Burgonyás, fokhagymás rudacskák- fogzáshoz

2009. szeptember 14, hétfő | kelt tészta, sós | Szerző: Herczeg Gabriella

P2200041

Mivel Ponty Úr mostanában szinte folyamatosan növeszti a fogait és minden látóterébe kerülő dolgot megrág (úgy mint az orrom, Férj füle, ilyesmi…) ezért azt gondoltuk, ideje bevetni az ízesített rágókát. Remek alternatíva a száraz kiflicsücsökre olyan háztartásokban, ahol egyébként nincs kifli.

Fokhagymával és krumplival készült, mivel ez a fiatalember kedvenc élelmiszere, gyanítom csak ezen a két dolgon (és anyatejen persze) még hónapokig elvegetálna. Nos, kisfiunk igencsak díjazta ezt az elgondolásunkat, azóta ezt csócsálja, szopogatja és csak annyi a probléma, hogy egyik kezében a fokhagymás rúddal kevésbé hatékonyan tud kapaszkodni a járóka rácsába álldogálás közben…

Amúgy ami vékonyabbra sikerült, egészen tökéletes fokhagymás, krumplis grissini lett, több sóval akár felnőtteknek is el tudnám képzelni.

1 tepsi

5 dkg krumpli,  0,5 dl víz, 15 dkg rétesliszt, 5 gr élesztő, 1 gerezd fokhagyma, 1 tk napraforgó olaj, késhegynyi só (felnőtteknek 1/2 tk )

A nyers krumplit kockákra vágom, a vízzel és a fokhagymával együtt leturmixolom vagy botmixerrel pürésítem. A lisztet elmorzsolom az élesztővel, hozzáadom a krumplis turmixot és a többi hozzávalót, alaposan összedolgozom. Rugalmas, közepesen kemény tésztát kell kapnunk.

Cipóvá formázva, a kelesztő tálat nedves konyharuhával letakarva duplájára kelesztem.

Ismét átgyúrom és gyúródeszkán fél cm átmérőjű, 15 cm hosszú rudakat sodrok belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatom. 180°C fokon 25-30 perc, vagy amíg aranyszínű nem lesz.

Lássuk akció közben!

P2200006

P2200007

P2200008

Megjegyzés: A glutén tartalmú ételek bevezetésének ideje jelenleg vitatott. Egyes orvosok szerint már a hozzátáplálás kezdetén, (négy-)hat hónapos kortól adható, mások a késői bevezetést (8. vagy 10. hónap után, de akár egy éves kor után) javasolják. Abban azonban egyetértenek, hogy mindenképpen még az anyatejes táplálás mellett célszerű bevezetni, ezzel csökkenthető leginkább a coeliakia kialakulásának esélye, a bevezetés idejétől függetlenül, az anyatej védő hatása miatt.

A fokozatosság elve természetesen itt is érvényes.

Címkék: ,

Még nem érkezett be hozzászólás.

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)