Öt film

2010. január 3, vasárnap | más | Szerző: Herczeg Gabriella

Mostanában ezek a leányzók brillíroznak, ami a körkérdések kiötlését illeti. Doki tükörkérdése után ezúttal Sajtkukac Niki állt elő egy filmes témával.  A kérdést is Nikitől kaptam, hogy melyek is lennének az én kedvenc legviccesebb/legszomorúbb/legmeghatóbb, vagy akármilyen szempontból legeslegebb filmjeim, jeleneteim.

Miután megküzdöttem a bőség zavarával, egyetlen témából választottam ki az öt kedvencemet, ami pedig a “legszélesebb vigyort az arcomra ültető” filmek kategóriája lenne (ami azért mutat némi átfedést a legkedvencebb filmjeimmel, sorozataimmal). Lehet, hogy ez nem egy klasszikus műfaj szerinti besorolás, de most hirtelen jobb körülírás nem jutott az eszembe. És még így is két külön listát kell írnom, egyet a filmeknek, és egyet a sorozatoknak.

Először a filmek.

Az legnagyobb kedvenc, az egyetlen  istenkirálycsászár Rodrigez számomra legkedvesebb filmje, a Desperado. Ha jelenetet kellene mondanom, akkor Banderas és Salma Hayek első találkozása az utcán, Tito&Tarantula  Strange Face of Lovejának zenei aláfestésével. Ezt a részt nem találtam meg videón, de helyette itt van egy másik, ami legalább olyan jó.

A második még mindig Rodrigez, és a Terrorbolygó. (nyilván ha nem szégyellném magam az egysíkúságomért, akkor még kb három Rodrigez film kerülne fel erre a listára) Itt már nem tudnék kedvenc jelenetet választani, olyan sok van belőlük, talán Dr Dakota Block anyai tanácsa Tonynak a zombivá változott édesapára vonatkozóan. Egy kis ízelítő a filmből.

Igazi klasszikus Kubricktól a  Dr Strangelove, kedvcsinálónak hozzá két részlet a filmből itt és itt.

A Csodálatos Júliában Annette Bening csodálatos színpadi jelenete a fiatal, törekvő színésznőcske leiskolázásával szintén örök kedvenc marad. A filmmel együtt természetesen.

Végül Terry Gilliamtől a Félelem és rettegés Las Vegasban, Johnny Depp zseniális alakításával. A film óta mindig kell itthon lennie legalább egy műanyag légycsapónak… Jeleneteket nem emelnék ki, az egész úgy jó, ahogy van, de ebből is itt van egy részlet.

A sorozatok… Na igen. Beállok a sorba,  ami a Twin Peaks, meg a Gilmore Girls iránti rajongást illeti.

A Twin Peaksről órákat tudnék írni, annyira szeretem. Évente egyszer végignézzük a teljes sorozatot (és még mindig találunk benne újdonságokat!), teljes részleteket tudunk már belőle idézni szó szerint, de nem találunk hibát benne. Nekünk ez a tökéletes film, még akkor is, ha valójában egy sorozat.

A Gilmore Girls (ismét) kiváló példája annak, hogy a koffein milyen jótékony hatással bír az ember humorérzékére. De ezen kívül bájos, aranyos, kedves. Mert néha ilyen is kell.

Aztán a Monty Python repülő cirkusza. Ez meg annyira zseniális és annyira klasszikus, hogy tovább szerintem nem is kell ragozni, miért került a listára.

Végül a teljesség igénye nélkül még néhány kedvenc: A nevem Earl, Dr Who, Dexter, South Park, Firefly. Most ennyi jut eszembe. (meg Férj zsémbelése, hogy a  Simpson családot és a Futuramat miért nem írtam ide…)

A kérdést passzolnám tovább Vestának, Cserkének és Trinitynek!

10 hozzászólás a bejegyzéshez: Öt film

trinity
2010. január 3., vasárnap

Ajaj…jól feladtad a kérdést:)))
Idén, akarom mondani tavaly:D nem igazán sokat moziztam, de kutakodom az emlékeimben és igyekszem megírni!! Köszi!!
( Viszont adtál jópár “megnézendőt”, amiért külön köszönet!!!)

killervidra
2010. január 3., vasárnap

Trinity! Én sem tavaly láttam ezeket a filmeket! ;)
Annak viszont örülök, ha sikerült újat és érdekeset mutatnom! :)

Vesta
2010. január 3., vasárnap

Köszi :)
Megdolgoztam vele :))

killervidra
2010. január 3., vasárnap

Láttam, szép lista! :)

lúdanyó
2010. január 3., vasárnap

Rodrigeztől még csak az Alkonyattól pirkadatig-ot láttam, a Desperadora már nagyon kíváncsi vagyok.
A Twin Peaks nálam is nagy szerelem :)

killervidra
2010. január 3., vasárnap

Az Alkonyattól pirkadatig az egyik leggyengébb filmje, sajnos… Szerintem a Desperado tetszene! :)

Sajtkukac
2010. január 4., hétfő

Hű de szép “kis” lista! Te aztán tágan értelmezed az ötös számot :-)
Nekem az Alkonyattól Pirkadatig is nagyon bejön :-)
És néhány sorozatajánló, szerintem tetszenének neked: Glee, Californication, Being Erica, ja és Veronica Mars – látszólagos tinisorozat-kinézete ellenére elképesztően összetett és halálosan vicces.

killervidra
2010. január 4., hétfő

Sajnálom… Azt hiszem, túl sok filmet nézek. :D
És csak később jutott eszembe, hogy Almodovart méltatlanul kifelejtettem a listából, pedig Az asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén-nek ott lenne a helye! :)
Az Alkonyattól pirkadatigban van egy-két jó rész, de nekem kicsit összecsapottnak tűnik a film. Tarantino és Rodrigez tud azért ennél sokkal jobbat is.
A sorozatoknál meg a három legnagyobb kedvenc után nem tudtam dönteni, melyiket hagyjam ki a listából. Szóval egyiket sem hagytam ki. :)
A Caloifornicationt végignéztük, szerettük, jó volt, kár, hogy vége. A Veronica Marsból láttam néhány részt, tényleg jó kis film. A Glee-t és a Being Ericat nem ismerem, de sort fogok rá keríteni!
Külön köszönet az egyéni sorozatajánlóért! :)

Cserke
2010. január 25., hétfő

Halihó! Nálam kicsit lassan őrölnek, de összeszedem magam és pótolom.
KÖszi:)

killervidra
2010. január 25., hétfő

Nincs mit!
Csak nyugodtan, nem sietünk sehova! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)