Rozmaringos almalekvár

2010. január 21, csütörtök | üveges | Szerző: Herczeg Gabriella

P6280052

Meg még mézzel és citrommal is. Mert úgy igazán finom.

Kedves szomszédainktól kaptunk egy kosár almát, jonatánt, delicseszt, goldent vegyesen. Mivel ez már a harmadik kosár alma volt a kamrában, ami nem is viselte túl jól a tárolást, időszerűnek láttam lekvárt főzni belőle.

Télen amúgy is jobban szeretek lekvárt főzni, mert egyfelől nem zavar, hogy melegíti a konyhát, másfelől meg a téli gyümölcsökből nekem valahogy jobban is ízlik.

Az almalekvár pedig kiválóan passzol a camembert-es bagetthez is, amit ma sütöttem, bébiszitterem is akadt a pepecsebb munka idejére (igen, végre itt van a lekvárokért annyira rajongó nagymama!), szóval minden egybevágott.

Az eredmény pedig isteni finom.

  • 750 ml
  • 85 dkg alma (tisztítva mérve)
  • 15 dkg méz
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 1 nagy ág rozmaring

Az almát 2-3 cm kockákra vagdostam, majd a citrom levével, héjával, a mézzel és az egészben hagyott ág rozmaringgal egy széles (24 cm), magas falú, vastag aljú teflon edénybe tettem.

Felöntöttem annyi vízzel, ami félig ellepi (3-4 dl), és a legnagyobb lángon sűrűre főztem (annyira sűrűre, hogy a kanál megálljon benne).

Ez kb háromnegyed óra volt, az első fél órában csak egyszer-kétszer rázogattam, kavargattam meg, gyakrabban kavargatni csak akkor kell, ha már kezd nagyon besűrűsödni.

A rozmaring szárát kihalásztam, de a leveleit nem.

Csatos üvegbe öntöttem, lezártam, majd miután kihűlt, a hűtőbe tettem.

Feltételezem, forrón száraz dunsztba téve egész sokáig tárolható, de én inkább csak frissen szoktam főzni annyit, amennyi elfogy.

Felbontás után, hűtőben tartva még legalább két hétig eláll az almalekvár, de ennél tovább én még nem tudtam tesztelni, mert elfogyott.

Címkék: , ,

10 hozzászólás a bejegyzéshez: Rozmaringos almalekvár

Sajtkukac
2010. január 21., csütörtök

Húdejó! Én rozmaringos sárgabarackot csináltam a nyáron (jó melegben) :-) És hoppá, a szerdai borvacsorán is rozmaringos almajégkrém volt…. csak a sok bor eltompította az emléket :-) Köszi, hogy felidézted!!!

killervidra
2010. január 21., csütörtök

Niki, szívesen! :)
Azt a jégkrémet mondjuk én is megkóstoltam volna. Persze a rozmaringos sárgabaracklekvárodat is… :)

rossamela
2010. január 21., csütörtök

Múlt héten kaptam anyukámtól kakukkfüves almalekvárt. Kecskecamembert-hez (is) esszük, pazar. Én is akartam már rozmaringos almát főzni, de sajnos csak a gondolatig jutottam.
Isteni lehet a bagettedhez. Meg a bagett maga is.

killervidra
2010. január 21., csütörtök

Rossamela, köszi! :)
Én is a kakukkfű és a rozmaring között vaciláltam, de a kakukkfüves is tervbe van véve, szerintem is isteni lehet! Mivel most ebből a fél üvegnyi lekvár már elfogyott, ezért hamarosan arra is sor kerül! :)

Ízbolygó
2010. január 22., péntek

Nálam kakukkfüves birs-alma készült.:-)

killervidra
2010. január 22., péntek

Ízbolygó, itt már nem lehet birsalmát kapni. :(
Eddig én is birsből főztem lekvárt, most annak hiányában térek át az almára. Viszont az a kakukkfüves birs nagyon finom lehet, elraktározom az infot! :)

Millie
2010. január 22., péntek

Megvan a hétvégi program! :-D

killervidra
2010. január 22., péntek

Melinda! Szerencsére rövid program! :)
Amúgy tényleg nagyon fini, most már csak az üveg alján maradt belőle egy kicsi… :)

ChefViki
2010. január 22., péntek

Juj de jó :-) Nagyon tetszik! Itt még szerencsére birs is van, nem csak alma, győzzek válogatni :-)

killervidra
2010. január 22., péntek

Viki! Amíg volt birs, én csak abból főztem lekvárt. Nem tudtam megunni.
Viszont ez az almás is nagyon finom. Mindenesetre, ha választanom kellene a kettő közül, én biztosan nem tudnék… :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)