Last minute karácsonyi ajándék: likőrök! Vaníliás fehér csokis és kávés karamellás tejszín krémlikőr, na meg az elmardhatatlan tojáslikőr

2009. december 23, szerda | italok | Szerző: Herczeg Gabriella

P5300024

Amik a végére maradtak, és amik tényleg elkészülnek percek alatt.

Szeretném azt hinni, hogy nem csak én futok ki folyamatosan az időből, de ez sem változtat azon a tényen, hogy én pedig kifutok belőle rendszeresen. De ezek még így, a finisben is belefértek. A fehér csokis cirka 5 perc alatt készült el, a karamelláshoz és a tojáslikőrhöz viszont kellett vagy tizenöt-tizenöt perc is. A tesztelés is megvolt tegnap, Férj szerint kiváló eredménnyel vizsgáztak.

A hozzávalók nem túl egzotikusak, így azt gondolom, a karácsonyra jól teletömködött hűtőszekrényekben és kamrákban különösebb előkészületek nélkül is fellelhetőek, vagyis nem kell még csak előre bevásárolni sem hozzá. Legalábbis nálam nem.

A csomagoláshoz én szerettem volna még hetekkel korábban csinos kis metszett üveg likőrös üvegeket beszerezni régiségboltokból, de a karácsony előtt horribilisre srófolt árak miatt ettől eltekintettem. Viszont nagyon csinos, bár kevésbé míves  kis üvegeket lehet kapni drogériákban, kreatív hobbi boltokban is. De én most például csak egyszerű kis csatos üvegekbe töltöttem.

Ha nem ajándékba készül el végül, hanem házi használatra, én azt is megérteném…

 • Tejszínes fehér csoki likőr

 • 20 dkg fehér csoki
 • 4 dl tejszín
 • 3 dl fehér rum
 • 5 dkg porcukor
 • fél rúd vanília

A tejszínt a félbevágott vaníliarúddal együtt felforralom. Lehúzom a tűzről és hozzáadom az apróra tördelt fehér csokit és a porcukrot. Addig kevergetem, amíg a csoki teljesen elolvad. Ha nehezen olvadna  a csoki, óvatosan még lehet kicsit melegíteni a keveréket.

Ha már alig langyos, hozzáadom a rumot, majd üvegekbe töltöm. Én nem szoktam kihalászni belőle a vaníliarudat, egyrészt szerintem dekoratív, másrészt így intenzívebb lesz az íze.

Hűtőben tárolom.

 • Karamellás kávés krémlikőr
 • 2 dl erős presszókávé
 • 20 dkg cukor
 • 2 dl barna rum
 • 2 dl tejszín

Négy erős presszókávét főzök, ez 2 dl. Fontos a jó kávé, ha a kávé nem elég jó benne, a likőr sem lesz annyira finom.

A cukorból vastag aljú, lehetőleg teflon serpenyőben aranyszínű, nem túl sötét karamellt készítek. Ha valaki úgy biztonságosabbnak érzi a karamell készítését, 1-2 evőkanálnyi vizet adhat a cukorhoz az elején. Kevergetni én nem szoktam, csak rázogatni.

Ha a karamell készen van, felöntöm a kávéval és a tejszínnel, majd közepes láng fölött addig melegítem és kavargatom, amíg az összes karamell feloldódik.

Ha a tejszínes keverék alig langyos, hozzákeverem a rumot és üvegekbe töltöm.

Hűtőben tárolom.

 • Tojáslikőr
 • 5 tojássárgája
 • 3 dl tejszín
 • 2 dl fehér rum vagy vodka
 • 15 dkg cukor
 • fél rúd vanília

A tojások sárgáját a tejszínnel és a félbevágott vaníliarúddal együtt alaposan kikeverem, majd vízgőz/kis láng fölött, habverővel való folyamatos verés-kevergetés mellett sűrűre főzöm.

Miután besűrűsödött, lehúzom a tűzről, de még egy pár percig kavargatom, hiszen ekkor még tovább fő. Közben hozzáadom a cukrot is.

Ha már alig langyos, hozzáadom a semleges ízű, de jó minőségű alkoholt, mely lehet vodka vagy egy semleges ízű fehér rum is.

Üvegekbe töltöm. A vaníliát itt is benne szoktam hagyni, de akár ki is lehet dobni belőle.

Hűtőben tárolom.

Címkék: , , , , ,

11 hozzászólás a bejegyzéshez: Last minute karácsonyi ajándék: likőrök! Vaníliás fehér csokis és kávés karamellás tejszín krémlikőr, na meg az elmardhatatlan tojáslikőr

lúdanyó
2009. december 23., szerda

Köszi, ez most nekem nagyon kapóra jött :)
Szép és békés karácsonyt kívánok nektek!

Puszedli
2009. december 23., szerda

Ez a fehér csokis most életet fog menteni, mert a likőrt el is felejtettem..

killervidra
2009. december 23., szerda

Puszedli! Ennek örülök! :)
Lúdanyó! Szintén örülök és mi is boldog, békés karácsonyt kívánunk nektek! :)

Sajtkukac
2010. január 1., péntek

A kávés-karamellás elkészült ajándékba és nagyon fini lett!
Nézz be hozzám, kíváncsiskodnék kicsit :-)
http://www.sajtkukac.hu/?p=3264
N

killervidra
2010. január 2., szombat

Niki, örülök a likőr sikerének! :)
A kérdés meg király, köszönöm, hamarosan meg is írom a posztot! :)

melisisi
2011. március 24., csütörtök

Szia!
kérdésem milyen tejszínt használsz ezekhez
a likörökhöz?A Hulala jó?
köszi Meli

killervidra
2011. március 24., csütörtök

Szia Meli! Én habtejszínt szoktam, ez a 30% zsírtartalmú, általában frisset, Nagyné és fiai félét. Ha nincs, akkor sima poharasat (Lidl).
Hulalát meg növényi alapúakat nem szoktam használni, szóval arról nem nagyon tudok nyilatkozni.

Süti
2012. december 10., hétfő

Hú, a fehér csokis lesz a nyerő ajándék… egy kérdésem van, hogy mennyi lesz belőle kb? 1L? Köszi

Herczeg Gabriella
2012. december 10., hétfő

Süti, örülök hogy tetszik! :) Nagyjából 5-6 dl lesz belőle, de igazából lehet lazábbra is készíteni, több tejszínnel, úgy kiadósabb lesz a mennyiség is. :)

dino
2013. december 18., szerda

Tegnap elkészítettem a fehér csokisat, ma reggel rájuk néztem a hűtőben és összeállt, mint egy puding, nem folyós, mint egy likőr. :( Mi lehet a baj? SOS köszi!

Herczeg Gabriella
2013. december 18., szerda

Szia dino!volt olyan adag, ami nekem is összeállt, a tetején sűrű réteg keletkezett, a felhasznált fehér csokitól függően. Van olyan csoki, ami a tejszínnel együtt túl sűrű likőrt ad/olyan csoki, ami könnyebben kiválik a hideg likőrből. Nálam egy alapos felrázás általában segít, de azt is lehet, hogy adsz hozzá még 1-2 dl forró tejet és átkevered, ha túl sűrű. Még egy tapasztalat, ami a posztban nem szerepel: érdemes gyakran felrázni, amíg teljesen kihűl, ez megaladályozza a csoki kiválását. (Illetve ha tojássárgájával készült alapba kerül a csoki, mint pl a tojáslikőr alapja, ott a tojássárgája emulgeátorként működik és segít oldatban tartani a csokit)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)