Rozsos töltött zsemle, savanyú káposztával, húsos szalonnával, füstölt sajttal

2010. január 29, péntek | kelt tészta | Szerző: Herczeg Gabriella

P7060017

Ha minden igaz, hosszú ideig ez az utolsó dobozolandó élelmiszer Férjnek, azaz ezentúl lesz egy kis szünet az ügyeletek között.

Holnaptól hivatalosan is visszakapom a férjem, Ponty pedig az apját.

Viszont ma még idegenben kell ennie, így töltött zsemléket kapott. Kicsit sietősen készült, a töltögetés közben egyszerre etettem itthon a gyerkőcöt, meg az édesapját, mindezt fél óra leforgása alatt, mivel csak ennyi ideje volt Férjnek, mielőtt indult tovább. Ezért aztán nem került a tetejére tojás, nem lett olyan szép mázas-piros. Az apró szépséghibáért cserébe viszont nagyon finom lett. Nagyon-nagyon.

  • 6 darab
  • a tésztához:
  • 20 dkg rétesliszt
  • 10 dkg rozsliszt
  • 1,8 dl víz
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 tk só
  • 1 dkg élesztő
  • 1 tk almaecet (vagy fehérborecet)
  • a töltelékhez:
  • 4-5 dkg füstölt, húsos szalonna (pl erdélyi)
  • 10 dkg savanyú káposzta
  • 5 dkg füstölt sajt
  • olívaolaj vagy zsír a kenéshez

Az élesztőt a lisztekkel elmorzsolom, majd hozzáadom az olajat, sót, ecetet, vizet, és alaposan kidagasztom, amíg a tészta sima nem lesz, és el nem válik a kezemtől. Rugalmas, nem túl lágy tésztának kell lennie.

A tésztát cipóvá formázom, majd a kelesztőtálat nedves konyharuhával letakarva félreteszem 2-3 órára, amíg a tészta a duplájára kel.

A töltelékhez a szalonnát apró kockákra vágom, a sajtot fél centisre darabolom, és a káposztát késsel átvagdosom, hogy ne legyenek benne nagyobb szálak.

A szalonnát kis láng fölött pörcösre sütöm, majd hozzákeverem a felaprított savanyú káposztát. Ha kihűlt, hozzákeverem a sajtot is.

Közben a tésztát átgyúrom, hat gombócra osztom, majd a gombócokat egyenként lisztezett gyúródeszkán 2-3 mm vastag, 15 cm széles, hosszú téglalap alakú csíkokká nyújtom A tészta felületét lekenem vízzel (így jól összetapad a feltekerés után és nem nyílik szét), majd az egyik rövidebbik széle mentén elosztom a töltelék 1/6-át. Felhajtom a tészta rövid szélét a töltelékre, majd a hosszanti széleit is két oldalt kb 1 cm szélesen ráhajtom a töltelékre, és feltekerem, mint egy tekercset (mint a töltött káposztát, vagy a tavaszi tekercset szokás).

A kész tekercseket sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatom,az oldalukat és a tejüket pedig olajjal/zsírral lekenem, hogy ne ragadjanak össze sülés közben.

A tetejét kevés vízzel elhabart tojássárgájával akartam lekenni, de ez elmaradt.

15 percig pihentettem meleg helyen, vagy amíg legalább a másfélszeresükre nem nőnek, mielőtt a sütőbe kerültek.

220°C fokon (gázsütőben) 25 perc alatt sültek pirosra.

Normál esetben rácsra szedegetve hűtöm ki az összeset, most viszont két darab kivételével azonnal papírzacskóba kerültek.

Címkék: , , ,

9 hozzászólás a bejegyzéshez: Rozsos töltött zsemle, savanyú káposztával, húsos szalonnával, füstölt sajttal

trinity
2010. január 30., szombat

Szabad engem ilyen finomsággal provokálni éjnek idején?? :)) Éhes lettem!

Off: bocs, hogy ritkábban jövök, de nagyon sok a munkám mostanában:(((( Azért igyekszem!!

trinity
2010. január 30., szombat

Off: visszaolvastalak nagyon-nagyon sokáig és iszonyat éhes lettem:))Annyi finomat főztél, hihetetlen vagy, ahogy a pici fiad mellett is kifogyhatatlan az energiád!!
Hogy én mennyi mazsolás túrókrémet ettem….Legyártom én is, köszi!!
A “7 dolog rólad”, ezt is öröm volt olvasni!! Külön köszönet érte!!!!

Ági, aki főz
2010. január 30., szombat

Ez szuper! Csak el ne felejtsem, hogy ilyet akarok csinálni, amikor a férjem megy majd sielni.

Ms. Poppy
2010. január 30., szombat

Hogy ezek milyen gyönyörűek! Ki kell próbálnom, feltétlen. Szerinted rozs helyett graham liszttel is el lehet készíteni?

killervidra
2010. január 30., szombat

Trinity! Sejtettem, hogy mostanában eléggé el lehetsz havazva…
De a blog megvár, ezt akármikor lehet olvasgatni, akár egyszerre tíz bejegyzést is! :)
Örülök, hogy meg vagy elégedve a “munkásságommal”! :)

Ági! Kicsi Post it cetlik a hűtőre ragasztva! Nálam teli van velük az egész lakás… :)

Ms. Poppy! Működik Graham liszttel is, én úgy saccolom, hogy ilyen arányok, ennyi víz ahhoz is jó lesz. Igazából még hamarabb is fog megkelni, mert az nem olyan “lusta”, mint a rozs.
Azért csináltam rozzsal, mert ennek az íze jól passzol a savanyú káposztához, meg a füstölt cuccokhoz, de a tészta természetesen Grahamból, vagy tisztán fehér lisztből is jó hozzá.

izlesszindroma
2010. január 30., szombat

Ez nagyon tetszik! Kifogom próbálni mindenképp! Köszi:)

killervidra
2010. január 30., szombat

Ízlésszindróma, szívesen! Örülök, hogy tetszik! :)

trinity
2010. január 31., vasárnap

Egész nap nem ment ki a fejemből-a héten megsütöm!! Férjemnek megígértem:)))

killervidra
2010. január 31., vasárnap

Trinity, örülök, hogy ilyen mély nyomokat hagyott bennetek a recept! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)