Citromos, mentás grillezett spárga korianderes báránysülttel

2010. április 28, szerda | juh-bárány-birka, köret | Szerző: Herczeg Gabriella

P1013119

Itt most a köret a lényeg!

A bárány opcionális, tetszőleges sült hússal helyettesíthető, de én tavaly sikeresen felvásároltam 300 Ft/ csomag körüli áron Dzsánni kedvenc áruházában a teljes készletet a kiárusítás során (a vidéki élet előnye: itt rajtunk kívül senkinek nem kellett a bárány), így mostanában úgy tengetjük napjainkat, hogy hetente kétszer báránykarajt eszünk. De nem akarok én senkit ingerelni, inkább abbahagyom.

Szóval az egész elkészül 20 perc alatt, és igazán finom.

Most több jóságot nem tudok írni a citromos, mentás spárgáról, de ez csak azért van, mert álmos vagyok, nem pedig a grillezett spárga csökkent erényei miatt.

  • 2 adag
  • 1 köteg zöld spárga (40 dkg)
  • 1 nagy citrom
  • 4 nagy ág menta (=1 nagy marék levél)
  • 2 tk nádcukor
  • 2 ek olívaolaj
  • csipet só
  • 35 dkg bárány T-bone steak (6 db nagyjából 2 centi vastag csontos szelet)
  • só, koriandermag, olívaolaj

A spárgákat megmosom, elpattintom ( a fás szárát elteszem leveshez, alapléhez), a sípokat felhevített grillserpenyőben zsiradék nélkül sütni kezdem. 5-5 percig sülnek mindkét oldalukon.

Közben a húst sózom, bedörzsölöm mozsárban porrá őrölt korianderrel, vékonyan bekenem olívaolajjal és forró serpenyőben mindkét oldalán 2-2 percig sütöm. Utána 160°C fokra előmelegített sütőbe kerül 10 percre.

A citrom héját finomra reszelem, a levét kifacsarom, a menta lecsipkedett levélkéit nagyon finomra aprítom.

A citrom levét elkeverem a reszelt héjával, a nádcukorral, olívaolajjal, csipet sóval, és ha megsültek a spárgák, még forrón a citromleves öntetebe szedem, alaposan összeforgatom. Végül megszórom a mentával.

Tálaláskor a spárgára bőven szedek a mentás öntetből is.

Címkék: , , ,

4 hozzászólás a bejegyzéshez: Citromos, mentás grillezett spárga korianderes báránysülttel

Jenis
2010. április 28., szerda

Felvásároltam a piacon az összes spárgát (0,5 kg) és megcsináltam. Nagyon finom lett. Azonnal elfogyott.

killervidra
2010. április 29., csütörtök

Jenis, nagyon örülök neki! :)

Borza Gábor
2013. június 9., vasárnap

Szia, köszi, a spárga naygon ütős lett, ma próbáltam a bárányt. Hát nem T-bone volt, mert csak comb volt a piacon és nem 2cm szelett lett, hanem kb 1,5cm. A füszerezés jó lett, de kiszáradt. Vajon mert nem T-bone volt vagy mert le kellett volna fedni vagy mert 15 percig volt bent a sütőben?
Vagy ezek lineáris kominációja?
Köszi!
G.

Herczeg Gabriella
2013. június 10., hétfő

Kedves Gábor! Örülök hogy ízlett a spárga!
A báránnyal kapcsolatban: a T-bone egy elég csontos szelet, ami a csigolyából+ némi bélszínből és hátszínből áll, így szükésges a sütőben töltenie némi extra időt, mivel a csont nehezen veszi fel a hőt, serpenyős sütésnél még csak át sem melegszik ennyi idő alatt ( így a csont melletti hús sem). Egy csont nélküli, és ennél vékonyabb szeletnek 2-3 perc sütés oldalanként serpenyőben elegendő, aztán 5 perc pihentetés fólia alatt vagy fedeles jénai tálban. A bárány hátszín és bélszín könnyen megpuhul, nincsenek benne belső hártyák, a comb nem pont ilyen, azt esetleg érdemes kissé megklopfolni előtte, akár olajos pácban is érlelni. Viszont mindenképpen vastagabb szeleteket javasolnék, főleg ha a klopfolás is szóba jön.

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)