Túrós palacsinta mazsolával, nem feltétlenül a megszokott módon

2010. január 26, kedd | babának, desszert, reggeli | Szerző: Herczeg Gabriella

P7030036

Azaz amerikanizálva, instant módon, túró és palacsinta 2 in 1. Illetve ha hozzászámoljuk a mazsolát is, akkor 3 in 1…

Nem azért, mert a ricottás palacsintára már ráuntunk volna. De ha azt mondom, hogy vidéken bizony nem áll hegyekben a ricotta a sarki boltban, sőt, néha egyáltalán nem is lehet kapni még a hiperekben sem, akkor szerintem ez sokaknak ismerősen hangzik. Ilyenkor nem lehet mást tenni, ki kell ötölni valamit a helyettesítésére.

Mondjuk a túrót.

Állagra hasonló lesz a végeredmény, viszont ízre egészen más élmény. De egyáltalán nem rosszabb!

Ha valaki most megbotránkozna a magyar konyha remekeinek ilyen formában való kiforgatásán, attól elnézést kérek, de nagy úr a szükség, ha elfogyott a ricotta, és egyéves porontyunk kanállal (hogy honnan szerezte?) csapkodja a lábunkat reggelit(= palacsintát) követelve.

Szóval a recept az ugyanaz maradt, mint a ricottás változatnál, egyszerűen azonos mennyiségű túróval helyettesítettem a ricottát, és került bele mazsola is, továbbá mivel a túró kevésbé édeskés, mint a ricotta, így egy picit több cukor került a tésztába.

Mellé mézzel és kevés citromlével kikevert tejfölt készítettem, mert nekem a tejfölös kencék a túrós palacsinta kötelező kiegészítői, de lehet itt is juharszirupot vagy mézzel kikevert joghurtot, gyümölcsszószt kínálni hozzá, mint a ricottás palacsintánál.

Még egy szót ejtenék az állagáról: én úgy szeretem a túrós sütiket, ételeket, ha a túró szemcsés marad benne, nekem így jobban tetszik. Ha valaki viszont a szemcséktől mentes változatot részesíti előnyben, az botmixerrel keverje át a tésztát (a mazsola hozzáadása előtt!), vagy öntse turmixgép kancsójába, így garantáltan sima tészta lesz a végeredmény. Jó megoldás lehet még a zsírszegény túró használata félzsíros helyett, az eleve nem darabos.

2-3 adag

250 gr túró

2 dl tej

10 dkg rétesliszt

3 tojás

3 dkg olvasztott vaj

2 ek nádcukor

1 ek vaníliás cukor (házi vagy Bourbon)

1 citrom reszelt héja (vagy 1 kk szárított citromhéj)

1 tk sütőpor

1 nagy marék mazsola késsel durvára vágva (elhagyható)

tejföl, méz, citromlé ízlés szerint a tálaláshoz

A túróból, tojásból, tejből, sütőporral elkevert lisztből, cukrokból, vajból lehetőleg habverővel sűrű, csomómentes masszát keverünk, hozzákeverjük a mazsolát és a reszelt citromhéjat, majd félretesszük legalább 15 percre pihenni.

Mérsékelten forró teflon serpenyőbe további zsiradék hozzáadása nélkül evőkanálnyi adagokat halmozunk, majd mérsékelt lángon mindkét oldalukat világos aranyszínűre sütjük. A masszát egyengetni nem kell, magától szétterül, viszont az adagolásnál igyekezzünk úgy meríteni a tésztából, hogy minden palacsintába jusson mazsola.

A tejfölt kikeverem sok mézzel és kevés citromlével, és a palacsinták mellé tálalom.

Megjegyzés: Ekkora adag 2-3 embernek is elég. De én akkor is ennyit sütök, ha csak minimanóval ketten reggelizünk. A maradékot pedig kivajazott sütőtálba rétegzem, mindegyiket tejfölös kencével megkenve, majd a többi kencét ráöntöm a tetejére, vajat forgácsolok rá, és 200-220°C fokos sütőben megsütöm Férjnek este, ha hazajön.

Ilyenkor a tejfölös szószhoz (12% zsírtartalmú) tejfölből 1 dl, 1 tojás, 2 evőkanálnyi méz és 1-2 evőkanálnyi citromlé kell fejenként, habverővel simára kikeverve.

Megjegyzés: Ha van időnk egy kis extrához, mert mondjuk desszertnek készül, és nem reggelire, akkor a túrót botmixerrel pürésítsük hozzá (ez persze sovány túró használata esetén nem szükséges), a tojások fehérjét pedig csak a sütés előtt, kemény habbá verve forgassuk óvatosan a masszába. Így ducibb, de pillekönnyű palacsintákat kapunk.

Címkék: , , ,

10 hozzászólás a bejegyzéshez: Túrós palacsinta mazsolával, nem feltétlenül a megszokott módon

ChefViki
2010. január 26., kedd

Jáááááj, nekem pl. nagyon tetszik! :-)

killervidra
2010. január 26., kedd

Viki, ennek igazán örülök! :)

Felhőlány
2010. január 26., kedd

Nekem is nagyon tetszik! Lecsúszna belőle egy szép kis adag… :) Bár ha választani lehetne a pali és a tányér között, elképzelhető, hogy az utóbbit választanám… :) Valami iyesmi elegánsan romantikus étkészletet vadászok egy ideje…

killervidra
2010. január 26., kedd

Felhőlány, köszi! :)
A tányér a Cora saját terméke (Cora gazdaságos, vagy nem tudom, mi a helyes kifejezés rá… :) ).

Felhőlány
2010. január 26., kedd

Köszönöm szépen! :)) Gyakrabban kellene Cora-ba járnom… A palacsinta receptet pedig mentettem. Már a ricottásat is… :)

killervidra
2010. január 26., kedd

Felhőlány! Örülök, hogy tetszenek a receptek! Mi nagyon szeretjük az ilyen, kicsit megvariált amerikai palacsintákat, de ez gondolom, látszik is a blogon! ;)
A Corában érdemes szétnézni, nagyon klassz fűszerek, alapanyagok vannak a főzéshez is, nemcsak a tányérok, edények nagyon jók. Most például kaptak hidegen sajtolt olajokat, pisztáciát, mandulát, avokádót, mogyorót, diót és van egy elég ígéretes szarvasgomba olajuk is. Ezek most csak azért jutottak eszembe, mert én éppen ezeket tervezem begyűjteni, de tényleg rengeteg “hasznos” dolgot tartanak! :)

Beatbull
2010. január 26., kedd

Tök jó ötlet a magyar túrós palacsintát és az amerikait összegyúrni – nagyon tetszik! ;)

killervidra
2010. január 26., kedd

Beatbull, ennek örülök! :)
Szerencsére Ponty is értékelte ezt az újítást! :)

Felhőlány
2010. január 27., szerda

Köszönöm az infót! :) Hétvégén nekiindulok… A szarvasgomba olaj (is) nagyon csábító! Culinaris-ban csak kerülgettem az ára miatt…

killervidra
2010. január 27., szerda

Felhőlány, szívesen! :)
Mondjuk a szarvasgomba olaj itt sem olcsó, de legalább sok! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)