Medvehagymás sushi füstölt lazaccal (meg az avokádós füstölt lazacos uborkasaláta)

2010. április 15, csütörtök | előétel, hal, saláta | Szerző: Herczeg Gabriella

P1012596

Ami igazából nem is a klasszikus, japán sushihoz, hanem annak elfajzott, amerikanizált változatához, a kaliforniai tekercshez hasonló. Ettől persze még éppoly finom.

Beatbull füstölt pisztráng-cékla sushija adta az ötlete, meg persze a medvehagyma. Bár én most nem ragaszkodtam a közép-európai alapanyagokhoz, csak talán annyiban, hogy még Szabolcsban is minden (a medvehagymát leszámítva) viszonylag könnyen beszerezhető hozzá. Igazából nem sokban tér el a megszokott tekercsektől, csak az alga lapok helyett blansírozott medvehagymát használtam. Meg a sushi rizs helyett rizottóhoz valót, mivel az én sushi rizsembe bogarak költöztek, és ennyire orientális fogást azért nem szerettem volna kerekíteni belőle. És akkor már a rizsecet helyett jött a citromlé, egyebek.

A végeredmény egyébként elképesztő finom lett.

Figyelmeztetés: a tejcsoki fagyi nem jó a migrénre, sőt.(van összefüggés, ha nem fájna annyira a fejem, ki is fejteném)

  • 4 adag:
  • 12 nagyobb medvehagyma levél
  • 2 tojás, olívaolaj
  • 1/2 avokádó
  • 1/4 kígyóuborka
  • 2 szem hónapos retek
  • 2 dl rizs (rizottóhoz való, kerek szemű)
  • 1/2 citrom leve
  • 2 tk nádcukor
  • 2 kis szelet füstölt lazac (3-4 dkg)

A rizst 2,5 dl vízben kevés sóval, fedő alatt feltesszük főni, miután felforrt, még 5 percig főzzük, hozzáadjuk a cukrot, elkeverjük, majd fedő alatt hagyjuk kihűlni. A rizs az összes nedvességet magába fogja szívni és megpuhul, mire kihűl. Végül elkeverjük a citrom levével is.

A medvehagymákat forrásban lévő vízbe dobjuk kb 20 másodpercre, majd szűrőlapáttal kiemeljük és jeges vízbe tesszük. Végül lecsöpögtetjük és megszárítjuk a leveleket.

A tojásokat felverjük egy csipet sóval, majd nagy, lehetőleg 28 cm átmérőjű teflon serpenyőben nagyon kevés olajon tojáslepényt sütünk belőle. Ehhez a felhevített serpenyőbe öntjük a tojást, szétterítjük benne egyenletesen a masszát a serpenyő mozgatásával, mintha palacsintát sütnénk, majd mérsékelt lángon hagyjuk megszilárdulni.

Az avokádót, uborkát, retket meghámozzuk (a retket nem kell, csak ha csúf a héja), majd fél centis hasábokra vágjuk. A lazacot szintén fél centis csíkokra vágjuk.

Az összeállításnál a medvehagymákat gyékényre vagy szilikonos sütőlapra fektetjük, tetőcserépszerűen, úgy hogy fél centi átfedés legyen a levelek között. Hat levelet egy sorba, majd a következő hat levelet egy másik sorba, ami az előző sor alját jó egy centin fedi. Vagyis úgy tegyük le  leveleket, hogy hézagmentesen befedjék a sütőlapot.

Erre terítjük a tojáslepényt, majd arra jön a rizs.

A rizst kanál hátával egyengessük szét a tojáslepényen, úgy hogy mindenhol egyforma vastagságban borítsa azt.

Végül jönnek a zöldségek és a hal. Ezeket a lap 2/3 részén osszuk el egyenletesen. (azon a részén, ami a feltekerésnél a tekercs belsejébe fog esni. Vagyis az egyik hosszanti oldal mentén.)

A tekercset szorosan tekerjük fel a lap/gyékény segítségével (mint a rétest). A végén a tölteléktől mentes rizzsel fedett rész szépen hozzá fog tapadni a medvehagymához, így kellően rögzíti a tekercset.

Tálalásnál 1 centis szeletekre vágjuk, és kész is.

A saláta egyébként a maradékok hasznosítására készült, de nagyon finom lett, szóval azt is leírom.

  • Adagonként (nagyjából):
  • 1 kígyóuborka
  • 1 csomag/ 4-5 szem hónapos retek
  • 1 avokádó
  • 4-5 dkg füstölt lazac
  • 1/2 citrom leve
  • 1 tk cukor

A hozzávalókat megtisztítjuk, ha szükséges, majd centis kockákra vágjuk, meglocsoljuk a citrom levével, amiben előzőleg feloldottuk a cukrot, összeforgatjuk és kész.

Tetszőleges zöldsalátára halmozva tálaljuk.

P1012606

Címkék: , , , , , , ,

14 hozzászólás a bejegyzéshez: Medvehagymás sushi füstölt lazaccal (meg az avokádós füstölt lazacos uborkasaláta)

Felhőlány
2010. április 15., csütörtök

Ez milyen nagy ötlet!!! Nagyon szeretem a sushi-t, és ez a medvehagymalevélbe göngyölt egyszerűen kitűnő! A következő adag levélből kipróbálom…
Fejfájásmentes délutánt kívánok! :)

peel
2010. április 15., csütörtök

Jajjajjaj… Igen jajgatok, hogy nem kóstolhatom meg most azonnal : )

Beatbull
2010. április 15., csütörtök

Zseniális! Nagyon tetszik a sushid ;) Persze a medvehagyma bármilyen nagyobb levelű zöldfűszerre is lecserélhető – pl. olasz sushi bazsalikomlevelekbe tekerve? ;)

killervidra
2010. április 15., csütörtök

Peel, erre most nem tudok mit mondani, mert tényleg baromi finom! :))))
Felhőlány, örülök, hogy tetszik! :)
Tényleg érdemes kipróbálni! A fejfájásról meg a tavasz tehet, minden évben ez van. Egyébként a “sima” fejfájás, az elviselhető, de tegnap este a migrén az pokoli volt…

killervidra
2010. április 15., csütörtök

Beatbull, köszi, örülök hogy tetszik! :)
Az “olasz sushi”-ötleted meg megint elképesztő, már most rengeteg dolog jutott az eszembe, csak győzzem megcsinálni! :)

gabojsza
2010. április 15., csütörtök

Gyönyörű képek, már megint!:-)

Felhőlány
2010. április 15., csütörtök

Nekem is Beatbull ötlete körül forogtak a gondolataim… :) Hogy mi lehetne még alkalmas a medvehagyma helyett… :))

Ági, aki főz
2010. április 15., csütörtök

Wow, megint lenyűgöztél!

killervidra
2010. április 15., csütörtök

Kedves Gabojsza, nagyon köszönöm! :)
Felhőlány, nekem is! A bazsalikom egyébként tényleg jó ötlet, most ültettem egy nagy levelű fajtát, az jó lesz hozzá. A rizs helyett meg mehet bele mondjuk rizottó. :):)
Ági, ennek örülök! :)

starfokker
2010. április 15., csütörtök

ez mekkora! nagyon nagy ötlet! 10/10!

piszke
2010. április 15., csütörtök

Ha nem is medvehagymával, de spenóttal biztos kipróbálom! Nagyon meggyőző.

killervidra
2010. április 15., csütörtök

Starfokker, köszi! Ezek szerint tetszik. :)
Piszke, köszi. Beatbull olasz sushis ötletén gondolkozva nálam is felmerült a spenót, csak ricottás rizottóval töltve, meg egy kis prosciuttoval. :)

angela
2010. április 15., csütörtök

Nem tudok megszólalni…(igen megeshet) Hihetetlen vagy!:)))

killervidra
2010. április 15., csütörtök

Köszönöm! :)))

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)