Retrománia/Kapucíner csokoládé szelet

2009. november 18, szerda | desszert | Szerző: Herczeg Gabriella

P4250006

Na még mindig a retro, vagy ez csak most kezdődik igazán?

A lelkesedés töretlen, a próbálkozások…. hááát.

Tegnap megpróbálkoztam Sajtkukacék gumicukrával. Gázsütőben.

Sütő legalacsonyabb hőfok+ az ajtaja négyrét hajtott konyharuhával kitámasztva =100°C. (egy fakanállal kitámasztva pedig=120°C fok, kitört belőlem a kísérletező szellem)

1. számú tapasztalat: gázsütőben ne álljunk neki elkészíteni. Vagy csak én nem tudom, hogy kell. A lényeg: isteni finom a massza, és helyenként lett olyan része is a gyümölcsbőrnek, ahol sejthetően isteni belőle a gumicukor is. De többnyire az enyém alul kiszáradt, felül meg még nedves maradt a lap. Nem azt mondom, hogy a tesztadag nem fogyott el még tegnap este a tökéletlen  állag ellenére…

Tegnap este, miután letettem aludni a fiúkat, még egy zselécukor recepttel is megpróbálkoztam, ami az aktuális kedvenc pralinés könyvemből származik. A hozzá szükséges pektint persze a világon sehol nem kapható, legalábbis nekem úgy tűnik. Következett a 2.számú tanulság: a pektin nem helyettesíthető alma+zselatin kombinációjával.

A zselé amúgy nagyon finom,  de talán ne nevezzük zselécukornak azt, ami csak egy gyümölcszselé.

Ennyi sok megpróbáltatás után jól jött egy kis sikerélmény.

Mert a Kapucíner szelet az viszont jó lett. Nagyon.

  • 6 db kis (3×5 cm) szelet
  • 100 gr fehér csoki,
  • 40 gr cukrozott sűrített tej,
  • 1 csapott tk instant kávé
  • 15 dkg étcsoki (50-60%)

Az apróra tördelt fehér csokit kis lángon (óvatosan!)/vízgőz felett/mikrohullámú sütőben megolvasztom. Elég csak picit meglangyosítani, épphogy csak megpuhuljon. Hozzáadom a sűrített tejet és a mozsárban vagy kézzel finomra morzsolt kávét. Érdemes finomabb szemcsés instant kávéból készíteni, pl Nescafe Gold (khmmm…igen, van itthon ilyen is), a sima piros Nescafe túl durva szemcséjű hozzá.

Ha már alig langyos, nagyobb darab folpackra öntöm, 3-4 mm vastagságban elkenem,  megpróbálom téglalap alakúra formázni. A folpackot ráhajtom, becsomagolom. Itt még lehet igazítani a formáján elég könnyen.

Megy a hűtőbe, nálam egy éjszakára.

Másnap feldaraboltam 3×5 cm szeletekre. Az étcsoki felét megolvasztottam, itt is elég csak annyira, hogy kenni lehessen, ez 32°C fok körül már megy is.

A fehér csokis darabokat bekentem a csokival. A fehér csokis rész nem lesz teljesen szilárd, így némi (nem sok) kézügyesség azért kell hozzá. Ezt a részt lehet késsel vagy szilikonos ecsettel is végezni, de én az ujjaimmal oldottam meg.

Egy réteg csoki után szilikonos sütőlapra kerültek (jó a folpack vagy a sima sütőpapír is) és mentek a hűtőbe megdermedni. Igazából már egy réteg is elég lett volna rá, de én tettem rá még egyet a biztonság kedvéért. Szóval az étcsoki másik felét is megolvasztottam és hasonlóan jártam el vele, mint először.  Szerintem megéri, két vékony réteget nekem könnyebb felvinni szépen, mint egy vastagabbat.

Ismét a szilikonos sütőpapírra kerültek, majd a hűtőbe, aztán becsomagoltam őket celofánba.

Ez már kissé unalmas lehet, de nincs más itthon és más emberi fogyasztásra szánt ételekhez rendszeresített csomagoló anyag (tehát nem sima csomagolópapír) nem jutott eddig még eszembe. Ezzel kapcsolatban várom az ötleteket, előre is köszönöm!

Címkék: , , , ,

22 hozzászólás a bejegyzéshez: Retrománia/Kapucíner csokoládé szelet

Felhőlány
2009. november 18., szerda

:o) Egyet akkor le is nyúltam így ebéd helyett! Nagyon finom! :)) Pár éve karácsonyra vettem kreatív boltban színes “zsírpapír” jellegű csomagolót bonbonokhoz… Jól formázható, nem túl merev anyagú… Igaz, azóta sem láttan…

killervidra
2009. november 18., szerda

Felhőlány! Köszi! :)
Azért egy próbát megér, van összesen két jobban felszerelt kreatív hobbi bolt Nyíregyházán, ott megnézem, hátha… :)

Kata
2009. november 18., szerda

Megkérdezhetem, hogy te melyik fajta sűrített tejet használod?

Kata
2009. november 18., szerda

Bocs, elküldtem, mielőtt befejeztem volna…
Szóval mert volt már olyan édesség, ami valószínűleg azért nem sikerült, mert a felénk kapható sűrített tej nem felet meg (mondjuk nem is értem, miért nevezik annak, mert szerintem elég hígnak tűnt).
Vagy nekiállok sűrített tejet készíteni, csak a férjem akad majd ki az áramszámlánktól:)

Tetszenek a kísérleteid, ha lesz időm és türelmem, beszállok én is.

killervidra
2009. november 18., szerda

Kata! Az Oké cukrozott, tubusos van most itthon. Az üveges, cukrozatlan nem jó. De én úgy tapasztaltam, hogy ezek a cukrozott tubusosak elég egyformák. Volt már itthon Profis is, azzal sem volt gond, konkrétan erre a kettőre emlékszem, de ebből nem vagyok márkahű. :)
Örülök, hogy tetszik a retros ötlet, várom a “termékeidet” ! :)

peel
2009. november 18., szerda

Kedves Flat-Cat! A Stahl-féle gumicukrot nézted már: http://www.stahl.hu/index.nof?o=0&nyelvid=1&k1=1&k2=42&k3=136&receptid=499?

killervidra
2009. november 18., szerda

Kedves peel! Eddig még nem, de most megnéztem! :) Köszi a linket.
Nekem annyira nem tetszik benne a zselatin,a gyerkőc miatt szerettem volna inkább olyan gumicukrot készíteni, amibe az nem kell.
Viszont valóban finom lehet, mert a “zselécukrot” hasonlóan készítettem almából és szederből, csak kevesebb zselatinnal és az igen jó lett! :)

peel
2009. november 18., szerda
killervidra
2009. november 18., szerda

Köszi, ez hasznos volt! :)
Esetleg valami tipp a beszerzéshez? Nagyon vidéki vagyok, szóval internetes lenne jó. Érdekelne agaragar, nyílgyökérliszt, pektin és most már a Stabark is! Tudsz ezeknek a lelőhelyéről valami közelebbit? :)

lúdanyó
2009. november 18., szerda

Nagyon belelendültél :) Ki fogom ezt is próbálni, éljen a házi csokikészítés!!

killervidra
2009. november 18., szerda

Na igen, ha fellelkesülök, hajlamos vagyok néha a túlzásokra… :)
Azért nem fogom ilyen iramban folytatni, mert részben a gyermek csak nagyon ritkán alszik ilyen sokat, részben fogynak az ötletek és a tesztalanyok is… :D

ChefViki
2009. november 18., szerda

A boltban ma mibe botlottunk? Eredeti!!! Utasellátó csokiba! Ijedtünkben vettünk is 2 darabot, miután tegnap Lúdanyó jól felingerelt vele :-))

Nekem az Autós szelet motoszkál a fejemben, kellemes emlékek fűznek hozzá :-)

lúdanyó
2009. november 18., szerda

Viki, szerinted olyan mint a régi volt?

t3v, az okostojas
2009. november 18., szerda

vicces, én is mokkás szeletet sütöttem a napokban :)

a Herbaházban van mindenféle természetes és kevésbé természetes zselésítő. Ez egy nagy- és kisker Bp-n és Pécsett, ami országszerte szállít egy csomó kisebb bioboltba. Nézz körül a holnapjukon a terméklistában, és ha vmi megtetszik, és nem tudod rávenni az eladókat ott helyben, hogy kérjenek neked ilyesmit, szívesen szerzek neked és küldök, nem nagy tétel – dobj emailt.

killervidra
2009. november 18., szerda

Viki! De jó! Én ezt vadászom napok óta, de még nem találkoztam vele! Lúdanyó nekem is alaposan beleültette a fülembe a bogarat pedig.
Autós szeletet, kicsit szégyenkezve vallom be, de nem ettem. (bár most már az is elkezdett érdekelni)
Viszont nagyon kíváncsian várom a Te verziódat belőle! :)

killervidra
2009. november 18., szerda

Okostojás! Köszi!!! :) Nagyon kedves vagy!
Elképzelhető, hogy élni fogok az ajánlatoddal! :)
Most nem tudtam megnézni a honlapot, mert regisztrálni kell hozzá telefonon, de azt csak napközben lehet.
Pektin az nagyon kellene a pralinékhoz, nyílgyökérliszt meg egy-két perzsa édességhez, fagyihoz.
Holnap szétnézek a honlapon!
Köszi még egyszer!!!

trinity
2009. november 20., péntek

Hát, ha most ezt a férjem látná…..Benyúlna a monitoron:)) Kedvenc csoki a sportszelet mellett…Tényleg: sport szelet:DDD

killervidra
2009. november 20., péntek

Trinity! Ezek szerint jó választás volt a Kapucíner háziasítása! :)
Egyébként elkezdtem gyűjtögetni a recepteket, van nekik egy külön oldalam, ott van 3 Sport szelet recept is! :)

t3v, az okostojas
2009. november 27., péntek

regisztrálni a herbaházon??! klikk a fogyasztói árlistára, simán keres (töredékszavakra is).
nyílgyökérpor fél kiló 1548 ft
stabark 5 dkg 349 ft
pektint viszont még sehol nem láttam, de majd körülnézek még, a lekvárfőzéshez gyártott zselésítők egy része eléggé természetes anyagokat tartalmaz, talán ott sikerrel járunk.
bonbonhoz inkább szőlőcukorból javaslok glükózszirupot gyártani: 2 rész cukor, 1 rész víz, forral.

killervidra
2009. november 29., vasárnap

Köszi szépen! Tényleg működik, én nem tudom, mit rontottam el elsőre… Na mindegy, köszi, hogy szóltál! :)
Egyelőre még próbálkozom a bioboltosok rábeszélésével a rendeléssel kapcsolatban. Persze ha nem sikerül, akkor igénybe venném a segítséged, ha nem gond! :)
Pektinről meg tényleg nem hallott még senki, pedig a pralinés könyv evidenciaként kezeli (mondjuk a mártóvillákat is…) Viszont találtam egy cukrász nagykert, csak nehezen (vagyis inkább sehogy) tudok eljutni a kicsivel ilyen helyekre, de azért még ott is próbálkozom, ha jön egy kis nagyszülői segítség. :)
És köszi a tippet a glükózsziruphoz is! ;)

t3v, az okostojas
2010. január 2., szombat

Közben eszembe jutott, hogy egyszer (többször is) megpróbálkoztam a Melódia szelettel otthon. Nem teljesen passzol a retrogyűjteménybe, mert közel sem olyan, mint az eredeti, de finom:
http://okostojas.blog.hu/2007/08/23/melodia_szelet
meg persze búé kívánok!

killervidra
2010. január 2., szombat

Hogy olyan e, mint az eredetei, azt ki-ki döntse el majd maga! ;)
Nekem mindenesetre tetszik, szóval felvettem a listára! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)