Vöröslencse paradicsommal, mazsolával

2010. március 13, szombat | hús nélkül | Szerző: Herczeg Gabriella

P1011744

Ha nagyzolni akarnék, akkor írhatnám, hogy vöröslencse pástétom… de nem akarok, és ez igazából megint egy bébiétel. Ez a sűrű, fűszere kence persze megint nem csak bébiknek készült, Ponty különben is megsértődne, ha csak úgy lebébizném.

Tegnap végre eljutunk kettesben Férjjel, azaz Pontytalanítva moziba. (a Viharsziget című filmet néztük meg, és nagyon jó film, gyönyörű film noir) Ez a felállás pedig egy olyan dolog, amire Ponty születése óta nem volt példa. A nagy esemény köszönhető a keresztszülőknek, akik felajánlották a bébiszittelést. Egy ilyen lelkes felajánlást pedig illik meghálálni, meg egyébként is, élelmezni kell a kisdedet, a bébicsőszöket és magunkat is, szóval készítettem némi harapnivalót arra a néhány órára, amíg távol leszünk.

Az öcsémék szeretik a keleti ízeket, akárcsak minimanó és mi is, szóval pitásított lepénykenyér készült (ánizs nélkül), egy vöröslencsés kence, pirított-párolt káposzta és  sült pulyka gyros fűszerekkel.

Egyébként nagyon hamar elkészül, és nagyon finom.

  • 6 adag
  • 50 dkg vöröslencse
  • 3 szál petrezselyemgyökér (~ 25 dkg)
  • 3 szál répa (~ 25 dkg)
  • 400 ml passzírozott paradicsom (passata)
  • 1 nagy fej fehér hagyma (~ 15 dkg)
  • 1 nagy marék mazsola (~ 4-5 dkg)
  • 6-8 gerezd fokhagyma
  • 1 ek római kömény
  • 1 ek koriandermag
  • 1 tk őrölt fahéj (vagy egy fél rúd)
  • 1 babérlevél
  • 4 ek olívaolaj

A zöldségeket megtisztítjuk és nagyobb darabokra vagdaljuk. A koriandert, római köményt mozsárban porrá őröljük.

Az olívaolajon erős lángon, állandó kavargatás mellet aranyszínűre sütjük a feldarabolt zöldségeket a megőrölt fűszerekkel együtt. Az utolsó egy percre hozzádobjuk a megtisztított, kés pengéjével megnyomott fokhagymát is, majd felöntjük egy liter vízzel.

Hozzáadjuk a babérlevelet, fahéjat, vöröslencsét, passzírozott paradicsomot, mazsolát, majd fedő alatt addig pároljuk, kis lángon, amíg minden hozzávaló megpuhul. Ha nem teflon edényben főzzük, akkor 10 perc után néha rá kell majd nézni, mert a lencse hamar megpuhul, és a sűrű püré leéghet, ha időnként nem kevergetjük.

Kihalásszuk belőle a babérlevelet, a fahéjat, ha rudat használtunk, majd botmixerrel pürésítjük.

Tálalásnál lehet rá csorgatni egy kevés olívaolajt, meg lehet szórni finomra metélt friss mentával.

Lehet mellé adni lepénykenyeret, vagy sült juhsajtot is.

Pitába valók még:

sült pulykamell, vöröskáposztával, camembert-rel

sütőtökös, kecskesajtos rukkola saláta

pulykamell csíkok pirított káposztával

Címkék: , , , ,

4 hozzászólás a bejegyzéshez: Vöröslencse paradicsommal, mazsolával

nokedli
2010. március 14., vasárnap

a vöröslencse nálunk is nagyon megy. én már a színétöl is olvadozom…. mazsolát még ugyan sosem tettem bele, de biztos jó lehet;-)

killervidra
2010. március 14., vasárnap

Nokedli, örülök hogy tetszik! :)
Nálunk a kölök imád mindent, ami száraz hüvelyes, a vöröslencsét is csak úgy tömi magába. :)
A mazsolától kellemesen, nagyon enyhén édeskés lesz, méz/cukor helyett tettem bele, de igazából a mazsola íze nagyon jól passzolt az összképbe. :)

Felhőlány
2010. március 16., kedd

Úgy tűnik, szombaton többen (is) utaztunk a hüvelyesekben… :)
Imádom az ilyen kencéket, a vöröslencsével pedig újév óta különös barátságot kötöttünk…
És ez a szín engem is rabul ejtett!
Ponty Úr nem tűnik válogatósnak… :))

killervidra
2010. március 16., kedd

Felhőlány, örülök, hogy tetszik! :)
Hát, én nem csak a hétvégén utazom hüvelyesekben! Ponty imádja, és igenis válogatós a kisember, szóval csak olyasmit főzhetek, amit szeret, különben képes egyáltalán nem enni. Viszont az ízlése igazán remek! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)