Rizottó fehér spárgából, mangóval, vaníliával

2010. május 2, vasárnap | babának, rizottó | Szerző: Herczeg Gabriella

ésP1013223

És nem édesség!

Kéretik az előítéleteket megint magunk mögött hagyni, mert ez egy igenis nagyon finom főétel, és egyáltalában semmi köze a tejberizshez.

Az ötlet természetesen megint Beatbulltól származik, nála a mangós-spárga-vanília együtt egy nagyszerű köret formájában szerepelt, én egy kicsit megint babakonyhásítottam, és rizottó lett belőle. De a miniatűr hogy falta! Az elmúlt napok heves tiltakozása a spárga ellen hirtelen semmivé lett, és két kis praclijával mohón tömte bele a krémes zöldséges rizst a szájába! (és hasonlókat tudnék egyébként elmondani az apjáról is)

Fura módon nekem a rizottónak így egy kicsit karibi hangulata lett, de ezt egyáltalán nem hátrányként éltük meg, sőt.De az is lehet, hogy csak a 27°C fok és a fülledt meleg tréfálkozott velünk.

  • 2 adag
  • 2 dl rizottóhoz való rizs
  • fél köteg fehér spárga (20 dkg)
  • 1/2 mangó
  • 1 fej salotta (vagy édeskésebb, apró vöröshagyma, pl piknikhagyma)
  • 2 szelet prosciutto crudo
  • 1 marék reszelt pecorino (vagy kemény, érett juhsajt) (3-4 dkg)
  • 3 dkg vaj
  • 1 dl száraz vermut
  • 7-8 dl alaplé
  • 4-5 cm rúd vanília

A spárgáról zöldséghámozóval alaposan lehántom a fás külső részt, majd levágom az alját is, úgy hogy ne maradjon fás rész rajta (nem tudom, hogy a vastagabb fehér spárgánál mi a hivatalos módszer, én kisebb szeletekben addig vagdosom, amíg a kés ellenállás nélkül halad át rajta). Az alsó fás részt félreteszem leveshez, alapléhez. A szárat centis darabokra vágom, a sípját külön tálkába teszem.

A mangót meghámozom, a húsát centis kockákra vágom. A salottát apró kockákra vágom, a prosciuttot szintén (azt szinte darált hús finomságúra).

A vaj felén elkezdem sütni a hagymát és a sonkát, aztán hozzáadom a rizst is, és addig sütöm, amíg kicsit üvegessé nem válnak a rizsszemek. Felöntöm a vermuttal, azt elforralom alóla, majd hozzáadom a félbevágott vaníliarudat is a kikapargatott magokkal együtt, és apránként elkezdem felöntögetni az alaplével. Kis lángon, kevergetve főzöm.

Közben egy másik serpenyőben a vaj másik felén mérsékelt lángon, gyakran rázogatva elkezdem sütni a spárga feldarabolt szárát, 5 perc után hozzáadom a felkockázott mangót és a spárgasípokat is. Még 5 percig sütöm.

Ha a rizs megpuhult (de nem főtt szét!), hozzákeverem a sült spárgát és mangót, hozzáadom a maradék alaplevet (szűk 1 decit félreteszek a végére ilyen célból), összeforralom, majd végül belekeverem a reszelt sajtot is.

Címkék: , , , , ,

7 hozzászólás a bejegyzéshez: Rizottó fehér spárgából, mangóval, vaníliával

Mamma
2010. május 3., hétfő

Ez valóban egy kicsit karibi ihletésű:))) sajt nélkül simán elmenne tejberizsnek.
(Van még vermut??:))
Hétvégén én is rizottót főztem, álomszép medvehagymával:)

killervidra
2010. május 3., hétfő

Na de Mamma, nem is tejberizs! :))))
Bár tényleg egészen más a hangulata, minta kedvenc vargányás rizottómnak. :)
Vermut pedig van, sőt, most lesz még csak igazán! Ez Férj kedvence, ha elkezd melegedni az idő. :)
(viszont a medvehagymás rizottó remekül hangzik. Na majd jövőre! :) )

Felhőlány
2010. május 3., hétfő

Nekem a fehérspárga valahogy nem jött be. Abból valahogy nem tudok olyant venni, ami ne lenne fás… Fel is adtam…
Viszont a mangóról mostanában olvastam, hogy linaloolban gazdag, remek stresszűző…. Ha nem is fehérspárgával, de ki fogom próbálni! Remekül hangzik! Köszi! :)

killervidra
2010. május 3., hétfő

Felhőlány, fásnak fás, de zöldséghámozóval szépen le lehet róla hántani ezt a részt. Mondjuk elég sokat kell lehántani róla, meg az aljából is elég sokat kell levágni, ez is igaz. Viszont csak fehér volt már pénteken este az Aldiban. (meg Beatbull is fehérrel írta a receptet :) )
Egyébként szerintem zöld spárgával is isteni. :)
( a mangóról az infokat továbbítom Férjnek, örülni fog! :) )

Beatbull
2010. május 3., hétfő

Örülök, hogy ízlett! Bár ilyen formában tálalva tényleg kicsit nehéz elvonatkoztatni a tejberizstől ;) Akár a spárgalevet is felhasználhattad volna alapléként a rizottóhoz ;)
Zöld spárgával is finom a mangó, még a blogom kezdetén próbáltam zöldhagymával fűszerezve.

killervidra
2010. május 3., hétfő

Akkor a kölök azért falta annyira! :D
Még készül az idén egy-két spárgás rizottó (remélem, a blogra is felkerül), szóval biztosan ki fogom próbálni! :)
A mangó-spárga együtt nekem is megtetszett, szóval az sem kizárt, hogy készül még saláta is belőle, akkor azt kipróbálom zöld spárgával és zöldhagymával! :)

Férj
2010. május 7., péntek

Felhőlány, nekem a mangó fogyasztása mindig elűzi a rosszkedvemet, akkor biztos ezért (kacsintós szmájli). További orvosi érdekesség a háttérben látható csokornyi vérehulló fecskefű – amit személyesen szedtem – és a nedve hatékonyan pusztítja a humán papilloma vírust, ezért szemölcsök kiírtására is kiválóan alkalmas.

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)