Aszalt szilva krémleves, fahéjas pirított kalács kockákkal

2009. december 4, péntek | leves | Szerző: Herczeg Gabriella

P5080026

 

Jó hosszú cím megint, pedig az elkészítés nem egészen nettó 15 perc munka.

Karácsonykor az aszalt szilva, aszalt gyümölcsök fogyasztása (többek között) a néphit szerint biztosítja az elkövetkezendő évben a család tagjainak egészségét. Az aszalt szilva leves több régióban a hagyományos karácsonyi menü része volt a falusi konyhában.

Maga a leves igazán klasszikus és nagyon finom.

Bár nem ez az első aszalt szilva leves a blogon, de ez most egy ünnepi változat.

  • 4 adag
  • 20 dkg aszalt szilva,
  • 3 dl mazsolabor vagy édes tokaji szamorodni (de tokaji fordítás, aszú is megfelelő)
  • 1 rúd fahéj,
  • 1/4 rúd vanília,
  • 2 dl tejszín,
  • 1-2 ek méz
  • 2 szelet kalács,
  • 4 dkg vaj,
  • 1 kk fahéj

A bort az aszalt szilvával, a fahéjrúddal és a félbevágott vaníliarúddal együtt erős lángon forralni kezdem addig, amíg a felére be nem forralom. Ez többek között az alkohol elpárolása miatt is szükséges, így a gyerekek is kaphatnak majd belőle.

Ezt követően felöntöm 7,5 dl vízzel, felfőzöm, 5 percig főzöm. A tejszínt simára keverem a keményítővel, majd vékony sugárban, állandó kevergetés mellett a levesbe csorgatom. Addig főzöm folyton kavargatva, amíg besűrűsödik, majd lehúzom a tűzről. A fahéjat, vaníliát kihalászom, majd a levest botmixerrel pürésítem. Ha szükséges, 1-2 evőkanálnyi mézet adok még hozzá, de ez akár el is hagyható, szerintem enélkül is elég édes.

A kalács héját levágom, centis kockákra darabolom, majd a vaj és fahéj keverékén közepes lángon aranyszínűre pirítom a kockákat, ezt a leves mellé tálalom levesbetétnek, hogy ilyen is legyen, elvégre karácsony van (lesz), mindenki igény szerint tehet belőle a levesbe, bár szerintem enélkül is finom.

A leves a kalácskockákkal együtt körülbelül húsz perc alatt készül el.

P5080031

 

 

Címkék: , ,

6 hozzászólás a bejegyzéshez: Aszalt szilva krémleves, fahéjas pirított kalács kockákkal

trinity
2009. december 5., szombat

Már látom, honnan merítek ötleteket karácsonyra:)) Isteni ez a leves is, de az előétel, az almába töltött libamáj is ellenállhatatlan!

killervidra
2009. december 5., szombat

Trinity, köszi! :) Tényleg finomak, nálunk is ez lett volna karácsonyra, ha nem sikerül addig szervezkednem, hogy ezúttal én megússzam a főzést. :) (legalábbis remélem, hogy így lesz)
A leves egyébként szamorodnival, aszúval is finom, ha anyu nem hozott volna görögországból mazsolabort, most is azzal főztem volna. :)

Vesta
2009. december 5., szombat

Nemisbéka imádja az ilyen leveseket ;-)

killervidra
2009. december 6., vasárnap

Ennek mondjuk örülök! :)

nemisbeka
2009. december 10., csütörtök

Bár mézallergiája van :)), de azt adott esetben ügyesen kicseréli Golden szirupra :).

killervidra
2009. december 10., csütörtök

Hoppá. Ezt nem tudtam.
Még szerencse, hogy van Golden szirup! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)