Sült kacsacomb almás, gesztenyés pirított-párolt kelkáposztával

2009. szeptember 16, szerda | kacsa, köret | Szerző: Herczeg Gabriella

P2220040

Igen, a kacsacomb narancsos, de ez végső soron kacsánál  klasszikus ízesítésnek mondható.

Köretnek a tavalyi nagy kedvenc készült volna- ha a cél nem a hűtő kissé áttekinthetetlenné  váló tartalmának rendszerezése és selejtezése lett volna. Továbbá ha nem fogyott volna el mind a két szem narancsom a kacsához.

Így születnek az új kedvencek.

És igen, ronda volt. De finom.

2 adag

2 nagyobb kacsacomb, 2 közepes narancs leve, 8 gerezd fokhagyma, só, bors, olívaolaj

1 kis fej (vagy egy közepesnek a fele) kelkáposzta, 25 dkg előfőzött gesztenye (mirelit. Télen lehet friss, ha valaki szereti pucolni), 5 szem savanykás alma (~30 dkg), 2 gerezd fokhagyma, 4 dkg füstölt, húsos szalonna, 1 dl száraz fehérbor, 1 ág rozmaring, 1-2 ek akácméz, só, olívaolaj

A kacsa a könnyebbik rész, sóval, borssal bedörzsölöm, sütőtálba teszem, bőrös oldalával felfelé, mennek mellé az egészben hagyott fokhagymagerezdek. A fokhagyma célja jelen esetben nemcsak az ízesítés, hanem a kacsa kisülő zsírjában puhára sülve körítésként is szolgál majd.

Meglocsolom a narancsok levével, a kacsa bőrére locsolok még egy kevés olívaolajat, majd alufóliával lefedem a tálat. 160°C fokon 2 órán át sül. Eközben nincs vele más teendő, csak félidőben le kell róla venni a fóliát.

Ha letelt a két óra, vagy a hús már puha és leomlik a csontról (Férj így szereti), a hőfokot a maximumra (300°C) állítom és így sül még addig, amíg piros, ropogós nem lesz a bőre. Ez nem több 5 percnél.

Közben elkészül a köret. A kelkáposztát megtisztítom, negyedelem, a torzsáját kivágom. Vékony csíkokra szeletelem, de a levelek vastagabb részeit eltávolítom közben.

A szalonnát nagyon pici (3-4 mm) kockákra vágom. Az almát meghámozom (ez a rész elmaradhat, de én utálom a héját) és cikkekre vágom. A fokhagyma marad egészben.

Kevés olívaolajon kis lángon a szalonnát ropogós, piros pörcösre sütöm. Kiszedem a serpenyőből, félreteszem. A visszamaradt zsiradékon megpirítom nagyobb lángon a kelkáposztát, amíg kis színt nem kap. Ezután megy mellé a fokhagyma, egy percig még pirul, majd felöntöm a borral. Erős lángon elforralom az alkoholt belőle, majd hozzáadom az almát, mézet, a rozmaringot és a gesztenyét. Sózom, alaposan összeforgatom és fedő alatt készre párolom, azaz addig, amíg a káposzta és a gesztenye is megpuhul. Végül hozzákeverem a szalonnapörcöket.

Ha nem előfőzött gesztenyéből készül, akkor a már puha, sült vagy főtt gesztenye szükséges hozzá.

Ponty híradó extra: Kisfiam, miután a múltkor botor módon adtunk neki egy kis szűzpecsenyét és sült sütőtököt, eldöntötte, hogy soha többé nem hajlandó bébiételt enni. Ma már a sokadik adag tanyasi csirkéből, brokkoliból, krumpliból, répából, miegymásból kotyvasztott, pürésített bébitáp landolt a kukában, a kiköpdösött szőlő és egyéb gyümölcs hegyekről nem is beszélve. Szóval egy falatot sem evett szombat óta a neki szánt ételekből. Így aztán kétségbe estem és adtam neki a kacsa sótlanabb(?) részéből. Pürésítés, nagyobb trancsírozás nélkül, csak kisebb cafatokra szedve villával.

Rég nem láttam ilyen lelkesnek. A gyermek már akkor felháborodottan ordított, ha lassabban érkezett a következő falat, amikor pedig a comb negyedének elfogyasztása után nem kapott többet belőle, dührohamot kapott.

Ennyit arról, hogy gondosan összeállított, ütemezett tervünk volt a hozzátáplálásról, a táblázatokat és orvosi cikkeket bújtuk napokon át és közben mélyen elítéltük a szüleinket, amiért mi már hat hónaposan hízott libamájat és rántott harcsát kaptunk… Hááát, anyuék most legalább jót szórakoznak rajtunk.

Címkék: , , , ,

6 hozzászólás a bejegyzéshez: Sült kacsacomb almás, gesztenyés pirított-párolt kelkáposztával

trinity
2009. szeptember 16., szerda

Már most kifinomult gasztroblogger-gyerek ízlése van Ponty Úrnak:))))
“Mikor a szülői elvek borulnak” cimke:DDDD

killervidra
2009. szeptember 17., csütörtök

Igen, én is ettől tartok… :) Persze mégis mit vártunk, hiszen a mi fiunk. :)

Beatbull
2009. szeptember 17., csütörtök

Ponty úr tudja, hogy mi a jó ;)
Nagyon izgalmas télies hangvételű étel! Még sose próbáltam kelkáposztát gesztenyével.

killervidra
2009. szeptember 17., csütörtök

Köszi, Beatbull! Igen, elég télies lett, de hát az már mindjárt itt van. ;)
Mivel kelbimbóval együtt remekül működik a gesztenye, arra gondoltam, hogy a zsenge kelkáposzta is jó lesz helyette. Jó lett. :)
Ponty Úr meg attól tartok, kezd a fejünkre nőni… :)

Detti
2011. március 6., vasárnap

A méz mikor kerül a káposztába? A hozzávalóknál szerepel, de nem írtad bele a receptbe.
Köszi!

killervidra
2011. március 6., vasárnap

Szia Detti! Az almával együtt adtam hozzá, most javítottam a receptben is! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)