Ricottás fonott kalács aszalt szilvával, kukoricaliszttel

2009. szeptember 11, péntek | kelt tészta | Szerző: Herczeg Gabriella

P2170009

Tegnap ilyen gyúrós-nyújtós napom volt. Érdekes, hogy mennyire szívesen elbíbelődom  a kelt tésztákkal, a dagasztással, nyújtással, formázással, míg a süteményeknek még a gyúrásától is sikítófrászt kapok… (és akkor a  “rendes” ételekkel való órákig tartó meditatív szöszmötölés idegnyugtató (persze csak számomra) hatását még nem is említettem)

Szóval ez most fonott, de fonás nélkül is éppoly finom. A mák sem szükséges a tetejére, ez csak Férj félrevezetése miatt került oda, hátha akkor nem tűnik fel neki, hogy ez mégiscsak kalács, mert azt ő nem szereti… (bár a félrevezetés nem volt sikeres, viszont a kalács, a műfaj ellenére annál inkább. Ezek szerint ez tészta még a legnagyobb renitenseket is képes meggyőzni)

Az alapja szintén a szokásos ricottás kelt tészta, csak ezúttal került bele némi kukoricaliszt is.

Szerintem jól illett volna a tésztába némi kandírozott narancshéj, de Férj annak szintén nem nagy rajongója és végső soron most mégiscsak az ő meggyőzése volt a cél a kalács esszenciális voltáról az étrendünkben. Ez egyébként sikerült.

1 kis szögletes kenyérforma

25 dkg ricotta, 12 dkg kukoricaliszt, 15 dkg rétesliszt, 2 tojás, 7,5 dkg puha vaj, 10 dkg aszalt szilva, 5 dkg cukor, 1,5 dkg élesztő, szűk 1 tk reszelt narancshéj, 1/2 kk só

tojás a kenéshez, mák a szóráshoz

Az aszalt szilvát, ha keményebb, beáztatom.

A liszttel elmorzsolom az élesztőt, majd az aszalt szilva kivételével hozzáadom a többi hozzávalót, és alaposan kidolgozom a tésztát, addig, amíg dagasztás közben elválik a kezemtől. Lágyabb, rugalmas tészta a cél.

Nedves konyharuhával lefedve a tálat félreteszem kelni, amíg a duplájára nem nő.

Ezt követően hozzáadom a késsel kisebb darabokra vagdosott aszalt szilvát, átgyúrom a tésztát, majd három részre osztom. Gyúródeszkán kb 3 cm átmérőjű hengereket sodrok belőle, ezeket az egyik végükön összenyomom, majd hármas fonással megfonom. A másik végén is összenyomom a tésztát, az illesztéseket begyűröm alulra és sütőpapírral bélelt formába teszem. A tetejét lekenem tojással, mákkal megszórom.

Miután a tészta a duplájára kelt, 220°C fokon 35 perc alatt megsütöm, vagy amíg a teteje aranyszínű nem lesz.( a kisült kalácsnak pedig megkopogtatva dobozos hangja kell legyen)

Rácsra emelve hűtöm ki.

Címkék: , , , ,

10 hozzászólás a bejegyzéshez: Ricottás fonott kalács aszalt szilvával, kukoricaliszttel

Lekvároskukta
2009. szeptember 11., péntek

Szia!
Fúúúú, de nagyon jó ez is, meg a kenyér is!
Ponty úr pedig tündéri ;-)

killervidra
2009. szeptember 11., péntek

Lekvároskukta, köszönöm! :) Ponty Úr nevében is, aki valóban ellenállhatatlan fiatalember… :D

jókaja
2009. szeptember 11., péntek

Nagyon jó párosítás. A kukoricaliszttől szárazabbá válna, amit a túróféle jótékonyan ellensúlyoz.
Szerintem ha Ponty Úr megszereti, Aptya sem tud majd ellenállni ;-)

killervidra
2009. szeptember 11., péntek

Köszönöm Jókaja! :)
Hát én is így remélem! ;)

trinity
2009. szeptember 11., péntek

Férjjel ellentétben én imádom a kalácsot, hát még a mákkal:)))
Szerintem a kelttészta gyömöszölést kellemes pszihoterápiaként is lehetne alkalmazni-énrám kifejezetten nyugatólag hat:DD

killervidra
2009. szeptember 11., péntek

Köszi, Trinity! :)
A terápiás hatással egyetértek! :)))

kata57
2009. szeptember 13., vasárnap

Szeretnék lisztérzékenyeknek is készithető ételrecepteket is olvasni.Nem tudom a rétest milyen lisztből tudnám elkésziteni,egyáltalán alkalmas e valamelyik gluténmentes liszt a rétes készitésére?

killervidra
2009. szeptember 13., vasárnap

Szia! Sajnos azt hiszem, hogy a réteshez pont a glutén miatt kialakuló rugalmas, húzható szerkezetű tészta szükséges. Nincsenek tapasztalataim tisztán gluténmentes lisztekből készült tésztákkal, mivel a hajdina ízét én nem szeretem. De számos gasztroblogon olvastam kizárólag hajdinával készült recepteket is. Talán hajdina lisztből lehet rétest készíteni, de ezt én nem tudom.
A kukoricaliszt nem alkalmas önmagában sütéshez, réteshez főleg, mert túlságosan törékeny lesz vele a tészta.
Rizslisztből készül rétes-szerű tészta a kínaiaknál (talán. ebben nem vagyok biztos. én ilyet Nigella műsorában láttam csak és lehet, hogy ott volt pontatlan a fordítás), ezt talán Pesten készen lehet is kapnia ázsiai boltokban, de erről sajnos szintén nincs több információm (én erősen vidéki vagyok)
Remélem, sikerül találnod valamilyen megoldást! :)

wannabe chef
2013. szeptember 15., vasárnap

“…a “rendes” ételekkel való órákig tartó meditatív szöszmötölés idegnyugtató…”-Igen az! :) És ez a kalács nagyon szép. KI is fogjuk próbálni!

Herczeg Gabriella
2013. szeptember 15., vasárnap

Wannabe chef, örülök hogy tetszik! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)