Pizza Ungaréze, na jó, inkább csak juhtúrós, újhagymás lepény hónapos retekkel

2010. április 27, kedd | babának, hús nélkül, kelt tészta | Szerző: Herczeg Gabriella

P1013085

És még a tészta is enyhén zöld lett (nem kell félni, nem matcha!).

Férj imádja a pizzát, minimanó szintén, de én meg már unom sütni. Szóval a saját szórakoztatásomra variációkat gyártok egy témára. Ezúttal a téma a tavasz, mind színben, mind ízben, mind zöldségekben.

Ez a lepény (mert hát nevezzük inkább annak) először méregzöld tésztával készült, ami az olajban eltett aprított medvehagymától lett olyan, de Ponty újabban nem eszik meg semmit, ami nagyon zöld, illetve Férj is kiérdemelt némi medvehagymától mentes időszakot.

Aztán van még a sült retek, ami annyira megtetszett Beatbullnál, hogy azóta többször is készült nálunk, most éppen a lepény tetejére került hónapos retek formájában.

A halványzöld színű tészta most szárított petrezselyemtől zöldellik, mert a vad fauna (csigák és hangyák) együttes erővel elpusztították a kertben lévő egy árva bokrot, de akinek nincsenek ilyen gondjai, használjon hozzá frisset, úgy sokkal intenzívebb lesz a lepények színe. (ekkor jó egy maréknyi petrezselyemzöldet a dagasztáshoz kimért vízzel és olajjal turmixgépben addig kell pépesíteni, amíg homogén massza nem válik belőle)

Recept.

  • 2 lepényhez:
  • 20 dkg rétesliszt
  • 1 dl víz
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 ek szárított petrezselyem
  • 1 tk fehérborecet
  • 1 tk só
  • 1 dkg friss élesztő
  • a feltéthez:
  • 15 dkg juhtúró
  • 8 szál nagyon zsenge újhagyma
  • 1 csomag hónapos retek (4-5 szem)
  • 5 ek tejföl
  • 2 ek olívaolaj

A petrezselymet mozsárban porrá őrlöm a sóval.

Az élesztőt elmorzsolom a liszttel, majd hozzáadom a vizet, olajat, petrezselymet, ecetet, és alaposan kidolgozom, rugalmas, közepesen kemény, sima felszínű tésztát gyúrok belőle, ami a kéztől szépen elválik. A kelesztőtálat letakarom konyharuhával, majd félreteszem kelni, amíg a tészta a duplájára nem nő. De ha 3-4 órát pihen, az sem árt neki.

A megkelt tésztát átgyúrom, két cipóra osztom, és lisztezett deszkán 2-3 mm vastagra nyújtom.

A lepényeket egy nagyobb darab sütőpapírra teszem, majd megkenem 1-1 ek olajjal. Rámorzsolom a juhtúrót, és erre halmozom a vastagabb (kb 3 mm) karikákra vágott retket, illetve a hosszában négyfelé hasított újhagymát. Végül rápöttyözöm a tejfölt, és kicsit szétkenem rajta.

A maximális hőfokra (ez nálam 290°C fok, gázsütő) előmelegített sütő rácsára emelem a lepényeket a sütőpapír segítségével, és 8-9 percig sütöm. (kiemelésnél vigyázat! a sütés végén a sütőpapír szakadékonnyá válik!)

Ha van alul lukacsos aljú tepsink, az is jó, akkor tegyük abba a tésztát, és nem kell ügyeskedni a sütőpapírral.

Címkék: , , , , ,

15 hozzászólás a bejegyzéshez: Pizza Ungaréze, na jó, inkább csak juhtúrós, újhagymás lepény hónapos retekkel

Mamma
2010. április 28., szerda

Beatbullnál nekem is megtetszett a sült retek, ő az oka, hogy egyik éjjel majdnem egy órát tépkedtem és mosogattam a leveleit…:)
Hogy én milyen pizzára kattantam rá egy ideje, azt inkább nem említeném itt:)

Ági, aki főz
2010. április 28., szerda

Ha már magyarosch pizza, akkor nálam a tejfölös-kolbászos-lilahagymás a kedvencem. De azért a juhtúrós is tuti lehet. A sült/főtt retket sajnos továbbra sem tudom elképzelni.

Ms. Poppy
2010. április 28., szerda

A retek élénk színe iszonyatosan feldobja az egészet. Ágihoz csatlakozva én sem tudom elképzelni a sült retket, de gondolom ez csak addig érvényes, míg ki nem próbálja az ember, és rá nem jön, hogy finom.
Amúgy szerintem tavaszi lepénynek is nevezhetted volna, hiszen minden olyan friss és üde rajta.:)

killervidra
2010. április 28., szerda

Mamma, szerencsére én eddig csak iszonyú csúf levelű retket kaptam. Az éjjeli tépkedés nem lehetett semmi… :)
Amióta Beatbullnál láttam a sült retket, azóta én is készítettem már párszor, és nekünk nagyon bejött! Nekem legjobban a hónapos retek ízlik így elkészítve.

Ági, az igen finom (nekem is az a kedvencem :) ), csak Ponty utálja a füstölt árut, így kolbász mostanában szóba sem jöhet a közös kajákban.
Egyébként érdemes megpróbálni, tényleg nagyon finom lesz. Csak egy kicsit vastagabbra kell hagyni, én először negyedelve sütöttem a hónapos retket. Meg jó zsenge retek kell hozzá.

Ms. Poppy, tényleg érdemes kipróbálni! :) A tavaszi lepény sem rossz ötlet, csak az tegnap éjszaka nem jutott az eszembe… :)

peel
2010. április 28., szerda

A tecsóban akciós lesz a retek, ki is próbálom a megint idegesítően zabálnivaló receptedet pénteken. Csak egy bajom van, hogy szénhirátot nem szívesen eszem fehérjével, így vagy más kell kitalálnom a juhtúrós kence helyett, vagy egyszer élünk alapon bevállalom : )

Mamma
2010. április 28., szerda

:) Szegény Beatbull biztos csuklott rendesen, mert minden egyes levélnél emlegettem a nevét:)). Ráadásul a levélpesto nekem nem jött be annyira, úgy értem, jóval kevesebb fáradtsággal is lehet klassz pestókat készíteni. Ízlés dolga.

A juhtúrós pizza nem olyan elvetemült dolog, a genovai focaccia egészen hasonló. Mondom, hasonló:))

Ms. Poppynak üzenem, tényleg próbáld ki a sült retket, nagggyon jó! Ha tudok fénynél fotózni, majd felteszem én is.

killervidra
2010. április 28., szerda

Mamma, én azért nem álltam neki, mert ezekről a retkekről levadászni egy maréknyi ép levelet- hatalmas munka. A fiam nem ennyire türelmes. Az éjszakai műszakot meg most ezért nem vállaltam. :)
Nálam is s fotók hiánya miatt marad el eddig a sült retek, remélem, lesz még alkalmam pótolni. :)

Peel, ha a tejföl még belefér, akkor a juhtúrót le is hagyhatod róla, és akkor mehet rá több zöldség. Tejföl nélkül azért picit száraz.
Egyébként első körben az olajban eltett medvehagymából került két evőkanálnyi a tésztába, amit leturmixoltam a dagasztáshoz használt vízzel, és egészen elképesztő pisztáciazöld színe lett! :)

Ms. Poppy
2010. április 29., csütörtök

Ki fogom próbálni, már csak a színe miatt is, és mert borzasztó meggyőzőek vagytok.:) Már csak kapnom kellene valahol szép retket. A hétvégén talán ezt az akadályt is leküzdöm.

killervidra
2010. április 29., csütörtök

Örülök neki, hogy sikerült együttes erővel meggyőznünk! :)

Beatbull
2010. április 29., csütörtök

Nagyon tetszik ez a pizza retekkel ;) Bár lehetne simán tavaszi pizzának is nevezni és esetleg még egy kevés újhagyma zöldjével csinosítani.
Errefelé teljesen ép levelű jégcsap- és hónapos retket árulnak, csak 2-3 napos reteknél kell tépkedni és csipkedni, hogy ne legyen közte sárga. A mosása amúgy 10 perc alatt megvan, csak arra kell ügyelni, hogy mindig kiemeld a leveleket a hideg vízből, hisz a homok a tál aljára úszik.
Pestora reagálva: olajjal nekem sem annyira szimpi a reteklevél. Savanyú tejtermékekkel, mint pl. iró, tejföl, joghurt stb. viszont nagyon finom.

killervidra
2010. április 29., csütörtök

Beatbull köszi! :) Egyre inkább azt gondolom, hogy a pizza ungaréze nem volt egy szerencsés névválasztás. ;)
A zöldhagyma zsenge szára is rajta volt a pizzán, épp a színe miatt, de annyi tejföl és retek került rá, hogy ki sem látszott alóla. Ugyanis jó magyar szokás szerint telepakoltam a pizzát. :)
A retek-kálvária megoldása majd az lesz, ha én vetek a kertben retket. Bár akkor meg jönnek a hangyák, szóval nem tudom, mi lenne a jó megoldás…
Én még az újhagyma zöld szárának az egészen zsenge részéből szeretném kipróbálni a pestot, azt egyelőre semelyik kerti állatkánk nem kedveli. :)

Beatbull
2010. április 30., péntek

Az újhagyma zsenge zöld szárát tölteni is lehet, amolyan újhagyma canneloniként ;) A blogomon találsz egy receptet is hozzá. Tipp: ne fecskendővel próbáld meg megtölteni a szárakat, különben a végén az egész konyha össze lesz kenve ;)

killervidra
2010. április 30., péntek

Nem volt egyszerű, de megtaláltam! :)
Nagyon tetszik, evidenciában tartom!
Van most olyan zöldhagyma a kertben, aminek elég vastag szára lesz (remélem nemsokára), majd megpróbálom műanyag zacsiból rögtönzött mini habzsákkal betölteni! :)

peel
2010. május 1., szombat

Nekem nagyon bejött ez a tészta (tettem bele az olajos medvehagymából : ) Jó, hogy mondtad, hogy kicsit “száraz”, így kicsit folyósabbra csináltam rá a zöldborsó- és kukoricakrémet. Legközelebb lehet, hogy csak tésztát csinálom meg egy leheletnyivel vékonyabbra nyújtva és sütés után háromszögekre vagdosva akkor bármilyen krémbe bele tudom tunkolni : ) A retek meg max. átalakul salátának, mert nagyon fincsi volt így sülve.

killervidra
2010. május 1., szombat

Peel, annyira örülök, hogy bejött! :)
Nagyon klassz a sült retek tényleg (khmm…, én nyersen annyira nem is szeretem), ezzel a salátával meg most bogarat ültettél a fülembe! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)