Szülinaposok reggelije: almás-zabpelyhes-joghurtos palacsinta mézzel

2010. január 10, vasárnap | babának, desszert, reggeli | Szerző: Herczeg Gabriella

P6170247

Az úgy történt, hogy a tojás bevezetésénél már kicsit liberálisabbak voltunk, így minimanót 1 hete 1 évesnek nyilvánítottuk, és megkapta az első adag palacsintáját. Elvileg egy éves kor után, először keményre főtt tojás sárgájával kellene kezdeni a bevezetését, majd 1-2 hónap múlva következhetne csak az alaposan hőkezelt fehérje. De mi nem így tettünk, hanem egyből jött a palacsinta. (bizony, bizony, ilyen felelőtlen szülők vagyunk) Persze ha valakit ez vigasztal, a gyári bébiételekbe simán belekerül  a tojás már a hat vagy nyolc hónapos címkével ellátott termékeknél is (pl babapiskóta, babakeksz).

Nem ez a lényeg, hanem a palacsinta. Ponty Úr zabálta. Szó szerint. Kevés étel aratott nála ilyen elsöprő sikert, főleg úgy, hogy nincs is benne sütőtök, vagy krumpli. Külön öröm, hogy ebben a formában az almát is megette. 3 palacsinta lett az adagja, és bár a nagyszülőknél most erre nem volt lehetőség, de otthon ő juharsziruppal szereti.

Az elkészítéséhez lehet használni foszfátmentes sütőport (DM-ben szoktam venni) és babáknak készült zabpelyhet (bármelyik hiperben kapható a bébiételeknél), de nagyobb gyerekeknél jó a “sima” sütőpor és a finomra hengerelt zabpehely is.

Tej továbbra sincs benne, ennek a fogyasztását továbbra is szeretnénk a minimumon tartani, de a többi tejtermék már bevezetésre került a szülinappal.

  • 2-3 adag
  • 5 dkg finomliszt
  • 5 dkg finomra hengerelt zabpehely (vagy babáknak készített, egészen finom pelyhű bio zabpehely)
  • 15 dkg joghurt (vagy tejföl)
  • 10 dkg durvára reszelt alma
  • 2 tojás
  • 1 kk sütőpor (foszfátmentes is lehet)
  • 2 dkg olvasztott vaj (vagy  2 ek olívaolaj)
  • 1 ek méz
  • 1/2 kk őrölt fahéj
  • méz, juharszirup a tálaláshoz

A lisztet elkeverjük a sütőporral, hozzáadjuk a zabpelyhet, tojásokat, joghurtot, olvasztott vajat, fahéjat, reszelt almát és egy evőkanálnyi mézet, majd lehetőleg habverővel csomómentesre keverjük. Elég sűrű lesz a massza, de ennek ilyennek is kell lennie.

Fél órára félretesszük pihenni.

Nem túl forró teflon serpenyőbe evőkanálnyi halmokat teszünk a masszából, ezeket a kanál hátával kissé elsimítjuk, és mindkét oldalukon világos aranyszínűre sütjük. További zsiradék nem szükséges a sütéshez, a tésztában lévő vaj, vagy olaj pont elég.

Tálalásnál meglocsolhatjuk mézzel, vagy juharsziruppal, de “üresen” is nagyon finom.

Megjegyzés: 1.) A tejföllel készült változat talán még egy fokkal a joghurtosnál is finomabb, érdemes kipróbálni!

2.) Ha nincs finomra hengerelt zabpehely, csak hagyományos, a tésztát célszerű előző este összeállítani, és a hűtőbe tenni pihenni. Ilyenkor én az almát csak másnap reszelem hozzá.

Címkék: , , , , , ,

10 hozzászólás a bejegyzéshez: Szülinaposok reggelije: almás-zabpelyhes-joghurtos palacsinta mézzel

Jenis
2010. január 10., vasárnap

Ne egészen ehhez a recepthez kapcsolódik a hozzászólás, de…
Arra lennék kíváncsi, hogy hol szerzed be a magyar hagyomásnyos konyhában nem szokványos hozzávalókat, mint pl sáfrány, juharszirup,curry… (nekem néha még a gyömbér is gondot okoz).

killervidra
2010. január 10., vasárnap

Szia Jenis!
Havonta egyszer megyek valamelyik multiba (Interspar, Tesco, Cora) egy részüket ott, évente 2-3 alkalommal pedig egy arab fűszereshez Debrecenbe, onnan is sok dolgot veszek egyszerre, nagyobb tételben (persze csak olyasmit, ami eláll). Meg én elég gyakran megyek a Metroba is.
Sáfrány van a multikban, de a Kotányi iszonyat drága, és nem túl jó, szóval azt én inkább az arab fűszeresnél veszek.
A juharszirup, adalékanyag mentes kókusztej a DM-ből van. Juharszirup jó árban van évente egyszer az ALDIban, akkor szoktam többet venni belőle. Juharszirup van még multikban, de 2-3000 Ft/üveg áron, hát az elég húzós, olyat nem veszek. DM-ben pelenkakedvezménnyel, meg az ALDIban is olyan 1000 Ft körül van egy üveg, mondjuk ez sem olcsó, de a kicsinek még csak kevés kell. :)
Curryt én készen vett keverék formájában nem használok, azt ált. én állítom össze így. A hozzávalók szintén Tesco-arab fűszeres-Metro. Ha el tudsz jutni a Metroba, ott 5 dkg-os kiszerelésben lehet kapni sokféle fűszert (csillagánizs, fahéjrúd, színes szemes borsok, kurkuma stb.) igen jó áron, ez dobozonként 4-500 Ft-ot jelent, és évekre elég.
Remélem, segítettem! :)

trinity
2010. január 10., vasárnap

Jó ízlése van a gyerkőcnek, ez az igazság!

killervidra
2010. január 10., vasárnap

Igen, tudom! :)
(hogy kitől örökölte? :) )

Jenis
2010. január 11., hétfő

Köszönöm szépen! Metró van a közelben, de valahogy sosem gondolok úgy rá, mint élelmiszerbeszerzőhely, de ez most változik!

killervidra
2010. január 11., hétfő

Jenis! Érdemes szétnézni a Metroban, nagyon jó húsok, kiváló friss halak vannak, az “egzotikusabb” zöldségeket, gyümölcsöket is onnan szerzem be, a fűszerekről, sajtokról, ricottáról nem is beszélve! :)

Pilchard
2010. július 19., hétfő

Milyen az a hengerelt zabpehely?

killervidra
2010. július 19., hétfő

Szia Pilchard!
A zabpelyhek között, ha szétnézel, általában kétféle van, egy durvára hengerelt, ez az egész mag szétlapítva. Az ALDIs zabpelyhek közül pl ez a sárga zacskós (a LIDLben nem tudom milyen színű, és a drogériás zabpelyhek színkódját sem ismerem, de mindegyik zacskóra rá van írva. Plusz ilyen az összes magyar zabpehely) Sok amerikai sütihez kifejezetten ezt írják, ez az old fashioned oats néven fut.
A másik az a finomra hengerelt, ez egészen vékonyra, apróra, töredékesre van lapítva. Ez könnyebben megpuhul főzés-sütés közben, és nincsenek benne egész héj darabok. Én ezt használom általában, az ALDIban veszem (ott a világoskék zacskós zabpehely az.), de a külföldi zabpelyhek között általában mindkét fajtát megtalálod. :)
Ja és hát a kérdésre a válasz: minden zabpehely hengerelt, a mag hengerrel való szétlapításával nyerik, szóval sima zabpehely, csak a finomság miatt írom ki az ilyen-olyanra hengerelt jelzőt.

Ági
2013. november 13., szerda

Mi is Pontynak hívjuk a kisfiunkat :) (Mert babakorában úgy ficánkolt fürdetés közben a kiskádban, mint egy ponty :) A palacsinta most sül neki, köszi a receptet :)

Herczeg Gabriella
2013. november 18., hétfő

Ugye remek név!;) Remélem ízlett a palacsinta! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)