Borjúszelet citromos, kapris, tárkonyos szószban és egy kis répás tócsni

2009. november 7, szombat | borjú, köret, zöldség | Szerző: Herczeg Gabriella

P4130018

Jelen esetben a hús és a köret nem egymáshoz lett tervezve, ez csak így alakult. Mert szétszórt asszony abból főz, amit otthon talál. Például most összesen két szál répát és négy szem krumplit a borjú mellé, köretnek.

Ennek ellenére nagyon finom volt a zöldséges lepényke a hússal együtt is, de ezt akár máshoz, akár magában is el tudom képzelni némi tejföllel.

A hús szintén nagyon finom volt, lepénnyel, vagy anélkül, más körettel, nem ragozom tovább, ezt is el lehet képzelni. Én most combból készítettem és nem akarok senkit hergelni, de a hátszín, bélszín is megfelelő lett volna hozzá.

2 (bőséges) adag

A húshoz:

400 gr borjúcomb

2 marék kapribogyó, 3 gerezd fokhagyma, 1 közepes citrom leve+ reszelt héja, 1 ek tárkony (szárított, de ha van friss, inkább azt tegyük bele), 2 dkg vaj, 2 ek olívaolaj, 0,5 dl tejszín, só, bors

A körethez:

20 dkg krumpli, 15 dkg répa, 4 dkg simaliszt 3 ek olívaolaj, só, bors

A fokhagymát felaprítom. A kapribogyót lecsöpögtetem, felaprítom, ha nagyobb szemű.

A húst lehártyázom, megtisztítom, majd 2 cm vastag szeletekre vágom. Sózom, borsozom, az olívaolajon nagy lángon elősütöm, mindkét oldalán 2-2 percig sütve. Sütőtálba teszem. A sütőt előmelegítem 160°C fokra (gázsütő!).

A serpenyőbe, amiben a hús sült, beledobom a vajat, a fokhagymát, fél percig sütöm, majd hozzádobom a kaprit, reszelt citromhéjat, a citrom levét és a tárkonyt. Kis láng felett addig kevergetem, amíg a pörzsanyagok feloldódnak a serpenyő aljáról és kissé be is sűrűsödik, majd az egészet a húsra öntöm. Megy a sütőbe 15 percre, így félangolos lesz. Ha jobban át szeretnénk sütni, több idő kell, összesen kb 30 perc.

Közben a zöldséges lepényekhez meghámozom a répát, krumplit és késes robotgépbe dobálom a liszttel, olajjal, sóval, borssal együtt, majd addig járatom a gépet, amíg az az összes zöldséget felszecskázza. Robotgép hiányában kénytelen lennék finomra reszelni a zöldségeket és alaposan összedolgozni a többi hozzávalóval.

Forró teflon serpenyőbe további zsiradék hozzáadása nélkül evőkanálnyi halmokat teszek, melyeket a kanál hátával elkenek fél centi vastag amorf pacákká és mérsékelt lángon mindkét oldalukat addig sütöm, amíg kis színt nem kapnak.

Ha a húsnak letelt az ideje, kiveszem a sütőből, tálba szedem. A sütőtálban visszamaradt pecsenyelevet sűrűre beforralom (lehet a sütőtálban is, de lehet az eddig még el nem mosogatott, hús sütésére használt serpenyőben is, ha nem akarunk még többet mosogatni), végül hozzáöntöm a tejszínt, a hús alatt a tálban felgyűlt húslét, azzal is forr egyet, majd visszaöntöm az egészet a húsra.

Én külön tálban tettem az asztalra a tócsnikat és a borjút, aztán mindenki szedett magának.

P4130010

Címkék: , , , ,

4 hozzászólás a bejegyzéshez: Borjúszelet citromos, kapris, tárkonyos szószban és egy kis répás tócsni

Vesta
2009. november 7., szombat

Na azt azért még áruld el, honnan van időd ennyi finomságot elkészíteni?Ez is, meg a sütőtökös briósod is nagyon jól néz ki!

killervidra
2009. november 7., szombat

Vesta, örülök, hogy tetszik! :)
Azért Férj nagyon sokat segít, amikor itthon van, a nagyszülők is egyre gyakrabban megjelennek unokázni, és meglepő módon ezt mindenki részben az élelem reményében teszi! Tegnap is akadt két bébiszitterem anyuék személyében, ebédért cserébe.
Sokat főzök este, éjszaka is, amikor a fiúk már alszanak. Elég bélpoklos a családunk, velem az élen, szóval a főzés kötelező program.
És persze igyekszem gyorsan elkészíthető ételeket készíteni.
Ennyi. :)

trinity
2009. november 7., szombat

Vestának igaza van, boszorkányosan csinálod, hogy ennyit főzöl a pici mellett és fantasztikus ötletekkel állsz elő!!
( Khmmm…az éjszakai főzés ismerős:)) )

killervidra
2009. november 8., vasárnap

Trinity, aranyos vagy, köszi! :)
Az az igazság, hogy főzni muszáj, és ha így, akkor már igyekszem magamat is leszórakoztatni vele.
Továbbá remek hobbi, kiválóan oldja a feszültséget és a végeredmény még finom is! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)