VKF! XXX.- Narancsos és málnás csokoládé likőr

2009. november 29, vasárnap | italok | Szerző: Herczeg Gabriella

P5060065

ChefViki karácsonyi VKF! kiírására a második felvonás: a likőrök!

Hálás téma, minimális munkával (na és persze némi alkohollal) a maximális hatás elérése garantált. Szinte hihetetlen, hogy milyen lelkesedést tud kiváltani családunk tagjaiból némi csokoládés kortyolgatni való! (na és persze az alkohol…)

Szintén jó egy héttel előre elkészíthető, csak ezután hűtőben kell tárolni.

Kétféle változatban készült, egy klasszikus narancsosban és egy majdnem klasszikus málnásban, némi rózsaborssal fűszerezve.

Tegnap megvolt a tesztelés, a siker általános, gyakorlatilag csak a fotómodell élte túl.

A képen a málnás látható (csak ez maradt) és jelen esetben nem mellékelek képet mindkét változatról, mert tökéletesen egyformán néznek ki.

  • Málnás csokoládé likőr rózsaborssal
  • ~4 dl
  • 5 dkg jó minőségű étcsokoládé (85%),
  • 2 csapott ek Holland kakópor,
  • 1 dl tejszín,
  • 15 dkg cukor,
  • 10 dkg málna (mirelit),
  • 1 tk rózsabors,
  • 1,5 dl sötét rum (pl Bacardi Black)

A málnát, miután kiolvadt, szitán/szűrőn áttöröm. A kapott levet és pürét egy kis lábosban csomómentesre keverem a kakaóval, a cukorral, a tejszínnel és a mozsárban kevés cukorral porrá őrölt rózsaborssal, majd felforralom és hozzáadom az apró darabokra tördelt csokit. Tovább melegíteni nem kell, mert a forró tejszínes masszában a csoki szépen felolvad.

Miután a csoki felolvadt, hozzáöntöm a rumot, elkeverem, majd üvegbe töltöm.

Miután kihűlt, hűtőben tárolom.

  • Tejszínes csokoládé likőr naranccsal
  • 4 dl
  • 5 dkg jó minőségű étcsokoládé (85%),
  • 2 ek Holland kakaópor,
  • 15 dkg cukor,
  • 1 dl tejszín,
  • 2 közepes narancs leve (1 dl) és reszelt héja,
  • 1,5 dl sötét rum (pl Bacardi Black)

A narancslevet, a narancsok reszelt héját, a tejszínt, a cukrot és a kakaót egyneműre keverem habverővel, majd felforralom.

Lehúzom a tűzről, hozzáadom az apróra tördelt csokit, addig keverem, amíg a csoki felolvad benne.

Hozzáadom a rumot, majd üvegekbe szűröm. A szűrés nem szükséges, de én nem akartam, hogy a narancshéj darabkái benne maradjanak.

Miután kihűlt, hűtőben tárolom.

Címkék: , , , , ,

12 hozzászólás a bejegyzéshez: VKF! XXX.- Narancsos és málnás csokoládé likőr

Ági, aki főz
2009. november 29., vasárnap

Igazán kedvemre való kontyalávaló!

killervidra
2009. november 29., vasárnap

Ági, örülök, hogy tetszik!
Finomak is voltak, így múlt időben, mert tegnap a család eltesztelgette mind a két üvegnyit! :)

trinity
2009. november 30., hétfő

Ó, ez nagyon fincsi lehet!!! Szerintem ezt én el is mentem, még elkészül karácsonyig-köszönöm!!!

killervidra
2009. november 30., hétfő

Trinity! Örülök, hogy tetszik, ebből jó ajándék lesz! :)
Kb 10 perc munkát igényel, és ebben benne van az üvegek dekorálása is aranyszínű markerrel is! :)

Esquirol
2009. november 30., hétfő

Jelentés Debrecenből: 1 nagy probléma van az ominózus likőrökkel, elfogytak. :(

U.I.: a recept valószínűleg terjedni fog a szomszédság körében :D

killervidra
2009. december 1., kedd

:))))
Tehát készíthetem az újabb adago(ka)t?

Esquirol
2009. december 4., péntek

khm… nos azt hiszem igen.

[…] la bufera e quindici gradi sotto zero. Liquore al cioccolato e arancia (in base all’idea di Flat-Cat) […]

meriel
2011. december 19., hétfő

recept szerint, de dupla adaggal csináltam meg a narancsos verziót. Nagyon finom lett,de a hűtőben eléggé megdermedt, képződött a tetején egy egybefüggő csokiréteg kb. Összekeverve inkább sűrűn folyó csokikrémre hasonlít. Az íze nagyon jó. Ötlet, hogy mit csináljak vele? vagy esetleg a következő adagban mit másképp? Köszi

killervidra
2011. december 20., kedd

A csoki minőségén és a tejszínen sok múlik. Sok étcsoki alig szilárdul vissza felolvasztás után, és a habtejszínek sem egyforma sűrűségűek. Aztán nem szabad nagyon beforralni a tejszínt, mert akkor sűrű lesz. Nekem ez lidl-s poharas tejszínnel és aldis moser roth étcsokival folyós maradt.
Végső esetben csökkentett zsírtartalmú tejszínt vagy részben tejet javasolnék a tejszín egy része helyett az elkészítésnél…

[…] és más finomságok is. A mai nap a “snapsz” elkészítéséről szól. Turkáltam a neten és rátaláltam a kedvemre való receptre, amit ízlésem szerint kicsit átalakítottam. […]

Narancsos csokoládé likőr |
2013. december 30., hétfő

[…] mert szívesen készítem, és általában sikert arat. Most a flatcat blogon találtam egy narancsos csoki likőrt, ami fantasztikusan finom! Rögtön dupla adagot készítettem belőle […]

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)