Retrománia/ vaníliás-mazsolás krémtúró

2010. január 29, péntek | desszert, reggeli | Szerző: Herczeg Gabriella

P7060034

A retrománia átmeneti szünetelésének igen prózai oka volt: kigyulladt a kávédarálónk, amivel az olajos magvakat, fűszereket szoktam volt őrölni, és eddig nem került még sor a pótlására.

A gondolkodásmódom néha kicsit szögletes, így a terveim szerint következő két-három, porrá őrölt olajos magból készülő csoki megvalósításának hiányában ezen a vonalon nem tudtam továbblépni.

Szerencsére ma Jókaja közzétette a mazsolás krémtúró nem-retro receptjét, így bevillant, hogy majdnem egy éve, véletlenül nekem már sikerült előállítanom házilag az “igazi” retro mazsolás krémtúrót, amikor lustaságból kíváncsiságból a turmixgéppel kevertem össze a túrótorta hozzávalóit, úgy, hogy véletlenül már a mazsolát is hozzáadtam. A titok ugyanis csak annyi, hogy a mazsolát majdnem teljesen pürésíteni kell hozzá. Ezt az információt aztán elraktároztam magamban, majd később le akartam írni a retromániában, majd még később teljesen elfelejtettem…

A gyári krémtúró egyébként sovány túróból és tejszínből készül, és valóban, a sovány túróval sokkal “igazibb” eredmény érhető el, már csak azért is, mert annak eleve sokkal krémesebb az állaga. Persze nagyon finom félzsíros túróval is, sőt, mert hiszen nem mindig az autentikus recept a legjobb.

Egyébként a mazsolás ízesítésűt csak azért választottam, mert nálunk ez volt otthon az egyetlen, amiért nem folyt közelharc az öcsémmel (mivel ő gyűlöli a mai napig is a mazsolát), így ez a változat nekem különösen a szívemhez nőtt. De lehet mazsola nélkül is, simán, vaníliásan.

A színe kicsit fakó ( a bolti természetesen színezéktől sárga), ezen segíthetünk egy tojás sárgájával, az ízének sem tesz majd rosszat (bár megint nem “autentikus” hozzávaló), csak az eltarthatóságának, így én a sápadtabb változat mellett maradok.

A recept nem is igazi recept, megint rém egyszerű, inkább csak a figyelem felkeltését szolgálja, hogy ilyet is lehet.

  • 250 gr túró (lehetőleg sovány)
  • 1 púpos ek házi (vagy Bourbon) vaníliás cukor
  • 1 ek cukor (vagy ízlés szerint)
  • 0,5 dl tejszín
  • tej, amennyi szüksége
  • 1/4 citrom leve
  • 1 nagy marék mazsola (~ 4 dkg) (lehetőleg puha, nagy szemű, arany mazsola)

A hozzávalókat a mazsola és a tej kivételével villával összedolgozzuk, majd ha szükséges, annyi tejet adunk hozzá, amennyitől krémes lesz az állaga. A tej mennyisége attól függ, hogy mekkora a felhasznált túró víz, illetve zsírtartalma. Botmixerrel sima krémmé dolgozzuk ki a túrót.

Hozzáadjuk a mazsolát is, majd botmixerrel ismét pürésítjük az egész masszát. Most elég csak nagyjából, nem kell teljesen simára, maradjanak benne nagyobb darab mazsolák is.

Ha szükségét érezzük, adjunk hozzá még cukrot, bár szerintem ennyi mazsola mellé nem szükséges. Egyébként kész.

Ha puha volt a mazsola, azonnal lehet enni, ha keményebb, néhány óra a hűtőben, amíg a mazsola megszívja magát, és fogyasztható Remekül eláll ilyen formában is, érdemes egyszerre nagyobb adagot készíteni belőle.

P7060026

Címkék: , , ,

10 hozzászólás a bejegyzéshez: Retrománia/ vaníliás-mazsolás krémtúró

Sajtkukac
2010. január 29., péntek

:-) Pont a hétvégén akartam ilyet csinálni. Az íze már megvan, nekem a krémes állag az, ami hiányzik. De a Sparban lehet olyan bio túrót kapni, ami nem az a szemcsés, magyar fajta, hanem istenien krémes, szerintem azzal fogok kísérletezni…

killervidra
2010. január 29., péntek

Lehetne tudni valamivel többet arról a túróról? Elvileg itt is van Spar, bár a kínálat elég szegényes néha. De hátha, elég sok túró fogy nálunk…
Egyébként a turmixgépes incidens során nagyon finom, krémes állagú lett a túró (félzsíros, Nádudvari), csak majdnem leégett a motor… :)

Ancsika
2010. február 1., hétfő

Imádtam! Szinte ezzel nöttem fel :) A múltkoriban, amikor otthon voltam vettem, de sajna már a közelében sincs a régi íznek :(

killervidra
2010. február 1., hétfő

Ancsika! Régen én is szerettem… Én most megnéztem egynek az összetételét, a recept hitelesebb házi verziója miatt (igazából venni is akartam egyet, de végül nem vitt rá a lélek), de teljesen elborzadtam! Régen tényleg csak túró volt benne, mazsola, meg néhány ehető összetevő, például cukor, és az íze is jobb volt! És nem került egy vagyonba egy aprócska doboz!
De nem baj, eddig sem vettem semmilyen előregyártott vagy ízesített tejterméket, ezután sem fogok. :)

Sajtkukac
2010. február 1., hétfő

Ez a Spar sajátmárkás terméke (NaturPur) Egészen krémes (majdnem mint a Philadelphia) de savanykásan túróízű :-)

killervidra
2010. február 1., hétfő

Köszi! Már rémlik, hogy melyik az! Legközelebb veszek is belőle! :)

Évi
2010. február 10., szerda

Kipróbáltam, én az egyik felét karamellásan csináltam, mert a nagy fiam azt szereti,- a kislányomnak mindegy mi csak mazsola legyen benne- nagy sikere volt. Köszi az ötletet.

killervidra
2010. február 10., szerda

Évi, szívesen! :)
Örülök, hogy bejött a gyerkőceidnek! :)

Janka
2011. január 17., hétfő

Húú, ezt sürgősen ki kell próbálni, jól hangzik és hipp-hopp meg is van :-).
Amúgy most láttam először a blogod, de nagyon jó kis dolgok vannak rajta, gyorsan be is tettem RSS olvasóba, hogy friss értesüléseket szerezhessek :-))

killervidra
2011. január 18., kedd

Janka, köszi, örülök hogy tetszik a recept és a blog is! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)