Kelt almás lepény sok fűszerrel, mézzel, mákkal

2009. október 15, csütörtök | desszert, kelt tészta | Szerző: Herczeg Gabriella

P3220048

Mert már annyira untam, hogy minden almás sütimbe fahéjat teszek, szóval ebben most az nincs. Helyette van minden más. Félreértés ne essék, az almás süti finom fahéjjal, ezt is lehet azzal készíteni, de mi most olyan mennyiségű almával vagyunk elárasztva (hál’ istennek!!! És ráadásul milyen finommal!), és olyan mennyiségben készül nálunk az almás(fahéjas)… minden, hogy kezdjük unni. Szerencsére nem az almát, csak az almát és fahéjat együtt.

Amit még meguntam, hogy mindig mandulát szórok rá, hát erre most mák került. De milyen jót tett neki!

1 kis tepsi ( kb 27×25 cm)

30 dkg rétesliszt, 15 dkg mascarpone, 1 dl tej, 1 tojás, 5 dkg (nád)cukor, 1,5 dkg élesztő, csipet só

1,5 tk ánizs, 1,5 tk szerecsendió virág, 6 szem szegfűszeg, 1 tk reszelt citromhéj

3 alma (~ 40 dkg)

2 tojás, 2 dl tejföl, 3-4 ek méz

darálatlan mák a szóráshoz

Az élesztőt elmorzsolom a liszttel, hozzáadom a mascarponet, 1 tojást, cukrot, tejet és csipetnyi sót. A fűszereket mozsárban porrá őrlöm és azt is a tésztához adom. Alaposan kidolgozom. A tészta nagyon lágy, úgyhogy itt kenyérsütőgép vagy robotgép előny. Én maradtam a kézi dagasztásnál, jelenleg izomlázam van és szabad szemmel is látható tricepszem.

Addig kell dagasztani a tésztát, amíg az könnyen elválik a kéztől. Bár hihetetlennek tűnik, de ez egyszer csak be fog következni. Nem mondom, hogy ez annyira látványos mint egy kenyértésztánál, de azért észlelhető.

Ha ezen túl vagyunk, akkor a kelesztőtálat konyharuhával letakarva félretesszük pihenni. Ha a tészta duplájára nőtt, átgyúrom, lisztezett gyúródeszkán téglalap alakúra nyújtom, ami akkora kell legyen, hogy a tepsit kitöltse és még legalább 2 cm pereme is maradjon a tésztának.

Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem majd a tetejére rendezem a meghámozott, gerezdekre vágott almát. Az alma majd belülről megtámasztja a tészta peremét, nem kell aggódni amiatt, hogy az visszahajlik.

A mézet a tejföllel és a két tojással habverővel alaposan kikavarom, majd az alma tetejére csurgatom, úgy, hogy minden alma tetejét bevonja a krém, mert a mák csak így fog jól megtapadni.

Mákkal egyenletesen, bőven megszórom, majd félreteszem kelni meleg helyre. Ha a tészta közel a duplájára nőtt, 200°C fokon (gázsütő) 40 perc alatt megsütöm. Akkor jó, ha a tészta széle már aranyszínű, a tejfölös massza meg remegős.

Rácsra emelve hűtöm ki. (kicsit nehézkesen, de ez is megoldható. De ha nem megy, nem kell erőltetni)

Megjegyzés: én mostanában ebből a tésztából sütöm a sima kalácsot, és annak is nagyon finom. Ahhoz csak szögletes kenyérformába kell tenni a veknivé formázott tésztát az második kelesztés idejére, elhabart tojással lekenni és azt 220°C fokon kell sütni 35-40 percig.

Címkék: , , , ,

7 hozzászólás a bejegyzéshez: Kelt almás lepény sok fűszerrel, mézzel, mákkal

Éva
2009. október 16., péntek

Sikerült újból meglepned és arra késztetned, hogy holnap ezt a receptet kipróbáljam. Nem a mák almával “keresztezése” (kis családom régi kedvence)hanem a tészta mascarponeval készítése, ami ebben számomra teljesen új és nagyon izgalmas. Köszönöm.
Éva

chriesi
2009. október 16., péntek

Nagyon finom lehet! Én is úszom az almában. :)

killervidra
2009. október 16., péntek

Chriesi, köszi! :) Egy próbát megér… :)
Éva, örülök, hogy tetszik! :) A mascarpones tészta csak a véletlen műve volt, ugyanis elfogyott itthon a tej (többek között). De annyira finom, hogy ez már a negyedik adag két hét alatt! :) Remélem, ez is ízleni fog! :)
( a tejfölös öntet-szerűség mennyisége lehet, hogy picit sok a tetejére. Ezen változtass belátásod szerint! Nagyon finom a sok krémes réteg a tetején, de picit nehezen szeletelhetővé teszi a tésztát)

Limara
2009. október 16., péntek

Csodás lehet! :))

killervidra
2009. október 16., péntek

Köszönöm, Limara! Az volt… :)

trinity
2009. október 17., szombat

Nekem nagyon bejön a mascarpone szinte mindenbe, meg a mák is:))))

killervidra
2009. október 17., szombat

Köszi, Trinity! Gondoltam, hogy ez tetszeni fog! ;)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)