Újhagymával, egészben sült márna gyömbéres sült zöldségekkel

2010. április 11, vasárnap | hal, köret | Szerző: Herczeg Gabriella

P1012371

Mivel ma megint rengeteget főztem (és nagyon finomakat, ráadásul ezeknek csak egy része szerepel még a blogon), és holnapra is ezt tervezem, ezért időszerűnek tartom lassan bepötyögni a recepteket, mielőtt még elfelejtem/fejemre dőlnek a saját jegyzeteim.

Egyébként kisgyermek mellett főzni nagyon egyszerű, kell egy, lehetőleg éhes férj, aki élelem fejében (meg persze minek hazudnék: anélkül is) szívesen majomkodik a gyerkőccel, amíg az étel elkészül. Ilyen körülmények között az már csak extra, hogy az egész mindenség fél óra alatt elkészül. De tényleg.

Nem is nagyon ragozom, hogy ezt milyen könnyű megcsinálni, meg hogy mennyire nagyon finom (mert az), inkább írok helyette pár szót a márnáról.

Azért márna, mert ez volt ma a legszebb friss hal a Metroban. Az ára sem vészes, 1200 Ft/ kg, egyébként olasz importból származik. A húsa jellegzetesen hal ízű (de ugye ez nem mindenkinél hátrány, Férj imádta, csak én nem kedvelem annyira az illatosabb, erősebb ízű halakat), a bőre vastagabb, így sütésnél gyakorlatilag lehetetlen kiszárítani a hal húsát, a szálkák pedig egyenletes két centis távolságban helyezkednek el egymástól, jó vastagok is, szóval nagyon könnyen el lehet távolítani evés közben (igazából a bőr lefejtése után simán le lehet húzni a hal húsát a szálkákról, a szálka pedig a gerinccel együtt kiemelhető, és olyan vicces fésű alakja  van az egész képződménynek, mint az a halcsontváz, ami a rajzfilmekben látható).

  • adagonként
  • 1 márna (~25 dkg)
  • 4 szál (1 csokor) újhagyma
  • 3 cm gyömbérgyökér
  • fél citrom
  • 2 közepes újkrumpli (~ 15 dkg)
  • 2 szál halványítózeller
  • 2 szál a halványítózeller leveles, középső részéből
  • olívaolaj

Az újhagymát megtisztítom, a fehér részét levágom, hosszában megfelezem, de a zöld szárából is levágom és félreteszem az élénkzöld, szárhoz közelebbi részt (jó 10 centit).

Olajjal vékonyan kikenek egy sütőtálat, és az aljára szórom a zöldhagyma szárából félretett, hosszában felcsíkozott rész. Erre fektetem a halat, melyről előtte papírtörlővel alaposan leitattam minden nedvességet. A márna hasát sózom, majd beletömködöm az újhagyma fehér részének a felét, 2-3 vékony karika gyömbért és egy vékony karika citromot (félbevágva). A hal bőrét vékonyan bekenem olajjal, majd 240°C fokra előmelegített sütőbe kerül 20 percre.

Közben egy lehetőleg vastag aljú, öntvény teflon serpenyőben kevés olívaolajat hevítek, és erre szórom a maradék újhagymát, a meghámozott, 2-3 milliméteres karikákra vágott újkrumplit és a nagyobb darabokra vágott zellerszárakat. Megy mellé a meghámozott, 2-3 darabra vágott maradék gyömbér, a maradék citrom levét is ráfacsarom, és fedő alatt, közepes lángon, időnként megrázogatva készre sütöm-párolom. (teflon serpenyő hiányában bőségesebb zsiradék kellhet hozzá)

Ha a zöldségeket előkészítjük, és rögtön akkor kezdjük sütni, amikor a hal a sütőbe kerül, akkor mire a márna kész, a krumpli is megpuhul. Fedő nélkül lehet még egy kicsit színesebbre is pirítani a zöldségeket, de én nem tettem, mert így jobban szeretem.

Megjegyzés: Férj szerint ez előételnyi adag, és ne nevettessem már ki magam, hogy ez egy férfinek főfogásnak elég. Én azért azt hozzátenném, hogy szerintem egy nőnek igenis elég.

Címkék: , , , ,

2 hozzászólás a bejegyzéshez: Újhagymával, egészben sült márna gyömbéres sült zöldségekkel

nokedli
2010. április 11., vasárnap

ha a feje nem lenne rajta, elképzelném, hogy elkészítem. de már most látom, ahogy néz rám a nagy halszemeivel:-(

killervidra
2010. április 12., hétfő

Kedves Nokedli! Ennek most igazán iciri-piciri szeme volt. :)
De Lorien a receptjében például levágta a fejét és a farkát, úgy sütötte meg. Igaz, nem a szem-probléma miatt, hanem az a hal nagy volt, és csak így fért el a sütőjében. :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)