Mandulás keksz sáfránnyal, rózsavízzel

2009. november 27, péntek | desszert | Szerző: Herczeg Gabriella

P5040032

Az arab konyhák világa igen közel áll hozzám, ezzel sok újdonságot nem mondok. A sáfrány-rózsavíz-mandula kombinációja sem először fordul elő nálam egy édességben. Igazából az egyik nagy kedvencem. Így hát sok gondolkodást nem igényelt este nyolc után ennek a keksznek az összeállítása egy NAGYON fárasztóra sikerült nap után. (mert a süti az orvosság a léleknek és annak az elkészítése nem is igazi munka, sokkal inkább rekreáció)

Egyébként nem történt semmi különös, csak Ponty úgy döntött, hogy egyetlen percre sem mehetek tőle egy méternél távolabb (lehetőség szerint 10 centinél távolabb sem), beleértve azt az időt is, amikor ő alszik. Erről pedig úgy gondoskodik, hogy alvás közben (is) fogja a lábamat. Egyébként is kicsit megterhelő a főzés és a házimunka (főleg a napi 5-6 óra, számomra kevéssé pihentető közös “játék” után), miközben egy alig egy éves kapaszkodik a lábamba és egy meglehetősen interaktív mókának képzeli azt, hogy én bepakolom a kukába a szemetet, ő meg kipakolja. Természetesen édes rendületlenül, az összes rosszaság elkövetése közben gurgulázó (tényleg!) hangokat hallat és kacag. Haragudni nem lehet rá, ez egyértelmű, csak elfáradni mellette, de nagyon.

Szerencsére van egy ősöreg, kicsontozott, alig működő laptopunk, amin azért némi technikai nehézség és sorozatos malőrök árán, de tudom írni a blogot a lábamba csimpaszkodva alvó kisded mellet is. (minő szerencse, hová is lenne a világ, ha hanyagolnám eme igen nagy jelentőségű cselekedetemet)(önironikusan vigyorgó szmájli)

A kekszet ezúttal csak magamnak sütöttem (volna, de nem kell aggódni, Férj természetesen ügyes és lop magának belőle), ezért ez most egy sok vajjal készült változat. Omlós, ropogós, illatos, csodálatos.

  • 3 tepsihez
  • 20 dkg finomliszt
  • 10 dkg finomra darált mandula
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg + 1 ek cukor
  • 1 tojás
  • csipet  sáfrány,
  • 1 ek rózsavíz,
  • fél narancs leve és reszelt héja.

A sáfrányt egy evőkanálnyi cukorral porrá dörzsölöm mozsárban, majd feloldom a rózsavízzel.

A lisztet, cukrot, vajat, tojást, mandulát, narancslevet,  reszelt héjat és a sáfrányos keveréket összegyúrom. Amikor a tészta összeállt, egy nagyobb darab folpack fólia közepén 5 cm átmérőjű hengert formálok belőle, majd betekerem a fóliába, mint a szaloncukrot. Itt még lehet gurigázni vele, hogy szép egyenletes henger legyen.

Hűtőbe kerül, amíg megszilárdul. Ez kb egy óra.

Miután már megdermedt benne a vaj, kicsomagolom és egy éles késsel 3 mm szeleteket vágok belőle.

Sütőpapírral bélelt tepsibe kerülnek a korongok, majd 180°C fokon sütöm 10-12 percig, amíg az alja elkezd aranyszínt kapni.

Forrón még puha, meg kell várni, amíg kihűl és megszilárdul, csak utána kerül a kekszes dobozba. (a maradék)

Címkék: , ,

4 hozzászólás a bejegyzéshez: Mandulás keksz sáfránnyal, rózsavízzel

nokedli
2009. november 28., szombat

fantasztikus színe van! imádom a mandulát, a sáfrányt – rózsavízzel még barátkozom;-)

killervidra
2009. november 29., vasárnap

Nokedli, a rózsavizet alig érezni benne! :)
Egyébként meg akartam is írni, hogy az kihagyható, de még a sáfrány is, és akkor egy nagyon finom, hagyományos keksz lesz belőle! :)

trinity
2009. november 30., hétfő

Visszafele haladok, már megint mennyi finomságot találok….Ez a keksz is, csodaszép sárga, és illatos is: jó lenne épp a kávéhoz:)

killervidra
2009. november 30., hétfő

:) Kávéhoz… :)
Köszi, Trinity, örülök, hogy tetszik! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)