Zabpelyhes, répás palacsinta

2010. február 5, péntek | babának, reggeli | Szerző: Herczeg Gabriella

P1010301

Nem múlhat el hét újabb palacsinta nélkül, ismét bővült a repertoár.

Igazából kísértetiesen hasonlít az almás, zabpelyhes változatra, csak az almát cseréltem le répára, a joghurtot pedig tejre, meg még néhány apróságot megváltoztattam benne, amit szükségesnek láttam.

Mint minden répás süti, ez is finom. A fő szempont pedig ismét az, hogy minél többféle zöldséget, gyümölcsöt juttassak a fiatalúrba, mintegy észrevétlenül, többnyire palacsinta formájában.

A spanyolviaszt ismét nem én találtam fel, a répa müzlibe keverve nem egy szokatlan dolog, így a palacsintába való hasznosítása is logikusnak tűnt. Legalábbis számomra…

  • 2 kicsi adag (igazából 1+1/2)
  • 4 ek = 5 dkg zabpehely (finomra hengerelt)
  • 2  ek = 3 dkg simaliszt
  • 2 tojás
  • 1 dl tej
  • 1 közepes répa (tisztíva ~ 6 dkg)
  • 2 ek olvasztott vaj vagy olívaolaj (vagy sima napraforgó olaj)
  • 2 ek nádcukor (vagy méz)
  • 1 kk sütőpor (lehet foszfátmentes is)
  • 1 kk fahéj, kevés reszelt szerecsendió és őrölt kardamom
  • ( de mehet bele még vanília, vagy akár mézeskalács fűszerkeverék is, ízlés szerint)
  • juharszirup, mézzel kikevert joghurt vagy vaníliás cukorral kikevert tejszínes krémsajt a tálaláshoz

A répát megtisztítom, finomra reszelem.

Hozzáadom a tojást, sütőporral elkevert lisztet, zabpelyhet, vajat/olajat, cukrot, fűszereket, majd lehetőleg habverővel alaposan kikeverem. Sűrű palacsintatészta állagúnak kell lennie.

Félreteszem pihenni fél órára, de ha tovább, az még jobb.

Mérsékelt láng fölött, lehetőleg vastag aljú, teflon serpenyőben két evőkanálnyi adagokban sütöm a palacsintákat, mindkét oldalukon pirosra. Szétkenni nem kell, magától szétterül. Teflon serpenyőben további zsiradék hozzáadása már nem is szükséges a sütéshez, a hagyományos serpenyőt viszont ki kell olajozni minden adag előtt.

Tálalásnál a vaníliás cukorral kikevert tejszínes krémsajt a kedvencünk hozzá(a’la Martha Stewart), de a juharszirup és a mézes joghurt is megteszi.

Megjegyzés: Ha nincs finomra hengerelt zabpehely, csak a hagyományos, akkor legalább egy órát pihenjen a tészta, vagy még jobb, ha előző este összeállítjuk, és betesszük a hűtőbe.

Címkék: , , , ,

6 hozzászólás a bejegyzéshez: Zabpelyhes, répás palacsinta

trinity
2010. február 5., péntek

Jöttem ötletelni a hétvégére! Látom, nem lesz nehéz-van felhozatal bőven:))

Doki
2010. február 5., péntek

én is répában utazok mostanában! ezt is iktatom! köszi.

kicsi vú
2010. február 5., péntek

Ez tényleg tök jó ötlet! Nálunk is mindent visz a palacsinta, na meg a túrógombóc.

killervidra
2010. február 6., szombat

Trinity, örülök! :)

Doki! Láttam a kekszedet, mentettem a receptet! :)

Kicsi Vú! Örülök, hogy tetszik! :)
Akkor igen hasonló a repertoárunk! ;)

pekeskifli
2010. március 25., csütörtök

Nagyon finom, gyerekbarát recept. Nálunk rögtön kedvenc lett. Köszi!

killervidra
2010. március 25., csütörtök

Nagyon szívesen, örülök hogy ízlett! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)