Kelt túrós palacsinta

2010. március 22, hétfő | babának, desszert, kelt tészta, reggeli | Szerző: Herczeg Gabriella

P1011940

Amiért ez a bejegyzés halaszthatatlanná vált, az:

1.) Három napja zsinórban ez a reggeli, és ma már dupla adagot sütöttem belőle.

2.) A nálunk vendégeskedő anyósomnak annyira ízlett ez a palacsinta, hogy elkérte a receptjét.

3.) Ponty a legnagyobb betegség közepette is betuszkolja a szájacskájába, akkor is, ha mást már nem hajlandó megenni vagy meginni.

Egyébként az egész a véletlen műve volt, mert az amerikai típusú túrós palacsintát akartam megsütni, de a kamrában lévő totális káoszban nem találtam meg a sütőport. Így hát élesztőt tettem bele. Aztán a recept kis tökéletesítésen ment keresztül, és megszületett a végeredmény, ami leginkább egy instant túrós buktához hasonló, és NAGYON finom!

  • 4-6 adag
  • 500 gr félzsíros tehéntúró
  • 3 dl tej
  • 1 dl tejszín (vagy helyette tej, de tejszínnel finomabb lesz)
  • 8 dkg vaj
  • 25 dkg rétesliszt
  • 4 tojás
  • 4 ek (nád)cukor
  • 2 ek vaníliás cukor (házi vagy Bourbon)
  • 1 tk szárított citromhéj (vagy egy kisebb citrom finomra reszelt héja)
  • 2 dkg friss élesztő

A tejet a vajjal és a tejszínnel összemelegítem, és ha már a vaj felolvadt, hozzáöntöm a túróhoz, cukrokhoz, citromhéjhoz, liszthez.

Ha a sima állagú túrós édességeket kedveljük, akkor botmixerrel is át lehet dolgozni a masszát, hogy ne maradjon benne szemcsés a túró. De mi szemcsésen szeretjük, úgyhogy én nem szoktam.

Elkeverem lehetőleg  habverővel, majd ha már az egész massza csak langyos, de nem túl meleg, megy hozzá a tojás és az élesztő is. (az élesztőt érdemes egy kicsit eldolgozni előtte egy kevés palacsintatésztával, és úgy visszaönteni a tésztába)

Habverővel addig kavarom, amíg a masszában egyenletesen el nem oszlanak a hozzávalók. Sűrű palacsintatésztát kell kapnunk.

Félreteszem kelni, amíg a tésztában meg nem jelennek a buborékok, ez körülbelül háromnegyed-egy óra.

Vastag aljú, lehetőleg teflon serpenyőben sütöm, további zsiradék hozzáadása nélkül, kis merőkanálnyi adagokban, mérsékeltebb tűzön, mindkét oldalán pirosra. (ha nem teflonban sütjük, akkor szükség lehet zsiradékkal, olajjal átkenni a serpenyőt minden sütés előtt)

Címkék: , , , ,

10 hozzászólás a bejegyzéshez: Kelt túrós palacsinta

chriesi
2010. március 22., hétfő

Szinte már az összes palacsintád megsütöttem, de ez fogja vinni a pálmát, már előre tudom. :D

killervidra
2010. március 22., hétfő

Chriesi, ezt örömmel hallom! Most nekünk is ez a legnagyobb kedvencünk az összes közül! :)

Mamma
2010. március 26., péntek

Ez nagyon hasonlít a ricottás palacsintára:). Az amerikaira:)) Nagyon jó lehet.

killervidra
2010. március 29., hétfő

Mamma, köszönöm! :)
Valóban hasonló, mert a ricottás amerikaiból lett először a túrós amerikai, aztán a sütőport is lecseréltem élesztőre, és így lett ez a kelt túrós belőle!

peel
2010. június 2., szerda

Jelentem, nálam is kitört a palacsinta láz : ) Tegnap este ez volt műsoron, annyi plusszal, hogy a fordítás előtt szórtam rá étcsokidarabokat. Isteni volt a túrós cucc ezekkel csokilávákkal ( + a tetején egy lehetetnyi házi eperlekvárral): ) Meleg töltött túrórudi feeling : )

killervidra
2010. június 2., szerda

Amikor még csak az első sornál jártam az olvasásban, azonnal a Túró Rudi jutott eszembe. :)))
De akkor tényleg olyan lett. Megkóstoltam volna! ;)

peel
2011. május 19., csütörtök

Az akácszirmom a szirupra már kevéske lett volna, így úgy döntöttem, hogy ami maradt az akácfánk (http://gizi-receptjei.blogspot.com/2009/05/bodza-fank.html) után, ebbe használom el. A felmelegített tej-tejszín keverékbe hagytam állni jó 2 órát. Aztán leszűrtem, s a többi meg már a recept szerint. Nagyon jól illett a túróhoz a zamatos virágíz : )

killervidra
2011. május 19., csütörtök

Örülök hogy ízlett:))) Én pár napja ricottás kelt palacsintát csináltam akácvirággal, csak még nem volt időm posztolni. :)
Az akácvirág fánk eredetileg, a régi falusi recept szerint egyébként úgy készül, hogy szárával együtt mártják az akácvirágot a palacsintatésztába, lerázzák a felesleget és utána sütik ki. Így több a virág, az íz, kevesebb a tészta, na meg az olaj. Érdemes kipróbálni! :)

peel
2011. május 19., csütörtök

Legközelebb sütök bele virágot is, hogy kicsit intenzívebb legyen : )
Köszi, bodzával kipróbálom!

killervidra
2011. május 19., csütörtök

Bodzával remek lesz! :) Még megírom a maradék akácosakat, aztán én is bodzában gondolkodom tovább! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)