Avokádós újkrumplisaláta

2010. április 2, péntek | hús nélkül, saláta | Szerző: Herczeg Gabriella

P1012074

Tudom, hogy nyakunkon a húsvét, mi tegnap mégsem (csak) arra készülődtünk. Egy egészen más ünnepet tartottunk, a bolondok napját. Nyilván furcsa lehet, hogy két felnőtt ember miért talál ki magának ilyen botorságokat, de akkor talán érthetőbbé válik a történet, ha hozzáteszem azt is, hogy az elmúlt öt évben szinte kivétel nélkül az összes pirosbetűs ünnepet külön töltöttük Férjjel egymástól, mivel szép kórházi hagyományok szerint ezeken a napokon a fiatalabb orvosok ügyelnek. Volt persze annak is hangulata, amikor karácsonykor egymástól 20 méterre, két különböző osztályon  ettük alufóliából a gesztenyével töltött pulykát, de valahogy mégsem volt az igazi.

Aztán most második éve én itthon vagyok minimanóval, és még szomorúban telnek Férj nélkül ezek a napok. Gyakran utazgatunk persze ilyenkor a szüleimhez, így lesz ez húsvétkor is, de Férj nélkül nem ünnep az ünnep.

Erre az áldatlan állapotra születtek megoldásként a mi saját ünnepeink. Ezeket Férj választja, és nálunk ilyenkor van a nagy felhajtás, ünnepi vacsora, meg minden olyan dolog, ami más normális helyeken ehhez tartozik. Az egyik ilyen nap pedig a bolondok napja (Férj ragaszkodott hozzá, és én tudom is, hogy miért. Vannak emberek, akiknek soha nem nő be a fejük lágya…)

Szóval tegnap az egész egy ünnepi vacsorával kezdődött, ahol a mangó salsával körített szűzérmék mellé ez a saláta került az asztalra. A saláta amúgy nagyon finom, és azóta már többször készült, amióta a Tescoban felfedeztem az első (egyiptomi) újkrumplit és a hálós kiszerelésű, rendkívül kedvező árú, meglepően érett és finom avokádókat. Kiváló köret sültek mellé, de magában is, egyszóval tökéletes kis fogás, és abba meg igyekszem nem belegondolni, hogy kizárólag import zöldségek felhasználásával készül…

  • 3-4 adag
  • 50 dkg újkrumpli (ha lehet, apró szemű)
  • 2 avokádó
  • 1 fej lilahagyma
  • 1 lime
  • 0,5 dl olívaolaj
  • 4 marék (~ 80 gr) rukkola

Az újkrumplit egészben, héjában megfőzöm, ha megpuhult, leszűröm, kihűtöm és meghámozom. Ha kis szemű krumplit sikerült beszerezni, akkor maradhat egészben, de ha nagyobb szemek is vannak benne, akkor azokat félbe-negyedbe vágom.

A lilahagymát félbevágom, majd hajszálvékonyan felszeletelem, meglocsolom a lime levével és megsózom.

Az avokádót félbevágom, a magját kipöckölöm és a húsát kanállal kivájom, a lime leves hagyma mellé, hogy a citrus savas leve meggátolja a bebarnulását. Meglocsolom az olívaolajjal, és villával összetöröm az avokádó húsát, összedolgozom a lime leves hagymával.

Az újkrumplit összeforgatom a hagymás avokádóval, a rukkolát egy nagyobb tálra szedem, és erre halmozom az újkrumplit.

Szerintem langyosan a legfinomabb, de akkor sem lesz nagy baj, ha kihűl.

Címkék: , , , ,

4 hozzászólás a bejegyzéshez: Avokádós újkrumplisaláta

Beatbull
2010. április 3., szombat

Csak lehet arrafelé is kapni újkrumplit! ;) Nagonjól hangzik ez az avokádós változat, olyan szép könnyed tavaszias hangulatú.

Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok Nektek!

killervidra
2010. április 3., szombat

Rögtön másnap, miután olvastam az újkrumplis bejegyzésed, a Tescoban jártunk és halmokban ált az egyiptomi újkrumpli! :)
Azóta már több helyen is találkoztam vele, de csak szupermarketekben, és csak egyiptomival. Nem rossz, csak valamiért berzenkedek a héjától meg a levétől, ha ennyire távolról származik. :)
Örülök, hogy tetszik a saláta, és kellemes húsvétot kívánunk Nektek is! :)

nokedli
2010. április 3., szombat

nagyon tetszik, most már bánom, hogy nem vettem ma avokádót, pedig már a kezemben is volt. ami késik, nem múlik, jegyeztem;-9

killervidra
2010. április 4., vasárnap

Nokedli, örülök hogy tetszik! :)
Hát ez valóban nem egy szezonális saláta, szóval a mi késik… :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)