Mákos citromos fehér csokis mini kuglófok

2009. október 22, csütörtök | desszert | Szerző: Herczeg Gabriella

P3280025

Vagy muffin, vagy süti, attól függően, milyen sütőformában sütjük. A tészta alapján egyébként inkább muffin vagy kevert sütemény lehetne, nem az a klasszikus kuglóf tészta.

Az összeállításnál ismét igyekeztem szem előtt tartani, hogy minél több dolgot zsúfoljak bele Férj kedvenc élelmiszereiből, azt gondolom, ez részben sikerült.

A sok túrónak köszönhetően a tészta nem lesz száraz, az íze meg… nos, képzeljük el a fehér csokit, citromot, túrót, mákot együtt. Finom.

A helyes kis szilikonos formának köszönhetően pedig még látványos is.

12 db mini kuglóf/ muffin

25 dkg sovány tehéntúró,

5 dkg olvasztott vagy csak puha vaj,

4 tojás,

20 dkg rétesliszt,

4 ek darálatlan mák,

1 citrom leve ( 0,5 dl) + reszelt héja,

7 dkg késsel durvára vágott fehér csoki,

12 dkg cukor,

2 csapott tk sütőpor ( 1/2 zacskó)

A recept a tőlem már megszokott nehézségi fokkal bír: mindent összekeverünk habverővel egy nagy tálban, jó alaposan, hogy teljesen egynemű legyen a massza (azért kell a sovány túró, mert ez nem csomós, így könnyebb dolgunk lesz vele).

Ezt követően szilikonos muffin sütő, jelen esetben mini kuglóf formájú, mélyedéseibe kanalazzuk. ( vagy papírkapszlikkal bélelt muffin sütőbe, vagy egy kb 24 cm átmérőjű kivajazott, kilisztezett kerek sütőformába)

160°C fokon gázsütőben 50 percet sült (tűpróba!).

Rácsra borítva  hűlt ki.

Ennél nagyobb hőfokon való sütés fehér csokis sütinél nem szerencsés szerintem, mert könnyen megég.

A sütési idő pedig függ a választott formától is.

Amúgy meg gyors&könnyű.

Címkék: , , , ,

12 hozzászólás a bejegyzéshez: Mákos citromos fehér csokis mini kuglófok

szepyke
2009. október 22., csütörtök

Jaj, de szépek! Mintha a sütőforma maga lenne a kész kis kuglóf! Gyönyörűek, gratulálok!

Ancsika
2009. október 22., csütörtök

Gyönyörüek!
és remélem nem haragszol meg, de mentettem a receptet. Kipróbálom! :)

chriesi
2009. október 22., csütörtök

Annyira jó, hogy ennyi mindenbe réteslisztet használsz, mert így nekem is sikerül csökkentem a réteslisztkészletem. :D Ez meg nagyon finom lehet! Fel is dobtam a listámra, de szerintem én darált mákot teszek majd bele.

Beatbull
2009. október 22., csütörtök

Nagyon szépek! Jól mutat a kis piros sült réteg a tetején ;)

killervidra
2009. október 22., csütörtök

Szepyke, köszi, aranyos vagy! :)
Ancsika! Már miért haragudnék! Örülök, hogy tetszik! És annak még jobban, ha ízleni is fog! :)
Chriesi! Köszi! :) Rétesliszttel szerintem jobb a kevert tészták és a kelt tészták állaga, én szinte mindig ezt használom hozzájuk. Igazából finomlisztet alig használok, ha jobban belegondolok. Darált mákkal is finom lesz, intenzívebb lesz a mák íze, én most azért tettem bele egész mákot, hogy legyen benne ami ropog!:)
Beatbull, köszi! :) Igazából azt a piros réteget én hibaként értékeltem, bár valóban mutatós. Sajnos a fehér csokis sütik könnyen megégnek, ez ront az ízükön. Ez most még pont a határon volt.

chilii
2009. október 22., csütörtök

nagyont tetszik, azt hiszem fehércsoki nélkül fogom kipróbálni, mert azt nem szeretem.

chriesi
2009. október 22., csütörtök

Igen, pont azért darálom, mostanában mákot is mákkal enném. :D Kalácsot én felesbe szoktam csinálni. Eddig valahogy én nem nagyon mertem réteslisztet használni, talán mert még nincs sokéves konyhai tapasztalatom, aztán valahogy mumusként motoszkált mindig bennem, de egyre jobban összebarátkozunk. Csak hát ugye itt nincs, vagy ha van is én még nem láttam, így mindig Magyarországról cipelem mint a málhás ló. :D

killervidra
2009. október 22., csütörtök

Chriesi! Azért innen hordani a lisztet, az nem semmi! :)
Nagyim úgy csinálta, hogy 2 rész simaliszthez tett 1 rész réteslisztet és mindenhez ezt használta. Nekem két külön dobozban van, és csak akkor keverem, ha a tészta megkívánja. Kelt tésztához jobban szeretem csak a réteslisztet használni, mert magasabb a sikér tartalma, jobb lesz tőle a tészta (szerintem), de már egy kevés rétesliszt is javíthatja a tészta állagát. A többi sütimnél a tészta állagát és ízét befolyásolja ugyan a liszt , de csak egy kicsit(kivéve piskóta, oda simaliszt kell), ott inkább csak ízlés dolga, hogy ki hogyan szereti jobban. Szóval azok (ez is) szerintem működnek simaliszttel is, bár nem lesz az eredmény pontosan ugyanolyan, de ez azért nem baj.
Chilii! Örülök, hogy tetszik! Biztosan finom lesz a fehér csoki nélkül is, legalább nem kell aggódni amiatt, hogy megég! :) (azért a csoki itt beleolvad a tésztába, szóval van némi szerepe a süti szilárdításában is, így enélkül esetleg szükség lehet majd némi extra lisztre, vagy mákra, majd meglátod, ha kikevered a tésztát! )

lúdanyó
2009. október 22., csütörtök

De jók lettek! Nekem is van ilyen formám, ezzel fogom felavatni.

Vesta
2009. október 22., csütörtök

Remek fotó,gyönyörű kuglófok!

trinity
2009. október 22., csütörtök

A kedvenc, egyforma formánk – tökéletes belevalókkal…..
Elő is veszem!!!

killervidra
2009. október 23., péntek

Vesta, Lúdanyó, Trinity, köszi! :)
Tényleg nagyon aranyos ez a forma, úgy látom, sokan beleszédültünk. És ha tudnátok, hogy még mennyi hasonlóm van… :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)