Két keksz: aszalt sárgabarackos, mandulás korianderrel és aszalt szilvás, diós fahéjjal

2010. január 19, kedd | desszert | Szerző: Herczeg Gabriella

P6260005

Ebben a hónapban Férj tényleg minden második nap ügyel. Ezt a részt most nem részletezném túlságosan. Ponty órákig áll az ajtót lesve, miután elmegy, hátha visszajön és képtelen aludni, ha ismét hazajön (két nap múlva), nehogy elmulasszon egy perc közös játékot is. És ha este véletlenül mégiscsak elnyomja a buzgalom (azaz szó szerint összecsuklik a fáradtságtól), az apja pólójával alszik. Nekem meg a szívem szakad meg miatta…

Persze Férj miatt is, neki sem túl jó mostanában. Az csak egy (és a legkisebb) dolog, hogy zacskókból, dobozokból eszik szendvicseket, sütiket és akármilyen finomat is főzök, műanyag ételhordóban megmikrózva már nem az igazi. Ennek ellenére igyekszem legalább ezen a téren kicsit bearanyozni az életét, mást segíteni neki most úgysem tudok. Úgyhogy az ellátmányába próbálok mindenféle finomságot csempészni. Például ezeket a kekszeket.

A mandulás sárgabarackos ötlete Beatbulltól származik, bár ő nem kifejezetten ilyen sütire  gondolt a minap. A koriandertől nem kell megijedni benne, egyáltalán nem sokkoló az íze, sőt, nagyon visszafogott, harmonikus, kellemes.

Az aszalt szilva-dió-fahéj kombinációt meg szerintem nem is kell bemutatni, és szintén nem meglepő módon a kekszben is remekül működnek együtt.

A felvagdosott puha aszalt gyümölcsök húsa kissé beledolgozódott a tésztába a gyúrás során, így ezek a kekszek nem annyira ropogósak, inkább csak omlósak és kicsit puhábbak. (igazából egy pohár tejjel mennyeiek!) De ha ropogósat szeretnénk, akkor nagyobb darabokra vagdossuk fel hozzá a gyümölcsöket.

  • Aszalt sárgabarackos-mandulás
  • 3 tepsi
  • 20 dkg finomliszt
  • 10 dkg finomra  őrölt mandula (ha van, blansírozott)
  • 15 dkg vaj
  • 8 dkg cukor
  • 8 dkg aszalt sárgabarack
  • 1 kis tojás
  • 1 ek koriander (szűken mérve)
  • csipet(!) sütőpor (nem több!)

A koriandert egy evőkanálnyi cukorral együtt mozsárban porrá őröljük.

Az aszalt sárgabarackot késsel apróra vagdossuk.

A sütőporral elkevert lisztet, mandulát, tojást, vajat, cukrot, őrölt koriandert és a darabolt aszalt barackot összegyúrjuk, majd a tésztát egy jó nagy darab folpack fólia közepére rakjuk. Itt egy 5 cm átmérőjű hengert formázunk belőle, majd szorosan betekerjük a fóliába. A fóliába csomagolt tésztát még néhányszor áthengergetjük, hogy egyenletes legyen a rúd felszíne, majd hűtőbe kerül jó másfél órára.

Ha a tészta megdermedt, kicsomagoljuk és éles késsel 3-4 mm szeleteket vágunk belőle.

A korongokat sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, és  előmelegített sütőben, 180°C fokon (gázsütő) 15-18 percig sütjük, vagy amíg a kekszek alja elkezd aranyszínűvé válni. (az én sütőm elég vacak, érdemes már 10 perc után figyelni a kekszeket!)

Rácsra rakosgatva hűtöm ki, majd jól záródó dobozban tárolom.

  • Aszalt szilvás-diós
  • 3 tepsi
  • 20 dkg finomliszt
  • 10 dkg finomra őrölt dió
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 8 dkg aszalt szilva
  • 1 púpos tk őrölt fahéj
  • csipet(!) sütőpor

Az elkészítése pedig teljesen megegyezik az aszalt sárgabarackos kekszével, az aszalt gyümölcs vagdosásától kezdve végig a gyúráson, szeletelésen, sütésen át.

Címkék: , , , , ,

5 hozzászólás a bejegyzéshez: Két keksz: aszalt sárgabarackos, mandulás korianderrel és aszalt szilvás, diós fahéjjal

Ízbolygó
2010. január 19., kedd

1.bekezdés: :-(
2.bekezdés: :-)) rendes csajszi vagy!!!

Latsia
2010. január 19., kedd

Szívből remélem hamar túl lesztek a nehéz időszakon, nem könnyű….nálunk is vannak “papamentes” napok, sőt hetek, és az én 3 évesem sem viseli könnyen….

A kekszeid csodásak, nagyon finomak lehetnek!

killervidra
2010. január 19., kedd

Latsia, Ízbolygó, köszi! :)
Szegény picikém már azt is nagyon nehezen viseli, ha az apját alig látja, én tényleg nem tudom, mi lesz, ha majd nekem is vissza kell menni dolgozni, és felváltva fogunk ügyelni… Vagy akkorára már csak az én szívem fog fájni, ha nem láthatom egész nap?

Beatbull
2010. január 20., szerda

Szegény Ponty… Férjed örülhet, hogy ilyen kedves felesége van!
Tényleg nem erre céloztam, de ötletesen megcsavartad – nagyon tetszenek a kekszek! ;)

killervidra
2010. január 20., szerda

Köszi, Beatbull! :) Örül is neki szegénykém nagyon…
A mandulás, aszalt sárgabarackos keksz meg annyira bevette magát a fejembe édességként, hogy kénytelen voltam megsütni! :)
De mandulás süti lesz köretnek a hal mellé is (végül ezt kaptam kacsa helyett), ennek épp most állok neki. Ugyanis Férj most esett haza, és így tudok neki főzni rendes, meleg ebédet.

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)