Joghurtban sült bárány

2010. március 16, kedd | juh-bárány-birka | Szerző: Herczeg Gabriella

P1011850

Bár ez az étel így teljesen tökéletes, ahogy van (kikérem magamnak a gyanúsítgatást, hogy szerénytelen vagyok!), azért rögtön az elején el kell mondanom, hogy a bárány és a görögszéna levél helyettesíthető más hússal, vagy szárított fűszerrel, mert a bejegyzés lényege, hogy joghurtban sütni jó!

Korábban is használtam joghurtot pácolásra, aztán serpenyőben sütöttem ki a húst, most azonban a joghurtos páccal nyakon öntve sütőben sült vajpuhára a bárány, a fűszeres joghurt pedig lágy, fűszeres friss sajttá változott körülötte. A savó szépen különvált a tepsi alján, a “sajt” pedig szedőkanállal könnyedén lehalászható lett. És a lényeg: végre olyan formába sikerült hoznom a joghurtot, hogy minimanó is evett belőle!

Én most ismét a mini bárány steakeket használtam hozzá, de el tudom képzelni, hogy a családunk 2/3-a által nem igazán kedvelt csirke is fogyaszthatóvá válna az ilyen módon való elkészítés által. A joghurt ugyanis nemcsak finom masszává áll össze a végére, de azt is megakadályozza, hogy a hús kiszáradjon. Ez a bárány esetében nem igazán fenyeget, de például csirkemellnél már lehet szempont. (persze a rozé csirke nem jó, ha azt használjuk hozzá, duplázzuk-triplázzuk  meg a sütési időt, a felhasznált csirkealkatrésztől függően)

A szárított görögszéna levél beszerzési helye tetszőleges arab fűszeres, ennek hiányában használjunk helyette szárított oregánót.

  • 1-2 adag
  • 30 dkg bárány T-bone steak ( 6 db 2 cm vastag, csontos szelet)
  • 25 dkg joghurt
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 ek szárított görögszéna levél
  • 1 ek koriandermag
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 tk só

A bárányhúsról levagdostam minden faggyút, hártyát.

A joghurtot elkevertem a finomra vágott/reszelt fokhagymával, sóval, görögszénával, olívaolajjal, majd a húsra öntöttem.

Egy tepsibe fektettem a joghurttal alaposan elkevert húsokat, és egyenletesen rájuk öntöttem a maradék joghurtot is.

A húsok tetejét megszórtam mozsárban finomra őrölt korianderrel.

Maximális hőfokra előmelegített sütőbe tettem, majd a hőfokot azonnal mérsékeltem 160°C fokra (gázsütő).

30 percig sült, így tökéletes rozé lett belül.

Tálalásnál a hús mellé szedtem a joghurtos massza megszilárdult, túrószerű részéből is.

Köretnek pedig a narancsos sült cékla saláta járt mellé.

P1011835

Címkék: ,

11 hozzászólás a bejegyzéshez: Joghurtban sült bárány

Felhőlány
2010. március 16., kedd

Mesésen néz ki! :) Joghurtot – hússal való viszonyában – eddig én is csak pácoláshoz használtam, de lesz ez még máshogy is! Nálam inkább a csirkés vonal lesz járható… :))

killervidra
2010. március 16., kedd

Felhőlány, örülök hogy tetszik! :)
Szerintem csirkével is finom lehet, ki is fogom próbálni, mert szegény Férj nagyon szereti a csirkét – csak én meg a kicsi nem annyira (kivéve a tejfölös csirkepaprikást! :) ), és már nagyon régóta vágyik rá. Ponty előtt gyakrabban készítettem, de amióta mi vagyunk többségben, a csirke helyett általában valamilyen vörös hús vagy hal kerül az asztalra.
Szóval épp itt az ideje rehabilitálni szegény szárnyast! :)

nokedli
2010. március 21., vasárnap

a szárnyast joghurtban pácolva én is készítettem egy idöben. ki fogom most próbálni majd joghurtban sütve is. de elöbb a báránynak leselkednék szívem szerint…

killervidra
2010. március 21., vasárnap

Nokedli, örülök hogy tetszik! :)
Legközelebb én is csirkemellből készítem, hátha úgy megkedvelem ezt a szárnyast! :)

Jenis
2010. október 18., hétfő

Nagyon tetszik a recept. Meg is csináltam sertéscombból, kaporral, de nem vagyok elégedett. Én teljesen át akartam sütni, így betettem 1 órára és sajnos a joghurt túlsült. A hús hiába lett jó, a joghurt teljesen kiszáradt.
Van valami tanácsod? Mondjuk fedjem le vagy vágjak vékonyabb szeleteket (most kb 1 cm-es szeleteket sütöttem)? Férjem szerint isteni volt, de én még javítanék rajta…

Jenis
2010. október 18., hétfő

Más: a görög széna hallatán férjem nagyot kacagott, mert a lovaknak majdnem azt vetettünk lucerna helyett. Szerinte “Most csak kimennénk a legelőre és szednénk pár levelet az ebédhez :)”

killervidra
2010. október 18., hétfő

Szia Jenis! Örülök hogy ízlett! :)
A kiszáradt az mit jelent? Megpirult a teteje? Mert azon az alufóliával való letakarással lehet segíteni, egy óra az elég sok sütési idő, ha nem locsolgatod a húst (és ugye itt azt nem nagyon lehet…) akkor célszerű letakarni.
De ha csak a joghurt kapódott össze túrószerű sajtnak, az ilyen, az az extra a hús mellé. :) (legalábbis mi azt nagyon szeretjük, csak le kell halászni szűrőlapáttal a savóról)
Hát a görögszénával meg lehet jól jártatok volna, már amennyibe az kerül, bár a lovaknak lehet nem jött volna be annyira. :)))

Jenis
2010. október 18., hétfő

Nem csak megpirult, hanem fekete volt a húsok teteje , meg ami az edény szélén volt az is. Savónak meg se híre se hamva nem maradt. Legközelebb letakarom.
A görög szénát meg kifejezetten szeretik a lovak!

killervidra
2010. október 18., hétfő

Jenis milyen sütőd van? Én azt a receptet még a gázsütőm mellett írtam, abban volt 160°C (mert az nem is tudott ennél kevesebbet). De azért villanysütőben 160°C fokon nem lenne szabad megégnie még egy óra alatt sem alsó-felső sütésnél, csak ha légkeveréssel sütöd.
A letakarás viszont beválhat, elég ha csak az utolsó 10 percre veszed le róla a “fedőt”.
Remélem legközelebb úgy sikerül, ahogy eltervezted. :)

Jenis
2010. október 19., kedd

Egy kb 15 éves gázsütőm van.
És remélem jövőre görög szénát vetünk ;) Ha így lenne majd meghívlak szüretelni :)

killervidra
2010. október 19., kedd

Jenis, köszönöm a meghívást. :)
A gázsütők becsapósak tudnak lenni, nem mindig annyi a hőfok bennük, mint amennyit beállítunk. Az enyémben sütőhőmérő volt, és egészen extrém eltérések voltak a gombbal beállított meg a valós hőfok között. De a lefedés jó megoldás lesz mindenképpen. :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)