Lasagne sütőtökkel

2009. november 18, szerda | borjú | Szerző: Herczeg Gabriella

P4250014

Főzök ám rendes ételt is.

És milyen meglepő, sütőtökkel. (khmmm… Azért ÉN már néha – de még  tényleg csak néha- picit kezdem unni. Kisded még nem.)

A fő szempont megint az volt, hogy ehessen belőle egy tíz hónapos törpe is. Ezért tejmentes lett, a besamel helyett sütőtökpüré került bele.

A teljes igazsághoz az is hozzátartozik, hogy eredetileg akartam etetni a gyerekkel spenótot rendkívül innovatív akartam lenni, és a spenótos tésztalapok helyett nyers, leveles spenóttal akartam rétegezni az ételt, de olyat most nem kaptam. A gyerkőc ezúttal megúszta.

Tehát következzen az ideális étel Pontynak: hús-tészta-sütőtök.

  • 2+1/4 adag
  • 40 dkg borjúcomb (vagy marha, vagy sertés)
  • 1 nagy fej lilahagyma (~ 8 dkg),
  • 3 gerezd fokhagyma,
  • 5 dkg olajban eltett aszalt paradicsom lecsöpögtetve,
  • 2 dl passzírozott paradicsom (Mutti passata),
  • 1/2 rúd fahéj,
  • 1 tk római kömény,
  • 1 tk szárított, őrölt csili, olívaolaj
  • 60 dkg sült sütőtök püré, szerecsendió,
  • olívaolaj,
  • 3-4 dkg parmezán reszelve
  • 15 dkg (spenótos) lasagne száraztészta
  • a tetejére parmezán vagy más keményebb, reszelni való sajt (pl scamorza, cheddar)

A húst lehártyázom, majd ledarálom. Kevés olívaolajon megpirítom, majd hozzáadom az apróra felkockázott hagymát, fokhagymát, aszalt paradicsomot, ezekkel 1-2 percig együtt pirítom.

Felöntöm a passzírozott paradicsommal, hozzáadom a fahéjat, a mozsárban porrá őrölt római köményt, a csilit. Kevés vizet még adok hozzá, úgy 1 dl-nyit. Kis lángon hagytam, fedő alatt és 10 percnél nem főztem tovább.

A sütőtök pürét elkevertem reszelt szerecsendióval, kevés sóval, egy bő maréknyi reszelt parmezánnal, valamint 2-3 evőkanálnyi olívaolajjal.  A püré legalább langyos legyen, különben nem sül meg 20 perc alatt az étel. Ha a törpe nem evett volna belőle, akkor itt az olaj helyett vajat használtam volna.

Egy kiolajozott sütőtálba elkezdem lerétegezni a tésztalapokat, erre egy réteg húsos ragu kerül ( a fahéjat dobjuk ki belőle, legkésőbb ezen a ponton!), arra egy réteg sütőtök püré.  Megint tészta, megint ragu, és így tovább. A tésztát mindenhol fedje a ragu, ne maradjanak száraz részek. Legfelülre pedig sütőtök kerüljön lehetőleg.

A tetejére reszelt sajt került, én egy maréknyi parmezánt szórtam rá, mert Ponty sajtot még csak ízesítőként ehet, de nyugodtan mehet rá ennél lényegesen több és akár más fajtájú sajt is.

220°C fokon 20 perc, amíg a teteje aranyszínűre nem sül.

Itt most kesereghetnék azon, hogy ez friss tésztából mennyivel jobb szokott lenni. De nem teszem, mert gyúrás helyett a kölökkel játszottam. Szerintem jó csere volt.

Címkék: , , , , ,

8 hozzászólás a bejegyzéshez: Lasagne sütőtökkel

nokedli
2009. november 18., szerda

remélem ponty úr kedvéért jól “megcsilizted”? a tésztalapok zöldek voltak, úgyhogy már az az elsö lépés a spenót felé;-)

killervidra
2009. november 19., csütörtök

Kedves Nokedli!
Természetesen jóóól megcsiliztem. Máshogy meg sem enné… :)
Sok csilivel talán még a spenót is lecsúszott volna. :)

huppancs
2009. november 19., csütörtök

Tuti, hogy csodagyerek…nem kell sokáig gondolkodni mi lesz, ha nagy lesz!:)))
(Kész vagyok a sütőtök kombóidtól…)

killervidra
2009. november 19., csütörtök

A csodagyerekben (is) egyetértünk! :)
Hát remélem is, hogy szakács lesz belőle! Én mindent megteszek… :D
Sütőtök-ügyben panaszra neked sincs okod, én pont most “loptam” el a sütőtökös tésztaszószod ötletét! ;)

huppancs
2009. november 19., csütörtök

Sütő Tök for president! :))) (a helyzet az..vettem egy két kilósat…hiába, nincs menekvés)

killervidra
2009. november 20., péntek

:)))
Csatlakozom! :)
Én ma hozom az újabb szállítmányt! :)

trinity
2009. november 20., péntek

Már szóhoz sem jutok…Visszafele haladok és egyik jobb, mint a másik!!!!

killervidra
2009. november 20., péntek

Trinity! :)
Hát, örülök, hogy tetszenek! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)