Bundás mini mozzarella

2010. február 20, szombat | babának, előétel, hús nélkül | Szerző: Herczeg Gabriella

P1011174

Most írhatnék olyan csacskaságokat, hogy mozzarella tempura, mert a bunda hozzá az olyan, de minek cicomázzam: bébiételről van szó.

Azt nem állítom, hogy mi nem falatoztunk belőle igen jóízűen, sőt, nekünk mellé még némi rukkola és koktélparadicsom is került (igen, primőr, de néha elcsábulok. Ez van), de bunda natúr ízei elsősorban minimanó jelenlegi ízlését tükrözik.

A legmeglepőbb egyébként nem az volt benne, hogy igen finom, hanem hogy pár perc alatt elkészült a két(és negyed) fős adag. Ez köszönhető a golyóbisok felnyársalásának, ami igencsak megkönnyíti a bundázást és a sütést is.

Meg viccesen néz ki, mint egy rántott sajtos nyalóka.

És nem is lett tőle olajszagú a lakás (annyira).

Lehetne készíteni felkockázott mozzarellából is persze, de akkor kevésbé csinos. Meg Ponty a szögletes kockákat kevésbé passzentosan tudja begyömöszkölni a szájába egészben…

  • 2 adag
  • 25 dkg mini mozzarella
  • 1 tojás
  • 2 púpos ek simaliszt (~4-5 dkg)
  • 2 púpos ek kukoricaliszt (~ 4-5 dkg) (lehet helyettesíteni simaliszttel)
  • 0,5 dl víz
  • 1 kk só
  • bambusznyársak
  • olaj a sütéshez
  • a tálaláshoz koktélparadicsom, olívaolajjal és citromlével elkevert rukkola

A tojást villával elhabarom, majd hozzáadom az elvegyített lisztek 2/3 részét. Csomómentesre keverem, majd hozzáadom a vizet és némi sót. Ismét elkeverem. Sűrű palacsintatésztához hasonlónak kell lennie. A bundába kerülhetnek még fűszerek, bors, szárított zöldfűszer finom porrá őrölve, fokhagyma finomra reszelve, ízlés szerint)

A tésztát félreteszem pihenni, legalább 15 percre.

Közben a mozzarellát lecsöpögtetem, és egyenként a nyársak végére tűzöm, mint egy nyalókát.

Sütés előtt a sajtokat a nyelüknél fogva meghempergetem a lisztek keverékében, majd megmártom a tésztában, ami így szépen rátapad. A felesleget lecsöpögtetem, és bő, igen forró olajban kisütöm.

Nem narancsos piros lesz a tészta ha megsül, csak sötétebb sárga, és hólyagos. A nagyon forró olajban alig 1-2 perc alatt megsülnek, így nekem egyből sem folyt ki a sajt. A nyelüknél fogva könnyen ki is lehet emelni az olajból, majd konyhai papírtörlőre tenni, ami felissza a felesleges zsiradékot.

Ha kisebb ( kb 14 cm) edényben sütjük, akkor elég hozzá nagyjából 3 dl olaj. A golyók úgyis olyan gyorsan kisülnek, hogy egyszerre 3-4 darabnál több nem is tartózkodik is az olajban.

Tálalásnál minimanó természetesen magában fogyasztotta, minden felesleges körítés nélkül, de mi azért elkísértük egy kevés salátával.

Az ötlet megszületésétől számítva fél órán belül ehetünk. Persze csak ha nem fényképezzük le…

Címkék: , , ,

4 hozzászólás a bejegyzéshez: Bundás mini mozzarella

Beatbull
2010. február 20., szombat

Nagyon aranyos kis falatkák lettek ;) Jó ez a pálcikás ötlet, pl. a karfiolt mi is hosszú fapálcikákra szoktuk szúrni. Sokkal könnyebb a tésztába mártani, majd az olajban kisütni és kivenni lecsöpögtetni.

killervidra
2010. február 20., szombat

Beatbull, köszi! :)
Ez az ötlet a karfiollal már megint nagyon jó! Ez nekem eddig eszembe se jutott, de ki fogom próbálni! :)

Felhőlány
2010. február 21., vasárnap

Ez a pálcikás ötlet óriási! Sokkal kezelhetőbb és gyorsabb, tálaláskor meg nagyon jól mutat! :)

killervidra
2010. február 21., vasárnap

Felhőlány, örülök, hogy tetszik! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)