Rózsaszín birsalma krém

2009. november 25, szerda | desszert | Szerző: Herczeg Gabriella

P5020031

Na jó, barackvirág színű inkább, ha nagyon szigorú akarok lenni.

Az alapjául szolgáló rózsaszín birskompót receptjét Starfokkernél találtam. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem a színe fogott meg benne elsőre. De igazságtalanság lenne csak a színe miatt szeretni, mert az íze legalább annyira elbűvölő, mint a látványa.

Bár a kompót már önmagában is nagyon finom és látványos darab, de én nem tudtam ellenállni a kísértésnek, hogy egy púderes színű pohárkrémet ne készítsek belőle.

  • 4 adag
  • 3 közepes birsalma (~ 60 dkg)
  • 1 citrom leve,
  • 1 csipet sáfrány,
  • 1/3 rúd vanília,
  • 3 szem csillagánizs,
  • 5 ek cukor
  • 2 dl tejszín,
  • 5 tojássárgája,
  • 1 ek (=15 gr) étkezési(kukorica)keményítő

A birsalmát meghámoztam, kivágtam a magházát és a kukacokat. Meghámozni nem kellett volna, ha nem lett volna kukacos és nem kellett volna farigcsálni.

A csillagánizzsal, félbevágott vaníliarúddal, sáfránnyal, a citrom levével, a cukorral és egy liter vízzel feltettem főni. Az első két órában fedő alatt, a legkisebb gázrózsán, takarékon főtt, majd az utolsó órára levettem a fedőt, hogy a levét beforraljam.

Nekem három óra alatt szép, mély, narancssárgás, sötétebb rózsaszín árnyalatot kapott a gyümölcs és a leve.

A gyümölcsöket a főzés végén leszűrtem, a fűszereket kidobáltam közülük, majd szétosztottam négy pohár aljába.

A visszamaradt kompót leve 3 dl-nyi volt. Ha ennél több, forraljuk be, ha ennél kevesebb, hígítsuk fel 3 dl-re.

A tejszínt habverővel simára keveretem a keményítővel és a tojások sárgájával, hozzáadtam a kompót levét, majd vízgőz felett/kis lángon habverővel való állandó verés-kevergetés mellett besűrítettem a krémet.

A krémet a gyümölcsök tetejére kanalaztam, majd kihűtöttem.

Díszítésnek csillagánizst kaptak a tetejükre.

P5020049

Címkék: , ,

11 hozzászólás a bejegyzéshez: Rózsaszín birsalma krém

starfokker
2009. november 25., szerda

nagyon jól néz ki! ezek szerint ugye neked is rózsaszín lett a birs, ugye?:)

lúdanyó
2009. november 25., szerda

Jaj de szép lett!

nokedli
2009. november 25., szerda

jaj, de csodás színe lett! 3 óra??? csak majd hétvégén jöhet szóba…:-(

killervidra
2009. november 25., szerda

Starfokker, köszi! 2 óra után még csak sötét narancsszínű volt, de a harmadik óra végére rózsaszín lett! :)
Meg finom is volt, nemcsak szép! Köszi a receptet! :)
Lúdanyó, örülök, hogy tetszik! :)
Nokedli, köszi! Igen, három óra, de nem kell mellette állni. Lehet közben például játszani a gyerkőccel, és úgy nagyon hamar elrepül az idő! ;)

trinity
2009. november 26., csütörtök

Gyönyörű!!!!

Beatbull
2009. november 26., csütörtök

Nagyon tetszik az ötlet, s tényleg nagyon szép! ;)

starfokker
2009. november 26., csütörtök

igazán nincs mit:) egyébként tegnap még nem ez a fotó volt itt… :D

killervidra
2009. november 26., csütörtök

Trinity, Beatbull, köszi! Örülök, hogy tetszik! :)
Starfokker! Ez a kép jobban tetszik… :)
De ma vissza akarom tenni a másikat is, amin picit a birs színe is látszik! ;)

Limara
2009. november 26., csütörtök

Muszáj kipróbálnom! Gyönyörű! :))

Felhőlány
2009. november 26., csütörtök

Aztaaaa… :) Nagyon szép lett! :))))

killervidra
2009. november 26., csütörtök

Limara, örülök, hogy tetszik! Remélem, ízleni fog! :)
Felhőlány! Köszi!!! :D

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)