs is mit hámozni rajtuk… :) )

Gabah, köszi! :)
(Anna meg tényleg eszméletlenül aranyos, szóval mi mást írhattam volna róla? :))) )

Peel, köszi! :)
Hát, irány a piac! :) Nagyon finomak ezek a szószok vagy csatnik, teljesen rá lehet szokni. Pedig a mostani adagból szorbetet akartam csinálni először. Még a végén leszokom az édességekről… :)

peel
2010. május 14., péntek

Akkor megint egy rugóra jár az agyunk, mert én is épp azon agyaltam, hogy a chutney mellé édességként a rebarbarakrémedet csinálom meg fagyiként, egyrészt mert valami jeges finomságra vágyom + a felhalmozó fagyasztott fehérjék egy részét is letudnám vele : )

killervidra
2010. május 14., péntek

Húú, most azért megfogtál! Én még nem próbáltam ki azt a krémet fagyigépben! (parfészerűségnek egyben fagyasztva viszont úgy gondolom, működik).
Szóval azt nem tudom, hogy nem sok e bele az a tojásfehérje mennyiség, nem köt e ki rögtön a fagyigép oldalára a massza.
Az idén én amolyan szorbet-szerűséget (vagyis sherbetet) csináltam eddig rebarbarából, a mélyhűtöttből, ott kb 40 dkg rebarbarát főztem össze nádcukorral, kevés vízzel (1-2 dl), aztán turmixgép plusz 15 dkg mascarpone.Na, az teljesen jó volt. :)

peel
2010. május 14., péntek

Hogy én milyen hülye vagyok, abszolúte én parféban gondolkodtam. Nekem az is fagyi : )

killervidra
2010. május 14., péntek

Tényleg egy az ízlésünk! Nekem a parfé az igazi!!! :)
A fagyik mostanában csak Férj meg a miniatűr miatt készülnek. :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)