VKF! XXIX.- Pirított diós aszalt szilva gombócok csokiba mártva

2009. november 2, hétfő | desszert | Szerző: Herczeg Gabriella

P4080021

Végül még egy desszert Max gombócos VKF! kiírására.

Vannak azok a Szamos marcipán desszertek, amik csak egy falásnyiak és mindenféle finomsággal vannak töltve, dióval, aszalt szilvával, Unicummal. Ezeket nagyon szeretem. Igaz, hogy csak a benzinkútnál szoktam ilyet venni néha, de lehet, hogy éppen ezért szeretek én tankolni. Na, ezeknek a házilag készített változata akar lenni ez a kis finomság. (ami Férj szerint már megint kommersz, de hát ez van, úgy látszik, én már csak ilyen kis kommersz lettem az elmúlt időben. Vagy Férj szédült meg hirtelen attól, hogy immáron ő is egy gasztroblog szerzője lett.)

A másik apropó az a pralinés könyv, amit már Sajtkukacék is ajánlottak egyszer (minek hatására felkaptam Ponty Urat, meg sem álltunk a könyvesboltig és azóta én is büszke tulajdonosa vagyok) és amiben remek ötletek vannak a pralinék készítéséhez. A pontos kivitelezésben némi visszatartó erővel bírt számomra eleinte a rengeteg  beszerezhetetlen kütyü és alapanyag, hiába van tele a könyv jobbnál jobb receptekkel, de aztán megelégedtem első körben néhány apró részlet kipróbálásával. Ezeket a gyönyörű, bolyhos csokigolyókat is a könyvben leírt -egyébként nagyon egyszerű- technikával formáztam. Szóval a könyv igenis nagyon jó és használható, ha nem is követjük szó szerint a recepteket.

Én odavagyok az aszalt szilva-narancs kombinációért, a Cointreau is az alapfelszereltség része a konyhámban, de ennek hiányában természetesen megfelel a rum is.

25 golyó

20 dkg puha aszalt szilva, 10 dkg dió, 0,75 dl Cointreau, 1 kk reszelt narancshéj, 3-4 szem szegfűbors, 2 ek nádcukor

10 dkg jó minőségű étcsoki a bevonáshoz, nálam ez most 60% (lehet magasabb kakaótartalmú is, ha valaki azt jobban szereti. Én újabban nem.)

A diót száraz serpenyőben mérsékelt lángon megpirítom, ha kihűlt, a héját kissé ledörzsölöm róla. Nem kell nagyon alaposan letisztítani. Késes darálóban megőrölöm.

Az aszalt szilvát egy kisebb edényben felteszem főni a Cointreauval, a reszelt narancshéjjal és a mozsárba a cukorral együtt porrá őrölt szegfűborssal együtt. Ha már az összes alkohol elpárolgott vagy magába szívta a szilva, lehúzom a tűzről. Megy ez is a késes aprítóba a dió mellé. Addig járatom a gépet, amíg jól formázható, gyurma állagú pépet nem kapok.

A csokit apró darabokra tördelem és 1 ek vízzel kis lángon, gyakran kevergetve megolvasztom. Lehet mikróban is, akkor nem kell víz, de nekem olyanom nincs. (de nem kell sajnálni, nem is vágyok rá) Vízfürdő felett is lehet, akkor sem kell hozzá víz. Ehhez meg lusta vagyok.

A megolvadt csokit félreteszem hűlni. Most tanultam azt is, hogy 31°C  fokosan kell használni bevonáshoz.

A szilvás masszából 2 cm golyókat formázok.

Egy mogyorónyi masszát kenek a jobb és a bal tenyerembe is, majd elkezdem ezek között hengergetni finoman a szilvás golyót, hogy mindenhol bevonja a csoki és helyes kis borzas legyen. (természetesen ezt is most tanultam) Ezen a ponton tortarácsra tettem, majd a golyó átesett a rácsok között, így szélsebesen papírkapszlik után néztem. Papírkapszliba téve lesz egy kis talpa és nem gurulós gombóc lesz, továbbá a borzak hiányozni fognak az aljáról, de most nem tudtam másként kivitelezni.

Nekem fél óra után már megszilárdultak a golyók, lehetett dobozba rakosgatni őket.

Végül pedig következzen néhány kedvenc gombócunk ismét:

Túrógombóc

Húsgolyók paradicsomszószban

Csípős csirkegolyók

Csibefalatok

Címkék: , , , ,

3 hozzászólás a bejegyzéshez: VKF! XXIX.- Pirított diós aszalt szilva gombócok csokiba mártva

lúdanyó
2009. november 2., hétfő

És a tenyeredre mennyi csoki ragadt a végére? :) Finom lehet, szaloncukrot szoktunk kicsit hasonlóan csinálni.

trinity
2009. november 2., hétfő

Annyira jópofák, hogy kicsit kócosan-csokisak:)) Nekem az is tetszik benne..Na meg persze az íze mennyei lehet!! A fotó is nagyon harmonikus!!!Grat!

killervidra
2009. november 2., hétfő

Lúdanyó, meglepő módon nem is olyan sok. A csoki zömmel a golyókra került. Én is csodálkoztam… :)
Trinity, köszi! Nekem is nagyon tetszenek, én már a következő kócos szérián gondolkodom! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)