Earl répatortája narancs sziruppal

2010. március 24, szerda | desszert | Szerző: Herczeg Gabriella

P1012003

Az Earl nevű étteremben, amiről ez a sütemény a nevét kapta, én sosem jártam, de a Konyhaművészetben sok évvel ezelőtt megjelent receptet már évek óta készítem. A készítem a pontos kifejezés, mert enni még nem nagyon sikerült belőle. Eddig.

A jól beváltnak tűnő recept a kóstolás után nekem már kicsit unalmasnak hatott, így némi extra kiegészítést igényelt. A dió, aszalt vörösáfonya és a narancs szirup után viszont a végeredmény egy egészen elfogadható, sőt mi több nagyon finom kis sütemény, mindenképpen érdemes arra, hogy  a kockás füzetből átkerüljön a virtuális receptgyűjteménybe. Répatortának azért nem nevezném a benne megbújó csekélyke répamennyiség miatt, legfeljebb répás gyümölcskenyérnek narancs sziruppal, annak viszont igazán finom.

A narancssziruphoz narancslekvárt használtam, bio narancs héjának a hiányában (Ugye mindenki olvasta már a hálós narancs cetlijén lévő figyelmeztetést, hogy mivel kezelik a külsejét és hogy ezért a héja emberi fogyasztásra nem alkalmas?), és meglepően finom lett, kiváló módszer az ajándékba kapott narancslekvár felhasználására, ami nekünk önmagában túl keserű, süteményekben viszont kiválóan működik.

Ez az adag azért hatalmas, szóval meg is lehet felezni. Eredetileg egy 28 cm kapcsos tortaformához való, de én is két kis 20 cm kerek formában sütöttem, részben hogy hamarabb elkészüljön, részben mert a szilikonos formába visszatéve egyszerűbb átitatni sziruppal a süteményt anélkül, hogy különösebb erőfeszítéseket tennénk a szirup szivárgásának a megakadályozására.

  • 1×28 cm vagy 2×20 cm kerek tortaforma
  • 30 dkg répa
  • 125 ml narancslé (lehetőleg frissen facsart)
  • 50 dkg liszt (fele rétes, fele sima)
  • 20 dkg nádcukor
  • 8 tojás
  • 10 dkg aszalt vörösáfonya
  • 20 dkg dió
  • 10 dkg olívaolaj (vagy napraforgóolaj, vagy olvasztott vaj)
  • 1 zacskó (12 gr) sütőpor
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 tk őrölt gyömbér
  • 1 tk vaníliás cukor (házi)
  • 5 kardamom tok belseje porrá őrölve
  • 1 kk őrölt szerecsendió
  • a sziruphoz:
  • 2 dl narancslé (lehetőleg frissen facsart)
  • 2 dl nádcukor
  • 4 ek narancslekvár

A hozzávalókat a liszt és a sütőpor kivételével késes robotgépbe tesszük, és addig dolgoztatjuk a gépet, amíg az egész massza ki nem világosodik, meg nem nő a térfogata, és benne a répa egészen apró darabos nem lesz. Késes robotgép hiányában a tojásokat habverővel keverjük addig cukorral, amíg ki nem világosodik, majd adjuk hozzá a finomra reszelt répát, narancslevet, olajat, késsel durvára vágott diót, aszalt vörösáfonyát és a fűszereket.

Végül keverjük hozzá a sütőporral elkevert lisztet, és miután alaposan eldolgoztuk vele, öntsük szilikonos süteményformába, vagy sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába, de ha jól kivajazzuk, kilisztezzük a tortaformát, az is megteszi.

Előmelegített sütőben 180°C fokon 45-50 percig (tűpróbáig) sül a két 20 cm átmérőjű formában, a jegyzeteim szerint pedig 1 órán át a 28 cm kapcsos tortaformában.

A tortá(ka)t rácsra borítva hűtjük ki, majd visszaborítjuk a tortaformába (a kapcsost érdemes előtte folpackkal leszigetelni) és meglocsoljuk a sziruppal. Én egy egész este hagytam pihenni a sütit, hogy magába szívja az összes szirupot.

A sziruphoz a narancslevet felforraljuk a cukorral és a lekvárral, majd kis láng felett addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Még melegen érdemes a sütire locsolni, úgy könnyebben beissza a tészta.

P1011975

Címkék: , , , , ,

13 hozzászólás a bejegyzéshez: Earl répatortája narancs sziruppal

Doki
2010. március 24., szerda

óóóó, ez de gyönyörű!!!

Aniko
2010. március 24., szerda

Gratulàlok, gyonyoru a blogod ha nem bànod linkellek!
Ciao
Aniko

killervidra
2010. március 25., csütörtök

Doki, köszi! :)
Anikó, nagyon örülök hogy tetszik a blog! A linket meg nem bánom, sőt, köszönöm! :)

nokedli
2010. március 25., csütörtök

nagyon szeretem az ilyen jellegü sütiket! a biztonság kedvéért azért majd csak féladaggal indítok;-)

Mamma
2010. március 26., péntek

Flatcat, melyik Earl étteremről van szó? (Bár mindegy, mert amit ismerek, ott nem ettem répatortát, különben pedig minden répatorta más!:)
Jó ez a szirup a tetejére, illetve az egész torta!

Jenis
2010. március 29., hétfő

Imádom a répatortákat! (bár ez nálam inkább diótorta répával)
Megsütöttem és narancsos mascarpone krémmel töltöttem (mert az mindig van itthon). Feléből muffin lett, másik fele torta.
Hát egy óra alatt elfogyott az egész… :-)

killervidra
2010. március 29., hétfő

Nokedli, kezdésnek az is jó, de aztán majd meglátod, hogy érdemes duplázni is! :)))

Mamma, köszönöm! :)
A kilencvenes évek végén jelent meg az a Konyhaművészet, amiben az Earl konyháját mutatták be, a hely valahol Budapesten volt (van?), de sajnos csak ennyire emlékszem. A receptet még akkor kiírtam a kockás füzetembe, és azóta onnan sütöm. A Konyhaművészeteim sajnos már olyan állapotban vannak, hogy nem lehet őket lapozgatni, salátává estek szét a sok forgatástól, és arra várnak, hogy végre találjak itt egy könyvkötőt, aki beköti.
A sziruppal egyébként tényleg nagyon finom lett a torta, és végre van mire használnom a narancslekváromat is! :)

Jenis, nagyon örülök hogy ízlett! :)
A mascarpones krém is finom lehet hozzá, igazából csak az a lényeg, hogy kerüljön hozzá valami krémes-szirupos dolog, mert szerintem anélkül kicsit száraz.
Egyébként tényleg nem répatorta, csak répás torta szerintem is, de annak finom, azért került bejegyzésre. Aztán egy igazi, sokrépás tortát meg majd kikísérletezek magamnak! :)

peel
2010. március 30., kedd

Szia, Killervidra!
Mindennap benézek, kezdjek aggódni??? Semmi tipp húsvétra ??? : ((( Olyan szomorú vagyok, hogy kapok így ihletet????
Kellemes nyuszis ünnepeket, peel

killervidra
2010. március 30., kedd

Itt ülök a gép előtt, és pötyögöm az új recepteket! :) De csak éjjel leszek kész, mert mindjárt jön a férjem és felkel a pici.
Itt volt az anyós, voltunk Pesten, kertészkedtem, ilyenek. Főzni főztem, de a blogra nem jutott időm. (így aztán kénytelen leszek újra megfőzni mindent abból amit múlt héten próbáltam ki :) )
Húsvét: egy teljes menü van készen a Gasztrotippre már hetek óta, de döcög az oldal. Amúgy pont ma jelent meg.
Viszont a héten a tervek szerint elkészül néhány húsvéti recept is, semmi komoly, csak sárgatúró(k), kalács, aztán a többit még meglátjuk.
Köszönöm az aggódást és kellemes húsvétot kívánok viszont! :)

peel
2010. március 31., szerda

Dejódejódejódejódejódejódejódejódejódejódejódejódejódejódejódejódejó!!!!!!!! : ) Köszi, hogy írtál, azt hittem, a pici betegeskedik még, de akkor így megnyugodtam. Láttam ám, hogy azóta szépen beindultál, a sárga túrót mi sósan csináltuk tavaly, de lehet, hogy bevállalom édesen is, elvégre édeskés kaláccsal esszük mindig a sonkát : ) A tormahab meg csak hab lesz a tortán : )

killervidra
2010. március 31., szerda

Ponty meggyógyult, ami azt illeti, már túlságosan is jól van… :)))
Én a sós változatot ma vagy holnap fogom megcsinálni! :) De lesz még egy másmilyen édes is, mert a Gasztrotippes főzés óta (ez volt vagy 4 hete) már vagy ötször megcsináltam a kandírozott narancsosat, és khmmmm… húsvétra lehet már nem kívánjuk annyira. Meg persze lesz egy “sima”, de az fel sem kerül majd a blogra, mert hát az alap! :)

peel
2010. március 31., szerda

Khmmmmm : (((( Én szívesen megettem volna : )

killervidra
2010. március 31., szerda

:)))
Mondjuk finom volt. :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)