Citromos, csilis sült húsgolyók paradicsomos szósszal

2009. december 15, kedd | sertés | Szerző: Herczeg Gabriella

P5220011

Kicsit meguntam  a stollen diétát, így amikor Férj véletlenül hazatévedt néhány órára, mozgékony kisdedünket a nyakába akasztottam és kivonultam a konyhába rendes ételt főzni.

A “rendes étel” kifejezés jelen estben  persze elég szubjektív dolog, nekem ez a rendes étel. Két hét pörkölt és cvekedli után iszonyúan ki voltam éhezve az ilyesmire. Ezért most nem is mentegetőzök, amiért szűzpecsenyéből sütöttem puccos fasírtot, mert ez nekem így volt igazán finom. A nagyszülőknél tett hétvégi látogatás során megsütöttem disznócombból is, az is finom volt , igen, nagyon, el lehet készíteni abból is, de ez most az én jól megérdemelt túlzásoktól egyáltalán nem mentes vacsorám.

  • 4 adag
  • 50 dkg szűzpecsenye (két kicsi darab) vagy sertéscomb
  • 1 tojás
  • 1 nagy fej hagyma (~ 6-7 dkg)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 4 ek olívaolaj
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 1 babérlevél,
  • 1 ek szárított petrezselyem,
  • 1 tk szárított oregánó,
  • 1 tk római kömény,
  • 1 tk koriandermag,
  • 1 kk erős, csípős őrölt csili,
  • 1/2 kk őrölt fahéj,
  • 2 tk só
  • olaj a sütéshez

A szárított fűszereket mozsárban a sóval porrá őrölöm.

A hagymát, fokhagymát nagyon apróra kockázom.

A szűzpecsenyéről/combról levágom az inakat, hártyákat és a húst ledarálom. Nekem továbbra sincs húsdarálóm, így késes robotgéppel pépesítettem a húst.

A darált húst összegyúrom a tojással, citrom levével, a reszelt héjával, az olívaolajjal és a porrá őrölt fűszerekkel, majd 2 cm átmérőjű golyókat formázok a masszából.

A húsgolyókat bő, forró olajban kisütöm.

A paradicsomos szószhoz 400 ml Mutti passatat (vagy más jó minőségű, passzírozott paradicsomot) felforralok egy kis csokor kakukkfűvel és 1 kk sóval, majd 1-2 percig főzöm. Félreteszem és miután kihűlt, kihalászom belőle a kakukkfüvet. Mézzel édesítem ízlés szerint és őrölök bele kevés borsot is.

A húsgolyókat a paradicsomos szósszal és sült krumplival tálalom. Igazából a szósz és a sült krumpli mellé erősen opcionális, én például zömmel magában ettem meg.

Címkék: ,

13 hozzászólás a bejegyzéshez: Citromos, csilis sült húsgolyók paradicsomos szósszal

Ancsika
2009. december 15., kedd

Ezt én is megenném magában is! :)

nokedli
2009. december 15., kedd

mpndjuk így az elözö leves után simán be tudnék nyomni néhány kis helyes gombócot. üsse kö, még ha szüzpecsenyéböl is lenne;-)

killervidra
2009. december 15., kedd

Ancsika! Az a sok köret egyébként is csak hízlal, kinek hiányzik az ennyi stollen után… :)
Nokedli! Mi is pontosan így jártunk el! :)

Sajtkukac
2009. december 16., szerda

nehogy má’ mentegetőzzél :-) Nekem ez teljesen szimpatikus – és még csípős is ;-)

killervidra
2009. december 16., szerda

Ennek mondjuk örülök! :)

trinity
2009. december 17., csütörtök

Stollendiéta:)))
Finom csípős húsgombócok…elhiszem, hogy megkívántad az édesség után!!

killervidra
2009. december 17., csütörtök

Nos igen, kicsit már ki voltam éhezve… :)
De a legnagyobb tragédia mégis az, hogy tegnap mentem volna a stollen utánpótlásért, de már nem lehetett kapni! És már hiányzik!!! Lehet, hogy éhen fogok halni?

Esquirol
2009. december 17., csütörtök

Elég gyenge a kép… (köhhh…(*szarkazmus*)….) *szip*
fránya nátha :)

killervidra
2009. december 17., csütörtök

Kedves Mókus! Mint az orvosod, azt tanácsolom, hogy egyél sok C vitamint, pihenj, fogyassz bőven folyadékot, ÉS NE ÜLJ ÁLLANDÓAN A GÉP ELŐTT!!! (nem úgy, mint a hülye nővéred! :D )

Sajtkukac
2009. december 18., péntek

Mmmm, nálam sült mostanság egy adag stollen csiga, küldjek belőle? ;-)

killervidra
2009. december 18., péntek

IIGEEEN!!!! :)

Anna
2010. szeptember 26., vasárnap

Nagyon köszi a receptet! Én most csináltam meg, és nagyon finom lett :) Bár annyit azért hozzátennék, hogy a húsgolyókhoz szerintem bőven elég 2 kk só, mert az itt előírttal elég sós lett.

killervidra
2010. szeptember 28., kedd

Szia Anna! Örülök hogy ízlett! :)
A só sajnos olyan dolog, hogy nem mindegyik só egyforma, meg nem mindegyik kanál sem. Mostanában nekem sem kell ennyi ilyen mennyiségű húshoz, mert egy kicsit kisebb szemű sóra váltottam, ezért már nem is írom ki a só mennyiségét, annyira sok mindentől függ. De köszönöm hogy felhívtad rá a figyelmet, ez valóban lényegi rész! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)