Pisztráng egészben sütve, citrommal, kakukkfűvel, mellé tejszínes zöldborsópürével

2010. február 12, péntek | hal, köret | Szerző: Herczeg Gabriella

P1010649

A lehető legegyszerűbben és az egyik legfinomabb módon elkészítve.

A helyi Metro mostanában azzal kényeztet minket, hogy újabban rendszeresen kapni (csak el ne kiabáljam!) frissen halászott magyar halakat, nagyon jó áron. Fura dolog volt ez, mert évekig volt “friss” nyelvhal, lazac halomban, a harcsát meg a pisztrángot pedig vadászni kellett. Én már többször említettem, hogy a magyar halakat ezerszer jobban kedvelem a tengeri társaiknál. Ebben persze az is szerepet játszik, hogy az itthon “frissen” kapható tengeri halak azért meg sem közelítik elkészítés után azt az ízt, minőséget, amit külhoni utazásaink során helyben, az Adria partjainál néhány órával az elfogyasztás előtt kipecázott társaiknál megtapasztaltunk. Többek között ezért is gondolom, hogy szép is, meg jó az egzotikum, néha kell olyan is (persze a gasztrobolg írás első időiben én is hányszor kísértésbe estem…), de azért én részemről maradnék a  magyar halaknál. Szebb, frissebb, olcsóbb, jobb. Meg egyébként is. Az a mienk.

Egyébként nekem a süllő, pisztráng, harcsa tényleg jobban ízlik bármilyen frissen fogott tengeri szörnynél. Hiába, én ezen nőttem fel. Aztán majd Rómában élek úgy, mint a rómaiak. (ez persze csak a saját véleményem, mert Férj imád mindenféle egzotikus tengeri kütyüt. De szerencsére ebben a gyerek meg rám ütött, így egyelőre 2:1-re mi állunk nyerésre.)

Miután kellőképpen kitombolta magát bennem a magyar virtus, azért ejtenék pár szót a receptről is. Az ősmagyar mentalitásnak megfelelően a szilvásváradi pisztrángot egy Jamie Oliver recept alapján készítem. Legalábbis Férj határozottan emlékszik, hogy Jamie volt az a TV szakács, akinek a receptje alapján először készítettem így a pisztrángot, még évekkel ezelőtt, de nem kizárt, hogy tévedünk, és mondjuk ez egy Nigella recept.

Mondjuk arra sem emlékszem, hogy pontosan hogyan is szólt az eredeti recept, mert az évek során minden átalakul egy kicsit, és a saját ízlésünkhöz idomul, így a hiteles, eredeti változattal most nem szolgálhatok. Csak az enyémmel.

Rém egyszerű recept, mert a jó minőségű, friss halnak nem kell semmiféle fakszni, nem kell agyonnyomni fűszerekkel, hogy elvegye a kellemetlen halízt (mert olyan itt nincs is), meg úgy egyáltalán. Igazából a filéket még ennél is sokkal egyszerűbben készítem. De arról majd egy másik bejegyzésben.

Minden kitartó olvasómnak köszönöm a türelmet az önkifejezés eme szószátyár formájának végigasszisztálásához, és akkor most jöjjön a recept.

P1010610

 

 • fejenként
 • egy pisztráng egészben, belsőségektől megtisztítva  (25-35  dkg)
 • 1 kis csokor kakukkfű
 • egy nagyobb citrom fele
 • 2-3 dkg vaj
 • 2 gerezd fokhagyma
 • kevés (olíva)olaj

A pisztrángot átöblítem, ha kell, még megtisztítom, papírtörlővel leitatom róla a nedvességet. A bőrét mindenhol egyenletesen bekenem olajjal.

A fokhagymát megtisztítom, hosszában kettévágom és a kés pengéjével meglapítom, és a hal  besózott hasüregébe teszem. A kakukkfű felét is (vagy amennyi belefér) betömködöm a hal hasába, szárastól, levelestől.

A citromot felszeletelem 2 mm karikákra, és a felét szintén belegyömöszölöm a hal hasüregébe, erre kerülnek a forgácsolt vajdarabkák. Ennél több dolog szerintem már nem is fér ide, úgyhogy ezt a továbbiakban békén hagyom.

Egy alkalmas méretű sütőtálban megágyazok a halnak a maradék kakukkfűből (csak úgy, egészben elrendezgetem a hal alá az ágakat), erre kerülnek a maradék citromkarikák, majd ráfektetem a pisztrángot is.

Előmelegített sütőben (gázsütő!) 240°C fokon 25 perc a 35 dkg-os, 20 perc a 25 dkg-os halaknak. Amikor a bőre elkezd hólyagosodni és pirulni, akkor jó.

P1010652

 

Köretnek általában párolt zöldség és mandulás rizs kerül mellé, de néha csak párolt zöldség. Az alatta felgyűlő vajas-sült citromos szaft pedig mártásként funkcionál.

Viszont gyakran készítem mellé a tejszínes zöldborsópürét is, ami szintén percek alatt elkészül, és szerintem nagyon jól passzol hozzá.

 

 • 2+1/4 adag
 • 450 gr zsenge zöldborsó (mirelit)
 • 3 dkg vaj
 • 0,5 dl tejszín

opcionális: egy marék petrezselyemzöld finomra vágva, vagy egy marék friss menta finomra vágva, vagy 2 gerezd fokhagyma, vagy 1 marék reszelt parmezán. Vagy ezek tetszőleges kombinációja. Esetleg egyik sem.

A vajon megpárolom a zöldborsót, fedő alatt, mérsékelt lángon. 2-3 perc elég neki, ha ennél tovább pároljuk, elveszti zsengeségét, kemény lesz, és csak hosszabb főzés után puhul meg ismét. Én gyakran fel sem olvasztom előtte, így legfeljebb 1-2 perccel tart tovább a párolás.

Miután a zöldborsó megpuhult, hozzáadom a tejszínt, sózom, megvárom, amíg egyet forr, majd botmixerrel pürésítem. Ennyi.

Ha fokhagymásan szeretnénk, az egészben, kés pengéjével meglapítva a borsó előtt megy a vajhoz, majd azzal együtt párolódik, de a friss zöldfűszereket viszont csak a kész, még forró pürébe kell belekeverni, akárcsak a parmezánt.


 

Címkék: , , ,

34 hozzászólás a bejegyzéshez: Pisztráng egészben sütve, citrommal, kakukkfűvel, mellé tejszínes zöldborsópürével

Ercsi
2010. február 12., péntek

Én nagyon félek a szálkáktól. Nem nagyon szálkás? A gyerek is tudja enni?
Még egy naiv kérdés: ki tisztítja meg a halat? Lehet kérni a Metróban hogy ők pucolják meg és belezzék ki?
Olyan guszta hogy csorog a nyálam, légyszi bátoríts kicsit!
Ercsi

killervidra
2010. február 12., péntek

Ercsi, örülök, hogy tetszik! :)
A Metroban meg van pucolva előre, ha marad benne egy nagyon kevés belsőség, bél, az is csak véletlenül. Azért írtam a tisztított súlyt is, hogyha valaki élőt venne esetleg, akkor a sütési idő az ekkora súlyú tisztított példányokra vonatkozik. :)
A szálka az egyben marad a gerinccel, a húst (a filét) meg le lehet húzni róla kis ügyeskedéssel. Én lehúzom a bőrét, és utána a gerinctől indulva villával lehúzom a húst a szálkákról.
A nagyon apró szálkák meg úgy átsülnek (ezek csak a fejéhez és a farkához közel vannak), hogy simán meg lehet enni. (bár én ezeket is kiszedem, de a férjem nem :) )
Én a kölöknek (13 hónapos) a közepe tájékáról fejtem le a húst, itt csak nagyobb szálkák vannak, ha véletlenül bennmarad a “filézésnél”, azt simán ki lehet bogarászni a hús közül, így biztosan nem marad benne egy sem.
Na, megvolt a bátorítás? :)

ottis
2010. február 12., péntek

Tetszik nekem is, mi nagyon szeretjük a pisztrángot!

"saját levében"
2010. február 12., péntek

Olyan kevesen írunk halakról a gasztroblogolók közül, sajnos! Ez tükrözi a magyarok viszonyát a halhoz. Köszi az ötletet, úgyis hever négy fagyott állat a mélyhűtőben. Ja és kérdés, nem irdalod be az oldalát?
Van egy régi magyar recept, ahol a pisztrángot konyakos májas morzsás zöldfűszeres töltelékkel töltik…

nokedli
2010. február 12., péntek

szépnek szép, de ezt a receptet nem készítem el, ha nem veszed rossz néven (ha mégis, akkor csak rászánom magam, na). az a helyzet, hogy engem olyan rossz érzéssel tölt el, amikor úgy “néz” rám a pisztráng – vagy bármilyen más hal.

killervidra
2010. február 12., péntek

Ottis, örülök, hogy tetszik! Nekem is a pisztráng az egyik kedvencem! :)
Saját levében, szívesen! :) Remélem, ízleni fog!
Ha a Metro tartja ezt a felhozatalt, rajtam nem fog múlni a még több halas recept! Tényleg nem jellemző kis népünkre a halfogyasztás, pedig ez még néhány tíz évvel ezelőtt nem így volt, legalábbis vidéken nem. A nagymamámnak halboltja volt, szóval első kézből származik az információ. Remek halaink vannak, és remek halas ételeink, még akkor is, ha ez most pont egy angol szakács receptje.
Halat mondjuk én eddig is gyakran készítettem, főleg a férjemnek, de általában valamilyen mélyhűtött tengeri filét, hát nem egy nagy élmény, még igazán jó minőségű mirelit áruból sem. Viszont a férjem szereti.
A pisztrángot nem irdalom be ennél a receptnél, mert általában elég kicsi a hal (ezek most 25 dkg-os snöcik voltak), a nagyobb szálkák egyben, szépen kijönnek, a kicsik meg egészen “elolvadnak” a sütés során, szóval enélkül sem zavaróak. Az íze meg a hasüregébe gyömöszölt rengeteg fűszer miatt így is kellően intenzív, a gőze átjárja a húst, de nem nyomja el az ízét. Mondjuk a legnagyobb pisztráng, amit itt kaptam az 35 dkg volt, annak még nem hiányzott az irdalás.
A konyakos májas morzsás töltelék viszont nagyon felcsigázta az érdeklődésem, azt, vagy valami hasonlót ki fogok próbálni feltétlenül! Szóval köszönöm a tippet! :)
Nokedli! Azt én sem szeretem, ha néz a hal, de itt megsül a szeme! (vagy ezzel most nem a kívánt hatást értem el? :) )
De tavaly még én is úgy kezdtem neki a füstölt pisztráng elfogyasztásának, hogy egy darabkával a bőréből letakartam a szemét. :) (tudom, kicsit flúgos vagyok néha)
Egyébként ha zavar a szeme, el lehet készíteni filével. Kakukkfű, arra citrom, arra a hal, bőrös felével felfelé, aztán sütő, mondjuk fele ennyi időre.

starfokker
2010. február 12., péntek

najó. most akkor tessék szépen kimenni a konyhába, sütni starfinak még egy adagot és a zöldborsópürével együtt feladni fényposttal. holnap ezt szeretném enni a munkahelyen, köszönöm

killervidra
2010. február 13., szombat

Starfokker! Én esküszöm, hogy sütnék, ha már nem fogyott volna el itthon az összes pisztráng! :)
Egyébként pedig örülök, hogy tetszik! :)

Beatbull
2010. február 13., szombat

Hasonlóan szoktuk sütni a pisztrángot – mondjuk mi még egy fokkal lustábbak vagyunk, s a pisztráng alá tesszük a köretet, amolyan ágyként a pisztráng számára ;)

saját levében: Igen, igazán sajnálatos, hogy magyar gasztroblogokon alig látni halat, s ha látni is, akkor is csak ritkán hazait. Itt Flat Cat egyik bejegyzésénél és loriennél is beszéltünk róla, hogy milyen siralmas helyzet, hogy a rengeteg folyónk és patakunk ellenére alig lehet hozzájutni friss magyar halhoz. Itt a piacon a halárus 2-3 tengeri haltól eltekintve csak és kizárólag helyi halakat árul – frissen és füstölve. Fel sem merül bennem, hogy tengeri halat vegyek, ami frissen jóval drágább a helyi halaknál.

killervidra
2010. február 13., szombat

Beatbull, jól megjegyeztem magamnak azt a sütési módot is! ;)
A héten kétszer is kaptam friss pisztrángot, ha ez így is marad, akkor a csőben sült változat is sorra kerül hamarosan. :)
Egyébként nem tudom, mi változott, de az éve eleje óta sokat javult a hazai halakból a felhozatal, igaz, csak a Metroban. De ez nagyon örvendetes változás, és igyekszem ki is használni.
Azt meg külön öröm látni, hogy sokkal nagyobb a kereslet a hazai halakra, mint az importáltakra! Szeretném hinni, hogy ez egy nagyon kedvező fordulat kezdete! :)

nokedli
2010. február 15., hétfő

flat-cat, bocsi, de a megsült pisztráng-szemet sem szeretem nézni:-( én is letakartam már valamivel evés közben, de nem segít az sem. látom, hogy néz, na…..

killervidra
2010. február 16., kedd

Nokedli! Akkor marad a filé. Mondjuk az sem rossz! :)

Melinda
2011. január 15., szombat

Én sem bírom ha néz a hal..ezért tegnap sütés előtt levágtam a fejét.:)

killervidra
2011. január 15., szombat

Szép áthidaló megoldás. :)

Árpi
2011. március 23., szerda

Garadna… hmmm…
Azt hiszem kimegyek :)

killervidra
2011. március 24., csütörtök

:)

Lizabennet
2011. május 12., csütörtök

Flat-cat, ugye jol latom-ertem hogy a halat nem kell letakarni sutes kozben? Sem itt sem a http://flat-cat.hu/2010/04/11/ujhagymaval-egeszben-sult-marna-gyomberes-sult-zoldsegekkel/ esetben?
Mielobbi valaszodat varja ket suger a hutoben :-) Köszi!

killervidra
2011. május 12., csütörtök

Szia Lizabennet! Nem, nem kell letakarni. Elég magas a hőfok és rövid a sütési idő, így a hal átsül, de nem szárad ki. A zsiradékkal bekent bőr pedig ropogós lesz. :) Sügérből is igen kiváló lesz :), a sütési időnél csak azt kell figyelembe venni, hogy hasonló méretűek legyenek a hala a receptben szereplőkkel.

Haiman Éva
2012. március 4., vasárnap

Szia, köszönöm neked a citromos-kakukkfüves pisztráng receptjét! Isteni volt!

killervidra
2012. március 4., vasárnap

Kedves Éva, nagyon örülök hogy ízlett! :)

Lallácska
2012. március 10., szombat

Megsütöttem, és nagyon finom volt!!! :)))

killervidra
2012. március 10., szombat

Lallácska, nagyon örülök hogy ízlett! :)

huehar
2012. április 16., hétfő

Hali, én most csináltam meg ezt, némi változtatással. Nem volt leveles fűszernövényem, szárított citromlevelem viszont igen (egy zacskó 300 Ft, a fele kellett két nagy pisztránghoz), azt tettem a hasába és alá-fölé is megágyaztam (plusz persze fokhagyma és só). Így már a citromot is elhagyhattam, csak vajdarabkákkal egészítettem ki.
Valamint alufóliába múmiáztam a halat, úgy tettem a sütőbe (előbb alátettem sütőpapírt, hogy ne ragadjon bele a fóliába – mindenhez sütőpapírt használok, így sosem ég oda hús, süti, semmi).
Mennyei lett! Köszi a tippet! :-)

huehar
2012. április 16., hétfő

Ja, a szárított citromlevelet előbb megmostam és a kezemben kicsit összenyomorgattam, hogy kijöjjön az aromája.

killervidra
2012. április 16., hétfő

Huehar, remekül hangzik ez a variáció is, örülök hogy megtetszett a recept! :)

Kisfaludy Zsoltné
2012. május 8., kedd

Teljes biztonsággal fogyaszthatóvá lesz,ha az elő-
készítés során beírdalod,mégpedig 2-3 milliméterenként úgy,hogy a filét bőrével lefelé
teszed,és hallani fogod a szálkák roppanását.Így
csinálom a busát,amurt,harcsát,a szálkák mind egy
szálig eltünnek!

Zeusz
2012. november 20., kedd

Probaltad mar fagyasztott pisztranggal is? A multkor vettem importalt pisztrangot, fagasztva, megtisztitva es sutesre keszen, 500 g, 2 db. Szerintem ezzel a recepttel a fagyasztott hal is elkeszitheto. Remelem finom lesz.

killervidra
2012. november 20., kedd

Zeusz, próbáltam, működik. Hűtőben olvasztom ki 24 óra alatt, így kíméletesebb, és sütés előtt szobahőn hagyom fél órán át legalább, amíg átmelegszik a hal, így a sütési idő sem változik és egyenletesen sül. Jól le kell itatni róla a nedvességet sütés előtt, de ez a friss halnál is így van. Sok sikert! :)

Jenis
2013. május 1., szerda

Köszönöm szépen a receptet!
Most végeztünk a vacsorával. Osztatlan sikert aratott!
Tegnap apósom hozott 4 pisztrángot. Pucolva, belezve.
Először azt se tudtam, hogy mit kezdjek vele, annyira ritkán látok friss halat sajnos. Aztán eszembe jutottál.
A gyerekek is imádták!
Komolyan elgndolkodtunk a pisztrángtartáson/nevelésen…

Herczeg Gabriella
2013. május 2., csütörtök

Jenis, örülök hogy ízlett! :)

StereotypeHunter
2013. december 18., szerda

Köszönöm a recept megosztást,
meg van a frissen vásárolt friss hazai pisztráng sorsa. :)

A kajával farkas szemezésre javaslom hogy kicsit legyetek ősemberek. Az egészségeteknek is használ szemben a étel(utánzat) néven árult gyártott szemtelenségekkel.
Meg amúgy is minden ami nem ehetetlen, ehető. ;)
táplálkozzatok természetesen, ne hagyományosan.
No bölcsességből ennyit.
Köszi még egyszer. jólét

Krumau
2014. április 10., csütörtök

Szisztok!
Az a kérdésem, hogy olyan kiló körüli pisztrángot hogyan süssem meg?
Köszi, ha válaszoltok.

Herczeg Gabriella
2014. április 11., péntek

Szia Krumau! 1 kg körüli pisztránggal nincs tapasztalatom, de én 180 C fokon próbálnám 40-45 percig sütni. Aztán max hőfokon légkeveréssel rápirítanék a bőrére pár percig.

Krumau
2014. április 12., szombat

Köszönöm a válaszodat kedves Herceg Gabriella!

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)