Bialetti Brikka, a kávé, a crema és egy kotyogó

2010. január 7, csütörtök | más | Szerző: Herczeg Gabriella

P6140050

Ez most kicsit olyan szolgálati közlemény jellegű bejegyzés, azoknak, akik imádják a presszókávét, de hely- vagy pénzhiány miatt egyelőre még az alkalmas kávéfőzőgép beszerezése előtt állnak. Vagy nem szeretnének lemondani utazás során sem reggelente a jó kávéról. Vagy csak megmagyarázhatatlanul vonzódnak a kávéfőzőkhöz és a frappáns megoldásokkal operáló kütyükhöz. (ha valaki például szenteste hajnalig YuTubeos videókat néz az öccsével együtt arról, hogy hogyan főznek espressot la Pavonival, az szerintem olyan őrült, mint mi ebbe a kategóriába tartozik.)

Szóval nekünk van “rendes” kávéfőzőnk, kettő is (bár a jobbikat nem használjuk, de ez egy buta történet, és nem ide tartozik), de Férj mégis ezt kért karácsonyra. És meg is kapta.

A Bialetti Brikka Elite 2 névre hallgató kotyogó tényleg jobb, mint a hagyományos társai. Kis odafigyelést igényel, mert például rosszul viseli, ha több vizet töltünk bele a megengedettnél, de ezt nem nehéz betartani, hiszen mellékelnek hozzá egy mérőpoharat, amivel a vizet kell adagolni hozzá.

A crema a tetején a legproblémásabb rész, ez csak akkor képződik, ha megfelelő szemcseméretűre van darálva hozzá a kávé (itt sem kell túl bonyolult dologra gondolni, egyszerűen durvábbra kell darálni hozzá a kávét, mint a boltban kapható őrölt kávék szemcsemérete), illetve akkor marad meg szépen a kávé tetején, ha azonnal levesszük a tűzről és csészébe öntjük a kávét, amint az diszkrét robbanás kíséretében átfolyik a szelepen (praktikusan fogalmazva a kotyi még főzi a kávét, miközben én már öntöm a csészébe). Mivel ez a “robbanás” igen hangos, ezt a pillanatot azért nem lehet elmulasztani.(egyébként nagyon látványos is, mi ezt még mindig gyermeki örömmel bámuljuk az áttetsző fedélen át)

A daráláshoz tényleg elegendő egy egyszerű késes daráló is. A darálást megúszni viszont nem lehet, de szerintem nem is kell, mivel a gyárilag őrölt kávék porhó finomságú szemcséivel semmilyen kávéfőző nem fog igazán jó állagú és igazán finom ízű kávét eredményezni (sajnos). Tudom, hogy vannak jók, és még jobbak (meg podosok, de az most végképp nem ide tartozik), én is használok ilyet is, sőt, régen csak ilyet használtam, és pont ezért tudom, hogy mekkora a különbség a frissen darált szemes kávé és az őrölt között.

Ha valaki viszont nem irtózik a darálás gondolatától, az egy hasznos kis szerkentyűt szerezhet be a Brikkával. A kávé persze nem lesz olyan, mint egy igazi eszpresszó, annál kicsit hosszabb is marad, ristrettot sem lehet vele főzni, de határozottan ízes, krémes lesz a végeredmény.

Mi szűrt, Brita vizet használunk hozzá, ez a víznek a vízkőtartalmát is csökkenti. ( ez nemcsak a kávéfőzőknél hasznos, hanem a többi háztartási gépnél, pl vízforraló, és a főzésnél is)

A kávét tamperolni nem kell a szűrőben, csak lazán, de egyenletesen kell beletölteni és elsimítani a tetejét.

A gyerek felébredt és elkezdte lerámolni a billentyűzetet, így többet nem írok, helyette itt van néhány hasznos link.

A használatáról videó itt látható.

 

Néhány videó, amin a kávéfőző látható még működés közben itt és itt.

Pár sor, ahol nálam hozzáértőbbek nyilatkoznak a Brikkáról.

Beszerzés innen.

Végül néhány kép a miénkről is:

 

P6140056

P6140061

 

155 hozzászólás a bejegyzéshez: Bialetti Brikka, a kávé, a crema és egy kotyogó

Zsanett
2010. január 7., csütörtök

Huhh, több mint a duplájáért rendeltem még nyáron, majdnem ki is dobtam, mire megtaláltam a hozzá illő kávét (bolti, őrölt) és vizet (drága). Csak nekem működik, ha a férjem főz vele, soha nem lesz crema a tetején :).

killervidra
2010. január 7., csütörtök

Az öcséméknél hasonló a helyzet (ő is kapott egyet karácsonyra), ott is csak ő tud vele főzni kávét! :)
A Brita kancsó szerintem jó megoldás, a kávéfőzőbe is ezt a vizet használjuk, és főzéshez is. Sokkal olcsóbb így, és még műanyag hulladék sem keletkezik! :)
A kávé nálunk frissen őrölt, van egy egyszerűbb két tartályos darálónk, az kint áll a pulton állandóan. Sajnos a Lavazzák is olyan finom szemcséjűek lettek az utóbbi időben, hogy nem lehet belőle rendes presszókávét főzni a géppel. De így tényleg sokkal finomabb a kávé, szóval macerásabb, de nagyon megéri. Ha meg elől van állandóan a daráló, akkor csak 1-2 perccel vesz igénybe több időt. :)

Sajtkukac
2010. január 10., vasárnap

nekem is Bialettim van, de csak a sima kotyogó.De mivel én tejjel és tejhabbal szeretem a kávét, nem is annyira fontos :-)

killervidra
2010. január 10., vasárnap

Akkor most el kell, hogy áruljam, hogy van a Bialettinek cappuccino készítő, tejhabosítós kotyogója is! :)

piszke
2010. január 14., csütörtök

Elolcvastuk a posztot,megrendeltük, megvettük, a kávé szuper! És nem macerás, csak megszorítani nehéz az alsó-felső részt tökéletesen (legalábbis nekem).
Muszáj a szűrt víz??

killervidra
2010. január 14., csütörtök

Szia Piszke! Nagyon örülök, hogy Nektek is bevált! :)
A szűrt víz azért jó a kávéfőzőkhöz (kotyihoz és a géphez is), hogy ne nagyon vízkövesedjen. Nem kell feltétlenül szűrt, jó az alacsony ásványi anyag tartalmú víz is (van ilyen palackosban, de én ezt nem ismerem). Jobb vele a kávé minősége, íze.
De természetesen működik sima csapvízzel is, csak akkor jobban oda kell figyelni a karbantartásra, vízkőoldózni kell. (talán a borkősavas oldat a legbiztonságosabb, de ezt nem tudom, Brikkánál még nem próbáltam)
Remélem, sok örömötök lesz benne! :)

piszke
2010. január 14., csütörtök

Hihetetlen jó kávét főz… Még a munkában is ott az íze a számban. És a crema nekem is lejön :)

Gondoltam én is persze a vízkőre, és itt elég kemény is a víz, csak reméltem megússzuk Csak attól meg tartok, az ecetes vizet nem bírná úgy mint a szarvasi :D esetleg citromlé…?
de vízszűrő lesz belőle. és így lett egy profi kis kávédarálóm is egyből, mert a régi régen elromlott, és az aprító volt kénytelen vinni mindent :)

killervidra
2010. január 14., csütörtök

Az ecet tuti nem jó, nekünk az szétmarta a Gaggia tömítéseit (ez (volt) az egyik kávéfőzőgépünk), és még a garanciát is bebuktuk miatta, amikor szervizbe került. Citromsavas vízkőoldó készül elvileg a háztartási eszközökhöz, de én azt nem próbáltam még kávéfőzőhöz. A gumi a tömítéseknél elég érzékeny a savakra.
Nekem Lorien javasolta a borkősavból készült oldatot (30 gr borkősav 1,5 liter vízhez), én azóta ezt használom. Amit a boltban árulnak a kávéfőzőkhöz, spec. vízkőtelenítő oldat, az is sima borkősavas. Lehet kapni patikában, recept nélkül, kimérősen, de nagyobb élelmiszer áruházakban, multikban is a sütis részlegen, a szalicil, meg ilyesmi mellett.
Egyébként a Brita kancsó elég jó, ivóvízhez is, meg én főzni is ezzel a vízzel szoktam, mert nálunk is kemény a víz. Azóta nem kell venni szénsavmentes ásványvizet, szóval már megéri! :)
Az aprító ismerős! Nekem most robbant fel a nem kávédarálásra használt kávédarálóm, azóta én is a késes robotgépet használom helyette! :)

viktu
2010. augusztus 5., csütörtök

Sziasztok,
én is kávéfőző vásárlás előtt állok, de mivel csak egyedül iszok kávét, illetve a konyha is kicsi, így a kotyogós kávéfőzőre gondoltam. Írtátok, hogy durva örlésű kávé szükségeltetik a fincsi kávéhoz. A hagyományos, régi kézi kávédaráló durvára örli a kávét? A cappuccino készítős kotyogósról van valakinek tapasztalata?

killervidra
2010. augusztus 5., csütörtök

Szia Viktu! Az öcsém kézi darálót is használ, és az övén állítható a szemcseméret, szóval biztosan lehet durvára állítani. (bár ha jól emlékszem, akkor azon a legfinomabb fokozaton is van olyan szemcsés a kávé, ami a Brikkához kell)
Van egy capuccino készítős kotyogójuk is, és meg vannak vele elégedve, de az nem Bialetti, hanem valamilyen más márka. (bár a szempont a választásnál nem a márka volt, hanem a színe, mert piros kellett a barátnőjének :) )

kevinmaster
2010. szeptember 2., csütörtök

Szia Killervidra!
Nagyon gondolkozom egy ilyen kávéfőző beszerzésén, de őszintén szólva az én igényszintem meg sem közelíti a Tiéteket (sok tej, sok cukor, borzalom :))
Ettől függetlenül elegem van a gagyi kávéfőzőnkből, mert még nekem is van azért egy szintem :) Szóval csak annyi kérdésem lenne, hogy ha nem akarok darálni, hanem csak megvenni a közértben a csibót, akkor zaccos lenne a produktum. Oké, crema nuku, de azért a zaccot sem erőltetném :)
Köszi előre is válaszod!

killervidra
2010. szeptember 2., csütörtök

Szia Kevinmaster!
Na azért nem kell annyira kávé megszállottnak lenni, mint mi vagyunk, sőt, az enyhén fogalmazva sem egészséges dolog. Meg aztán legszűkebb rokoni körömben is leledzenek olyanok, akik a hosszú kávét istenítik, sok tejjel, cukorral, és -ó, borzalom!- fahéjjal a tetején. :)))) Csak én vagyok mániákusan ristretto párti.
De akkor a lényegi része: nem a zacc a fő baj, hanem az, hogy a finom szemcsék mindenhol lerakódnak, eltömítik a kávéfőző alkatrészeit, nem lehet rendesen kitisztítani, és egy idő után nemcsak zaccos lesz a kávé (mert egyébként az lesz presszógéphez darált finomságú kávéval), de az íze és illata is megváltozik a szennyezett kávéfőző miatt. Viszont nem kell feltétlenül darálni hozzá, van olyan bolti kávé is, aminek jó a szemcsemérete. Pl az ALDI darált kávája pont jó hozzá, emlékeim szerint még ízre is jobb, mint a csíbó, olcsóbb, és 100% arabica, szóval nem lórugós benne a koffein sem. De szerintem van másféle nagyobb szemcséjű előredarált kávé is, ki kell tapasztalni. Szóval ez ne tántorítson el. :)

kevinmaster
2010. szeptember 2., csütörtök

Ezek jó hírek, köszi szépen :) ALDI is van a közelben, megaztán kezdek játszani a kávédaráló gondolatával is. Végülis többen túlélték már, hogy darálják a kávét :)) Najó, lassan beérik a döntés…. :) Köszi még egyszer…

killervidra
2010. szeptember 2., csütörtök

Nincs mit, szívesen! :)

Atis
2010. október 11., hétfő

Sziasztok!Én is szeretnék venni 1 brikkát,de több helyen olvastam h elég kis adagot főz.Azt szeretném kérdezni tőletek h a 2 személyes mennyit ad le? Pl 2 normál normál kis csészét tele főz,vagy inkább a 4 személyest vegyem? Kössz a válaszokat előre is.
Sziasztok!

killervidra
2010. október 11., hétfő

Szia Atis! A kis adag az két presszókávé mennyisége, azaz max 2×0,5 dl. De én ennél kevesebb vízzel szoktam használni, úgy jobb a kávé. Van hozzá egy kis mérőpohár, azzal kell adagolni a vizet.
Ha hosszabb kávét szeretnél, akkor ne a Brikkát vedd, hanem egy 2 (vagy 4) személyes sima Bialetti kotyogót, a Brikkában inkább az a lényeg, hogy a presszógéppel főzötthöz közel hasonló végeredményt produkál.

Atis
2010. október 11., hétfő

Szia killervidra! Kössz a gyors választ!Énis presszo kávét szeretnék ,de amíg nem gyűlik a pénzem 1 komoly gépre addig szeretnék 1 brikkát,mert nagyon jó videókat láttam a youtub-on
meg olvastam is róla sokat.csak vaalahol azt olvastam hogy a 2 személyes az 1 kortyot főz.
De ha annyit főz amennyit te írsz,akkor sztem elég lesz kettőnknek a 2 személyes.
Mégegyszer KÖSSZ!

killervidra
2010. október 12., kedd

Kedves Atis, szívesen! :)
Presszókávé-közeli élményhez a Brikka tökéletes lesz, és két főre is elég a kávé. :)

Atis
2010. október 29., péntek

Hali!
Megjött a brikkám:)),ma este ki is próbáltam,nagyon finom kávét készít.Kézi darálóval daráltam /Magico espresso/de nekem egyelőre nem sok crema lett.De majd még kisérltezek.

killervidra
2010. október 29., péntek

Szia Atis!
Gratulálok az új szerzeményhez! :)
A crema a darált kávétól függ, ha eltalálod a megfelelő szemcseméretet lesz majd rajta az is! :)

Andi
2010. november 23., kedd

Sziasztok! Nekem is Brikkám van, imádom. 4 személyes, úgyhogy azzal lehet jó sok kávét inni. Most szeretnék egy 2 személyeset is, mert a második kávénak reggel/délelőtt már az is elég lenne, de nem találok 2 személyest,sajnos. Ha valaki tudja hol szerezhetem be (kávéboltban már nincs) szóljon, lécci. A crema trükkje még az is szerintem, hogy a pukkanás után hamar le kell venni a tűzről és ki kell önteni. Crema ide vagy oda, a Brikka főzi a legjobb kávét. Ki kell tapasztalni, nem szabad nagyon rászorítani a felső részt, stb. Én Krups Expert kávéőrlővel támadok – pont olyanra lehet őrölni, mint kell. Azoknak, akik nem biztosak a vízszűrőben, csak azt tudom mondani, szerintem manapság a vízszűrő szinte kötelező (én kb.18 éve szűrt vizet iszom.). Semmi kedvem a csapvízben lévő klórt és nehézfémeket a szervezetembe tölteni. Hajrá, igyunk jó kávét. Idővel az ember egyre igényesebb kávéivó lesz, amint jó kávét kezd el inni.

MokkaManó
2010. december 18., szombat

Sziasztok!

Én egy új designos Brikkát kaptam.
Annyira vártam,hogy csalodtam is…
Egy lyuk van a tetején,krém nem jön,csak fröcsögött a lyukon át.
Kérjem el a számlát,és vitessem vissza? :o

killervidra
2010. december 19., vasárnap

Andi! Szerintem átmeneti készlethiány volt, most megint van a kávébolt.net-en, illetve most épp elfogyott, de jövőre kapnak!
MokkaManó! A lyuk a tetején (belül a lefőtt kévét tartó részben lévő rúd tetején) az nem baj, annak ott kell lennie. Bár a lyukon kell lennie egy kis fém kalapnak is (ha az nincs, akkor selejt, küld vissza). De ha nem jön crema, csak fröcsög, az baj. Esetleg megér még néhány próbát, mert nagyon sok függ a szemcsemérettől, beletöltött víz mennyiségétől (nagyobb szemcseméretű kávé kell hozzá, és nagyon fontos, hogy ne legyen túltöltve, inkább a maximálisnál egy kicsit kevesebb legyen benne a víz), meg a betöltött kávé mennyiségétől (nem szabad túl sokat tenni bele, nem szabad nagyon tamperolni), szóval érdemes még néhányszor megpróbálni, de ha nincs kávé csak fröcsögés, akkor minimum érdemes megkeresni azokat, akiktől vetted, és vagy tanácsot kérni vagy visszavinni.

MokkaManó
2010. december 19., vasárnap

Szia killervidra!

Köszi a választ!

A Brikka tetején van a lyuk,nem a belsőre gondoltam…
Amit szerettem volna,azon a tetején van üveg,
de,ez újabb típus :o
Ehhez nincs víz adagoló,hanem belül jelzi egy h2o felírat a víz színtet…
Igazad lehet,nekem most csak segafredo van itthon,túl finom gondolom az örlése.

Néztem a neten,de,eredeti,régebbi Brikkát csak az amazonon lehetne rendelni :-((((

Lavazza 3 féle kapható nálunk,ezekről van vélemény?
Lavazza Gusto Classico
Lavazza Gusto Forte
Lavazza Carmencita

Segafredo több is kapható,most épp a piros
intermezzo van nekem.

Márk
2010. december 20., hétfő

Szia Mokkamanó,

Kérlek tájékoztass a brikkával kapcsolatos fejleményekről, mert nekem is van egy függőben levő rendelésem a kávébolt.net- nél, ami csak jövőre várható ,hogy teljesül.
Üdv Márk

killervidra
2010. december 20., hétfő

Mokkamanó, értem. Nekem a régi típusú van, de ez gondolom látszott a képen is.
A víz mennyiségét lemértem, 80 ml fér az adagolóba, én úgy 60 ml-t szoktam tölteni bele.
Ezek a Lavazzak nálunk nem kaphatóak, én Gran Crema és az Oro mellett vagyok, az íze miatt főleg, de mindkettőből szemest használok. Lavazzaból szemest célszerű venni, mert a gyárilag őröltek nagyon finom szemcsések. Én őrölt Oroval próbáltam a Brikkát, és nem volt semmi crema, meg az is van még, hogy hosszútávon eltömíti az alkatrészeket a finom szemcsékből álló felrakódás, amit nagyon nehéz (ha nem lehetetlen) tisztítani.
Az az igazság, hogy előre őrölt kávéból csak az Aldiban kapható fél kilós arabicák váltak be, ezeket ki tudja miért, de nagyon nagy szemcsésre őrlik. Viszont én már egy jó ideje nem veszek csak szemes kávét, ott áll a daráló az asztalon, így egyszerűbb.

MokkaManó
2010. december 20., hétfő

Szia Márk!

Kezdünk barátkozni egymással,bár,az nem nagyon tetszik még,hogy ez román termék,nem olasz…
Gondolom a régebbi brikka azért igazi olasz termék,mint a moka express Bialettim.
Krém még nem olyan mint kéne,de,ez a kávém hibája(is) lehet,az íze a kávénak viszont finomabb mint a moka expressel! Kiváncsi leszek,ha rendes,durvábbra darált kávéval fogom használni,lesz e rendes krém,mint a youtube videókon,mert azok nagyon jók.
Eddig drágálom,mert a régebbit szerettem volna,és olasz terméket,ha már a románokkal gyártatnak,adhatnák annyival olcsobban is…

MokkaManó
2010. december 20., hétfő

Szia killervidra!

Igen az enyém sajna nem olyan mint a tiéd a képeken…

Köszi a tippet :-)
Az lényeges,hogy milyen darálót használok?
Ezek a tekerős kézi darálók elég gagyinak tünnek,
az elektromos késes daráló,amivel mákot is szoktak,az jó a kotyogónak?
Profi daráló nekem elég drága lenne.
Fagornak van olyan darálója amivel 3 féle örlési finomságot lehet választani,ezt az euimport oldalon néztem 7000 Ft alatt.

A kávébolt oldalon lehetne rendelni kapucziner kávékat,kotyogókhoz darálva is,igaz csak 250 grammos.

Mondjuk a Te tipped jó,mert az az igazi,ha frissen darálnám a szemeket. :)

killervidra
2010. december 21., kedd

Szia Mokkamanó!
A daráló annyiban lényeges, hogy állítható legyen a szemcseméret rajta. Van olyan kézi is, ami egészen jó. A felültöltős hagyományos kávédarálót azért nem ajánlanám, mert nehéz eltalálni a szemcseméretet vele, annyira függ attól, hogy milyen kávéból mennyit darálsz vele egyszerre. Szóval nehéz eltalálni. De nem kell feltétlenül nagyon profi iberitalt venni, egy ilyen DeLonghi már teljesen jó. Állítható a szemcseméret, szerintem a Brikkához teljesen jó.
Az, hogy az előre darált kávé szemcsemérete milyen, az változó, érdemes próbálgatni, aztán biztosan lesz olyan, ami megfelelő. De az biztató, ha kotyogóhoz ajánlják eleve. :)
Egyébként érdemes beszerezni egy darálót, egészen más íze van a frissen daráltból főtt kávénak! :)

Márk
2010. december 21., kedd

Szia Mokkamanó!

Köszönöm a választ, remélem javul még a helyzet. Bár mi tagadás, kicsit elment a kedvem tőle…
Üdv Márk

MokkaManó
2010. december 21., kedd

Szia killervidra!

Te gondolat olvasó vagy :)
Iberitalra gondoltam,de,nem is igazán férne el a konyhámban.
A Zassenhaus kézi kávédaráloról van véleményed?
Elég jónak látszik,és helykimélő is,bár a 24 ezres ára elég kemény :)
A Fagor daráló még terv,mert kicsi és lehetne választani a szemcsméreten.
Köszönöm a Delonghi tippet,alszom még rá,
karácsony után lesz csak darálóm.
Barbera kávét ittál már?
A Lavezza szemest mindenképp tervezem.
Tegnap vettem egy Gusto Forte-t,nekem ízlik,de,tényleg finom az örlemény.

MokkaManó
2010. december 21., kedd

Szia Márk!

Most úgy vagyok,hogy megtartom,de,nem kellene,ha tudnám mit kapok…
Amikor csak ránézek mindig a selejt jut eszembe a lyuk miatt a tetőn.
Illetve az sem tetszik,hogy román…
Viszont,a kávé finom.
Lassan úgy fogom csinálni,ahogy killervidra ajánlotta,veszek darálót,és szemes kávét,akkor talán a krém is megjelenik.
Gondolkodom még azon is,hogy rendelek amazonról egy eredeti olasz régebbi Brikkát,amilyet terveztem is.
Kiváncsian várom,ha átveszed,Te milyen tapasztalatokat szerzel :)
Nem szerettem volna elvenni a kedved,de,igaz lehet,hogy a kotyogóknak vége,ha a Bialetti is áttér a kínai és olcsó keleti gyártásra…

killervidra
2010. december 22., szerda

Mokkamanó, kézi darálókban nem nagyon vagyok otthon, bár az öcsém valamilyen nagyon egyszerű, mezei, olcsó darabot használ (ha nem akar hangoskodni az elektromossal), és teljesen meg van vele elégedve. Szóval ha tervezel elektromosat is venni, akkor szerintem nem kell nagy beruházás, ha jól emlékszem lehet kapni 4-5 ezer forintokért is elég biztató kinézetű darabokat.
Barberát ittam, de nem itthon főztem (itt nem is kapni), hanem egy kávézóban, és nekem ízlett.
Meg még egy hasznos dolog: tegnap járt itt az öcsém, és meghúzta a brikka szelepét, nem nagyon, csak egy kicsit szorosabbra, ezt már a sajátjával is megcsinálta, és azóta sokkal masszívabb crema van a kávén megint. A mienk már egy éves elmúlt, és mosogatásnál kicsit lazulhat a szelep. Viszont itt azért gondolom nagyon kell figyelni, mert ha túl szorosra van húzva a szelep, robbanhat az egész. De lehet, hogy a tieddel az is a baj, hogy gyárilag lazán hagyták a szelepet. Esetleg még ezt érdemes megpróbálni.

Márk
2010. december 22., szerda

Szia MokkaManó!

Nem hagyott nyugodni a dolog, ezért végül lemondtam a rendelést, és az e-bayről rendeltem egy előző szériás brikkát. árban ugyanannyi (szállítással együtt ) Remélem azt is fogom kapni?! Üdv

Márk
2010. december 22., szerda

Mokkamanó, itt a link ahonnan vettem. Még 2 db. van eladó, ha érdekel persze.
http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=110627057262

MokkaManó
2010. december 22., szerda

Köszi,akkor Fagor daráló lesz :)
A kávébolt darált kávéknál találtam Barberát,kotyogóhoz valót.

Ez a robbanás nem hangzik jól :o :)
Még nem írtam le teljesen a cremat,de,ha akkor sem lesz,mikor már durvára darálttal használom,esetleg játszom a szeleppel.

MokkaManó
2010. december 22., szerda

Szia Márk!

Én nem mertem neked ezt javasolni,de,
lehet így tettem volna magam is…
Amazonon találtam,de,közben olvasgattam neten és elég rosszak a tapasztalatok,sok külföldi csomag elvész a postán.
Illetve nekem a fizetés is macerás.
Ebayről is a magyar postán keresztül kapod meg?
Köszönöm a tippet,tegnap találtam egy Magyar oldalt ,ahol lehetséges olyan brikkát mint Killervidrának is van.
Mindjárt megkeresem a papírt ahova felírtam.

MokkaManó
2010. december 22., szerda

Meg is van :)
http://www.baristaszakuzlet.hu/product.php?id=456
Még olcsóbb is mint az enyém!!!
Szerintem ez lesz,ha vége az évnek.
Akkor most kívánnék mindenkinek:
Kellemes ünnepeket,Boldog karácsonyt!!!
Új év előtt még jelentkezem szerintem :)

killervidra
2010. december 23., csütörtök

Mokkamanó! Azért ha egyik próbálkozás sem jön be, szerintem beszélj a kávébolt.net-tel, azért ennyi pénzért kár lenne kidobni egy új Brikkát. Hátha megjavíttatják (ha hibás alkatrész van benne), vagy visszaadják az árát, elvégre nem működik.
Boldog békés karácsonyt kívánok én is! :)

Márk
2010. december 23., csütörtök

Szia MokkaManó!

Igazából egy haverom bonyolította az e-bayes vásárlást. Ő már rendelt így Németországból, remélem nem lesz gond vele. Futárszolgálat hozza, de, hogy melyik azt nem tudom. Üdv

Márk
2010. december 23., csütörtök

Még egy Mokkamanó!

csatlakoznék az előttem szólóhoz, hogy azért egy reklamációt megér, mielőtt még egyet rendelsz. És azért kérdezz rá a barista szaküzletben ,hogy valóban a régebbi típusút kapod-e, mert jelenleg náluk sincs raktáron.

jodamester
2010. december 25., szombat

Sziasztok!
Beszállnék a társalgásba.
MOKKAMANÓ!
Én is egy új dizájnos 4 csészés Bialetti Brikkát vásároltam pár napja.
A lyuk a tetején tényleg eléggé gyenge, de szerintem semmi jelentősége (én le sem szoktam hajtani a tetejét, mert tök jó nézni és érezni, nekem egy sem sem fröcsög ki).
Román gyártmány: hmmm, hát igen, valahogy meg kell gazdagodni; ismét semmi jelentősége.
Ha olaszt veszel azzal sem fogsz elsőre jó kávét csinálni.
Inkább a kísérletezést javaslom, ill. a tapasztaltak megosztását.
Az én receptem a következő (4 személyes Brikka Elite):
80-90 ml víz, 15 gr kávé (Barbera MokaDolce-t használok) tenyérrel a szűrő oldalát paskolgatva “tömörítve”(én hűtőben tartom az őrleményt, mert úgy vettem észre, hogy a nyomásfokozó miatt túlságosan “megkapja” a forró víz), a gázlángot használok, de az előírtnál nagyobb fokozaton, hogy minél hamarabb áttörjön a víz.
A szelep felcsapódása után (kb. 2 perc) 3 másodperc és már le is vettem a tűzről. Én ezzel a módszerrel krémes kávét kapok.
Esetleg leírhatnád a tapasztaltakat!

MokkaManó
2011. január 7., péntek

Utólag is BUÉK mindenkinek! :-)

Killervidra,alakul a crema ;-)
Igaz,nem olyan mint a képen és a videókon.
Ehhez Barbera mokaForte kellett…
Sajnos még nem érkezett meg a darálóm,
jan 16-ig kell megérkeznie,akkor tudom magamnak megfelelő örleményt a Brikkához!

Valaki tudna még jó helyet,a kávébolton kivül?
Ott egyenlőre szünetel a pesti átvétel.
A Barista szaküzlet lesz,ha nem találo addig valamit,Molinari szemes kávét néztem,ja
és a Fagor daráló van megrendelve :)

MokkaManó
2011. január 7., péntek

Szia Márk!

Megérkezett a Brikkád?
Ha igen akkor a régebbit kaptad,vagy már onnan is csak a lyukas jön?
Igazad van,nem is rendeltem másik Brikkát(még),
felváltva használom a moka expressel.

MokkaManó
2011. január 7., péntek

Szia jodamester!

Már nekem sem fröcsög,kevesebb vízet teszek mint amit ajánl,és még lejjebb vettem a lángot is,
az íz is javult. :)
Még zavar azért,hogy nem olasz,nem az a baj,hogy román,lehetne indiai,szlovák stb…
A baj az,hogy az eredeti olasz Brikka árát kérik ezért is,de,hagyjuk,remélem pár nap,vagy hét múlva írhatok,hogy igazi crema sikerült,az íz folyamatosan javul :-)
Köszi a tippet,lehet teszek egy próbát a hűtővel.
Barberát végre kóstoltam,szuper,de,a veronesi gusto superiore-t is ajánlom,egész jó az ára is!

Márk
2011. január 7., péntek

BUÉK Mokkamanó!

Igen megérkezett, pontosan egy hét alatt az e-bayes brikka. Teljesen korrekt volt, a leírás szerinti eredeti csomagolásban az előző szériás brikka. Csak megerősíteni tudom amit Jodamester és én is írtam. Ne vegyél még egyet, felesleges. Legalábbis a végeredmény szempontjából. Az érdekes az volt, hogy az első néhány főzéskor, amit csak a kávéfőző “átmosására” csináltam , maradék valamilyen jacobs kávéval, látványra pont úgy sikerült, mint azokon az Általad is említett etalon videókon. Mondjuk meginni nem ittam meg …
Azóta egy kicsit szerényebben sikerül . Elsőre a kávéboltból rendelt Veronesi, kotyogókhoz őrölt kávéjával próbáltam, próbálom, változó sikerrel. Az okát nem sejtem, de gyakran nincs “robbanás” , és így crema sem annyi, míg máskor meg valóban úgy jön le a kávé ahogy azt igazán szeretném. Valami ilyesmit tetszene: http://www.youtube.com/watch?v=WMw-bcqNqwk

killervidra
2011. január 8., szombat

MokkaManó, örülök a fejleményeknek! :)
Remélem a darálóval már olyan lesz a végeredmény amilyet szeretnél! :)

jodamester
2011. január 18., kedd

Sziasztok!
MOKKAMANÓ: majd írd meg, mik a tapasztalatok a Fagor darálóval!
MÁRK: szerintem nem minden a crema (ami ráadásul, csak utánzat). Az általad linkelt videó nagyon állat, de biztos vagyok benne, ha jól beletunkolnád az őrleményt, nálad is így és ilyen hosszan habzana és főne le. Más kérdés, hogy közben jól odakozmál a cucc és keserű lesz.

Én is töltöttem fel egy Brikkás akciót (a cukrozás csak a süppedős effekt miatt…): http://www.youtube.com/watch?v=mR1BnlvQndg

killervidra
2011. január 19., szerda

Jodamester, jó a videó! :)

szazso2
2011. március 19., szombat

ma én is vettem egy 2 személyes brikkat. 2szer főztem is vele ma.
egyelőre az a kávé ízét élveztem csak. ugyan a krém/hab szépen lejött a kotyogóba. de a poharakba már nem tudtam krémet produkálni. amúgy most csak egy átlagos tchibo exclusive kávét használok.
pár kérdés:
-egyelőre nincs darálóm (erősen tervezem). milyen darált kávét ajánlanátok? hol érdemes körbenézni? megfizethető árban gondolkodnék.
-szűrt víz, ásványvíz, csapvíz? kizárólag a jobb íz és állag esetén vennék szűrőt. a csapvíztől nem félek, gyakran azt iszom. vízkőtől nem félek, egy kis ecetsav és kész.
-a kotyogóba lejön a hab, de a pohárba már nem tudom produkálni? mikor kell levenni? több videót megnéztem, mindnki majdnem máshogy csinálja.

szazso2
2011. március 19., szombat

amúgy ma vettem a brikkat, és 2 főzés után meg vagyok arról győződve, hogy ez egy tényleg remek kotyogó. csak az íz alapján azt mondom, hogy messze a legjobb presszó kávé, amit bármilyen gépen (szarvasi, hagyományos kotyogó, delonghi gyorsfőző, nespresso) eddig főztem. élvezet az elkészítés, látványos ahogy készül és tényleg kávéházi az íz.
már most biztos vagyok benne, hogy jó döntés volt.

killervidra
2011. március 19., szombat

Szia Szazso! Darált kávét elég régen nem használok, így erről csak részleges információim vannak. Az őrölt kávéknál általában fel van tüntetve, hogy milyen finomságúra, milyen kávéfőzőhöz darálták, kotyogóhoz való darált kávét lehet rendelni a kávébolt.net-ről is. Ha kísérletezni szeretnél, arra kell figyelni, hogy nagyobb szemcseméretű legyen, mint a normál darált kávék, ki lehet ilyet is fogni. Mondjuk az elterjedtebb márkák, Lavazza, Segafredo mind finomabb szemcséjűek a kelleténél. Az Aldis 100% arabica kávé régen szemcseméret szempontjából megfelelő volt, ízre is simán megütötte a középkategóriát, azt még meg lehet próbálni.
A víz nemcsak a vízkő miatt fontos (vízkőoldásra az ecet helyett van jobb megoldás, mert az ecet szétmarja a tömítéseket. Borkősav, élelmiszerboltokban kapni, 2 ek megy másfél liter vízhez, ezzel lehet átfőzni a kotyogót, kávéfőzőket), a kávé minőségét is rontja a kemény víz. A szűrt víz a jó, a legtöbb ásványvíz oldott anyag tartalma magas, szóval rosszabbak ilyen szempontból mint a csapvíz (de ebből is lehet venni megfelelőt, vannak nagyon alacsony ásványi anyag tartalmú vizek, főleg az olcsóbbak között. 200 mg/l körüli ásványi anyag tartalom már elég jónak számít) Nekünk Brita kancsónk van, mert itt elég kemény a víz, elég jól beválik, főzéshez is. Szerintem ennél komolyabban szűrt víz azért nem szükséges.
Nekem a cremanál az jött be, hogy azonnal, amikor elindul a kávé a robbanásszerű hang után már töltöm is a csészébe. Viszont a hab tartós csak jó szemcseméretű kávéból lesz.

szazso2
2011. március 20., vasárnap

Killervidra,
köszönöm a gyors, és kimerítő választ. a leírtak szerint igyekszem eljárni.

killervidra
2011. március 21., hétfő

Szazso, szívesen! :)

rt
2011. május 18., szerda

üdv Mindenkinek !

már 2 órája boldog brikka tulaj vagyok … az első tapasztalat : zseniális a főzet, illata – íze összemérhetetlen egyéb hasonló kvfőző főzetével. csészébe töltve nekem is “elillant” a habocska , de ha soha nem sikerülne, akkor is megéri.
amúgy én a barista boltban vettem, és az eladó azt mondta, h ne legyenek illúzióink : román – olasz … az csak a csomagolás ill összeszerelés, mind kínai…
részemről tök mindegy, a kv, ha ilyen jó ( és lesz még jobb is ) gyárthatják a holdon is :-)

jó kávézást ! üdv

Évi
2011. június 8., szerda

Sziasztok KÁVÉSOK!
Na és mi van ha bolti minőségű apróra őrölt kávét veszek? Felrobban? Tudom szentségtörés de nekem nem fontos a tetején a hab csak az ÍZ!Van egy tök régi darálóm kb 20 éves örököltem. Esetleg azzal? Valaki nem ismeri a Cuor di Moka-t?Ma láttam teljesen beleszerettem a formába így kerültem ide de ezt a kis Brikkát jobbnak gondolom csak elég macerás amiket írtok! Gyorsan írjon valaki mert pénteken veszek egyet!Köszi! Évi

killervidra
2011. június 8., szerda

Szia Évi!
Ha a bolti elég nagy szemcséjűre van darálva (van ilyen, nemcsak a kifejezetten kotyogóhoz darált kávéknál, de az elterjedtebb
márkák között is ki lehet fogni, csak próbálgatni kell), akkor jó lehet az előre darált is. A szemcseméret nem csak a crema miatt fontos, hanem mert a túl finom szemcse lerakódik a kávéfőzőben, és pl a szűrőből nem lehet kitisztítani, ettől egy idő után rossz íze lesz a kávénak, de ilyenkor még a kotyogó is büdös marad, nem lehet rendesen elmosni, nem egy kellemes élmény. Ez nem csak a Brikkára igaz, de általában a kotyogókra is.
A kézi daráló teljesen jó, nem kell feltétlenül egy extra darab.
A Brikkával jobb a kávé íze egyébként, ha nincs crema a tetején, akkor is, szerintem érdemes megvenni, mi nem bántuk meg.
Sok sikert a vásárláshoz!

szazso2
2011. július 29., péntek

néhány hónapja brikkázom, és tényleg nagy élmény. egyszerűen az egész elkészítés is nagy élvezet, na meg ahogy lejön a kávé, és persze az íz/illat/állag utolérhetetlen.
egyelőre nagyobbrészt csapvízzel csinálom, és próbálgatok különböző őrölt kávékat.

killervidra
2011. augusztus 4., csütörtök

Szazso, esetleg találtál már megfelelő őrölt kávét? Ha igen, kérlek, írd meg, szerintem ez itt sokakat érdekelne!

Grunbeka
2011. augusztus 9., kedd

Üdv Mindenkinek!
Van valakinek tapasztalata arról, hogy a 2 személyes és 4 személyes között van-e minőségi különbség? Én úgy szeretem, ha minél erősebb és krémes :) quasi ristretto

killervidra
2011. augusztus 12., péntek

Szia Grunbeka! Ha rövid, erős kávét szeretnél, akkor mindenképpen a kétszemélyes. Az jobban közelít a ristrettohoz.

Grunbeka
2011. augusztus 22., hétfő

Kedves Killervidra, köszönöm a választ! :)

killervidra
2011. augusztus 23., kedd

:)

Grunbeka
2011. augusztus 24., szerda

Még egy kérdésem lenne, ha az espresso-s csésze a mérce, mennyi az adag fejenként a 2 személyes főzővel? Valahol azt olvastam, hogy 100 ml, ez számításaim szerint pont 2 espresso-s csésze.
Csak azért kérdezem, mert az illető ezt kevesellte…

killervidra
2011. augusztus 24., szerda

:))) Hát igen….
Itt a max vízmennyiség közel 100 ml, 2 főre, van hozzá egy adagoló mércés kis kancsó. Egyszer lemértem, úgy rémlik, 100 ml. Én azért ennél kevesebb vízzel főzöm, úgy szerintem közelebb áll a gépi presszókávéhoz a végeredmény. :) De ennél több vízzel nem is lehet készíteni, egyszer a sógornőm próbálta, de a nagy nyomás miatt minden nyílásán előtört a kotyogónak a kávé, majdnem széttekerte a menetet is.

Grunbeka
2011. augusztus 24., szerda

Szóval 2 espresso csészényi? :)

killervidra
2011. augusztus 25., csütörtök

Igen. :)

Grunbeka
2011. augusztus 25., csütörtök

Köszönöm! ;)

killervidra
2011. augusztus 25., csütörtök

Nincs mit. :)

Dene Zsófi
2011. szeptember 17., szombat

Sziasztok, kedvet kaptam egy ilyen kávéfőző vásárláshoz.
milyen őrölt kávéval működhet ez jól?
valamint nem gáz, hogy aluminíumból készült?

köszi

zs

killervidra
2011. szeptember 18., vasárnap

Szia Zsófi!
Alumínium: ha rendesen van karbatartva és használva, tehát pl nem folyik vissza a kávé az aljába (bár ez itt a szelep miatt amúgy sem menne), nem áll benne savas dolog, akkor a víz nem oldja az alumíniumot, tehát nem gáz.
Őrölt kávéból ezt érdemes választani, ami nagyob szeműre van darálva (van kávéboltokban olyan kategória, hogy kotyogóhoz való őrölt kávé), mert azzal nem lesz zaccos a kávé, illetve nem tömíti el a finom por az alkatrészeket.
Érdemes kísérletezni a szupermarketekben, áruházláncokban kapható őrölt kávékkal is, van olyan, ahol megfelelő a szemcseméret, a fenti kommentekben van néhány tapasztalat ezekről.

Dene Zsófi
2011. szeptember 29., csütörtök

köszönöm a segítséget. már boldog tulajdonos vagyok. Barista szaküzletben vettem meg. Ez is a Romániában gyártott már. De szuperül működik.
Elsőre tökéletes crema lett.
köszönöm

killervidra
2011. szeptember 30., péntek

Nincs mit, szívesen. :) Remélem sok örömöd leled majd benne! :)

Grunbeka
2011. október 10., hétfő

Üdv újra Mindenkinek!
Kb. másfél hónapja használom a 2 személyes Brikkát. Nagyon finom kávét főz.Majdnem minden őrölt kávéból sikerült eddig a crema! Omnia (!), Segafredo piros, 2 féle fekete (de az a jobb, amin egy kotyogó van: Espresso Moka, ha jól emlékszem). Szóval, könnyen hozzájutható, élelmiszerboltokban megtalálható kávékból is REMEK nedűt lehet főzni. Gondolom, saját darálású babkávéból még finomabb lesz! Eddig egy Ariete Café Roma gépem volt (saját beépített daráló, félautomata, karos,nagyon finom krémes espresso-t főzött)kb. 10 évet ment, de nincs aki megjavítsa…ezért választottam eleinte ideiglenes megoldásnak, meg utazásra. Akár véglegesnek is el tudnám képzelni! Pedig azóta ittam full automata KRUPS, JURA gépek produktumát, és nem viccelek: a Brikka aromában verte ezeket a több mint százezres gépeket! Nos, egyelőre ennyit tapasztaltam, remélem, még sokáig így teljesít a kis gép :)

attila
2011. október 26., szerda

osztom az előttem szóló véleményét, krups csili- vili csodamasina /kb.130.000 ft/ ízre meg sem közelíti a kis brikkát / 11.600 ft/

zfejer
2011. november 3., csütörtök

Sziasztok!

Én is egy Brikka vásárlásán gondolkodom, főleg Attila hozzászólását olvasva. De tartok a vízkőtől, szeretném ezt a problémát is megoldani. Nekem a legjobb lenne az alacsony ásványi anyag tartalmú palackozott víz. Killervidra írta, hogy a 200mg/l egy jó választás. Azt szeretném kérdezni, hogy mi a neve ennek a víznek, mert Mo-on nem találtam ilyen alacsony ásványi anyag tartalmút.Itt egy lista a Mo.-on kapható vizek összetételéről:
http://www.asvanyvizek.hu/old_site/text/doc/text2101017101041/vizekosszetetele.doc
A legalacsonyabb a “Harmatvíz forrásvíz”, 410mg/palack = 273 mg/l. Killervidra, tudsz ennél jobbat?

killervidra
2011. november 3., csütörtök

Zfejer, mi régebben valamelyik áruházlánc saját márkájú vizét használtuk, ez igazából nem is felelt meg az ásványvíz kritériumoknak, de kávéfőzésre jó volt. Sajnos ez évekkel ezelőtt volt, és már nem is emlékszem, hogy melyik nagy áruház terméke volt. Azóta mi szűrt vizet használunk. Szűrt vizek közül is van több palackozott fajta, ezeket gyakran kisebb boltokban lehet megtalálni, mert helyi kistermelők szállítják. Esetleg ezt érdemes még megpróbálni, ha ásványvízből nincs megfelelő. Illetve nekünk nagyon bevát a Brita kancsó, ezt tudom még ajánlani.

Zoli
2011. november 29., kedd

Sziasztok

2-3 hónapja használok egy Brikka főzőt. Nagyon meg vagyok elégedve vele, bár a habot nem mindig tudom elővarázsolni belőle. Igaz még csak kisérletezgetek különféle kávékkal.
VAn abban valakinek tapasztalata, hogy mennyi időnként és milyen módszerrel lehet vízkőteleníteni ez a gépet?
Előre is köszönöm a segítséget

Zsófi
2012. január 5., csütörtök

Sziasztok! :) Kb. fél éve van Brikkám, és nagyon-nagyon szeretem. Nekem az őrölt kávék közül bejött a Chibo Siciliana, szép krémet varázsol a tetejére, ami lehet, hogy nem tartós, de minthogy a kávé is hamar elfogy… :) Van, hogy én őrlöm, és én is szűrt vizet használok hozzá.

BrikkaBoy
2012. január 8., vasárnap

Sziasztok!

Már bő fél éve használjuk itthon a kétszemélyes Brikkát, eddig nagyon mag voltunk vele elégedve.
A kommenteket végigolvasva kegyetlenül bántunk vele (illy előre őrölt kávé, csapvíz), de sikerült produkálnia a habot, remek íze volt, egészen eddig.
Múlt hét óta mindig a főzés vége előtt egy kicsivel kienged egy kis mennyiségű kávét a szelep (még a pukkanás előtt).
Azóta kesernyés-savanyú a kávé íze. Próbálkoztam kisebb lángon, nagyobb lángon főzni, tisztításkor alaposan megmozgatni a súlyszelepet, hátha vízköves, és nem zár jól.
Most megpróbáltam azt, hogy főzés közben leöntöm a kis mennyiséget, amit előre kienged, így az ízt visszakaptuk, de az élmény már egy kicsit döcögősebb.
Ötlete van valakinek, mivel próbálkozzunk?

killervidra
2012. január 9., hétfő

BrikkaBoy, a szelep működésének hibája adódhat a finom kávészemcsék lerakódásából és a vízkőből is. Ha vízkő, azt a borkősavas átfőzéssel lehet orvosolni (de lehet hozzá használni háztartási gépek, kávéfőzők számára árusított vízkőoldó oldatot is), akkor a vízkőoldás után működni fog a szelep. Ha kávészemcsék, akkor azt mechanikailag kell onnan kitisztítani. Szétszedni, amennyire csak lehet, és kis kefével, gombostűvel kipiszkálni a lerakódást (bár a vízkőoldós átfőzés a kávé egy részét is leoldja) Ilyet a Brikkával még nem kellett csinálnom, csa a presszófőzővel, szóval ezt nem tudom megmondani, hogy mennyire lehet a Brikkát ilyen módon kitisztítnai.

gpsjani
2012. január 10., kedd

Sziasztok!

Sok olvasás és mérlegelés után végül jómagam is rendeltem egy két személyes Brikkát.
Valószínűleg holnap meg is érkezik. :-)
Remélem, nekem is csak jó tapasztalataim lesznek, mint ahogy másoktól már több helyen is olvastam.
(Elegem lett a gőzzel agyonégetett, csapnivaló, ihatatlan, egészségtelen löttyökből, ezért döntöttem a változtatáson. Volt már szerencsém nagyon-nagyon jó kávét inni, azóta érlelődik ez bennem. Persze az eszpresszó volt, hozzá való géppel készítve. Először én is nagy nyomású eszpresszó gép vásárlásán gondolkodtam – túlságosan nagy kiadások mellőzésével – ezért a mostanság a Lidl-ben kapható Silver Crest majdnem “hazajött”, de többet utána olvasva végül “kompromisszumos” megoldásként a Brikka lett a befutó.)
Lehet, hogy végül még darálót is veszek, ezzel kapcsolatban mostanában tájékozódom (Persze van itthon a bárhol kapható késes, de mint ismeretes, az azért nem a legjobb megoldás…).
Tegnap majdnem meg tudtam nézni/venni az itt javasolt aldis őrleményt, de ilyen áruház sajnos csak D.földváron van hozzánk legközelebb (Szekszárdon nincs, Pakson bezárt), oda viszont csak munkanapokon tudok menni (holnapután).
Esetleg írhatnátok egy márkanevet (vagy fotó is jó lenne), hogy melyik is ez a kávé pontosan!
A vízről jutott eszembe: nagy szentségtörés, ha a deszt.vizet megemlítem? Abba aztán biztos nincs semmilyen oldott ásvány… Keresgélni, válogatni sem kell, mindenhol beszerezhető.
Vagy nagyon mellélőttem? Nem jó a kávéba valamiért?
Épp’ ma reggel találtam a neten keresgélve egy szekszárdi kávészaküzletet (http://szekszard.jelolo.hu/index.php?page=/hirdetesek/hirdetes.php&kod=26474), eddig ezt még nem is tudtam, ha tudom, biztos meglátogatom. Na, de majd legközelebb!

gpsjani
2012. január 10., kedd

Hová lett a hozzászólásom? :-(
(Délelőtt írtam egy hosszabbat. Vajon mi lett a sorsa?)

gpsjani
2012. január 10., kedd

Ja, már látom: “awaiting moderation”.
Így már ott van a délelőtti is az iménti felett, szintén “awaiting…” Sejtettem, hogy valami ilyesmi van a háttérben.
No, akkor várok. :-)

killervidra
2012. január 10., kedd

Kedves gpsjani, itt az összes hozzászólás. :)
Az ALDIs őrlemény 2 évvel ezelőtti infó, azóta nem tudom, változott-e, de akkor egy 100% arabica őrlemény volt, 500 gr-os kiszerelésben, okkersárga zacskóban.
A desztillált víz emberi fogyasztásra nem javasolt, bár valószínűleg napi 0,5 dl-től senkinek nem lenne baja. de azért határozott állásfoglalást ezzel kapcsolatban nem tudok írni. Lehet, hogy nem emberi fogyasztásra szánt víz, így nem élelmiszer ipari előírásoknak megfelelően készül, én nem kockáztatnám meg valószínűleg.
A késes darálót ki lehet tapasztalni, de elég macerás. A daráló nem rossz befektetés, mert a szemes kávékból sokkal szélesebb a választék, és sok minőségi kávé nem is kapható előre őrölt formában.
Sok sikert a Brikkádhoz, remélem, elégedett leszel vele! :)

Zoli
2012. március 7., szerda

Sziasztok

Olvasva a hozzászólásokat úgy tűnik másoknak is okoz gondot a Brikka. Az enyém egy ideig remekül működött majd kezdett eltünni a hab és a főző sem úgy működött mint eleinte. A kezdetekkor egy pukkanás jelezte, hogy a felfokozott nyomás kifújta a habot és a kávét. Ez idővel már nem így működött.

A vízkőoldós tisztítás nem hoztam meg a várt sikert. Szétszereltem a szelepet és láttam , hogy eltömődve sincs és nem is vízköves.
A szelepbe viszont 2 db gumitömítés van. Az egyik egy gumitányér ami a szelep alsó felét tömíti és ez a tömítés felel azért hogy jól zárjon a kupak és a gépbe lévő nyomás fokozódjon. Azt gondolom ez idővel a hőtől megkeményedik, deformálódik és nem zár rendesen.

Sajnos ezt az alkatrészt a gyártó külön nem árulja, így csak remélni tudom , hogy rosszabb már nem lesz a főző. Így sem rossz a főzet , de az elején azért érezhetően finomabb volt.

Ha valakinek van ebben bővebb tapasztalata szívesen venném ha megosztaná.

killervidra
2012. március 8., csütörtök

Zoli, nekem ez csak 2. kávéfőző, napi rendszerességgel nem ezt használom, így ilyen problémám még nem adódott. Meg tudom kérdezni az öcsémet, vele egyszerre vettük a Brikkát, ő naponta többször is használja, hogy ő tapasztalt-e ilyesmit és talàlt-e rá megoldást. Illetve még utánanézek egy dolognak, régebben árultak szabható szilikon tömítést kotyogókhoz, a nem szabvány tömítések pótlására. Ahogy kinyomoztam ezeket a dolgokat, megírom!

gpsjani
2012. március 11., vasárnap

Sziasztok!
A szelepet hogy kell szétszedni?
Egyébként tökéletesen meg vagyok elégedve a Brikkával (olyan szuper KV-kat készítek és fogyasztok, hogy WOW… ;-), ha annál rosszabbat, vagy kifejezetten rosszat, akkor az mindig az én hibám, valamelyik részlet sántít valahol: kávé minősége, őrlemény szemcsemérete, stb., stb.), bár meg kell vallanom, hogy mostanában van folyamatban egy eszpresszógép és őrlő beszerzése.
A Brikka által készített kávé kissé más világ, mint egy eszpresszó. Tudom, hogy ezt soha nem is rejtette véka alá senki!
Ennek tudatában vettem a kotyeszt!
Viszont az is igaz, hogy a Brikka kávéja mérföldekre van az alacsony nyomású, gőzölős kávékészítő szerkezetek italától (más a technológiája is)! :-)
Erőteljesebb, markánsabb, töményebb.
Ebből a szempontból szvsz közelebb áll a brikkás kávé az eszpresszóhoz, mint a gőzölőshöz (a gőzölősből is ki lehet nyerni viszonylag tisztességes kávéitalt, de tudni kell néhány apróságot, hogy a végeredmény korrekt legyen!).
Aki az ilyen töményebbet szereti, de nem akar vagy nem tud komolyabban ebbe invesztálni, annak tökéletes megoldás a Brikka!
Talán nem utolsó szempont, de érdemes megjegyezni, hogy kissé csendesebb is a kávé ilyen módon történő készítése, mint egy eszpresszónál.
Én még nem tapasztaltam a Zoli által írt jelenséget, de ha ez esetleg “típushiba”, akkor mindenképpen jól jön az infó.
Kíváncsian várom!

gpsjani
2012. március 11., vasárnap

Zoli!
Ugyanazt a kávét használod és ugyanolyan a szemcseméret, mint az elején?
Nagyon nagy különbségek tudnak lenni!
A-tól Z-ig minden előfordul.
Ha nem titok, milyen kávét teszel a Brikkába?

Arkenly
2012. március 16., péntek

Sziasztok!

Az szeretném megkérdezni, hogy lehet-e a 4 csészés Brikkával jó minőségű 2 csészényi kávét főzni. Kicsit hosszabban szeretjük a kávét és félek tőle, hogy a 2 csészés Brikka maximum 100 ml-es kapacitása nem lenne elég (illetve a 4 csészésnél persze ott a lehetőség a több személyre való főzéshez is).

killervidra
2012. március 16., péntek

Arkenly, lehet, kevesebb kávé kell bele, de nem lesz túl csersavas, mert hamar átnyomja a vizet a kávén. Szóval 14 gr kávé 4 csészényi vízhez. :)

szazso2
2012. március 20., kedd

killervidra (2011. augusztus 4.) sajnos egyelőre nincs meg a tuti őrölt kávé, bár túl sokat nem próbáltam. de tény: eddig azzal a kávával volt a leghabosabb a kávé, ami durvára volt darálva. bécsi rokon hozta, ottani egyszerű hard diszkontos (hofer) kávé volt asszem. és a napokban próbáltam egy lidl-es darált kávét (fekete/piros csomagolás), az is jó volt.

gpsjani
2012. március 20., kedd

Ne kínlódjatok az őrölt kávékkal (hacsak nem az a verzió áll fenn, hogy kifejezetten gyorsan elfogy és nagyobb részt “csendben” kell elkészülnie az italnak, mert akkor OK)!
Ha esetleg nem lenne a háznál, vegyetek egy olcsó késes “darálót” (bőven elég!), kísérletezzétek ki, hogy melyik szemes ízlik a legjobban, aztán hajrá! ;-)
Igaz, hogy viszonylag kevesebb fajta szemes kávét lehet kapni kis csomagolásban, de az a tapasztalatom, hogy hacsak nem nagyon lassan fogy el, akkor akár fél kilót is érdemesebb megvenni a szemesből, mint kevesebbet az őröltből.
Jóval tovább bírja az aromája, és az őrlés finomításával “utána lehet menni” az eredetinek, ha netán többé-kevésbé megöregedett volna idő közben!
A töltés módján is sok múlik!!!
Egyébként ha mindenképpen őrölt, akkor ajánlom a Segafredo kávékat (ezen belül is az Espresso Moka-t és a Le Origine Brasile-t – utóbbi gyorsan öregszik, teljesen tönkremegy, hamar el kell fogyasztani, különben kuka lesz a sorsa, de addig jó!)
Bár jómagam a 100 % robusztás Bravos-t csak szemesben kóstoltam, talán azt is meg lehet próbálni!
Az eddigi tapasztalataim alapján mindenképpen és kizárólag a szemes kávé vételét/fogyasztását preferálom!!!

ludanyo
2012. március 24., szombat

Gabi, de jó, hogy megtaláltam ezt a bejegyzésed :) Kávéfőzőt szeretnénk vásárolni, de eddig a kotyogós fajtát alapból kizártam. Végigolvastam az összes kommentet és egyre vonzóbbnak találom. De azért kíváncsi vagyok, hogy az öcsédéknél, akik naponta használják, milyen állapotban van most a gép? Még mindig jó kávét főz? Vesta 2 éve vette a magáét és azt mondja, hogy másfél évig nagyon finom kávét főztek vele, de fél éve nem sikerül elérni a régi minőséget. Pedig kicseréltek benne mindent, amit csak tudtak. Lehet, hogy náluk is a gumitömítés a ludas?

killervidra
2012. március 24., szombat

Lúdanyó, az még bírja, de váltásban használják egy sima kotyogóval, az nincs lestrapálva annyira. Mondjuk darálják hozzá a kávét, szűrik avizet, de ahogy olvasom a kommenteket én is, nem egy örök éltere szól a szelep.
A tömítést még keresem, voltak régen a Vasedény boltokban azok a nagy állványok, kotyogó alkatrészekkel, de mostanában mintha eltűntek volna. Meg nem is biztos, hogy a sima szilikonos tömítés jó bele.
Viszont ha időnként le kell cserélni, szerintem akkor is megéri. :)

Zoli
2012. április 4., szerda

Sziasztok,,

A kávé típusra válaszolva… többféle kávéval próbáltam. Az elején a szaküzletben vásároltal 1 csomag erejéig a szemcseméret miatt , utána hétköznapi márkákkal, segafredo, tchibo, omnia , davidoff, bravos… stb stb.
Tudom, hogy nem mindegyikkel lesz crema a tetején, de pl az omniával mindig volt.
Egyébként nagyon jó a Brikka csak meglepett a fentebb irt gondja és az , hogy a tömítéseket nem árulja a gyártó külön….

Zoli
2012. április 4., szerda

Killervidra… köszi de szerintem te az alsó felső rész tömítésre gondolsz én pedig a felső szelep 10Ft-os nagyságú tömítésére gyanakszom….ami csak szétszerelés után látható…
Szerintem ez keményedik ki a meleg miatt és nemzár rendesen, így nem tud a nyomás kellően “fokozódni” emiatt változik a minőség és íz…. hallani ,hogy nem “pukkan” olyan nagyot mint a kezdetekkor :-)

killervidra
2012. április 5., csütörtök

Zoli, én is arra gondoltam, de régen lehetett kapni szabható tömítést, nagy karikát is, meg kicsit is. Mondjuk azóta viszont azon is gondolkodtam, hogy az a vékony szilikon feltehetően nem pont az az anyag, ami erre a célra megfelel…

Sir Sparrow
2012. április 17., kedd

Sziasztok!

Kotyogó vételét tervezem, de nem igazán tudok dönteni. Ami között vacilálok az a Bialetti Moka Express, Bialetti Moka Crystal és a Bialetti Brikka. Brikkát vennék első nekifutásra, de a fent olvasottak után elbizonytalanodtam. A youtube-on 10-ből 9 videón ereszt a brikka szelepe a “robbanás” előtt, gondolom ennek nem így kellene működnie vadi újonnan és valószínű vhol ereszt a tömítés. Valóban így van vagy vagy ez természetes a brikkánál? Milyen különbség van a Brikka és a Moka által készített kávék között (“cremát” nem nézve)?

Köszönöm

killervidra
2012. április 18., szerda

Sir Sparrow, én nyilatkozni a Brikkáról és a Moka Expressről tudok. A Brikkát még nem használtam annyit, hogy eresszen a szelep. Nem napi rendszerességgel használom, csak ha utazunk, vagy a presszó gép túlterhelt (van ilyen :) ) Ez szép cremát főz. Egy idő után ez eltűnik, de a kávé íze marad, egy igen rövid, a presszó és a kotyogós kávé közötti megoldást főz. A Moka pedig egy jó minőségű kotyogó, se nem több, se nem kevesebb, ez közel sem ad olyan presszó kávé élményt, mint a Brikka, de nagy mennyiségű kávé főzésére alkalmasabb.Ez az öcséméknek van,2 éve húzza, elég megbízható darab.
Remélem, segítettem. :)

Robi
2012. április 18., szerda

Köszönöm szépen a gyors választ! ;)

Neked a 2 vagy a 4 személyes van? Nem igazán tudok dönteni a kettő között. Ahogy elnéztem a neten a 2 személyes cirka 70-80 ml kávét főz, amit én keveslek 2 személyre, viszont állítólag jobb kávét főz mint a nagyobb. Mi a véleményed? Mik a tapasztalatok?

Szted a chibo espresso milano vagy sicilia style kávék jók a brikkához, gondolok itt főleg a szemcseméretre? Próbáltad már vmelyiket? Egyelőre nem vennék örlőt, uh vmi jó előre őrölt kávét szeretnék venni, aminek ideális a szemcsemérete, kapható a nagy áruházakban, nem túl drága és esetleg crema-t is ad. (…ha létezik ilyen) :)
Mit javasolsz?

Köszönöm!

killervidra
2012. április 19., csütörtök

Robi, 2 személyes Brikka, az öcséméknek pedig egy 4 személyes Moka a Brikka mellé. A Brikka azért jó, mert tényleg hasonló kávét főz, mint amit presszó géppel lehet produkálni. De az rövid kávé, egy főre elég (1 dl vízzel nekem már lazább kávét főz), és minden adag között meg kell várni, amíg kihűl. A Moka korrekt 4 személyes adagot főz, de túlnyomás nélkül, crema nincs, és a kávé is olyan, mint amilyet akármelyik más jobb kotyogó főz.
A Tchibo kávék szemcseméretét nem ismerem, én elég rég nem vettem őrölt kávét. De az általános, hogy a kotyogóhoz őrölt kávék szemcsemérete megfelelő lehet, ezt a zacskó oldalán megtalálod, általában feltüntetik, hogy milyen kávéfőzőhöz ajánlják. Érdemes megnézni, pl webshopokban árulnak kotyogóhoz darált kávét.
Őrlőből a legegyszerűbb elektromos is jó lehet, pl a férjem kikísérletezte régebben, hogy hány másodpercig kell őrölni a kávét a megfelelő szemcsemérethez. :)

Sir Sparrow
2012. április 19., csütörtök

Köszönöm a segítséget, szerintem 2 személyes brikka lesz ebből. ;) Majd megírom, ha meglesz, hogy mik a tapasztalatok.

Tervezem, hogy veszek majd egy őrlőt is, hogy frissen darált kávét ihassak, pl.: Hario Mini Mill. Ezekről van vmi infód? Illetve sztem beruházok egy vízszűrőre (pl: Brita), hogy teljes legyen a kép. :)))

killervidra
2012. április 20., péntek

Sir Sparrow, amit írtak a darálóról, az elég jól hangzott, én is kedvet kaptam hozzá, hogy vegyek egyet! :) a szemcseméretet nem írták egységesnek, a kevés porszerű szemcse hosszabb távon gondot jelenthet, ez lerakódik, de nekem is csinál ilyet a darálóm, ez ebben az árkategóriában elkerülhetetlen, egy Iberital meg azért túlzás első körben. Szóval ez ár-érték arányban szerintem nagyon rendben van.
A Brita meg nálunk évek óta jól bevált, a Brikkához és a presszó géphez is, csak ajánlani tudom!

Sir Sparrow
2012. április 20., péntek

Igen, én is azért gondoltam, hogy vennék egy Hario őrlőt, mert úgy több cremát tudna kicsikarni a kis Brikka ráadásul, pl amit vettem előre őrölt Tchibo Espresso Milano és Sicilia Style kávék azok sztem elég finomra őröltek és hosszabb távon gondot okozhatnak a Brikkának, a frissen őrölt kávé íze meg ugye sokkal jobb, mint az előre őrölt. :)) Nagyon kíváncsi vagyok milyen lesz, ha végre meglesz, de egyelőre még nem döntöttem el, hogy melyik (Hario mini mill, Porlex mini vagy Kyocera CM-45 CF) őrlőt vegyem… :) Az utóbbi kettőt nem tudom hol tudnám beszerezni itthon. :(

Nektek milyen Brita kancsótok van? Marella? Ahogy olvasgattam más fórumot, a kancsókról vki panaszkodott, hogy kicsit savanykás vagy kesernyés lett a víz íze a szűrés után. Nálatok volt ilyen?

killervidra
2012. április 24., kedd

Marella van, valóban, amikor szűrőt cserélünk, van egy kis mellékíze a víznek, de kb olyan, mint a széntabletta. Ez néhány nap alatt elmúlik. Nekem a legrosszabb élményem a kancsókkal, hogy évente-kétévente cserélni kell a kancsót, mert mosogatásnál karcolódik, ott belül megtapad a vízkő és penészedik. Próbáltuk már időnként kiszárítani, szűrőcserék között is, de nem nagyon segít, ha már karcos a felület. Az apró alkatrészek (kancsó csőre, billenő fedele) meg reménytelenek.
Az előre őrölt kávé tényleg hosszabb távon okoz csak problémát, de ez eddig az összes kotyogónkra igaz volt, ahogy az apró szemcsék felrakódnak a szűrőben, azt nem lehet tisztítani. Hajlok rá, hogy ezt is csak a kávéfőző cseréje oldhatja meg. A durvábbra darált kávé ezt a folyamatot nagymértékben késlelteti.
Ha Hario őrlő mellett döntenél, írnál pár szót majd a tapasztalataidról? Sokat utazunk, és jó lenne egy szállítható kávédaráló. :)

Sir Sparrow
2012. április 24., kedd

Köszönöm az infót. :) Mondjuk én úgy használnám a kancsót (egy nap egyszer), hogy amint átszűri a vizet ki is öntöm belőle egy üveg kancsóba, tehát tényleg csak szűrésre és tárolásra egyáltalán nem. Így lenne ideje kiszáradni, pláne ha még a nyílást is nyitva hagynám és talán nem jelenne meg benne semmi penész. Próbáld meg így, hátha. ;)
A héten sztem meglesz az őrlő és a Brikka, uh majd beszámolok, hogy hogyan szuperálnak!

angyalka
2012. április 24., kedd

Sziasztok! Én is éppen egy kétszemélyes Brikkán gondolkozom, csak ha, akkor jó lenne egy normális kávédaráló hozzá. a kávébolt.neten lehet Fagort venni, 8000, erről van valamilyen tapasztalatotok? Meg valamilyen szemes kávét tudtok ajánlani?

angyalka
2012. április 24., kedd

A másik daráló, amin gondolkodom, a Krups Expert, csak hát kétszer annyiba kerül, igaz, 17-féle méretet tud darálni. Nem tudom, megéri-e…

killervidra
2012. április 24., kedd

Sir Sparrow, a család 2/3 csak Brita vizet iszik, így folyamatos használatban van… :) Várom a beszámolót! :)
Angyalka, a sima elektromos darálót is ki lehet tapasztalni, pl régen a férjem kiszámolta, hogy 7 másodperc darálás a megfelelő szemcseméret, de ki kell tapasztalni. A 2x olyan drága közel sem ad tökéletes eredményt, kevésbé macerás, de annál sem egyforma a szemcseméret. Mondjuk azzal lehet elég durvára is darálni, a por meg felcsapódik a tároló falára. Az igazán jó darálók, pl Iberital elég drágák, Brikkához talán túlzás, bár ha tervezel később presszó gépet venni, megéri beruházni. Illetve hamarosan megtudjuk, hogy Sir Sparrow kézi darálója hogyan válik be. :)
Kávé: régebben a Lavazzát szerettem, a Crema e Gusto volt a legutóbbi kedvenc, mostanában megváltozott az összetételük, a robuszta javára, meg az íze sem az igazi. A Tierra most is jó, de drága. Most épp egy Dallmayrrel kísérleteztünk, az elég jó, bár túlzás lenne azt állítani, hogy szerelem elős kóstolásra, és elég drága az is. De a Lavazza biztos pont indulásnak, pl az Oro majdnem mindenkinek bejön. :)

Sir Sparrow
2012. április 24., kedd

@killervidra:
Hát akkor nálatok tényleg van forgalom. Vegyetek még egy Brita-t és akkor míg az egyik szárad a másikat lehet használni. :))))))

@angyalka:
Ha minden igaz hétvégére boldog tulajdonosa leszek egy 2 személyes Brikkának és egy Hario Mini Mill kézi őrlőnek, uh majd be tudok számolni, hogy hogyan szuperálnak. :) Az elmúlt hetekben folyamatosan bújtam a hazai és külföldi kávés fórumokat és pont az olvasottak miatt döntöttem a Hario Mini Mill mellett. Ha nem ódzkodsz a kávézás előtt 1-2 perces “testmozgástól”, akkor talán érdemes kézit választani, aminek szintén állítható a szemcsenagysága és simán vetekszik a nála drágább elektromos darálókkal.
itt találsz egy kávédarálós cikket, talán segít a választásban: http://www.kavekorzo.hu/a-kaverol/a-kavedaralok-bemutatasa.html

angyalka
2012. április 25., szerda

Szuperek vagytok a gyors válasszal, nagyon köszönöm!! Akkor egyelőre csak Brikka lesz, meg vízszűrő kancsó, majd próbálgatom a hagyományos darálót majd (a hagyományos 4000 forintos késesre gondoltál, mert az van itthon is, csak eddig a kotyogóhoz 20 mp-et daráltunk), aztán ha beválik ez a kézi neked, Sir Sparrow, akkor talán az lesz! :)

killervidra
2012. április 25., szerda

Angyalka, igen, a hagyományos késes. A másodpercek száma meg a darálótól illetve a kívánt szemcsemérettől függ. :)

Sir Sparrow
2012. április 26., csütörtök

Megvolt az első főzés a brikkával és leteszteltem az őrlőt is. ;) Az őrlő szuper, uh csak ajánlani tudom. Könnyen lehet tekerni, kb 1-2 percig tartott. A szemcseméret konstans volt. Meg vagyok vele elégedve. Én itt vettem: http://www.baristaszakuzlet.hu/product.php?id=820
A brikkával egyelőre nem sikerült finom és habos (cremás) kévét készíteni, de ezt a kávé számlájára írom (Tchibo Pearl Beans, 100% arabica) és bízom benne, hogy ha holnap megjön a brikkához rendelt kávém (Veronesi Ciok Cream) az már sokkal jobb lesz. :) Amúgy itt lehet kávéteszteket olvasgatni: http://www.kavekorzo.hu/kavekostolo.html
@killervidra:
A brikkád mennyire ereszti ki a kávét főzés közben még a “robbanás” előtt? Nekem teljesen körbeért az alján és csak utána “robbant”. Remélem nem ezért volt keserű a kávé…
Ki lehet ezt vhogy küszöbölni (szemcseméret, vízmennyiség, vagy enyhe kávépúpozás vmelyikével), mik a tapasztalatok?

killervidra
2012. április 28., szombat

Sir Sparrow, a robbanás előtt nekem nem jön kávé ki a szelepen. Én nem töltöm bele e megengedett maximális mennyiségű vizet (kb csak a 80%-át) és nem is nagyon tamperolom, mert ez nekem a Brikkánál nem vált be, rontott a lefőzött kávé minőségén. Ha lazán töltöm bele az előírt mennyiségű kávét, és csak enyhén nyomkodom le (igazából elsimítom a tetejét), akkor általában jó a végeredmény. A kávé fajtájától sok függ, pl a zsíros felszínű szemekből (Dallmayr Ethiopia) stabil a crema. Mondjuk az a kávé meg ízre nekem nem annyira jött be.
Köszi az visszajelzést a kézi darálóról, az lesz a legközelebbi beszerzésem! :)

Sir Sparrow
2012. április 30., hétfő

Hát a harmadik főzés óta nekem sem enged a szelepem a “robbanás” előtt, lehet, hogy kellett neki ennyi gyakorlás. :) Mondjuk azóta a legkisebb lángon használom, lehet ez is befolyásolja. Crema az új kávémmal (Veronesi Ciok Cream) sem születik sajnos és az íze sem az igazi, de majd még kísérletezek, mert az a crema nekem nagyon hiányzik. Kapucziner kávékat már próbáltál? Nekem az lenne a következő választásom, mert a tesztek alapján nagyon jó és kiváló az ár/érték aránya is. ;)

killervidra
2012. május 2., szerda

Sir Sparrow, igazából én megálltam a Lavazzáknál, mert az ízüket szeret(t)em, és masszív crema volt velük a végeredmény. Én egyelőre még most kezdem felkutatni a netes forrásokat, mivel a helyben beszerzhető kávék mostanra elég szűk választékot és gyenge színvonalat értek el, viszont így még nincs igazán sok tapasztalatom.
Akit tudnék nagyon ajánlani a témában, és aki a kávékorzóra is ír teszteket, az Lorien, én is tőle kértem tanácsot, mielőtt beszereztem a Brikkát. :)

Sir Sparrow
2012. május 6., vasárnap

Köszönöm a tippet! Majd beszámolok, ha új kávét próbálok ki, de sajnos az még odébb lesz, mert még elég sok van a mostaniból. :) Én itt tervezem a következő kávé vásárlásomat is: http://www.kavebolt.net/

killervidra
2012. május 8., kedd

Sir Sparrow, én is onnan szeretnék rendelni. :) Várom azért majd a beszámolót!

Zsottibácsi
2012. július 10., kedd

Ma vettem és üzemeltem be egy ilyen kv-főzöt. 35 € volt Hollandiában, ingyenes házhoz szállítással. Ennek sincs levehető fedele, csak egy lyuk a tetején. Először nem őrültem ennek, de végül is nem bánom, nem kell legalább +1 kütyüt keresgélni, mosogatni, tárolni. Tapasztalatok: Kimostam a kv-főzöt, majd 3x csak vízet főztem benne, hogy ne legyen mosószer + tömítés íze. Brita kancsóban szűrtem vízet, felforraltam, s az előírt mennyiséget töltöttem a főzőbe. Illy kv-t frissen daráltam, majd kerámia tűzhelyen 3-as fokozaton (1-9-ig megy) főztem. Megcsinálta a habot, de az eltűnt mikor csészébe öntöttem. A főző elvileg két csészés, viszont ez inkább 1 csészényi kv-t főzött ami isteni lett. Van két másik Ikea-s kotyogóm, azokkal még egyszer sem sikerült olyan kv-t főzni, mint amilyet én szeretek. Telt, kellemesen keserű nagyon finom kávé. Olyan mintha egy jó minőségű étcsokit ennék, s az íze sokáig megmarad a számban. Szóval megérte, őrülök neki s alig várom, hogy tovább kísérletezgessek hőfokkal, őrléssel, sóval, vízmennyiséggel, kv-fajtákkal.

Nezo
2012. július 21., szombat

Hello ?
Van olyan aki már régebb óta nyúza a brikkát ( 1 éve) mert engem a tartóságga érdekelne??

killervidra
2012. július 22., vasárnap

Nezo, ha napi rendszerességgel használod+ jó szemcseméretű kávéval, szűrt vízzel, akkor is kb 1,5-2 év után megadja magát a tömítés, többen erről számoltak be. Ezt sajnos nem lehet cserélni, legalábbis idehaza erre még nem találtunk módot.

Nezo
2012. július 22., vasárnap

Szia
Köszön válaszodat.
Egyébként nemsokára megyek olaszországba és ott akarok venni kávéfőzőt mert olcsóbb a brikka( 25 euro körül van) de mindenképp akarok valamit.
A másik kérdésem ha veszek egy Moka expresst és jó minőségű szemes kávét használok menyire lesz eredményes a külömbség?

killervidra
2012. július 26., csütörtök

Nezo, a moka express egy jó minőségű, de sima kotyogó, amivel a kávén nem lesz crema. Vagyis az eredmény nem lesz hasonló, mint a presszó géppel főzött kávéknál.
A 25 euro viszont igen barátságos ár egy brikkáért.

Dante
2012. július 29., vasárnap

Sziasztok!

Én is egy ilyen kávéfőzőn gondolkozom, de nagyon tetszik még a Forever Miss Mokka Evolution, amibe podot is lehet tenni. Ez eléggé vonzóvá teszi.
http://www.molinarikave.hu/index.php?page=shop.product_details&category_id=208&flypage=shop.flypage&product_id=331&option=com_virtuemart&Itemid=26

killervidra!
Itt lehet kapni tömítést a brikkához, ha erre gondoltál:
http://www.kavebolt.net/index.php?option=com_virtuemart&Itemid=5&category_id=64&page=shop.browse&limit=20&limitstart=20

killervidra
2012. július 30., hétfő

Dante, köszönjük az infot, a felső szelep adja meg magát hamarabb, de úgy látom, itt az is van! Köszi!

Zsottibácsi
2012. július 31., kedd

Vettem egy másik kávéfőzöt is ajándékba, ez 4 csészés. Ennél én is tapasztaltam azt, hogy már a legelején enged a felső szelep. Szétszedtem, semmi különöset nem tapasztaltam, kítisztitottam, de néha így is enged, néha nem. Ennek ellenére megcsinálja a kávét rendesen. Néha nem akar a végén habot csinálni, nem akar elpukkanni, ilyenkor megmozgatom egy kicsit a tetején lévő forgó fejet és akkor megcsinálja, eddíg még mindig sikerült. Volt aki kérdezte, hogy hogy kell leszedni a forgó fejet. Nos, nagyon egyszerű, csak le kell csavarni. Itt egy link pl. ami jól szemlélteti hogyan.

http://www.schneordesign.com/Avi/brikka_fix/brikka_fix.htm

napalm
2012. december 8., szombat

sziasztok!
tudom hogy nem hirdetési portál, de remélem nem haragszik meg a honlap tulajdonosa.
megértését köszönöm.
kihasználatlanság miatt eladó a saját 2 személyes bialetti-m. dobozostol, számlástól.
alig egy éves.
tartalék tömítést adok hozzá.
ajánlatokat a napalm_kukac_freemail.hu-re tehettek.
köszönöm.

napalm
2012. december 8., szombat

jav.: természetesen kihasználatlanság;)
dobozostól

miata
2012. december 15., szombat

Sziasztok!
A héten vettem egy ilyen csodát, a kv kitűnő de krémet az istenért nem tudok belőle kicsiholni sehogy:-( Már lefőztem jópár dadogot de youtube és formu hozzászólésok által említett krém sehol. Mit rontok el? Kv-t nem púder álagúra őrlöm,mennyiségekkel is játszottam, 2 fajta kv próbáltam már, kevesebb víz,magasabb hőfok de semmi:-( Valakinek van ötlete nem tartsa magába,előre is köszi!

gpsjani
2013. január 10., csütörtök

Szia miata!
Nem egyszerű a történet!!!
Úgy tapasztaltam, hogy erősen kávéfüggő a habosodás. Egyáltalán nem mindegy, hogy milyent teszel bele (márka). Teljesen azonos szemcseméret és készítési mód mellett az egyiknél semmi, a másiknál meg van olyan hab, hogy ráállhatsz… :-)
Kísérletezz tovább! Előbb-utóbb sikerülni fog.
Ja, és még annyit, hogy azt is észrevettem, hogy egy hajszálnyival apróbbra őrölve is hajlandóbb összehozni a habot ugyanannál a fajta kávénál (de amelyiknél semmiképp, annál aztán mindegy, hogy őrlöd!).
A mennyiséggel kapcs.: úgy szoktam, hogy lazán töltve púposra rakom, aztán finoman “belekocogtatom” a tartóba az őrleményt, hogy a lehető legegyformábban töltse ki a rendelkezésre álló teret. Szerintem ez is számít (ha utánaolvasol a témának, akkor látni fogod, hogy említik itt-ott). Több okból is.
Kávéfüggő az is, hogy mennyire robbanékonyan jön ki a főzet a szelepen.
Stb.
Kísérletezni kell!
Volt már olyan, hogy sikerült mandulaízt is kicsiholni az őrleményből. Ez volt a csúcs.
De hogy az “alját” is említsem: készítettem már ihatatlan löttyöt is (döglött, vacak, földízű, robusztás kávéból, de volt már ihatatlanul savas is – a márkát nem írom le…, mert úgy tapasztaltam/olvastam, hogy ez márkafüggő ebben az esetben)…
Ha jól rémlik, akkor úgy általánosságban a robusztás kávé habosodóbb, az arabikás viszont nem annyira. De erre azért nem esküszöm meg!
Nem tudom, mennyire vagy képben a témát illetően, annyit mér érdemes tudni, hogy idővel, ahogy oxigén éri a kávébabot, folyamatosan változik. Van olyan kávém, aminél ez tökéletesen egyértelműen megtapasztalható. Kibontáskor teljesen átlagos, még szinte nem is igazán jó, aztán kis idő múlva egyszer csak olyan ízek jönnek elő, hogy eszméletlen (némileg az állaga, olajossága is változik a főzetnek). Olyankor a legjobb. Aztán szép lassan “megöregszik”, ha idő előtt nem fogy el, akkor pedig “megdöglik”. Ennél a kávénál éppen eltalálták a fél kilós adagolást. Pont’ elfogy, mire tönkremenne.
Általad készített keverékekkel is érdemes kísérletezni! Nálam pl. bejött.
Aztán az se mindegy, hogy mikor veszed meg az adott fajtát. Van olyan nálam, amelyik elsőre nagyon tetszett, elfogyott, gondoltam, bespájzolok. Nem kellett volna…!
Az új adag gyakorlatilag ihatatlanul pocsék, döglött széria!!! Soha többet a bolt környékére se megyek, nem hogy tízezreket hordjak oda kávéért az évek folyamán!
Ilyen is van!
Szóval nem egyszerű!
Sok sikert!

Gemini
2013. június 12., szerda

Brikka tulajdonosként örömmel olvastam a hozzászólásokat. Tanultam belőlük. Sok szó esett arról, hogy milyen crema-t képes előállítani a Brikka. Íme egy bizonyíték a képességére.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ni8oMwxcmR4

Egy ehhez fűzött hsz-ből az is megtudható, hogy ilyenre képes a Lavazza Qualita Rossa-val. Kipróbálom!

Herczeg Gabriella
2013. július 4., csütörtök

sok hasznos tipp kotyogók használatához, érdemes olvasgatni:
http://www.kavebolt.net/kotyogo

Peti
2013. július 14., vasárnap

Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni.

Kb.1 éve vásároltunk egy 4 személyes Brikkát.Két hónappal ezelőttig tökéletesen működött minden,de elkezdte azt csinálni,hogy a kávé olyan erővel robban ki a főzőből,hogy a fele a főzőlapon landol.(Kiforr). A daráláson és a vízmennyiségen sem változtattunk,a főzőlapon ugyanazon a hőfokon főzzük. Szerintetek mi lehet a probléma?
Előre is köszönöm a válaszokat.

Herczeg Gabriella
2013. július 14., vasárnap

Szia Peti! Nem szorul a szelep? Esetleg kávé lerakódástól? Nekem hirtelen ez jut eszembe, mivel a leírás alapján úgy tűnik, csak az eddiginél nagyobb nyomás felett nyílik ki a szelep.

Peti
2013. július 15., hétfő

Szia Gabi!Köszönöm a választ.A szelepet minden alkalommal ellenőrzöm,hogy ne szoruljon.A kávé lerakódás lehetséges.Igyekszem gyorsan valamivel átmosni a rendszert,hátha segít.Köszi mégegyszer

Sundae
2013. július 18., csütörtök

Szia Peti!
Ugye gázon főzitek? Nem jó a Brikkának a túl alacsony láng, mert sokáig szenved benne a “cucc” és a végén, megunva a sínylődést, kilöki magából a kávét, a főzőlapra is. Próbáld úgy, hogy a lehető legnagyobb legyen a láng, de úgy, hogy a biztonsági szelepet ne érje el!

Jogerős
2013. július 23., kedd

Sziasztok!

A rokonok megleptek minket egy 2személyes Brikkával, természetesen nagy volt az öröm hiszen egy ideje már szemezgettünk vele. Az örömünk egészen odáig tartott amíg ki nem próbáltuk. Gondoltam csinálok vele 3 próbafőzést (szűrt víz, Tchibo family őrölt kávé -próbának jó lesz alapon-). Az első főzetnél vártam a kotyogó majd robbanó hangot de semmi. :( Levettem a gáztűzhelyről, kiöntöttem a kevéske kávét majd miután kihűlt kiborítottam a maradék vizet, sima vízzel elöblítettem és reménykedtem benne, hogy másodjára már jó lesz. Kicsit magasabb lángon ismét feltettem, most újabb jelenségként fülsiketítő sípolással jelezte, hogy valami nagyon nem ok. Kávé sehol… Mi lehet a probléma? Gyárilag hibás vagy én kottáztam el valamit? Vízmennyiség rendben volt, a kávét nem tömörítettem, egyszerűen nem értem. Valaki tapasztalt hasonlót? Esetleg tippek, hogy mihez kezdjek? Előre is köszönöm!

Herczeg Gabriella
2013. július 23., kedd

Jogerős, szerintem nem rontottál el semmit, ez azért nem sokkal bonyolultabb szerkentyű, mint egy mezei kotyogó, szóval nem itt a hiba, inkább a készülékben. Blokk, garancia van-e? Érdeklődni kellene a forgalmazónál, hogy kicserélik vagy javítják-e a kotyogót.

Peti
2013. július 29., hétfő

Szia Sundae!
Elektromos főzőlapon használjuk.
Átmostuk a “rendszert” enyhe borkősavas vízzel,de nem változott semmi.Januárban vettük (úgy emlékeztem,hogy már egy éve),tehát kb. négy hónap után kezdte el a rendetlenkedést.

Tealc
2013. augusztus 14., szerda

A Bialetti Brikka csak durvára őrölt kávéval működik megfelelően. A hőfok is lényeges, elektromos főzőlapon, 2-es fokozaton használom, és meleg vizet töltök bele, így nekem tökéletesen működik.

Gemini
2013. augusztus 22., csütörtök

Jodamester írta a hsz.ében, hogy 4 személyes Brikkába 15 gramm kávét tesz. Nekem 2 személyes van, ám ha megfelezem a 15 grammot és kb. 7.5 grammot teszek a főzőbe, akkor a szűrő még félig sem lesz. Szóval ezt nem értem….

uzala
2013. szeptember 4., szerda

sziasztok!

lenne egy kérdésem -én is Brikka vásárlás előtt állok és a 2, ill. 4 személyes verzió között vacilálok.
a 4 személyes verziót lehet kevesebb vízzel és kevesebb kávéval használni?
mindennapi használatban csak egyedül használnám, viszont ha vendégek jönnek, vagy ha a kedvesem mégis kér egy kávét reggel, attól tartok, hogy a 2 személyes verzió túl kicsi lenne.
előre is köszönöm a választ!

Tealc
2013. szeptember 5., csütörtök

A négyszemélyest is használhatod kevesebb vízzel, da a kávé mennyiségét nem célszerű csökkenteni, ugyanis a súlyszelep nem tudja megfelelően kifejteni a hatását, nem lesz olyan finom a kávé, mint a kétszemélyes teletöltve.

Yogibear974
2013. szeptember 8., vasárnap

Milyen kézi darálót használtok? Skerton szerintem jó a brikkázáshoz,(ez van) valahol a filter és a french press között ;-)…,most fog elkapni a gépszíj ;-D

Trois
2013. október 1., kedd

Én Hario Mini Mill-el nyomulok a Brikkához. Ez elég jól bejött, kávétól függően 8 és 10 “klick” között szoktam állítani az örlés finomságát. Elég jól hozza a “cremát” és nagyon jól kihozza az ízeket.

Atisa
2014. január 12., vasárnap

Sziasztok! Nagyon leállt a fórum!!!???

Atisa
2014. január 29., szerda

Ma vettem egy kézi darálót 3000ft.Tökéletes.

Pista
2014. december 29., hétfő

Sajnos kevésbé jó dolgok is vannak. Másfél éve vettem egy 4 személyes Brikka-t. Igazából nem is kellett sokat kísérleteznem, míg a megfelelő minőséget megtaláltam. 2 héttel ezelőtt- mindent úgy csinálok mindig- a súlyszelep nyitása helyett a biztonsági szelepen távozott a gőz egy része, rémisztő sivító hang mellett. A kávé így nem is lett iható. A Barista bolt ilyen esetnél a bizonsági szelep cseréjét ajánlja. Ami egy 11 kulccsal 10 másodperc alatt megoldható. Igen ám, de a gyártó biztonsági okora hivatkozva nem forgalmaz csak biztonsági szelepet. A boltban közölték, hogy nagyon sokan fordulnak hozzájuk hasonló kéréssel.A bialetti.hu lapra viszont nem lehet belépni. Hogy miért rugózok ezen a témán? mert azóta bármit is csinálok,mindig kifúj a biztonsági szelep, a kávé közel sem olyan, mint kellene. Akkor vehetek szelepet kávéfőzőstől??? Azt gondolom, hogy másfél évenként ez nem éri meg. Ui. minden főzés előtt ellenőriztem, hogy a szelep nincs-e letapadva,

Márk
2017. február 26., vasárnap

6-7 éve használok egy kétszemélyes brikkát(még a régi Olaszországban gyártott)minden probléma nélkül. Most azzal szembesültem,hogy már nem gyártják a hozzávaló gumitömítéseket,és a barista szaküzletben is csak a háromszemélyes bialetti moka,break..főzőhöz való tömítést tudják adni. Nekem nagyon nem vált be,nem tömít rendesen,folyik az oldalán ki a kávé… Van esetleg valakinek hasonló tapasztalata ,esetleg megoldása a problémára?
Üdv. Márk

Ati
2017. október 10., kedd

Sziasztok, olyan kerdesem lenne ha Brikka Elite 2 vagy 4 adagosat veszek, lehe tmindkettovel 1 adagot is fozni ugy hogy tokeletes legyen crema is legyen rajta? Vagy pl a 2es ben egy hosszabbat fozni habbal? Koszonom a segitseget!

Herczeg Gabriella
2017. november 8., szerda

Szia Ati! A kettesbe egy adagot lehet, de kevesebb vízzel csak, nem hosszabb kávénak, különben a crema látja kárát, 4 személyessel egy jó krémes presszót főzni szerintem nem lehet.

Kertész Gábor
2018. június 1., péntek

A második kávéfőzőmet tette használhatatlanná a biztonsági szelep. egyszerűen elengedi a nyomást. Nem tudok sehol venni , de a bialetti brikka amúgy is egy nagy csalódás. Méghogy olasz… ROMÁN!!!!

4 személyes bialetti brikka kávéfőzőhöz hol lehet biztonsági szelepet kapni?
Köszönettel: Kertész Gábor

Kertész Gábor
2018. június 1., péntek

A második kávéfőzőmet tette használhatatlanná a biztonsági szelep. egyszerűen elengedi a nyomást. Nem tudok sehol venni , de a bialetti brikka amúgy is egy nagy csalódás. Méghogy olasz… ROMÁN!!!!

4 személyes bialetti brikka kávéfőzőhöz hol lehet biztonsági szelepet kapni, ami az oldalán van.
Köszönettel: Kertész Gábor

attila
2018. július 24., kedd

ma megnéztem a moka expresst.szerintem gyenge anyagminóség,a szűrön látszottak a présgép nyomai,oldalfala megnyomva.ez már nem az olasz minőség.a brikka vásárlással is várok,lehet hogy az olaszok rájöttek,hogy kár volt kiadni a gyártást a kezükból.fotók alapján a szarvasi alu sokkal kidolgozottabb,és polírozott.ha tetszeni fog,megér az is egy próbát,megveszem.üdv.attila

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)